Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 295 din 3 aprilie 1968  privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Securitatii Statului*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 295 din 3 aprilie 1968 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Securitatii Statului*)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 43 din 4 aprilie 1968
----------
*) Acest decret a devenit <>Legea nr. 24/1968 .

EXPUNERE DE MOTIVE

În condiţiile perioadei de desãvîrşire a construcţiei socialiste şi de dezvoltare continua a democraţiei noastre, Comitetul Central al Partidului Comunist Roman a stabilit mãsuri menite sa ducã la perfecţionarea activitãţii aparatului securitãţii statului şi îmbunãtãţirea structurii sale organizatorice.
Pentru aducerea la îndeplinire a hotãrîrilor Comitetului Central al Partidului Comunist Roman s-a propus înfiinţarea Consiliului Securitãţii Statului ca organ central al administraţiei de stat, avînd sarcina infaptuirii politicii partidului şi statului în domeniul apãrãrii securitãţii statului.
Înfiinţarea Consiliului Securitãţii Statului ca organ central al administraţiei de stat va avea drept rezultat întãrirea rãspunderii acestui consiliu fata de conducerea partidului şi guvernului.
Decretul alãturat prevede ca principala atribuţie a Consiliului Securitãţii Statului aceea de a apara securitatea statului, în scopul prevenirii, descoperirii şi lichidãrii oricãror acţiuni duşmãnoase îndreptate impotriva orinduirii sociale şi de stat, contribuind prin aceasta la asigurarea muncii paşnice de construcţie socialistã a poporului roman.
Consiliul Securitãţii Statului are, de asemenea, ca atribuţii luarea de mãsuri pentru apãrarea secretului de stat, verificarea, potrivit legii, în cadrul organizaţiilor socialiste, a modului de aplicare a acestor mãsuri, contribuind la educarea cetãţenilor în spiritul vigilentei.
Pornind de la prevederile constituţionale referitoare la inviolabilitatea domiciliului, decretul de fata stabileşte cu precizie cazurile şi condiţiile în care organele Consiliului Securitãţii Statului au dreptul sa între în locuinta unor persoane fizice, pentru îndeplinirea atribuţiilor legale. Astfel, aceste organe pot intra în locuinta unor persoane fizice, la solicitarea sau cu consimţãmîntul acestora, fãrã încuviinţare sau autorizaţie numai în caz de infracţiuni flagrante, iar, în toate celelalte cazuri, numai cu autorizaţia procurorului, data în condiţiile prevãzute de lege.
De asemenea, decretul reglementeazã condiţiile în care aceste organe pot intra în incinta organizaţiilor socialiste, pentru îndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu.
Aceste prevederi sînt menite sa întãreascã exercitarea de cãtre organele de stat a îndatoririlor ce le revin în apãrarea intereselor statului şi a intereselor legitime ale tuturor cetãţenilor, în conformitate cu legile în vigoare, în spiritul intaririi legalitãţii socialiste.
Consiliul Securitãţii Statului îşi desfãşoarã intreaga activitate sub conducerea şi îndrumarea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a Consiliului de Miniştri.
Conducerea organelor de securitate se va exercita de cãtre Consiliul Securitãţii Statului, ca organ deliberativ compus din 11 pînã la 15 persoane, care îşi desfãşoarã intreaga activitate potrivit principiului muncii şi conducerii colective.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Se înfiinţeazã Consiliul Securitãţii Statului, organ central al administraţiei de stat, care are sarcina de a infaptui politica partidului şi statului în domeniul apãrãrii securitãţii statului.
Consiliul Securitãţii Statului are misiunea de a preveni, descoperi şi lichidã uneltirile şi acţiunile duşmãnoase îndreptate impotriva orinduirii sociale şi de stat, contribuind prin aceasta la asigurarea muncii paşnice de construcţie socialistã a poporului roman.
ART. 2
Consiliul Securitãţii Statului îşi desfãşoarã activitatea pe baza legilor în vigoare, sub conducerea şi îndrumarea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a Consiliului de Miniştri.
Consiliul Securitãţii Statului rãspunde fata de conducerea partidului şi statului pentru intreaga activitate pe care o desfãşoarã organele securitãţii statului.
ART. 3
În îndeplinirea sarcinilor ce-i revin, Consiliul Securitãţii Statului colaboreazã cu ministerele, celelalte organe ale administraţiei de stat şi se sprijinã pe concursul larg al cetãţenilor şi al colectivelor de oameni ai muncii.
Consiliul Securitãţii Statului şi organele sale teritoriale coopereazã cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu organele teritoriale ale acestuia pentru realizarea unor sarcini privind securitatea statului.

