Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 150 din 5 mai 1980  privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Educatiei si Invatamintului si a consiliilor educatiei si invatamintului judetene si al municipiului Bucuresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 150 din 5 mai 1980 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Educatiei si Invatamintului si a consiliilor educatiei si invatamintului judetene si al municipiului Bucuresti

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 37 din 7 mai 1980
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului se organizeazã şi funcţioneazã ca organ deliberativ, cu caracter larg reprezentantiv, şi îşi desfãşoarã activitatea sub îndrumarea directa a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a Consiliului de Miniştri al Republicii Socialiste România.
ART. 2
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului rãspunde de înfãptuirea politicii partidului şi statului în domeniul învãţãmântului, controleazã şi indruma activitatea Ministerului Educaţiei şi Învãţãmântului şi a celorlalte ministere şi organe centrale şi locale care au atribuţii în domeniul învãţãmântului, face propuneri pentru perfecţionarea continua a activitãţii în acest domeniu.
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului îndeplineşte atribuţiile stabilite de Legea educaţiei şi învãţãmântului.
ART. 3
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului este format din 211 membri şi are în conducerea sa un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinţi.
Preşedintele Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului este un activist de partid şi de stat.
Primul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului este ministrul educaţiei şi învãţãmântului. În lipsa preşedintelui, atribuţiile acestuia se îndeplinesc de primul vicepreşedinte.
Membrii Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului se propun de cãtre Congresul educaţiei şi învãţãmântului.
ART. 4
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului se convoacã în şedinţe plenare de doua ori pe an sau ori de câte ori este nevoie, de cãtre preşedinte sau la cererea a cel puţin unei treimi din numãrul membrilor sãi.
ART. 5
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului îşi desfãşoarã activitatea în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrâri prin vot deschis, cu majoritatea membrilor ce îl compun.
La şedinţele Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului pot fi invitaţi reprezentanţi ai unor organe de stat şi organizaţii obşteşti.
ART. 6
Hotãrârile adoptate de Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului, precum şi pentru celelalte ministere şi organe centrale şi locale, care au sarcini în domeniul învãţãmântului.
ART. 7
Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Comitetului Central al Partidului Comunist Roman şi a Consiliului de Miniştri pentru intreaga activitate a consiliului; fiecare membru rãspunde în fata consiliului şi a preşedintelui acestuia pentru indelinirea sarcinilor ce-i sunt încredinţate.
ART. 8
Organul de conducere colectivã între plenarele Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului este comitetul de conducere al consiliului, format din 31 membri.
Comitetul de conducere al consiliului se compune din preşedinte, prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţi şi membri.
Preşedintele Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului este şi preşedintele comitetului de conducere.
Comitetul de conducere al consiliului organizeazã şi rãspunde de aducerea la îndeplinire a hotãrârilor Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului.
Comitetul de conducere al consiliului îndeplineşte şi atribuţiile de organ colectiv de conducere al Ministerului Educaţiei şi Învãţãmântului. Comitetul de conducere numeşte Colegiul central de disciplina al personalului didactic din învãţãmânt.
ART. 9
Comitetul de conducere al consiliului se întruneşte o data pe trimestru sau ori de câte ori este nevoie şi se convoacã de preşedinte ori la cererea a cel puţin o treime din numãrul membrilor sãi.
Comitetul de conducere al consiliului îşi desfãşoarã activitatea în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrâri prin vot deschis, cu majoritatea membrilor ce îl compun.
În caz de divergenta între preşedinte şi majoritatea membrilor, problema asupra cãreia nu s-a realizat un acord se supune Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului, iar între şedinţele acestuia, Consiliului de Miniştri.
La şedinţe, în funcţie de natura şi importanta problemelor aflate la ordinea de zi, pot fi invitate şi alte persoane interesate în examinarea problemelor puse în dezbatere.
ART. 10
Conducerea activitãţii curente a Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului şi a Ministerului Educaţiei şi Învãţãmântului se asigura de cãtre biroul executiv, format din ministrul educaţiei şi învãţãmântului, adjunctii ministrului, secretarii de stat, secretarul organizaţiei de partid din minister şi reprezentanţi ai Uniunii Tineretului Comunist, Consiliului Naţional al Organizaţiei Pionierilor, Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunisti din România şi Uniunii Generale a Sindicatelor din România, precum şi alte cadre din Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului sau de la alte unitãţi.
Preşedintele biroului executiv este ministrul educaţiei şi învãţãmântului.
ART. 11
Componenta Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului, a comitetului de conducere şi a biroului executiv se aproba prin decret prezidential, pe o perioada de 5 ani.
ART. 12
În cadrul Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului funcţioneazã consilii de specialitate pe forme de învãţãmânt şi domenii de activitate, prevãzute de Legea educaţiei şi învãţãmântului. Membrii acestor consilii se stabilesc de cãtre Comitetul de conducere al Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului, din rândul membrilor consiliului.
