Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 154 din 7 mai 1986  privind infiintarea si functionarea Consiliului de coordonare a dezvoltarii bazei energetice si functionarii sistemului energetic national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 154 din 7 mai 1986 privind infiintarea si functionarea Consiliului de coordonare a dezvoltarii bazei energetice si functionarii sistemului energetic national

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 27 din 9 mai 1986


Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Se înfiinţeazã Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional, ca organ de lucru în subordinea Consiliului de Miniştri, având sarcina de a soluţiona operativ problemele complexe din domeniul dezvoltãrii bazei energetice, gospodãririi rationale a energiei şi functionarii sistemului energetic naţional.
ART. 2
Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional urmãreşte şi ia mãsuri pentru îndeplinirea hotãrârilor de partid şi de stat în domeniul bazei energetice a tarii, economisirii stricte a tuturor categoriilor de resurse energetice şi functionarii în condiţii de deplina siguranta a sistemului energetic naţional, în concordanta cu cerinţele curente şi de perspectiva ale dezvoltãrii economiei naţionale.
ART. 3
Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional raporteazã Consiliului de Miniştri, trimestrial şi ori de câte ori este nevoie, asupra principalelor probleme din domeniul sau de activitate.

CAP. 2
Atribuţii

ART. 4
Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional are urmãtoarele atribuţii:
1. În domeniul dezvoltãrii bazei energetice:
a) coordoneazã pe intreaga economie, în profil de ramura şi teritorial, înfãptuirea programelor privind dezvoltarea bazei energetice a tarii;
b) acţioneazã, împreunã cu ministerele producãtoare de combustibili şi energie, pentru realizarea ritmica a sarcinilor de plan;
c) participa la elaborarea studiilor şi fundamentarea prognozelor, precum şi a proiectelor de plan cincinal şi anual privind dezvoltarea bazei energetice; face propuneri şi participa la elaborarea unor studii pentru optimizarea, la nivelul economiei naţionale, a dezvoltãrii bazei energetice; împreunã cu ministerele, celelalte organe centrale şi locale analizeazã modul de îndeplinire a sarcinilor din programele privind dezvoltarea bazei energetice;
d) participa la elaborarea programelor de cercetare ştiinţificã privind utilizarea de noi resurse energetice, la promovarea mãsurilor pentru cercetarea şi valorificarea energiei solare, energiei apelor geotermale, energiei vantului, a resurselor energetice refolosibile şi a altor forme de energie şi acţioneazã pentru realizarea acestor programe.
2. În domeniul gospodãririi resurselor şi asigurãrii echilibrului balanţei energetice:
a) controleazã înfãptuirea mãsurilor pentru gospodãrirea raţionalã a resurselor energetice şi încadrarea în normele de consum energetic;
b) urmãreşte şi ia mãsuri pentru îndeplinirea sarcinilor privind reducerea consumurilor tehnologice de combustibili şi energie în centralele şi reţelele electrice;
c) urmãreşte şi ia mãsuri pentru îndeplinirea programelor de recuperare şi valorificare a resurselor energetice refolosibile;
d) analizeazã lunar şi trimestrial menţinerea echilibrului în sistemul energetic pe baza balantelor aprobate şi ia mãsuri corespunzãtoare;
e) controleazã aplicarea principiilor autoconducerii şi autogestiunii în domeniile producerii energiei electrice şi termice, urmãrind reducerea continua a costurilor de producţie:
3. În domeniul functionarii sistemului energetic naţional:
a) analizeazã realizarea programului de dezvoltare a sistemului energetic naţional, corelat cu necesitãţile economiei naţionale şi cu resursele energetice existente, şi propune mãsuri corespunzãtoare;
b) analizeazã sistematic exploatarea instalaţiilor pentru producerea şi transportul energiei electrice şi termice şi ia mãsuri pentru asigurarea functionarii sistemului energetic naţional;
c) ia mãsuri, împreunã cu ministerele, celelalte organe centrale şi locale, pentru încadrarea stricta în consumurile energetice normate, în scopul asigurãrii functionarii în condiţii de siguranta a sistemului energetic naţional;
d) controleazã şi ia mãsuri pentru aplicarea stricta a programelor stabilite pentru îmbunãtãţirea organizãrii producţiei în ramura energiei electrice şi termice, creşterea fiabilitatii agregatelor energetice, întreţinerea şi repararea corespunzãtoare a instalaţiilor energetice, ridicarea calificãrii personalului.
ART. 5
În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional propune Consiliului de Miniştri mãsuri în problemele ce constituie obiectul sau de activitate care, dupã aprobare, urmeazã sa fie aduse la îndeplinire de cãtre ministere, celelalte organe centrale şi locale centrale şi întreprinderi.
ART. 6
Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional dezbate proiectele de acte normative în domeniul dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional; face propuneri de imbunatatire a legislaţiei în acest domeniu; analizeazã şi avizeazã programele şi mãsurile din domeniul energetic ce se prezintã la guvern de cãtre ministere şi celelalte organe centrale.

