Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 194 din 19 iunie 1980  privind folosirea fondului locativ de catre persoanele juridice straine, reprezentantele acestora si persoanele fizice straine aflate pe teritoriul Republicii Socialiste Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 194 din 19 iunie 1980 privind folosirea fondului locativ de catre persoanele juridice straine, reprezentantele acestora si persoanele fizice straine aflate pe teritoriul Republicii Socialiste Romania

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 51 din 24 iunie 1980
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Suprafeţele locative cu orice destinaţie, necesarã persoanelor juridice strãine, reprezentantelor acestora şi persoanelor fizice strãine aflate pe teritoriul Republicii Socialiste România, denumite în cele ce urmeazã beneficiari strãini, se asigura de Ministerul Afacerilor Externe, prin Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic, şi de Ministerul Turismului, prin întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism, potrivit prevederilor anexei nr. 1.
ART. 2
Prin suprafata locativã, în sensul prezentului decret, se înţeleg clãdiri şi anexe, apartamente, spaţii comerciale, depozite şi garaje, ori alte suprafeţe care nu au destinaţia de locuinta, inclusiv dependintele acestora
ART. 3
Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism vor închiria suprafeţele locative necesare de la întreprinderile specializate subordonate consiliilor populare. Aceste suprafeţe locative nu sînt supuse normarii.
Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism vor fi folosite pentru închirierea de suprafeţe locative aflate în administrarea lor.
ART. 4
Condiţiile şi tarifele de închiriere pentru suprafele locative şi terenurile aferente acestora, necesare beneficiarilor strãini, preluate, de la intreprindereile specializate subordonate consiliilor populare de cãtre Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi de întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism, sînt cele prevãzute în anexa nr. 2*).

-----------
*) Anexa nr. 2 este transmisã instituţiilor interesate.

