Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 162 din 1 ianuarie 1978  privind drepturile si obligatiile personalului muncitor trimis in strainatate pentru executari de lucrari si asistenta tehnica, contractate de unitatile economice romanesti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 162 din 1 ianuarie 1978 privind drepturile si obligatiile personalului muncitor trimis in strainatate pentru executari de lucrari si asistenta tehnica, contractate de unitatile economice romanesti

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 1 ianuarie 1978
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
(1) Personalul muncitor trimis în strãinãtate pentru executãri de lucrãri de construcţii-montaj, foraj, geologie, îmbunãtãţiri funciare, gospodãrirea apelor, lucrãri de inginerie, proiectare, documentaţii, asistenta tehnica, "service" şi altele asemenea, legate de livrãri de proiecte, maşini, instalaţii, utilaje şi lucrãri de construcţii-montaj, contractate de unitãţile economice socialiste, beneficiazã pe durata trimiterii în strãinãtate de urmãtoarele drepturi:
A. În strãinãtate
a) o indemnizaţie lunarã în valuta localã reprezentind costul mesei la cantina, cheltuielile personale uzuale şi o cota fixa ce se poate pune la dispoziţie în devize libere, stabilitã potrivit anexei*) care face parte integrantã din prezentul decret;
----------------
*) Anexa se comunica instituţiilor interesate.

b) cazare gratuita, în condiţiile prevãzute la art. 2 din prezentul decret, organizatã de unitãţile care executa lucrãrile în strãinãtate, denumite în continuare unitãţi trimitatoare;
c) transportul gratuit, pe distanta dintre spaţiile de cazare şi locul de munca, dacã aceasta este mai mare de 1,5 km;
d) echipament de protecţie, conform legii;
e) asistenta medicalã gratuita potrivit normelor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii;
f) servirea mesei contra cost, la cantine organizate de cãtre unitãţile trimitatoare.
B. În ţara
a) o indemnizaţie lunarã în lei, echivalenta cu retributia medie realizatã pe timpul efectiv lucrat în ultimele 12 luni premergãtoare plecãrii în strãinãtate şi care cuprinde:
- retributia tarifara, la care se adauga majorãrile, indemnizaţiile şi sporurile care, potrivit dispoziţiilor legale, au caracter de retributie tarifara, cuvenitã pe timpul efectiv lucrat în limita programului normal de lucru (8 ore pe zi);
- sumele rezultate din diferenţa pentru lucru în acord (la program normal de lucru) atît pentru muncitori, cît şi pentru personalul tehnic, economic, de alta specialitate, administrativ, de deservire şi paza;
- sumele rezultate din adaosul sau diminuarea la retributia tarifara acordate personalului în regie pentru depãşirea sau nerealizarea indicatorilor, sarcinilor de plan sau a celor proprii la program normal de lucru;
- sporul pentru vechime neîntreruptã în aceeaşi unitate stabilit potrivit legii;
- indemnizaţia de conducere, acolo unde este cazul;
b) gratificatii în condiţiile prevãzute de <>Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii, nr. 57/1974 , în funcţie de rezultatele obţinute de unitatea la care lucreazã în strãinãtate;
c) alocaţia de stat pentru copii, calculatã în condiţiile legii, în raport cu retributia tarifara de încadrare din luna anterioarã plecãrii în strãinãtate.
(2) Majorãrile generale ale retributiei tarifare, aplicate în ramura din care provine, în mãsura în care nu au fost luate în calculul retributiei medii - atît pentru personalul muncitor aflat în strãinãtate, cît şi pentru cel care în perioada luatã în calcul a avut loc o astfel de majorare -, precum şi trecerea într-o transa superioarã de vechime neîntreruptã în aceeaşi unitate, modifica corespunzãtor retributia lunarã în lei.
