Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 215 din 31 octombrie 1974  pentru ratificarea Acordului dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernului Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind colaborarea economica, tehnica si stiintifica, precum si cooperarea si specializarea in productie pe termen lung    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 215 din 31 octombrie 1974 pentru ratificarea Acordului dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernului Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind colaborarea economica, tehnica si stiintifica, precum si cooperarea si specializarea in productie pe termen lung

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 144 din 16 noiembrie 1974


Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:


ARTICOL UNIC
Se ratifica Acordul dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind colaborarea economicã, tehnica şi ştiinţificã, precum şi cooperarea şi specializarea în producţie pe termen lung, semnat la Bucureşti la 11 iulie 1974.



NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România


ACORD
între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind colaborarea economicã, tehnica şi ştiinţificã, precum şi cooperarea şi specializarea în producţie pe termen lung Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia,
în scopul dezvoltãrii în continuare a legãturilor de prietenie tradiţionala şi de buna vecinãtate între cele doua tari, constatând cu satisfactie evoluţia ascendenta a relaţiilor economice, tehnice şi ştiinţifice între cele doua tari,
animate de dorinta de a largi şi adinci în continuare relaţiile economice, tehnice şi ştiinţifice pe termen lung între cele doua tari, pe baza principiilor respectãrii suveranitãţii şi independentei naţionale, egalitãţii în drepturi, neamestecului în treburile interne şi avantajului reciproc,
confirmind interesul lor reciproc în utilizarea cît mai eficienta, pe calea colaborãrii economice, tehnice şi ştiinţifice, precum şi cooperãrii şi specializãrii în producţie, a posibilitãţilor create de creşterea continua a potenţialului economic şi a progresului tehnic şi ştiinţific al ambelor tari,
apreciind importanta acordurilor pe termen lung, menite sa asigure o baza stabilã şi de durata relaţiilor economice, tehnice şi ştiinţifice dintre cele doua tari,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Cele doua pãrţi vor sprijini, incuraja şi facilita dezvoltarea colaborãrii economice tehnice şi ştiinţifice romano-iugoslave, precum şi a cooperãrii şi specializãrii în producţie pe termen lung (denumita în continuare colaborare de lungã durata), în scopul fructificãrii în mai mare mãsura a avantajelor pe care le oferã participarea la diviziunea internationala a muncii şi în vederea creşterii şi diversificãrii schimburilor comerciale reciproc avantajoase dintre cele doua tari.
ART. 2
Cele doua pãrţi vor tine seama în activitatea de colaboare de lungã durata de prevederile planurilor de dezvoltare economicã şi socialã ale celor doua tari. Se vor organiza consultãri periodice între organele centrale de planificare din Republica Socialistã România şi Republica Socialistã Federativã Iugoslavia, pentru stabilirea domeniilor şi direcţiilor, precum şi a dinamicii de dezvoltare a colaborãrii de lungã durata pe anumite perioade de plan.
ART. 3
Cele doua pãrţi vor sprijini şi incuraja dezvoltarea colaborãrii pe termen lung între organele şi organizaţiile economice şi de cercetare ştiinţificã din cele doua tari. Cele doua pãrţi vor aplica în relaţiile lor reciproce de colaborare de lungã durata clauza naţiunii celei mai favoriozate, în conformitate cu reglementãrile Acordului general pentru tarife şi comerţ (G.A.T.T.).
Creşterea continua a progresului tehnic şi ştiinţific al economiilor celor doua tari, ca şi diversificarea producţiei industriale şi dezvoltarea în continuare a economiei Republicii Socialiste România şi Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, precum şi faptul ca ambele tari dispun de o serie de capacitãţi modern utilate în industrie şi în alte domenii economice, care asigura o calitate a produselor şi serviciilor recunoscute pe plan mondial, fac posibil ca cele doua pãrţi sa lãrgeascã şi sa intensifice relaţiile de colaborare economicã reciproce, în primul rind în acele domenii şi ramuri ale economiilor naţionale care sînt purtãtoare ale progresului tehnic.
Principalele domenii şi posibilitãţi de colaborare de lungã durata sînt prezentate în lista anexa*) la prezentul acord. Lista anexa se va completa şi largi în conformitate cu interesul reciproc.
ART. 4
Colaborarea de lungã durata între organele şi organizaţiile economice şi de cercetare ştiinţificã din cele doua tari se va realiza în conformitate cu prevederile acordurilor, convenţiilor, contractelor şi altor înţelegeri încheiate.
Principalele domenii ale colaborãrii de lungã durata sînt îndeosebi urmãtoarele:
- cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã inclusiv geologica miniera;