CAP. II
Atribuţii

ART. 4
Consiliul Securitãţii Statului are urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã şi desfãşoarã activitatea de apãrare a securitãţii statului în scopul prevenirii, descoperirii şi lichidãrii:
- acţiunilor de sabotaj, diversiune, subminare a economiei naţionale şi a altor infracţiuni contra securitãţii statului;
- acţiunilor întreprinse de serviciile de spionaj strãine şi agenturile acestora impotriva statului roman, cît şi de culegere a informaţiilor ce constituie secrete de stat sau nu sînt destinate publicitãţii, din domeniul politic, militar, economic şi tehnico-ştiinţific;
b) organizeazã şi desfãşoarã activitatea, de informaţii şi contrainformatii militare, în scopul prevenirii, descoperirii şi lichidãrii acţiunilor serviciilor de spionaj strãine îndreptate impotriva capacitãţii de apãrare a tarii, şi a forţelor armate ale Republicii Socialiste România;
c) organizeazã activitatea de informaţii pentru cunoaşterea acţiunilor îndreptate impotriva statului roman;
d) organizeazã şi desfãşoarã activitatea de contrainformatii radio pe teritoriul Republicii Socialiste România;
e) ia mãsuri pentru apãrarea secretului de stat, verifica potrivit legii, în cadrul organizaţiilor socialiste, modul de aplicare a dispoziţiilor legale privind apãrarea secretului de stat, contribuie la educarea cetãţenilor în spiritul vigilentei;
f) organizeazã şi indrumeaza, potrivit legii, activitatea de ancheta penalã pe care o desfãşoarã ofiţerii securitãţii statului; organizeazã locurile de arest pentru infractorii care au comis fapte ce intra în competenta de urmãrire penalã a organelor securitãţii statului, impotriva cãrora s-a luat mãsura reţinerii sau arestãrii preventive;
g) asigura securitatea personalã a conducãtorilor de partid şi de stat;
h) asigura, la nevoie, participarea trupelor de securitate la menţinerea ordinii publice; asigura cu trupe de securitate paza obiectivelor speciale, stabilite prin dispoziţii legale;
i) organizeazã, conduce şi indrumeaza pregãtirea militarã, profesionalã de specialitate şi politica a militarilor din aparatul Consiliului Securitãţii Statului, activi şi de rezerva;
j) realizeazã încadrarea organelor de securitate, a unitãţilor militare de trupe şi a instituţiilor de învãţãmînt subordonate, cu personal militar activ şi de rezerva, angajeazã personal civil;
k) asigura, pe baza planului de stat, dotarea cu materiale şi mijloace tehnice necesare şi stabileşte normele de dotare şi consum pentru armament, munitie şi tehnica de lupta, precum şi pentru materialele şi mijloacele tehnice specifice activitãţii Consiliului Securitãţii Statului;
l) planifica şi coordoneazã activitatea de asigurare materialã şi financiarã a organelor şi unitãţilor din subordinea sa;
m) exercita orice alte atribuţii date prin lege.
ART. 5
În exercitarea atribuţiilor ce le revin potrivit legii, organele Consiliului Securitãţii Statului au urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
a) sa acorde sprijin persoanelor cu funcţii ce implica exerciţiul autoritãţii de stat, dacã acestea intimpina rezistenta fizica în executarea sarcinilor de serviciu;
b) sa legitimeze şi sa stabileascã identitatea persoanelor care au încãlcat dispoziţiile legale sau sînt suspecte de activitate contra securitãţii statului. Mãsura legitimãrii se ia de ofiţeri şi subofiteri, care prezintã legitimatia de serviciu;
c) sa între, pentru îndeplinirea atribuţiilor legale, în incinta organizaţiilor socialiste.
Efectuarea de perchezitii sau alte acte de urmãrire penalã se pot face cu consimţãmîntul conducerii organizaţiei socialiste sau cu autorizaţie legalã.
În caz de infracţiuni flagrante, consimţãmîntul sau autorizaţia nu sînt necesare;
d) în îndeplinirea atribuţiilor legale, sa între în locuinta unor persoane fizice:
- la solicitarea sau cu consimţãmîntul acestora;
- fãrã încuviinţarea sau autorizaţia legalã, în caz de infracţiuni flagrante;
- în toate celelalte cazuri, numai cu autorizaţia procurorului, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 6
Ofiţerii şi subofiterii din aparatul Consiliului Securitãţii Statului sînt obligaţi sa intervinã, chiar în afarã orelor de program şi a atribuţiilor lor de serviciu, cînd iau cunostinta de existenta unor acţiuni îndreptate impotriva securitãţii statului.
ART. 7
În îndeplinirea atribuţiilor sale, preşedintele Consiliului Securitãţii Statului emite, pe baza şi în vederea executãrii legii, regulamente, instrucţiuni, ordine, precum şi alte acte prevãzute de lege.

