Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET Nr. 255 din 10 iulie 1978  pentru ratificarea Protocolului de aderare a Romaniei la Protocolul de negocieri comerciale intre tari in curs de dezvoltare, incheiat la Geneva la 3 martie 1978, si aprobarea Regulilor de origine pentru reglementarea aplicarii reducerilor de taxe vamale acordate de Republica Socialista Romania in cadrul acestui protocol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET Nr. 255 din 10 iulie 1978 pentru ratificarea Protocolului de aderare a Romaniei la Protocolul de negocieri comerciale intre tari in curs de dezvoltare, incheiat la Geneva la 3 martie 1978, si aprobarea Regulilor de origine pentru reglementarea aplicarii reducerilor de taxe vamale acordate de Republica Socialista Romania in cadrul acestui protocol

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 64 din 17 iulie 1978
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Se ratifica Protocolul de aderare a României la Protocolul de negocieri comerciale între statele în curs de dezvoltare, încheiat la Geneva la 3 martie 1978.
ART. 2
La depunerea instrumentului de ratificare se va face urmãtoarea declaraţie:
"Republica Socialistã România, potrivit prevederilor art. 15 din Protocolul de negocieri comerciale între tari în curs de dezvoltare, declara ca nu va aplica acest protocol fata de asa-zisa <<Republica Coreei>>, Republica Socialistã România considera ca autoritãţile de la Seul nu pot, în nici în caz, sa acţioneze în numele Coreei."
ART. 3
Se aproba Regulile de origine pentru reglementarea aplicãrii reducerilor de taxe acordate de Republica Socialistã România în cadrul Protocolului de negocieri comerciale între tari în curs de dezvoltare, cuprinse în anexa la prezentul decret.
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Socialiste România este autoritatea care elibereazã certificate de origine pentru mãrfurile româneşti ce vor beneficia de reduceri de taxe vamale din partea ţãrilor membre, în cadrul protocolului.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialistã România


PROTOCOLUL
de aderare a României la Protocolul de negocieri comerciale între tari
în curs de dezvoltare *)
Guvernele care sînt pãrţi la Protocolul de negocieri comerciale între tari în curs de dezvoltare, încheiat la Geneva, la 8 decembrie 1971 (denumite mai jos ţãrile participante şi, respectiv, protocolul) şi guvernul Republicii Socialiste România (denumita mai jos România),
luind nota de cererea României pentru aderarea la protocol, datatã 25 aprilie 1977,
luind nota ca un obiectiv al programului de dezvoltare economicã a României pe termen lung îl constituie extinderea comerţului sau cu celelalte tari în curs de dezvoltare,
luind nota ca intenţia ţãrilor participante şi a României este de a incuraja dezvoltarea comerţului lor reciproc cu ajutorul concesiilor cuprinse în protocol şi în lista României prezentatã în anexa (denumita mai jos lista),
avînd în vedere prevederile paragrafului 14 al protocolului cu privire la aderarea unei tari în curs de dezvoltare nesemnatare,
avînd în vedere rezultatele negocierilor purtate în acest scop,
au convenit, prin reprezentanţii lor, urmãtoarele:

Partea I - Prevederi generale
1. Dupã intrarea în vigoare a prezentului Protocol de aderare, în conformitate cu paragraful 4 al protocolului, România va deveni ţara participanta la protocol şi îl va aplica în condiţiile urmãtoarelor prevederi:
(i) în conformitate cu legile şi reglementãrile aplicabile în domeniul comerţului sau exterior, România va coopera cu ţãrile participante pentru promovarea obiectivelor protocolului.
(ii) Produsele specificate în lista României, care sînt originare în teritoriile ţãrilor participante admise sa beneficieze de un tratament preferenţial la importul pe teritoriul României, vor fi supuse, cu ocazia importului lor în România, la taxe vamale care nu vor fi mai ridicate decît acelea prevãzute în lista României.
(iii) Celelalte reglementãri comerciale, pe care România le va aplica produselor cuprinse în lista şi originare în teritoriile ţãrilor participante, nu vor trebui sa fie mai restrictive decît reglementãrile comerciale pe care România le aplica la data specificatã de Comitetul ţãrilor participante (denumit mai jos comitetul) pentru încheierea negocierii concesiilor.
(iv) România va notifica cu promptitudine comitetului orice schimbãri ale regimului sau de comerţ exterior care ar putea afecta interesele ţãrilor participante.
(v) România va furniza comitetului date statistice şi alte informaţii detaliate privind importul produselor înscrise în lista şi originare în ţãrile participante, precum şi în celelalte tari, pe o baza anuala. Va furniza, de asemenea orice alte informaţii privind comerţul sau cu produsele înscrise în lista României cînd comitetul va avea nevoie, din timp în timp, pentru îndeplinirea funcţiilor sale.
(vi) În conformitate cu prevederile ce reglementeazã aplicarea regulilor de origine conţinute în Anexa A a protocolului, România va furniza comitetului în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a protocolului de aderare sus-menţionat, informaţiile necesare asupra regulilor de origine pe care le aplica asupra organismelor competente sa certifice originea.
2. Prevederile protocolului ce urmeazã sa fie aplicate de cãtre România vor fi prevederile conţinute în textul întocmit la Geneva, la 8 decembrie 1971, rectificat, completat sau altfel modificat prin instrumente care vor fi efective la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol de aderare.
Partea a II-a - Lista
3. Dupã intrarea în vigoare a prezentului protocol de aderare, lista prezentatã în anexa va deveni lista României anexatã la protocol.
Partea a III-a - Prevederi finale
4. Prezentul protocol de aderare va fi depus la directorul general al pãrţilor contractante ale GATT. El va fi deschis pentru semnare de cãtre România pînã la data de 28 aprilie 1978. De asemenea, el va fi deschis pentru semnare de cãtre ţãrile participante.
5. Prezentul protocol de aderare va intra în vigoare în a 30-a zi care va urma datei la care acesta va fi semnat de cãtre România.
6. Directorul general al GATT va pune cu promptitudine la dispoziţia fiecãrei tari participante şi României, o copie certificatã a prezentului protocol de aderare, precum şi o notificare a fiecãrei acceptãri prin semnarea acestuia, în conformitate cu paragraful 4.
7. Prezentul protocol de aderare va fi înregistrat conform prevederilor articolului 102 al Cartei Naţiunilor Unite.
Încheiat la Geneva la trei martie una mie noua sute şaptezeci şi opt, într-un singur exemplar, în limbile engleza, franceza şi spaniola, fiecare text fiind considerat autentic.

