Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 312 din 14 octombrie 1980  privind acordarea uniformelor de serviciu si echipamentului vestimentar tipizat pentru personalul din unitatile socialiste de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 312 din 14 octombrie 1980 privind acordarea uniformelor de serviciu si echipamentului vestimentar tipizat pentru personalul din unitatile socialiste de stat

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 82 din 15 octombrie 1980
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Personalul din unitãţile socialiste de stat care, prin natura funcţiei sau activitãţii pe care o îndeplineşte, este obligat sa poarte, în timpul serviciului, uniforma de serviciu sau echipament vestimentar tipizat, beneficiazã de acestea în condiţiile prezentului decret.
ART. 2
(1) Uniforma de serviciu se acorda personalului din unitãţile cãilor ferate, vamale, silvice, transporturi navale, Administraţia portului liber Sulina, aviaţia civilã, posta şi telecomunicaţii, paza, pompieri civili, precum şi personalului operativ care serveşte parcul auto public aparţinând Ministerului Transporturilor şi parcul auto pentru transportul urban din municipiile Bucureşti şi Constanta.
(2) Uniforma de serviciu se compune din costum de vara, costum de iarna, manta, sapca sau boneta. Uniforma poate fi completatã cu alte obiecte, precum şi cu însemne distinctive de ierarhizare, în raport cu funcţia îndeplinitã.
(3) Echipament vestimentar tipizat se acorda personalului din instanţele judecãtoreşti, inclusiv procurorilor care participa la şedinţa de judecata, personalului din unitãţile de cultura şi arta reprezentative, marile unitãţi comerciale, hoteliere şi de alimentaţie publica, cantonierilor şi picherilor din unitãţile de drumuri şi poduri, personalului care serveşte direct aeronavele de pe aeroporturile internaţionale, personalului din unitãţile de turism, inclusiv personalului operativ din unitatea de transporturi auto turistice, personalului din staţiile pentru livrarea produselor petroliere cu amãnuntul, precum şi personalului din compartimentele de protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale. Obiectele din care se compune echipamentul vestimentar tipizat se stabilesc, corespunzãtor profilului de activitate al unitãţii, prin regulamente aprobate potrivit art. 3.
(4) Pentru alte situaţii în care se impune o forma de identificare a personalului unitãţii care vine în contact cu publicul se vor folosi numai ecusoane.
ART. 3
Categoriile de personal care au dreptul la uniforma sau echipament vestimentar tipizat, descrierea obiectelor din care acestea se compun, sortimentele de material din care se confectioneaza, durata de uzura normata, precum şi condiţiile de folosire şi pãstrare, se stabilesc prin regulamente aprobate de Consiliul de Miniştri.

CAP. 2
Procurarea şi suportarea costului uniformelor sau echipamentului vestimentar tipizat

ART. 4
Procurarea uniformei de serviciu sau a echipamentului vestimentar tipizat se face de cãtre unitãţile în care personalul este încadrat sau prin alte unitãţi desemnate de ministere sau celelalte organe centrale şi locale.
ART. 5
(1) Persoanele care beneficiazã de uniforma de serviciu sau echipament vestimentar tipizat suporta, în raport cu nivelul retributiei tarifare, stabilitã dupã aplicarea etapei a II-a de majorare generalã a retributiei din anii 1979-1980, urmãtoarele cote din cheltuielile pentru procurarea lor:


────────────────────────────────────────────────────────
Procent din costul uniformei
sau echipamentului ce se Retribuţii tarifare
suporta de beneficiari - lei -
────────────────────────────────────────────────────────
50% pana la 1.470
80% 1.471-2.000
100% peste 2.000
────────────────────────────────────────────────────────



(2) Prin excepţie, pentru personalul cu funcţiile prevãzute în anexa nr. 1*), contribuţia din costul uniformelor de serviciu sau echipamentului vestimentar tipizat este cea stabilitã în aceasta anexa.
(3) Cheltuielile pentru uniforma de serviciu sau echipamentul vestimentar tipizat ce se suporta de beneficiari, potrivit alin. (1) şi (2), se reţin din retributie, prin statul de plata, în rate lunare eşalonate pe o perioada de cel mult 36 luni, dar nu mai puţin de 100 lei lunar.

