Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 158 din 8 iunie 1970  cu privire la repartizarea in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 158 din 8 iunie 1970 cu privire la repartizarea in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi*)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 59 din 8 iunie 1970
___________
*) Acest decret a devenit Legea nr. 37/1970.

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În conformitate cu prevederile Constituţiei privind dreptul la munca al cetãţenilor Republicii Socialiste România, statul asigura locuri de munca absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior, potrivit pregãtirii dobîndite de aceştia în facultate.
În acest scop, absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi sînt repartizaţi în producţie, încheind cu organizaţiile socialiste la care sînt repartizaţi un contract de munca, în conformitate cu dispoziţiile în vigoare.
Repartizarea se face în organizaţii economice, instituţii de învãţãmînt, unitãţi de cercetare ştiinţificã şi proiectare, instituţii social-culturale sau în alte organizaţii socialiste.
ART. 2
În scopul desavirsirii pregãtirii lor, absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi, repartizaţi în producţie, efectueazã un stagiu în specialitatea în care s-au pregãtit.
Durata stagiului este cea prevãzutã în anexa la prezentul decret.
Stagiul se efectueazã începînd cu data prezentãrii la organizaţia socialistã la care absolventul a fost repartizat.

CAP. 2
Organizarea repartizãrii

ART. 3
Repartizarea numericã a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt, superior se face potrivit planului anual de repartizare aprobat de Consiliul de Miniştri. Proiectul planului se întocmeşte de Comitetul de Stat al Planificarii în colaborare cu Ministerul Muncii şi Ministerul Învãţãmîntului.
Propunerile pentru proiectul planului de repartizare numericã se fac pe baza cererilor organizaţiilor socialiste, de ministere, celelalte organe şi organizaţii centrale, precum şi de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în raport cu nevoile de cadre ale judeţelor, ramurilor, subramurilor, domeniilor economice şi social-culturale, acordindu-se prioritate absolutã zonelor şi judeţelor deficitare.
Listele posturilor vacante se întocmesc de ministere, celelalte organe şi organizaţii centrale, precum şi de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în limita numãrului de absolvenţi repartizaţi prin planul de stat.
ART. 4
Pe baza planului anual de repartizare numericã, conducerile ministerelor şi ale celorlalte organe şi organizaţii centrale, precum şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor comunica Ministerului Învãţãmîntului, cu 30 de zile înainte de data desfãşurãrii lucrãrilor de repartizare, organizaţiile socialiste la care urmeazã a fi repartizaţi absolvenţii, cu specificarea posturilor pe specialitãţi şi localitãţi.
Ministerul Învãţãmîntului va transmite comisiilor de repartizare, în timp util, lista organizaţiilor socialiste cu arãtarea posturilor stabilite în vederea repartizãrii.
ART. 5
Repartizarea nominalã în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior se efectueazã, dupã sesiunea examenului de diploma, de comisii, al cãror mod de organizare şi funcţionare se stabileşte de Ministerul Învãţãmîntului.
La lucrãrile comisiilor participa delegaţi ai comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, ai ministerelor şi ai celorlalte organe şi organizaţii centrale în sistemul cãrora urmeazã sa se repartizeze absolvenţii.
Din fiecare comisie de repartizare fac parte şi delegaţi ai organizaţiilor studenţeşti, desemnaţi de Consiliul Uniunii Asociaţiilor Studenţilor.
Repartizarea în producţie a absolvenţilor institutelor agronomice, ai facultãţilor sau secţiilor de mecanicã agricolã şi ai facultãţilor sau secţiilor de îmbunãtãţiri funciare din cadrul institutelor politehnice şi de construcţii, ai institutelor de arta şi ai institutelor de medicina şi farmacie se face de cãtre comisii organizate pe baza prevederilor prezentului decret, dupã caz, de Ministerul Agriculturii şi Silviculturii, de Comitetul de Stat pentru Cultura şi Arta şi de Ministerul Sãnãtãţii, împreunã cu Ministerul Învãţãmîntului.