CAP. 3
Organizare şi funcţionare

ART. 7
Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional este format din 35 pana la 45 de membri, reprezentanţi ai ministerelor economice şi altor organe centrale, precum şi conducatori ai unor unitãţi de cercetare, proiectare şi de producţie.
În consiliul de coordonare vor fi numite cadre din conducerea ministerelor şi celorlalte organe centrale, care coordoneazã activitatea comisiilor energetice din organele respective, specialişti din cercetare, proiectare şi din învãţãmântul superior.
Consiliul are în conducerea sa un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi.
ART. 8
Problemele curente ale activitãţii Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional se rezolva de biroul sau executiv, care este alcãtuit din 7 pana la 9 membri.
ART. 9
Preşedintele - Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional este un viceprim-ministru al guvernului şi se numeşte prin decret prezidential.
Vicepreşedinţii, membrii Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional şi ai biroului sau executiv se numesc prin hotãrâre a Consiliului de Miniştri, la propunerea preşedintelui consiliului.
Secretar al Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional este un vicepreşedinte al Comitetului de Stat al Planificarii.
ART. 10
Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional, în întregul sau, biroul executiv şi fiecare membru în parte rãspund în fata Consiliului de Miniştri pentru intreaga lor activitate.
ART. 11
Consiliul se întruneşte trimestrial şi ori de câte ori este nevoie, în şedinţe plenare, la convocarea biroului sau executiv sau a preşedintelui, şi adopta hotãrâri.
Biroul executiv al consiliului se întruneşte lunar şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui şi adopta decizii.
ART. 12
În cadrul Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional se organizeazã urmãtoarele secţiuni de specialitate:
a) Secţiunea pentru dezvoltarea bazei energetice;
b) Secţiunea pentru gospodãrirea resurselor şi asigurarea echilibrului balanţei energetice;
c) Secţiunea pentru funcţionarea sistemului energetic naţional.
Secţiunile Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional vor fi constituite din membrii consiliului şi specialişti din componenta comisiilor energetice ale ministerelor şi celorlalte organe centrale, desemnaţi cu acordul organului din care fac parte.
Componenta şi atribuţiile secţiunilor se aproba de consiliu, la propunerea biroului executiv.
ART. 13
Inspecţia pentru controlul gospodãririi combustibililor şi energiei din cadrul Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe trece în cadrul Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional.
Personalul cu atribuţii de control din cadrul întreprinderilor de exploatare şi întreţinere a reţelelor şi instalaţiilor energetice şi de distribuţie a energiei electrice şi termice aparţinând Ministerului Energiei Electrice trece la Inspecţia pentru controlul gospodãririi combustibililor şi energiei.
Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe va asigura, în continuare, îndeplinirea lucrãrilor legate de administraţie, personal, evidenta şi deservire pentru personalul Inspecţiei pentru controlul gospodãririi combustibililor şi energiei.
Numirea personalului Inspecţiei pentru controlul gospodãririi combustibililor şi energiei se face de preşedintele Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional.
Prevederile Decretului nr. 367/1980 , a cãror aplicabilitate a fost prelungitã prin Decretul nr. 420/1985 , nu se aplica ministerelor, celorlalte organe centrale şi unitãţilor de la care se transfera personalul necesar Inspecţiei pentru controlul gospodãririi combustibililor şi energiei şi nici unitãţilor între care se face transferul pentru completarea posturilor eliberate.
ART. 14
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, - Consiliul de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional are un aparat de specialitate care pregãteşte lucrãrile necesare desfãşurãrii activitãţii consiliului, biroului sau executiv şi urmãreşte aplicarea hotãrârilor consiliului şi a deciziilor biroului sau executiv.
Activitatea aparatului de specialitate este coordonata de un secretar, ce este numit prin hotãrâre a Consiliului de Miniştri. Atribuţiile personalului de execuţie din aparatul de specialitate al consiliului se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat de consiliu.
Numãrul maxim de personal, nomenclatorul specific de funcţii şi modul de asimilare a acestora pentru aparatul de specialitate al Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional sunt prevãzute în anexa*), care face parte integrantã din prezentul decret.