CAP. III
Organizare şi funcţionare

ART. 8
Consiliul Securitãţii Statului este format din 11 pînã la 15 persoane, în componenta cãruia intra preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi membrii.
Componenta Consiliului Securitãţii Statului se aproba de Comitetul Central al Partidului Comunist Roman şi de Consiliul de Miniştri.
Preşedintele Consiliului Securitãţii Statului este membru al guvernului. Prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii au rang de prim-adjunct şi, respectiv, adjuncţi ai ministrului.
ART. 9
Consiliul Securitãţii Statului lucreazã ca organ deliberativ şi îşi desfãşoarã intreaga activitate potrivit principiului muncii şi conducerii colective. Consiliul lucreazã în prezenta a cel puţin 2/3 din numãrul membrilor sãi şi ia hotãrîri cu jumãtate plus unu din numãrul total al membrilor ce-l compun.
În cazul cînd preşedintele Consiliului Securitãţii Statului nu este de acord cu hotãrîrea luatã, informeazã, de îndatã, despre aceasta, conducerea partidului şi guvernului.
Preşedintele coordoneazã şi indrumeaza intreaga activitate a Consiliului Securitãţii Statului.
Repartizarea sarcinilor prim-vicepreşedintelui, vicepreşedinţilor şi membrilor se face de Consiliul Securitãţii Statului.
Membrii consiliului rãspund în fata Consiliului Securitãţii Statului şi a preşedintelui pentru îndeplinirea însãrcinãrilor ce le sînt date.
Consiliul Securitãţii Statului, în întregul sau, şi fiecare membru în parte, rãspund în fata Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a Consiliului de Miniştri pentru intreaga activitate ce o desfãşoarã organele securitãţii statului.
ART. 10
Consiliul Securitãţii Statului are în subordine inspectorate de securitate judeţene, trupe de securitate şi instituţii de învãţãmînt.
Efectivele Consiliului Securitãţii Statului, precum şi structura organizatoricã a aparatului sau central, se stabilesc prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 11
Personalul ce încadreazã unitãţile din subordinea Consiliului Securitãţii Statului se compune din militari şi angajaţi civili.
Militarii din unitãţile subordonate Consiliului Securitãţii Statului au drepturile şi obligaţiile prevãzute de normele legale în vigoare pentru militarii forţelor armate ale Republicii Socialiste România.
Prevederile statutelor corpului ofiţerilor, corpului maiştrilor militari şi corpului subofiţerilor forţelor armate ale Republicii Socialiste România se aplica şi ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor din unitãţile subordonate Consiliului Securitãţii Statului.
În cadrul unitãţilor centrale şi teritoriale din subordinea Consiliului Securitãţii Statului se organizeazã consilii de onoare pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiteri.
Angajaţii civili sînt supuşi dispoziţiilor Codului muncii şi prevederilor legilor speciale.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 12
Consiliul Securitãţii Statului asigura, potrivit legii, asistenta medicalã, socialã, drepturile de pensie şi asigurãri sociale ale personalului, precum şi ale familiilor şi urmaşilor acestuia.
ART. 13
Sarcinile privind securitatea statului, prevãzute de actele normative în vigoare pentru Ministerul Afacerilor Interne, trec asupra Consiliului Securitãţii Statului.
Obligaţiile, drepturile şi alte norme cu privire la personal, stabilite prin acte normative referitoare la Ministerul Afacerilor Interne, se aplica în mod corespunzãtor şi personalului Consiliului Securitãţii Statului.

Preşedintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU

Bucureşti, 3 aprilie 1968.
Nr. 295.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016