ART. 5
Obligaţiile prvind întreţinerea şi repararea imobilelor în care exista suprafeţele locative închiriate sau care urmeazã a fi închiriate beneficiarilor strãini sînt cele prevãzute de lege.
Întreprinderile specializate subordonate consiliilor populare, precum şi alte unitãţi socialiste care au în administrare directa suprafeţele locative închiriate beneficiarilor strãini sînt obligate sa suporte costul tuturor lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii necesare, care, potrivit legii şi contractului de închiriere, sînt în sarcina proprietarilor. Pentru suprafeţele locative închiriate Oficiului pentru deservirea corpului diplomatic, asemenea lucrãri se executa de cãtre acesta, pe baza acordului prealabil al întreprinderilor care au în administrarea lor suprafeţele locative respective.
Lucrãrile de orice natura, necesare întreţinerii şi repararii suprafeţelor locative închiriate beneficiarilor strãini, care, potrivit legii, revin chiriaşului, sînt în sarcina Oficiului pentru deservirea corpului diplomatic şi a întreprinderilor sau oficiilor republicane ori judeţene de turism şi se suporta din chirii.
Lucrãrile de orice natura, devenite necesare din culpa beneficiarilor strãini, sînt în sarcina acestora.
ART. 6
Cheltuielile pentru amenajãri, reparaţii transformãri şi altele ocazionate de punerea în stare de folosinta a suprafeţelor locative destinate beneficiarilor strãini, ca şi cheltuielile similare pentru mutarea locatarilor din aceste locuinţe sau din altele, necesare în acest scop, în afarã celor care, potrivit legii, sînt în sarcina proprietarului se suporta de Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi de întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism.
Costul transformãrilor şi amenajãrilor la construcţii şi instalaţii executate la cererea beneficiarilor strãini, precum şi cel al reducerii fondului locativ la starea iniţialã, vor fi suportate de cãtre aceştia.
ART. 7
Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism vor închiria beneficiarilor strãini suprafeţele locative prevãzute la art. 3.
Contractul de închiriere se încheie în forma scrisã, pe termen de pînã la un an, dupã care se prelungeşte de drept pe aceeaşi perioada de timp, dacã nici una dintre pãrţi nu-şi manifesta intenţia contrarã, printr-un preaviz, cu 30 de zile înainte de expirare.
Contractul de închiriere poate fi încheiat şi pe o perioada de timp mai mare de un an, dar nu pe mai mult de 3 ani, cu condiţia ca chiria sa fie achitatã anticipat pentru intreaga perioada contractualã.
Eventualele modificãri legale intervenite în nivelul tarifelor de închiriere, prevãzute în anexa nr. 3, nu opereazã asupra acestor contracte.
Contractul de închiriere poate fi realizat, pentru motive temeinice, înainte de termenul contractual, cu un preaviz de 30 de zile.
ART. 8
Tarifele de închiriere pentru suprafeţele locative şi terenurile aferente acestora, închiriate beneficiarilor strãini de cãtre Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic, sînt cele prevãzute în anexa nr. 3.
Ministerul Afacerilor Externe va analiza anual, pînã la 1 septembrie, evoluţia chiriilor plãtite în strãinãtate de reprezentantele româneşti şi va putea modifica, în funcţie de practica internationala, cu avizul Ministerului Finanţelor, tarifele de chirii prevãzute în anexa nr. 3.
Tarifele de închiriere pentru suprafeţele locative şi terenurile aferente acestora, închiriate beneficiarilor strãini de întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism, se stabilesc conform prevederilor <>art. 5 pct. B lit. f) din Decretul nr. 78/1971 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului, în funcţie de practica internationala. Aceste tarife nu pot fi mai mici decît cele prevãzute în anexa nr. 3.
Pentru spaţiile ocupate de cetãţenii strãini în hoteluri se aplica numai tarifele de hotel, stabilite potrivit legii.
ART. 9
Ministerul Afacerilor Externe este autorizat sa negocieze şi sa încheie înţelegeri cu organele de resort din alte tari, prin care sa se menţinã constant nivelul chiriilor sau sa se modifice periodic pe baza de clauze care sa asigure relaţii echitabile în acest domeniu.
Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic poate pune la dispoziţia beneficiarilor strãini suprafeţele locative, în alte condiţii decît cele prevãzute în prezentul decret, pe baza de reciprocitate sau în conformitate cu înţelegerile încheiate.
Contractul de închiriere privind suprafata locativã asigurata beneficiarilor strãini, în condiţiile menţionate la alineatul precedent, se încheie de Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic cu unitatea cãreia îi revine obligaţia sa asigure beneficiarului strãin suprafata locativã respectiva, în aceleaşi condiţii în care se închiriazã suprafeţe locative pentru beneficiarii strãini.
ART. 10
Ministerul Afacerilor Externe poate reduce cu maximum 20% chiria pentru suprafeţele locative şi terenurile aferente acestora, închiriate reprezentantelor acelor tari în care Republica Socialistã România beneficiazã de avantaje în ceea ce priveşte nivelul chiriei suprafeţelor puse la dispoziţia reprezentantelor sale similare.
ART. 11
Ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor comunica Ministerului Turismului, pînã la data de 1 septembrie al fiecãrui an, suprafeţele locative necesare spre a fi folosite de beneficiarii strãini prevãzuţi la pct. II din anexa nr. 1, care urmeazã sa vina în Republica Socialistã România în anul urmãtor.
Ministerul Afacerilor Externe va putea prevedea anual o rezerva de suprafeţe locative de pînã la 5% din totalul suprafeţei locative închiriate, pentru satisfacerea operativã a cererilor beneficiarilor strãini şi pentru acţiuni ce nu pot fi anticipate.
ART. 12
Comitetul de Stat al Planificarii va nominaliza în planurile consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti fondul locativ de stat ce urmeazã a fi repartizat anual Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Turismului, pe baza propunerilor acestora, spre a fi închiriat potrivit prevederilor prezentului decret.
ART. 13
Suprafeţele locative folosite de beneficiarii strãini, aflate în administrarea directa a altor unitãţi decît a Oficiului pentru deservirea corpului diplomatic şi a întreprinderilor sau oficiilor republicane ori judeţene de turism, cu excepţia celor situate în incinta unitãţilor respective, se preiau prin transfer de întreprinderile specializate subordonate consiliilor populare, pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret, pentru a fi închiriate potrivit prevederilor acestuia.
Contractele de închiriere încheiate între întreprinderile specializate subordonate consiliilor populare şi organelor centrale sau unitãţile subordonate acestora, pentru suprafeţele locative prevãzute la alineatul precedent, îşi înceteazã valabilitatea pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret.
Pe aceeaşi data, pentru aceste suprafeţe locative se vor încheia noi contracte de închiriere între întreprinderile specializate subordonate consiliilor populare, pe de o parte, şi Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism, pe de alta parte, dupã caz, în condiţiile prezentului decret.
ART. 14
În contractele de închiriere încheiate între beneficiarii strãini şi alte unitãţi decît cele prevãzute la art. 1, acestea sînt înlocuite, în temeiul prezentului decret, dupã caz, prin Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic sau prin întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism.
Prevederile alineatului precedent se aplica şi în cazul contractelor încheiate de Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic cu beneficiarii strãini, cãrora, potrivit pct. II din anexa nr. 1, li se asigura suprafeţe locative de cãtre întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism.
ART. 15
Suprafeţele locative închiriate de Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi de întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism de la întreprinderile specializate subordonate consiliilor populare vor fi restituite acestor întreprinderi, în vederea redarii lor în circuitul locativ pentru populaţie, în condiţiile prevãzute în contractele de închiriere, dacã nu mai sînt necesare pentru beneficiarii strãini.
ART. 16
Întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism sînt autorizate sa doteze suprafeţele locative ce se închiriazã beneficiarilor strãini potrivit normativului de dotare aprobat de Ministerul Turismului.
ART. 17
Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor, împreunã cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor prezenta, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului decret, propuneri de modificare a indicatorilor de plan economici şi financiari, precum şi în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 1980.
ART. 18
Condiţiile şi tarifele prevãzute de prezentul decret se vor aplica contractelor de închiriere, în curs de executare, încheiate cu beneficiarii strãini, în modul urmãtor:
- la expirarea termenului contractual, dacã contractul de închiriere a fost încheiat pe o perioada de un an;
- la împlinirea anului calendaristic, dupã data intrãrii în vigoare a prezentului decret, calculat de la data încheierii contractelor de închiriere cu o durata mai mare de un an.
ART. 19
Anexele nr.1-3 fac parte integrantã din prezentul decret.
ART. 20
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret se abroga: <>art. 72 din Legea nr. 5/1973 privind administrarea fondului locativ şi reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi, Decretul nr. 489/1953 privind folosirea imobilelor de cãtre oficiile diplomatice şi membrii acestora, Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 85/1976 privind majorarea chiriilor pentru fondul locativ închiriat reprezentantelor strãine din Republica Socialistã România şi membrilor acestora.
ART. 21
Prezentul decret intra în vigoare la data de 1 iulie 1980.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România