CAP. 4
Comisiile energetice din ministere şi celelalte organe centrale şi locale

ART. 15
În ministere, celelalte organe centrale şi locale se înfiinţeazã comisii energetice.
Comisiile energetice vor fi constituite din specialişti din compartimentele mecano-energetice ale ministerelor, celorlalte organe centrale şi locale, din institute de cercetare şi proiectare, precum şi din alte cadre cu inalta pregãtire profesionalã şi experienta în domeniul energetic şi al tehnologiilor specifice fiecãrei ramuri sau activitãţi. Numãrul membrilor din comisii va fi de 7-25 în raport cu volumul lucrãrilor specifice. Numirea membrilor în comisie se face de organul de conducere colectivã.
Comisiile vor fi coordonate la ministere de un adjunct al ministrului, respectiv de un vicepreşedinte la celelalte organe centrale şi locale.
Comisiile energetice vor asigura înfãptuirea, în fiecare minister, organ central sau local, a programelor pentru dezvoltarea resurselor energetice, folosirea raţionalã a energiei sub toate formele, încadrarea în normele de consum energetic, economisirea combustibililor şi energiei, precum şi punerea în valoare de noi surse energetice. Totodatã, comisiile din ministere, celelalte organe centrale şi locale vor coordona activitatea comisiilor energetice de la unitãţile economice în subordine, vor dezbate şi vor face propuneri pentru perfecţionarea programelor şi pentru introducerea de noi mãsuri care sa se concretizeze în gospodãrirea mai buna a energiei, reducerea mai accelerata a consumurilor şi la o valorificare superioarã a resurselor energetice.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 16
Ministerele, celelalte organe centrale şi locale, precum şi centralele industriale şi întreprinderile, vor elabora programe anuale proprii pentru dezvoltarea resurselor energetice, folosirea raţionalã a energiei sub toate formele şi pentru reducerea mai accentuata a consumului.
ART. 17
Ministerele, celelalte organe centrale şi locale, precum şi centralele industriale şi unitãţile economice, vor pune la dispoziţia Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional şi a secţiunilor acestuia, la cerere, datele şi documentaţiile necesare îndeplinirii sarcinilor ce le revin.
ART. 18
Decretul nr. 58/1978 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional şi Decretul nr. 450/1978 privind numãrul de posturi şi modul de asimilare a retribuirii personalului aparatului de specialitate al Consiliului de coordonare a dezvoltãrii bazei energetice şi functionarii sistemului energetic naţional se abroga.
ART. 19
<>Decretul nr. 303/1971 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodãririi Fondurilor Fixe, cu modificãrile ulterioare, şi <>Decretul nr. 379/1983 privind înfiinţarea întreprinderilor de exploatare şi întreţinere a reţelelor şi instalaţiilor energetice şi de distribuţie a energiei electrice şi termice se modifica corespunzãtor prevederilor prezentului decret.
___________
*) Anexa se comunica instituţiilor interesate.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România



──────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016