ART. 13
Consiliile de specialitate elaboreazã studii, prognoze şi programe privind dezvoltarea învãţãmântului, a activitãţii instructiv-educative şi politico-ideologice, dezbat proiectele planurilor de învãţãmânt şi ale programelor şcolare, examineazã modul în care se realizeazã integrarea învãţãmântului cu producţia, cercetarea ştiinţificã şi proiectarea.
Modul de organizare şi funcţionare a consiliilor de specialitate şi atribuţiile concrete ale acestora se stabilesc prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului.
ART. 14
Pentru îndrumarea, controlul şi coordonarea învãţãmântului preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi de maiştri în unitãţile administrativ-teritoriale, pe lângã inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti funcţioneazã consilii ale educaţiei şi învãţãmântului, care exercita atribuţiile prevãzute de Legea educaţiei şi învãţãmântului.
În judeţele în care funcţioneazã unitãţi de învãţãmânt cu predarea în limbi ale nationalitatilor conlocuitoare, din consiliile educaţiei şi învãţãmântului fac parte şi reprezentanţi ai nationalitatilor respective.
ART. 15
Consiliul educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti este format din 30-50 membri, numiţi de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
Preşedintele Consiliului educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti este un activist de partid şi de stat. Preşedintele este ajutat de un prim-vicepreşedinte, care este inspectorul general şcolar, de doi vicepreşedinţi şi un secretar.
ART. 16
Consiliul educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti se convoacã în şedinţe plenare de doua ori pe an şi ori de câte ori este nevoie, de cãtre preşedinte sau la cererea a cel puţin unei treimi din membrii acestuia.
Consiliul adopta programul de activitate, analizeazã, dezbate şi stabileşte mãsuri în probleme care intra în atribuţiile sale.
Consiliul îşi desfãşoarã activitatea în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrâri prin vot deschis, cu majoritatea membrilor ce îl compun.
Pentru realizarea unor analize, studii sau acţiuni de îndrumare şi control, consiliul poate constitui colective de lucru dintre membrii sãi şi alţi specialişti.
ART. 17
La şedinţele consiliului pot participa, în calitate de invitaţi, şi reprezentanţi ai unor unitãţi socialiste, organe de stat şi organizaţii obşteşti interesate în examinarea problemelor puse în dezbatere, precum şi alte persoane care pot contribui la analizarea şi soluţionarea problemelor aflate la ordinea de zi.
ART. 18
Consiliul educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului şi a comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru intreaga activitate a consiliului; fiecare membru rãspunde în fata consiliului şi a preşedintelui acestuia pentru îndeplinirea sarcinilor ce-i sunt încredinţate.
ART. 19
Conducerea operativã a activitãţii între şedinţele Consiliului educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti se asigura de cãtre biroul executiv, alcãtuit din inspectorul general şcolar, ca preşedinte, vicepreşedinţi, secretarul şi 4-6 membri, numiţi de Consiliul educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti.
Biroul executiv al Consiliului educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti asigura aducerea la îndeplinire a hotãrârilor consiliului şi exercita, între şedinţele acestuia, atribuţiile prevãzute de lege pentru acest organ.
ART. 20
Biroul executiv al Consiliului educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti exercita şi atribuţiile de organ de conducere colectivã a inspectoratului şcolar.
ART. 21
Şedinţele Biroului executiv al Consiliului educaţiei şi învãţãmântului judeţean şi al municipiului Bucureşti au loc lunar şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui sau la cererea a cel puţin unei treimi din numãrul membrilor sãi.
Biroul executiv îşi desfãşoarã activitatea în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrâri prin vot deschis, cu majoritatea membrilor care îl compun.
La şedinţele biroului executiv pot fi invitate şi persoane care nu fac parte din componenta acestuia, în funcţie de problemele puse în dezbatere.
ART. 22
Biroul executiv în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Consiliului educaţiei şi învãţãmântului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru intreaga activitate a biroului, precum şi în fata comitetului executiv al consiliului popular judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti. Fiecare membru al biroului executiv rãspunde în fata biroului şi a preşedintelui acestuia pentru îndeplinirea sarcinilor ce îi sunt încredinţate.
ART. 23
Condiţiile pentru organizarea şi desfãşurarea lucrãrilor Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului şi ale biroului executiv se asigura de cãtre Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului, iar pentru consiliile educaţiei şi învãţãmântului judeţean şi al municipiului Bucureşti şi birourile lor executive, de cãtre inspectoratele şcolare respective.
ART. 24
Cheltuielile de deplasare determinare de participarea la activitatea Consiliului Superior al Educaţiei şi Învãţãmântului şi a consiliilor educaţiei şi învãţãmântului judeţean, a membrilor acestor organe, precum şi a celorlalte persoane care participa la activitatea lor, se suporta de unitãţile socialiste unde aceştia sunt încadraţi.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016