-----------
*) Anexa a foat comunicatã instituţiilor interesate.

ART. 6
Pentru cheltuielile din costul uniformei de serviciu sau echipamentului vestimentar tipizat ce se suporta de beneficiari, unitãţile de stat pot primi credite bancare cu o dobanda de 1 la suta pe an, care se suporta de cãtre beneficiari în cadrul cotelor datorate potrivit art. 5.
ART. 7
Persoanele care urmeazã sa fie încorporate pentru îndeplinirea serviciului militar, precum şi celor care urmeazã sa fie pensionate, nu li se va acorda uniforma de serviciu sau echipament vestimentar tipizat în anul premergãtor incorporarii sau pensionãrii. Dacã perioada de uzura stabilitã pentru obiectele de uniforma sau echipament ce li s-au acordat anterior este mai mare decât perioada rãmânerii în unitate pana la data incorporarii sau pensionãrii, ratele vor fi astfel stabilite încât sa se recupereze de la beneficiari intreaga suma datoratã, potrivit prevederilor art. 5.
ART. 8
(1) Pentru persoanele care au fost transferate în interes de serviciu în alte sectoare de munca unde nu se poarta uniforma de serviciu sau echipament vestimentar tipizat, precum şi pentru cele cãrora li s-a desfãcut contractul de munca din motive ce nu le sunt imputabile, unitãţile vor examina, în raport cu starea de uzura a uniformei, dacã aceasta poate fi distribuita altei persoane, în condiţii de plata a diferenţei, sau dacã rãmâne la beneficiari, care sa plãteascã în continuare ratele datorate.
(2) În cazul transferãrii la cerere la o alta unitate, precum şi în cazul desfacerii contractului de munca din initiativa persoanelor încadrate în munca sau din motive imputabile acestora, persoanele în cauza au obligaţia sa suporte integral toate ratele rãmase neachitate, precum şi cota unitãţii pentru partea neamortizata a uniformei sau a echipamentului vestimentar tipizat.
(3) În cazul degradãrii uniformei de serviciu sau echipamentului vestimentar tipizat, înainte de termenul de uzura stabilit, din cauze imputabile beneficiarului, se va putea acorda o alta uniforma de serviciu sau un nou echipament vestimentar tipizat, beneficiarul având obligaţia sa suporte cheltuielile pentru vechea uniforma de serviciu sau echipamentul vestimentar tipizat, în condiţiile alin. (2).
(4) Debitele din costul uniformei de serviciu sau echipamentului vestimentar tipizat, rãmase ca urmare a decesului sau a pensionãrii datoritã unor accidente de munca survenite în timpul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu ori datoritã unei boli profesionale, nu se mai urmãresc şi se suporta din rezultatele financiare ale unitãţii respective.
ART. 9
(1) Personalul din cadrul unor unitãţi reprezentative hoteliere şi de alimentaţie publica, subordonate Ministerului Turismului sau Ministerului Comerţului Interior, poate primi, fãrã plata, îmbrãcãminte specifica - costum naţional, costum de epoca sau echipament cu specific deosebit - care va putea fi folositã numai în timpul serviciului şi face parte din inventarul unitãţii. Unitãţile la care se aplica aceasta prevedere se stabilesc prin regulamente aprobate potrivit art. 3.
(2) Pentru personalul detaşat sau încadrat pe perioade determinate la unitãţile sezoniere de pe litoral, care vine în contact cu publicul, se poate acorda - în folosinta - echipament vestimentar tipizat, în condiţiile stabilite prin regulamente aprobate potrivit art. 3, care face parte din inventarul unitãţii, urmând sa fie folosit numai în timpul serviciului, în mai multe sezoane.
ART. 10
(1) Personalul militar detaşat în unitãţi unde se acorda uniforma de serviciu va suporta pentru uniforma ce i se acorda numai diferenţa în plus fata de costul uniformei militare la care ar fi avut dreptul în aceeaşi perioada.
(2) Personalul care serveşte direct aeronavele de pe aeroporturile internaţionale va putea primi, în folosinta, în condiţiile stabilite prin regulamentele aprobate potrivit art. 3, fãrã plata, echipament vestimentar tipizat, care va putea fi folosit numai în timpul serviciului. Acest personal nu va mai beneficia de sortimentele similare de echipament de protecţie sau de lucru prevãzut prin alte acte normative.