- proiectarea şi constituirea de noi obiective economice, precum şi modernizarea capacitãţilor de producţie şi a produselor în domenii de interes reciproc;
- cooperarea şi specializarea în producţia de ansamble, subansamble şi piese, în scopul fabricãrii în comun de maşini, utilaje şi instalaţii, în una sau ambele tari, pentru acoperirea necesarului intern şi pentru export pe terţe pieţe;
- constituirea de întreprinderi de producţie şi de desfacere a produselor şi pentru prestãri de servicii în cele doua tari şi pe terţe pieţe, în conformitate cu legislaţia Republicii Socialiste România şi a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, precum şi a terţelor tari în care se înfiinţeazã asemenea întreprinderi;
- utilizarea, în condiţii cît mai eficiente, a capacitãţilor de producţie, şi de prestãri de servicii disponibile în cele doua tari;
- valorificarea şi achiziţionarea în şi din terţe tari de rezultate ale realizarilor tehnice şi ştiinţifice, respectiv documentaţii tehnice, tehnologice şi altele;
- activitãţi de consulting, marketing, engineering şi colaborare în construirea de obiective economice în alte tari. Colaborarea concretã şi formele acesteia pentru fiecare domeniu de interes reciproc se va stabili prin contracte între organizaţiile economice şi de cercetare ştiinţificã interesate din cele doua tari.
ART. 5
Cele doua pãrţi vor sprijini contactele reciproce între organele şi organizaţiile din cele doua tari, în scopul unei mai bune cunoaşteri a posibilitãţilor concrete reciproce, pentru promovarea dezvoltãrii colaborãrii economice, ştiinţifice şi tehnice şi vor sprijini şi incuraja dezvoltarea relaţiilor directe între organele şi organizaţiile interesate în colaborarea pe termen lung.
Colaborarea pe termen lung poate sa curprinda, în funcţie de specificul acţiunii convenite, cercetarea, proiectarea, construirea, producţia, specializarea şi livrãrile reciproce, precum şi terţe pieţe.
ART. 6
Livrãrile reciproce de mãrfuri şi plãţile pentru mãrfuri şi servicii se vor efectua în conformitate cu prevederile contractelor, cu respectarea prevederilor contractelor, cu respectarea prevederilor Acordului comercial şi Acordului de plati, Convenţiei privind înfiinţarea consortiului bancar romano-iugoslav, precum şi ale altor instrumente în vigoare între cele doua tari. Cele doua pãrţi vor acţiona permanent în direcţia perfecţionãrii sistemului comercial şi de plati, în scopul unei mai bune dezvoltãri a schimburilor economice reciproce. Facilitãţile reciproce, în mãsura în care ele exista în sistemul economic al uneia dintre tari, inclusiv nivelul acestora, se vor stabili de cãtre cele doua tari în conformitate cu legislaţia lor, pe baza de reciprocitate.
ART. 7
Organele competente şi bãncile din Republica Socialistã România şi Republica Socialistã Federativã Iugoslavia şi îndeosebi consortiul bancar romano-iugoslav vor acorda sprijin organizaţiilor economice şi de cercetare ştiinţificã romane şi iugoslave la încheierea şi realizarea de contracte de colaborare bilaterala, precum şi de contracte pe terţe pieţe.
Banca Romana de Comerţ Exterior şi Fondul Iugoslav pentru creditarea şi asigurarea exporturilor vor sprijini creditarea exporturilor, în condiţii avantajoase pentru cele doua pãrţi.
ART. 8
Colaborarea de lungã durata romano-iugoslava se va realiza pe baza prevederilor prezentului acord, în conformitate cu legislaţia fiecãrei tari şi cu hotãrîrile corespunzãtoare ale guvernelor respective.
ART. 9
Comisia mixtã romano-iugoslava de colaborare economicã va urmãri dezvoltarea colaborãrii în domeniile convenite între organele şi organizaţiile corespunzãtoare din cele doua tari şi va face recomandãri în scopul îndeplinirii prezentului acord, îndeosebi recomandãri privind mãsurile necesare pentru sprijinirea, facilitarea şi stimularea colaborãrii.
ART. 10
Prezentul acord se încheie pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii valabilitãţii sale prin tacitã reconducţiune, pentru noi perioade de cîte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţi nu îşi exprima în scris intenţia de a renunţa la acord, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea acestuia.
Prezentul acord va fi supus ratificãrii în conformitate cu legislaţia feicarei tari şi va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
ART. 11
Eventualele diferende în legatura cu aplicarea prevederilor prezentului acord se vor rezolva prin înţelegere de cãtre pãrţile contractante ale acordului.
ART. 12
Încetarea valabilitãţii prezentului acord nu afecteazã valabilitatea şi executarea acordurilor, convenţiilor şi contractelor dintre organele şi organizaţiile celor doua tari, care sînt încheiate în conformitate cu acest acord.
Încheiat la Bucureşti la 11 iulie 1974, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi limba sirbo-croatã, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.


Preşedintele Consiliului de Miniştri
Al Republicii Socialiste România,
MANEA MANESCU

Preşedintele Consiliului Executiv Federal
al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia,
GEMAL BUEDICI

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016