ANEXA 1

Persoanele juridice strãine, reprezentantele acestora şi persoanele fizice strãine cãrora li se asigura suprafeţe locative de cãtre Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic şi de întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism.

I. Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic
1. Misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentantele economice sau comerciale ale statelor strãine şi membrii sau functionarii acestora, care sînt în evidenta Ministerului Afacerilor Externe.
2. Organizaţiile internaţionale sub egida O.N.U. şi personalul strãin al acestora; experţii (specialiştii) O.N.U. care lucreazã în cadrul proiectelor Naţiunilor Unite.
3. Reprezentantele C.A.E.R. sau ale altor organizaţii economice interguvernamentale, care funcţioneazã în Republica Socialistã România pe baza unor acorduri, convenţii şi alte înţelegeri, şi personalul strãin al acestora.
4. Birourile agentiilor de presa, radio şi televiziune strãine şi functionarii acestora; corespondenţii de presa strãini.
5. Centrele culturale şi bibliotecile unor state strãine înfiinţate pe baza unor acorduri guvernamentale şi functionarii strãini ai acestora.
6. Birourile agentiilor de transporturi strãine (aeriene, maritime, fluviale, rutiere) şi functionarii strãini ai acestora.
7. Reprezentantele comerciale ale unor întreprinderi de stat din ţãrile socialiste şi personalul strãin al acestora, care nu sînt în evidenta Ministerului Afacerilor Externe.
Alte persoane juridice sau fizice strãine aflate în evidenta Ministerului Afacerilor Externe.

II. Întreprinderile sau oficiile republicane ori judeţene de turism
1. Reprezentantele (birourile) unor organizaţii turistice strãine şi functionarii strãini ai acestora.
2. Reprezentantele comerciale ale unor firme şi organizaţii economice din tari nesocialiste, autorizate sa funcţioneze în Republica Socialistã România potrivit prevederilor <>Decretului nr. 15/1971 , şi personalul strãin al acestora; filialele unor bãnci care funcţioneazã în Republica Socialistã România pe baza unor acorduri, convenţii şi alte înţelegeri şi personalul strãin al acestora.
3. Personalul strãin încadrat la societãţile mixte cu sediul în Republica Socialistã România, filialele societãţilor mixte cu sediul în strãinãtate şi personalul strãin al acestora.
4. Specialiştii şi tehnicienii strãini veniti în Republica Socialistã România pentru asistenta tehnica, montaj, "service", recepţii şi alte activitãţi, în conformitate cu prevederile unor contracte încheiate cu firme strãine.


ANEXA 3


TARIFELE DE ÎNCHIRIERE
pentru suprafeţele locative şi terenurile aferente acestora închiriate de Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic persoanelor juridice strãine, reprezentantelor acestora şi persoanelor fizice strãine prevãzute la pct. I din anexa nr. 1.