CAP. 3
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 11
Uniforma de serviciu şi echipamentul vestimentar tipizat, acordate de unitãţi anterior datei publicãrii prezentului decret, vor fi folosite pana la expirarea duratei lor de uzura în condiţiile, inclusiv cele de plata, stabilite prin reglementãri pe baza cãrora au fost acordate.
ART. 12
Prevederile prezentului decret se aplica în mod corespunzãtor personalului din cadrul organizaţiilor cooperatiste şi celorlalte organizaţii obşteşti, pe baza regulamentelor elaborate de organele centrale ale acestora, cu avizul Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor.
ART. 13
(1) Aplicarea prevederilor prezentului decret, în fiecare unitate, se face, începând cu data prevãzutã pentru majorarea generalã a retributiilor în unitatea respective, pentru etapa a II-a 1979-1980. De la aceeaşi data înceteazã aplicabilitatea actelor normative cuprinse în anexa nr. 2, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
(2) În termen de 60 de zile de la data prezentului decret, ministerele şi celelalte organe centrale interesate vor prezenta Consiliului de Miniştri proiectele de regulamente prevãzute la art. 3, inclusiv pentru unitãţile de subordonare localã din domeniul lor de activitate.
ART. 14
Anexele nr. 1*) şi 2 fac parte integrantã din prezentul decret.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

*) Anexa 1 se comunica instituţiilor interesate.