Comisiile emit dispoziţii de repartizare în producţie.
ART. 6
Repartizarea se face prin alegerea organizaţiilor socialiste şi a posturilor de pe lista de cãtre absolvenţi, în ordinea mediei stabilite pe baza rezultatelor obţinute la învãţãtura, cu respectarea planului anual de repartizare numericã, precum şi a normelor privind ocuparea funcţiilor în ramura sau domeniul de activitate de care aparţine organizaţia socialistã la care se face repartizarea.
Au prioritate, indiferent de media obţinutã, absolvenţii care solicita repartizarea în comunele în care îşi au domiciliul ei, soţul (sotia) sau pãrinţii lor, ori în comune apropiate.
De asemenea, în limita a 50 de sutimi se iau în considerare pentru repartizare şi urmãtoarele criterii de preferinta:
- nevoia de îngrijire medicalã deosebita;
- activitatea obsteasca şi comportarea avutã în perioada de studii.
În cazul absolvenţilor casatoriti, cînd sotii sînt absolvenţi ai aceleiaşi promotii şi au promovat examenul de diploma, aceştia vor fi repartizaţi, în ordinea şi dupã media cea mai mare obţinutã de unul dintre soţi, în aceeaşi localitate sau în localitãţi apropiate.
Cînd unul dintre soţi este angajat al unei organizaţii socialiste, repartizarea celuilalt soţ se face cu prioritate, în aceeaşi localitate unde se afla soţul (sotia) angajat sau într-o localitate apropiatã.
Absolvenţii care au primit în timpul studiilor burse de la unitãţi socialiste vor fi repartizaţi în cadrul acestora.
ART. 7
Repartizarea absolvenţilor în învãţãmîntul superior şi în cercetarea ştiinţificã se va face în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura şi în activitatea de cercetare, pe baza recomandarii consiliilor profesorale ale facultãţilor, din care sa rezulte ca au aptitudinile necesare desfãşurãrii unei activitãţi corespunzãtoare în domeniile respective.
ART. 8
Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior care nu au promovat examenul de diploma vor fi repartizaţi în producţie potrivit prevederilor art. fi, dupã efectuarea repartizãrii absolvenţilor care au promovat acest examen.
ART. 9
Absolvenţii care pentru motive bine justificate - îmbolnãviri, accidente sau alte asemenea situaţii - dovedite cu acte, nu se pot prezenta la comisie vor comunica în scris, în ordinea preferintei, organizaţiile şi posturile pentru care opteazã, repartizarea urmînd a se face cu respectarea prevederilor art. 6 şi 7. În cazul cînd posturile solicitate de aceşti absolvenţi nu mai sînt vacante, ei vor fi repartizaţi de comisii din oficiu, pe posturi cît mai apropiate de domiciliul lor.
Pentru absolvenţii care nu invoca asemenea motive şi pentru cei prezenţi care refuza sa aleagã postul, repartizarea se face din oficiu.
ART. 10
Absolvenţii se vor prezenta la organizaţiile socialiste în termen de o luna de la data repartizãrii, cu excepţia celor repartizaţi în învãţãmînt, care se vor prezenta la 1 septembrie al anului în care au fost repartizaţi.
Absolvenţii care îndeplinesc serviciul militar vor incunostinta despre aceasta, în scris, organizaţia socialistã şi se vor prezenta la posturi în cel mult 20 de zile de la data la care a încetat îndeplinirea obligaţiilor militare.
ART. 11
Pentru motive temeinice, Ministerul Învãţãmîntului poate aproba cererile absolvenţilor de schimbare a repartizãrii, introduse în termen de un an, cu acordul prealabil al ministerelor, celorlalte organe şi organizaţii centrale sau al comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi al organizaţiilor socialiste interesate în aceasta schimbare.
Pentru absolvenţii institutelor agronomice, ai facultãţilor sau secţiilor de mecanicã agricolã şi ai facultãţilor sau secţiilor de îmbunãtãţiri funciare din cadrul institutelor politehnice şi de construcţii, ai institutelor de arta şi ai institutelor de medicina şi farmacie, aprobarea cererilor de schimbare a repartizãrii se face de organele centrale prevãzute la art. 5 alin. 4 împreunã cu Ministerul Învãţãmîntului.