A. Tariful de baza pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe, birouri şi alte destinaţii exclusiv cele cu destinaţie comercialã:





Categoria locuinţelor Tariful de baza lunar
-----------------------------------------------------------------------------

În funcţie de categoria suprafeţelor locative pentru:

Clãdiri folosite În apartamente apartamente
exclusivitate cu confort cu confort
deosebit obişnuit

- Suprafata locuibilã
(necesarã) 65 lei/m.p 60 lei/m.p 50 lei/m.p
- Suprafata dependintelor
şi depozitelor 15 lei/m.p 15 lei/m.p 15 lei/m.p

B. Tarife de baza pentru suprafeţele locative cu destinaţie comercialã:

Zona I lei/m.p Zona II lei/m.p
pe luna pe luna
- Pentru suprafata comercialã 220 190
- Pentru dependintele aferente 150 120



- Zona I - b-dul N.Balcescu, b-dul general Magheru, str.Batistei,
b-dul 1848, calea Victoriei, b-dul Gheorghe Gheorghiu-Dej din
Bucureşti

- Zona II - alte strãzi şi bulevarde nenominalizate, din Bucureşti.


C. Tarife pentru garaje:

- Pentru garaje individuale - 35 lei/mp pe luna, exclusiv
cotele de întreţinere.
- Pentru locurile de - 650 lei/luna (inclusiv
parcare în garaje cotele de întreţinere) în
garajele construite pentru
populaţie;
- 750 lei/luna (inclusiv
cotele de întreţinere) în
garajele construite special
pentru beneficiarii strãini.
----------------------------------------------------------------------------


- Pentru curţile şi grãdinile aferente suprafeţelor locative inchiriare, indiferent de destinaţie, tariful lunar al chiriei este de 2,00 lei/mp.
- Pentru clãdirile folosite în exclusivitate, care dispun de finisaje interioare şi exterioare, precum şi de condiţii de confort şi amplasare deosebite, se va aplica o majorare de pînã la 20% a chiriei rezultate din calcul prin aplicarea tarifului în care se încadreazã suprafata locativã respectiva.
- Pentru suprafeţele locative folosite ca sedii se va aplica o majorare de 20% a chiriei rezultate din calcul prin aplicarea tarifului în care se încadreazã suprafata locativã respectiva. În cazurile cînd atît sediul, cît şi locuintele unor membri ai reprezentantei, sînt situate în acelaşi imobil, se va aplica o majorare de 10%.
- Pentru suprafeţele locative situate la mansarda sau la subsol se aplica o reducere de 15% la tariful de baza în care se încadreazã spaţiul respectiv.
- Pentru suprafata locativã care nu este dotatã cu încãlzire centrala sau gaze se aplica o reducere de 15% la chiria rezultatã din calcul prin aplicarea tarifului pentru categoria respectiva.
- La închirierea de suprafeţe locative, beneficiarii strãini vor depune o suma echivalenta cu chiria pe o luna. Aceasta suma va fi restituitã beneficiarilor strãini de Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic, la încetarea contractului de închiriere, dupã predarea suprafeţelor locative închiriate. Din aceasta suma se vor retine eventualele obligaţii de plata legate de folosinta suprafeţei locative ce le-a fost închiriatã.
- Beneficiarii strãini sînt obligaţi sa plãteascã, la termenele stabilite prin contractul de închiriere, chiria cuvenitã. Neplata chiriei pe o perioada mai mare de o luna de la termenul de plata stabilit prin contract atrage dupã sine plata unei penalitãţi de 0,05% pe o zi de intirziere. La propunerea Oficiului pentru deservirea corpului diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe este împuternicit sa avizeze realizarea contractului de închiriere, cînd neplata chiriei se referã la o perioada mai mare de 6 luni. În cazul rezilierii contractului, beneficiarul strãin urmeazã sa elibereze şi sa punã la dispoziţia Oficiului pentru deservirea corpului diplomatic suprafata locativã închiriatã.
- Beneficiarii strãini vor plati lunar, pentru toate persoanele cu care locuiesc, cheltuieli de întreţinere (apa, canalizare, iluminat, încãlzire etc.), precum şi alte cheltuieli ce decurg din folosirea pãrţilor şi instalaţiilor comune ale clãdirii. La închirierea de suprafeţe locative, beneficiarii strãini vor depune la Oficiul pentru deservirea corpului diplomatic o suma echivalenta cu cheltuielile de întreţinere şi cele ce decurg din folosinta pãrţilor şi instalaţiilor comune ale clãdirii, calculate la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari. Aceasta suma va fi restituitã beneficiarilor strãini, la încetarea contractului de închiriere, dupã predarea suprafeţei locative închiriate şi achitarea, la zi, a tuturor cheltuielilor de întreţinere legate de folosirea acesteia. Ministerul Afacerilor Externe este împuternicit sa avizeze, la propunerea Oficiului pentru deservirea corpului diplomatic, rezilierea contractului de închiriere, în cazul în care beneficiarii strãini nu plãtesc aceste cheltuieli pe o perioada mai mare de 3 luni.
Beneficiarii strãini nu sînt membri ai asociaţiilor de locatari constituite la clãdirile în care sînt situate suprafeţele locative ce le sînt închiriate.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016