ANEXA 2

Acte normative care se abroga

1. Decretul nr. 538/1954 , publicat în Buletinul Oficial nr. 2/15 februarie 1955, privind reglementarea regimului uniformelor pentru angajaţii civili.
2. <>Decretul nr. 231/1974 , publicat în Buletinul Oficial nr. 9/15 ianuarie 1975 (devenit Legea nr. 7/1975 ), privind paza bunurilor (art. 67).
3. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2781/31 decembrie 1954 privind restrangerea categoriilor de salariaţi cu drept de a li se asigura uniforme de cãtre instituţii şi întreprinderi şi modificarea regimului de plata a costului lor.
4. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2054/23 septembrie 1955 privind obligativitatea portului uniformei de cãtre salariaţii vamali şi reglementarea gratuitatii acestei uniforme.
5. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2356/1 noiembrie 1955 pentru completarea pct. 5 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2781/1954 .
6. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 495/28 martie 1956 pentru completarea Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 2781/1954 privind restrangerea categoriilor de salariaţi cu drept de a li se asigura uniforme de cãtre instituţii şi întreprinderi şi modificarea regimului de plata a costului lor.
7. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1655, publicatã în Buletinul Oficial nr. 55/31 octombrie 1956, privind acordarea de echipament personalului de deservire din hotelurile de categoria I şi a II-a, precum şi de categoria a III-a din Capitala, Sinaia şi Busteni, în condiţiile Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 2781/1954 .
8. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 269/15 februarie 1957 privind uniformarea personalului Ministerului Cãilor Ferate, Ministerului Transporturilor Rutiere, Navale şi Aeriene şi Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor.
9. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1266/14 august 1957 privind uniformarea unor angajaţi din sectorul silvic.
10. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1249/26 august 1959 privind extinderea aplicãrii Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 269/1957 şi în cadrul Sfatului popular al Capitalei R.P.R.
11. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 189/18 martie 1961 cu privire la folosirea de îmbrãcãminte - uniforma de cãtre personalul operativ din unele unitãţi comerciale, de alimentaţie publica şi hoteliere.
12. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 621/19 iunie 1962 privind înfiinţarea serviciului de transporturi speciale al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor (art. 6 alin. 2).
13. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 784/12 octombrie 1963 pentru extinderea aplicãrii Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 189/1961 cu privire la folosirea de îmbrãcãminte - uniforma de cãtre personalul operativ din unitãţi comerciale, de alimentaţie publica şi hoteliere.
14. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 753/8 octombrie 1964 privind acordarea de uniforma unor categorii de angajaţi din unele unitãţi de cultura şi arta.
15. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 906/14 noiembrie 1964 privind majorarea salariilor muncitorilor şi personalului tehnic-administrativ din întreprinderile de gospodãrie comunalã ale sfaturilor populare regionale şi ale oraşelor Bucureşti şi Constanta (anexa nr. 3).
16. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 881/12 noiembrie 1964 privind majorarea salariilor muncitorilor şi personalului operativ, personalului de conducere, tehnic ingineresc, de specialitate, economic şi administrativ din unitãţile de posta şi telecomunicaţii subordonate Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
17. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 909/19 noiembrie 1964 privind îmbunãtãţirea salarizarii şi alte drepturi ce se acorda unor categorii de angajaţi ai Oficiului Naţional de Turism "Carpaţi" (art. 4.).
18. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1264/19 octombrie 1965 cu privire la cotele şi plafoanele de salarii tarifare în funcţie de care unitãţile de întreţinere a drumurilor şi podurilor suporta costul uniformelor.
19. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 858/11 mai 1966 privind aplicarea Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 269/1957 şi personalului de mişcare al Întreprinderii de transport Constanta din subordinea Sfatului popular al oraşului Constanta.
20. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 924/17 mai 1966 privind acordarea gratuita de obiecte de îmbrãcãminte angajaţilor cu sarcini de reprezentare, încadraţi la direcţiile, secţiile, oficiile sau serviciile de protocol din aparatul unor organe centrale de stat.
21. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2295/18 octombrie 1966 pentru completarea anexei la Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 753/1964 privind acordarea de uniforme unor categorii de angajaţi din unele unitãţi de cultura şi arta.
22. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 239, publicatã în Buletinul Oficial nr. 13/16 februarie 1967, privind reglementarea acordãrii de uniforme angajaţilor din întreprinderile, organizaţiile economice şi bugetare subordonate Ministerului Cãilor Ferate.
23. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1600/6 iulie 1967 pentru modificarea <>art. 3 din Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1266/1957 privind uniformarea unor angajaţi din sectorul silvic.
24. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1889, publicatã în Buletinul Oficial nr. 73/11 august 1967, cu privire la acordarea de echipament vestimentar unor categorii de angajaţi ai unor organizaţii socialiste din subordinea Ministerului Transporturilor Auto, Navale şi Aeriene.
25. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 79, publicatã în Buletinul Oficial nr. 11/3 februarie 1968, privind acordarea de uniforme personalului din marina comercialã.
26. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 175, publicatã în Buletinul Oficial nr. 44/9 mai 1970, privind stabilirea tinutei vestimentare de şedinţa la instanţele judecãtoreşti.
27. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1628, publicatã în Buletinul Oficial nr. 133/26 noiembrie 1970, privind acordarea de uniforme unor categorii de salariaţi care deservesc parcul auto public aparţinând Ministerului Transporturilor.
28. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 841/12 iulie 1971 pentru completarea anexei la Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 753/1964 privind acordarea de uniforme unor categorii de angajaţi din unele unitãţi de cultura şi arta.
29. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 844, publicatã în Buletinul Oficial nr. 87/12 iulie 1971, privind acordarea de uniforme personalului care deserveste staţiunile pentru livrarea produselor petroliere cu amãnuntul "PECO" din cadrul Ministerului Industriei Chimice.
30. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1400, publicatã în Buletinul Oficial nr. 148/12 decembrie 1972, privind unele mãsuri referitoare la funcţionarea Comitetului de Stat al Radioteleviziunii Romane (art. 7).
31. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 295, publicatã în Buletinul Oficial nr. 37/27 martie 1973, pentru aprobarea Regulamentului privind descrierea, portul uniformei şi însemnelor distinctive ale personalului de paza care asigura paza proprie a organizaţiilor socialiste şi însemnelor distinctive ale paznicilor obşteşti şi de camp, precum şi baremul de acordare a uniformei.
32. Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 927, publicatã în Buletinul Oficial nr. 127/16 august 1973, privind uniformele personalului din aviaţia civilã.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016