(3) Miniştrii şi conducãtorii celorlalte organe centrale în subordinea cãrora se afla unitãţile trimitatoare pot aproba, cu acordul Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale şi Ministerului Finanţelor, majorarea cu pînã la 30% a indemnizaţiei lunare în lei, atunci cînd:
- personalul muncitor urmeazã sa îndeplineascã o funcţie superioarã celei deţinute în ţara;
- durata lipsei din ţara este mai mare de 6 luni; în acest caz majorarea se va acorda numai pentru perioada care depãşeşte acest termen.
ART. 2
(1) Unitãţile trimitatoare sînt obligate sa organizeze cazarea personalului muncitor în baracamente pe şantier sau în locuinţe închiriate în apropierea santierelor şi lucrãrilor respective, în condiţii de economicitate, în situaţia în care cazarea nu se asigura de partenerii externi. În locurile destinate cazarii va locui întregul personal muncitor roman, inclusiv personalul de conducere, cu respectarea normelor de spaţiu şi dotare specifice condiţiilor de şantier.
(2) Birourile de lucru, camerele în care se asigura cazarea pentru delegaţii care se deplaseaza temporar din ţara, depozitele pentru materiale, precum şi spaţiile pentru alte utilitãţi, vor fi organizate la sediul santierelor.
ART. 3
(1) Unitãţile trimitatoare sînt obligate sa organizeze cantine sau sa asigure condiţii de pregãtire a mesei. Cheltuielile aferente se efectueazã în limita fondurilor prevãzute cu aceasta destinaţie în documentaţiile ce se întocmesc pentru fiecare contract în parte.
(2) Unitãţile bancare pot acorda, în condiţiile legii, credite în lei pentru dotarea acestora cu echipamente care se procura din ţara.
(3) Aprovizionarea cu alimente se va face din ţara, în toate situaţiile în care aceasta este posibila şi se justifica din punct de vedere economic.
(4) Costul mesei se suporta în valuta tarii respective de personalul muncitor care ia masa la cantina, în limita plafoanelor prevãzute în anexa la prezentul decret.
(5) Echipa de control al oamenilor muncii a fiecãrui colectiv de munca va verifica permanent activitatea personalului cantinei, în scopul realizãrii unei eficiente sporite în asigurarea mesei.
ART. 4
Personalul muncitor roman care îşi desfãşoarã activitatea în localitãţi în care organizarea de cantine nu se justifica din punct de vedere economic beneficiazã de drepturile de diurna stabilite pentru delegaţii care se deplaseaza temporar în strãinãtate, potrivit legii. În acest caz nu se acorda indemnizaţia lunarã prevãzutã la art. 1 lit. A (a).
ART. 5
Unitãţile trimitatoare suporta pentru personalul muncitor roman trimis în strãinãtate, în condiţiile art. 1, transportul pînã la locul de munca din strãinãtate şi de inapoiere în ţara, precum şi pentru vizitarea familiei dupã o activitate de minimum 6 luni, o data într-un an calendaristic, în cadrul concediului de odihna. De acest drept beneficiazã sotia (soţul) aflatã în ţara, în situaţia în care sarcinile de serviciu nu permit absenta de la locul de munca a titularului dreptului. În perioada vizitei se va acorda sotiei (soţului) cazare gratuita, o data pe an şi pentru cel mult 60 de zile, în condiţiile organizate de unitãţile trimitatoare.
ART. 6
În caz de boala sau accident, pe timpul incapacitãţii temporare de munca, inclusiv pe perioada spitalizarii, personalul muncitor roman din strãinãtate beneficiazã de drepturile ce se acorda în ţara în lei, potrivit legii, de sumele în valuta stabilite conform anexei la prezentul decret, precum şi de celelalte drepturi ce se acorda în strãinãtate.
ART. 7
(1) Ministerele, celelalte organe centrale, vor lua mãsuri ca unitãţile trimitatoare sa întocmeascã grafice de executare a lucrãrilor şi programe de lucru lunare cuprinzînd cantitãţi fizice, termene de realizare şi sarcini pentru întregul personal muncitor.