CAP. 3
Drepturile şi obligaţiile organizaţiilor socialiste în care sunt reprezentaţi absolvenţii, precum şi drepturile şi obligaţiile absolvenţilor repartizaţi

ART. 12
Organizaţiile socialiste sînt obligate sa asigure absolvenţilor activitãţi corespunzãtoare specialitatii pentru care au fost repartizaţi.
ART. 13
Activitatea desfasurata de absolvent într-o, alta organizaţie socialistã decît aceea în care a fost repartizat, nu se recunoaşte drept stagiu în vederea încadrãrii în posturi pentru care se cer studii superioare de specialitate.
ART. 14
Contractele de munca încheiate de absolvenţi cu organizaţia socialistã unde au fost repartizaţi pe timpul efectuãrii stagiului au regimul contractelor de munca pe durata nedeterminatã.
În timpul efectuãrii stagiului, absolvenţii vor putea fi transferati, în interesul serviciului, în condiţiile prevãzute de normele legale în vigoare, în specialitatea pentru care au fost repartizaţi.
Absolvenţii fãrã examen de diploma, repartizaţi în producţie, care pînã la expirarea perioadei de stagiu nu promoveazã examenul de diploma pierd dreptul la ocuparea postului ce li s-a asigurat prin repartizare; ei vor fi încadraţi pe funcţii potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 15
Absolvenţii care s-au prezentat la organizaţia socialistã unde au fost repartizaţi şi cãrora în perioada stagiului, din motive neimputabile lor desfiintari de unitãţi, reducere de posturi sau alte asemenea situaţii -, li se desface contractul de munca vor continua stagiul la o alta organizaţie socialistã, stabilitã de ministerele şi celelalte organe şi organizaţii centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti în subordinea cãrora se afla organizaţia socialistã la care au fost repartizaţi.
ART. 16
Absolvenţii care sînt repartizaţi în producţie de comisii organizate în alte localitãţi decît acelea în care au sediul instituţiile de învãţãmînt superior la care şi-au încheiat studiile vor primi de la aceste instituţii costul transportului pînã la localitatea în care funcţioneazã comisia, iar dupã repartizare pînã la domiciliu.
Absolvenţii care la data repartizãrii au domiciliul în alta localitate decît aceea în care funcţioneazã organizaţia socialistã la care au fost, repartizaţi vor primi, la prezentare, costul transportului de la domiciliu la locul de munca, pentru ei, membrii familiei şi gospodãria lor. Membrii familiei, în înţelesul prezentului alineat, sînt soţul, sotia, copiii, precum şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea absolventului.
ART. 17
Absolvenţii cu examen de diploma repartizaţi în comune, care au avut domiciliul în alte localitãţi, vor primi la prezentarea la post o indemnizaţie de instalare egala cu un salariu lunar fixat, pentru primul an de activitate la funcţia îndeplinitã.
Absolvenţii cu examen de diploma care nu beneficiazã de indemnizaţii de instalare vor primi de la organizaţia socialistã la care au fost repartizaţi, la cerere, la prezentarea la post o jumãtate din salariu ca avans, cu obligaţia restituirii acestuia în şase rate lunare consecutive, începînd cu a doua luna de funcţionare.
Indemnizaţia de instalare sau avansul din salariu se acorda cu condiţia ca absolvenţii sa se stabileascã în localitãţile în care se afla organizaţiile socialiste la care au fost repartizaţi.
ART. 18
Absolvenţii cu examen de diploma vor fi salarizaţi în perioada de stagiu, pentru funcţia îndeplinitã, cu salariile tarifare prevãzute de reglementãrile în vigoare.
Cei care nu au promovat examenul de diploma vor fi salarizaţi, în perioada stagiului, pînã la promovarea examenului de diploma, cu salariul tarifar prevãzut pentru primul an de activitate, cu excepţia celor repartizaţi în învãţãmînt, cãrora li se aplica normele legale privind salarizarea personalului didactic.
ART. 19
Absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior repartizaţi în alte localitãţi decît acelea în care îşi au domiciliul li se vor asigura, de cãtre organizaţiile socialiste la care au fost repartizaţi, precum şi de comitetele executive ale consiliilor populare, în condiţiile legii, locuinţe corespunzãtoare.
ART. 20
Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior repartizaţi în localitãţi declarate de lege oraşe mari îşi pot schimba domiciliul în aceste oraşe pe baza dispoziţiei de repartizare.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 21
Contractul care se încheie la înmatriculare între rectorul instituţiei de învãţãmînt superior, ca împuternicit al statului, şi student va cuprinde:
a) obligaţia statului de a asigura studentului condiţii adecvate de învãţãmînt în vederea pregãtirii sale ca specialist de inalta calificare, precum şi un loc de munca potrivit cu specialitatea sa;
b) obligaţia studentului de a depune staruinta pentru a dobîndi o cît mai buna pregãtire profesionalã, de a respecta cu stricteţe normele de activitate şi de comportare universitarã, precum şi de a efectua, dupã absolvire, stagiul în organizaţia socialistã la care va fi repartizat, cu consecinţele prevãzute de lege pentru nerespectarea obligaţiei asumate.
ART. 22
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 2.000 la 3.000 de lei, pentru fiecare caz în parte, urmãtoarele fapte:
a) refuzul organizaţiei socialiste de a încadra un absolvent repartizat într-unul din posturile stabilite pe baza cererii acestei organizaţii;
b) angajarea de cãtre organizaţia socialistã a unui absolvent ce nu i-a fost repartizat ori a unui absolvent ce nu a efectuat stagiul în organizaţia socialistã unde a fost repartizat.
Contravenţiile se constata şi amenda se aplica de angajaţi anume împuterniciţi de organele şi organizaţiile centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în subordinea cãrora se afla unitãţile în care s-au savirsit contravenţiile.
Angajaţii anume împuterniciţi de Ministerul Muncii sau de Ministerul Învãţãmîntului pot încheia procese-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a amenzilor în orice organizaţie socialistã.
Sancţiunea se aplica angajaţilor organizaţiilor socialiste vinovaţi de sãvîrşirea contravenţiei.
Aplicarea sancţiunii contravenţionale nu inlatura rãspunderea disciplinarã a celor vinovaţi.
În cazul contravenţiilor prevãzute la acest articol, contractul de munca dintre organizaţia socialistã şi absolvent înceteazã de drept, pe data rãmînerii definitive a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
ART. 23
Absolventul care nu se prezintã la organizaţia socialistã la care a fost repartizat în termenul legal este obligat la plata unei penalitãţi civile de 5.000 de lei, în cazul absolvenţilor facultãţilor cu durata studiilor mai mica de 4 ani, sau de 8.000 de lei, în cazul absolvenţilor facultãţilor cu durata studiilor de cel puţin 4 ani. În cazul efectuãrii parţiale a stagiului, penalitatea se va reduce proporţional cu perioada de stagiu efectuatã. Plata penalitãţii nu-l scuteşte pe absolvent de efectuarea stagiului.
Absolventul care a încasat indemnizaţia de instalare prevãzutã la art. 17 şi în timpul stagiului pãrãseşte organizaţia socialistã la care a fost repartizat va restitui integral indemnizaţia încasatã.
ART. 24
Neprezentarea la organizaţia socialistã la care a fost repartizat sau întreruperea efectuãrii stagiului se constata, iar penalitatea civilã se stabileşte, în condiţiile articolului precedent, prin proces-verbal încheiat de conducerea acestei organizaţii socialiste.
Procesul-verbal se va comunica absolventului în cauza; acesta poate face contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare la comisia de contestaţii; care va funcţiona la Ministerul Muncii şi care va fi formatã din cîte un delegat al Ministerului Muncii, al Ministerului Învãţãmîntului şi al organului central în subordinea cãruia se afla organizaţia socialistã la care a fost repartizat absolventul, sau al Comitetului de Stat pentru Economia şi Administraţia Localã; în cazul absolvenţilor repartizaţi la organele şi organizaţiile locale. Preşedintele comisiei de contestaţii este delegatul Ministerului Muncii.
Contestaţiile vor fi rezolvate de comisie în termen de 30 de zile.
Procesul-verbal rãmîne definitiv şi constituie titlu executor în caz de neintroducere a contestaţiei în termenul prevãzut la alin. 2, precum şi în cazul respingerii contestaţiei de cãtre comisia de contestaţii.