ANEXA 1

REGULI DE ORIGINE
pentru reglementarea aplicãrii reducerilor de taxe vamale acordate de Republica Socialistã România în cadrul Protocolului de negocieri comerciale între tari în curs de dezvoltare
1. Mãrfurile importate în România din ţãrile participante la protocol vor beneficia de facilitãţile din lista României dacã sînt originare în una din aceste tari şi dacã sînt expediate de pe teritoriul uneia din aceste tari.
Bunurile sînt considerate ca fiind originare în una din ţãrile participante la protocol dacã satisfac, urmãtoarele reguli de origine:
I) Sînt obţinute (extrase, crescute sau produse) în întregime pe teritoriul tarii participante exportatoare.
Sînt considerate ca fiind obţinute în întregime pe teritoriul tarii participante exportatoare urmãtoarele bunuri:
a) produsele extrase din solul şi subsolul, precum şi din subsolul marin şi apele teritoriale ale acestei tari;
b) produsele vegetale recoltate în acea ţara;
c) animalele nãscute şi crescute în acea ţara;
d) produsele obţinute de la animalele din acea ţara;
e) produsele obţinute prin vinat sau prin pescuit în acea ţara;
f) produsele obţinute din pescuitul maritim şi alte produse ale marii, precum şi produsele obţinute la bordul navelor - uzina ale acestei tari, inclusiv navele închiriate şi navlosite de acea ţara;
g) deşeurile şi rebuturile provenind de la operaţiile de fabricaţie şi prelucrare, precum şi bunurile care nu mai pot fi folosite, colectate în acea ţara şi care pot servi numai pentru recuperarea materiilor prime;
h) bunurile fabricate în întregime în acea ţara din produsele prevãzute la literele a)-g);
i) bunurile fabricate în întregime în acea ţara din produse de la literele a)-g) şi de alta provenienta.
II) Sînt fabricate parţial pe teritoriul tarii participante exportatoare şi operaţiunea finala de prelucrare*) a avut loc în aceasta ţara.
În aceste cazuri cheltuielile materiale şi de munca efectuate pe teritoriul tarii participante exportatoare pentru fabricarea mãrfurilor respective nu vor reprezenta mai puţin de 50% din preţul FOB al produsului.
----------------------
*) Nu sînt considerate ca operaţiuni finale de prelucrare urmãtoarele: ambalarea, amestecarea, îmbutelierea, etichetarea, împãrţirea şi aranjarea în loturi, sortarea, marcarea.

2. Accesoriile, piesele de schimb şi sculele destinate a fi utilizate la o masina, aparat sau vehicul sînt considerate ca avînd aceeaşi origine cu masina, aparatul sau vehiculul cu care sînt importate şi puse în vînzare în mod normal şi corespund ca fel şi numãr unei echipari uzuale a acestora.
3. Bunurile importate în mai mult decît un singur transport, în stare neasamblata, sînt tratate, în vederea stabilirii originii, ca un singur bun.
4. Ambalajele sînt considerate ca avînd aceeaşi origine cu bunurile pe care le conţin.
În cazul în care ambalajele sînt declarate separat de bunuri, originea acestora va fi stabilitã pe baza regulilor prezentate mai sus.
5. Pentru determinarea originii bunurilor, nu vor fi luate în considerare originea produselor energetice, instalaţiilor, maşinilor şi sculelor utilizate în fabricatia şi prelucrarea bunurilor.

------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016