(2) Personalul muncitor care îşi desfãşoarã activitatea în strãinãtate este obligat sa execute la timp şi în condiţii de buna calitate lucrãrile prevãzute în programele de lucru, în vederea realizãrii indicatorilor de eficienta economicã aprobaţi.
ART. 8
(1) Ministerele, celelalte organe centrale şi unitãţile trimitatoare vor elabora, pînã la intrarea în vigoare a prezentului decret, cu acordul Ministerului Muncii, Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale şi Ministerului Finanţelor, metodologia executãrii lucrãrilor de construcţii-montaj în acord global în strãinãtate pe baza de norme în unitãţi fizice.
(2) Personalul muncitor care lucreazã în acord global primeşte drepturile, în lei şi în valuta tarii respective, corespunzãtor timpului efectiv lucrat, cu respectarea termenului prevãzut în contract. Adaosul de acord se stabileşte proporţional cu reducerea duratei de execuţie sau depãşirea volumului de lucrãri, dupã caz, şi se acorda astfel: 60% din valoarea adaosului calculat în lei şi 40% din valoarea adaosului calculat în valuta tarii respective.
ART. 9
Unitãţile trimitatoare vor plati drepturile în valuta şi în lei, precum şi orice alte cheltuieli determinate de trimiterea personalului muncitor în strãinãtate în condiţiile prezentului decret, în limita sumelor prevãzute cu aceasta destinaţie şi a termenelor stabilite în documentaţiile ce se întocmesc pentru fiecare contract în parte, aprobate în condiţiile legii.
ART. 10
Unitãţile de comerţ exterior sînt obligate ca, în contractele ce le încheie cu partenerii externi, sa prevadã clauze asiguratorii cu privire la plata în valuta liber convertibilã şi transferul în ţara al sumelor reprezentind contravaloarea manoperei.
ART. 11
(1) Personalul muncitor roman care efectueazã lucrãrile prevãzute de art. 1 în tari socialiste beneficiazã, pe intreaga durata a deplasarii, de drepturile de diurna stabilite pentru delegaţii care se deplaseaza temporar în strãinãtate potrivit legii.
(2) În situaţia în care pot fi organizate cantine în condiţiile prezentului decret, costul mesei va fi suportat din diurna.
ART. 12
(1) Sumele în valuta economisite de cãtre personalul muncitor roman în condiţiile prezentului decret se pãstreazã, pe teritoriul Republicii Socialiste România, în conturi personale deschise la Banca Nationala a Republicii Socialiste România sau la Banca Romana de Comerţ Exterior şi se utilizeazã potrivit prevederilor legale.
(2) Banca Nationala a Republicii Socialiste România şi Banca Romana de Comerţ Exterior pot deschide în evidenta lor conturi colective în valuta unitãţilor trimitatoare cu un numãr mare de dobinditori legali de valuta.
ART. 13
(1) Unitãţile trimitatoare sînt obligate sa încheie cu personalul muncitor roman angajamente scrise din care sa rezulte drepturile şi obligaţiile ce le revin potrivit prezentului decret. Aceste angajamente constituie titlu executoriu.
(2) Pentru personalul muncitor roman aflat în strãinãtate, angajamentele scrise se vor încheia în termen de cel mult 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului decret.
ART. 14
Personalul muncitor roman, pe perioada cît lucreazã în strãinãtate în condiţiile prezentului decret, se considera detaşat. Unitãţile trimitatoare care folosesc personal muncitor în strãinãtate vor înştiinţa unitãţile economice din ţara de la care provine acest personal cu cel puţin 30 de zile înainte de terminarea misiunii.
ART. 15
Pentru personalul muncitor trimis în strãinãtate în condiţiile prezentului decret, unitãţile trimitatoare vor plati contribuţia de asigurãri sociale de stat, în lei, în cuantum de 15% .
ART. 16
Prezentul decret intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicãrii. Pe aceeaşi data se abroga Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 79/1963 privind drepturile ce se acorda în ţara personalului de specialitate trimis în strãinãtate pentru executarea de lucrãri sau prestarea de servicii, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016