În cazul cînd absolventul se prezintã, în termen de 30 de zile de la rãmînerea definitiva a procesului-verbal de aplicare a penalitãţii civile, la organizaţia socialistã la care a fost repartizat, el este scutit de plata penalitãţii.
Sumele ce se plãtesc cu titlu de penalitãţi civile se vãrsa la bugetul statului.
Dispoziţiile prezentului articol se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul în care se restituie indemnizaţia de instalare, prevãzutã de art. 23, alineatul ultim; sumele astfel încasate se restituie organizaţiilor socialiste care au plãtit aceasta indemnizaţie.
ART. 25
Dispoziţiile art. 23 nu se aplica în cazul în care neprezentarea la organizaţia socialistã la care a fost repartizat în termenul legal sau neefectuarea integrala a stagiului se datoreşte unor motive temeinice: accidente, boala sau alte asemenea situaţii, apreciate ca atare de cãtre organizaţia socialistã la care absolventul a fost repartizat. În astfel de cazuri, organul central sau local în subordinea cãruia se afla organizaţia socialistã la care absolventul a fost repartizat are obligaţia sa asigure acestuia încadrarea în aceeaşi organizaţie socialistã sau în alta, aflatã în subordinea sa, în limita locurilor vacante corespunzãtoare pregãtirii.
ART. 26
Cetãţenii romani trimişi în alte tari pentru studii de învãţãmînt superior vor fi repartizaţi în producţie, dupã absolvire, în condiţiile prevederilor din prezentul decret.
ART. 27
Ministerele şi celelalte organe şi organizaţii centrale vor elabora norme privind desfãşurarea activitãţii absolvenţilor în perioada de stagiu.
ART. 28
Prevederile prezentului decret se vor aplica începînd cu seria de absolvenţi ai anului universitar 1969/1970.
ART. 29
Ministerul Învãţãmîntului va introduce treptat, începînd cu anul universitar 1970/1971, înainte de practica în producţie, prerepartizarea studenţilor anului III de la unele facultãţi şi secţii, pe specialitãţi şi subramuri de specialitate.
Prerepartizarea studenţilor pe specialitãţi şi subramuri de specialitate se va face potrivit instrucţiunilor elaborate de Ministerul Învãţãmîntului, pe baza cererilor ministerelor, celorlalte organe şi organizaţii centrale, precum şi a comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
Absolvenţilor repartizaţi în producţie în aceeaşi specialitate sau subramura de specialitate în care au fost prerepartizati, li se reduce perioada de stagiu cu durata practicii de specialitate.
Între studenţii prerepartizati şi organizaţiile socialiste se pot încheia contracte prin care acestea le acorda burse, iar studenţii prerepartizati bursieri se angajeazã sa lucreze cel puţin 5 ani dupã absolvirea instituţiei de învãţãmînt superior în acele organizaţii socialiste.
ART. 30
Decretul nr. 180/1950 , pentru reglementarea repartizãrii în producţie şi în instituţiile de învãţãmînt superior a absolvenţilor şcolilor medii tehnice, şcolilor pedagogice şi ai instituţiilor de învãţãmînt superior, Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 918/1960 privind repartizarea şi încadrarea în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga pe data aplicãrii prezentului decret.


ANEXA 1

Durata stagiului pe ramuri de învãţãmînt superior





Nr. Ramura de învãţãmânt superior Durata
crt. stagiului
--------------------------------------------------------------------------------
1. Tehnic - ingineri 2 ani
- subingineri 3 ani
2. Arhitectura 3 ani
3. Agronomic 3 ani
4. Economic 3 ani
5. Medical şi farmaceutic 3 ani*)
6. Universitar - în învãţãmânt,
în cercetare
sau în producţie 3 ani
- în activitate juridicã 2 ani
7. Pedagogic (3 ani) 3 ani
8. Artistic 3 ani
9. Educaţie fizica 3 ani
--------------------------------------------------------------------------------



--------------
*) Pentru absolvenţii facultãţilor de medicina, stagiul de internat terminat se echivaleaza cu stagiul de 3 ani prevãzut în aceasta anexa.
Absolvenţii care nu efectueazã internatul pot fi trimişi la pregãtire în spitale, policlinici sau alte unitãţi similare, pe perioade stabilite de Ministerul Sãnãtãţii.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016