Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 15 din 25 ianuarie 1971  privind autorizarea si functionarea in Republica Socialista Romania a reprezentantelor firmelor comerciale si organizatiilor economice straine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 15 din 25 ianuarie 1971 privind autorizarea si functionarea in Republica Socialista Romania a reprezentantelor firmelor comerciale si organizatiilor economice straine

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 10 din 27 ianuarie 1971



Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Firmele comerciale şi organizaţiile economice strãine pot avea reprezentante în Republica Socialistã România pe baza aprobãrii Consiliului de Miniştri, în condiţiile prezentului decret.
De asemenea, firmele comerciale şi organizaţiile economice strãine pot fi reprezentate în Republica Socialistã România şi de organizaţii economice şi birouri româneşti specializate, înfiinţate potrivit legii, care funcţioneazã sub îndrumarea Camerei de Comerţ a Republicii Socialiste România.
ART. 2
Autorizaţiile pentru funcţionarea reprezentantelor firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine se elibereazã de Ministerul Comerţului Exterior - pe baza aprobãrii Consiliului de Miniştri - la cererea acestor firme şi organizaţii.
Aprobarea se acorda dacã şi organizaţiilor economice romane li se recunoaşte dreptul de a infiinta reprezentante în ţãrile în care firmele comerciale şi organizaţiile economice strãine solicitante îşi au sediul principal.
Ministerul Comerţului Exterior, la recomandarea Camerei de Comerţ a Republicii Socialiste România, va aprecia utilitatea functionarii reprezentantelor firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine şi va face propuneri corespunzãtoare Consiliului de Miniştri.
ART. 3
Formele comerciale şi organizaţiile economice strãine reprezentate rãspund fiecare, în condiţiile legii, pentru actele şi activitatea reprezentantelor lor în Republica Socialistã România.
ART. 4
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine pot efectua, în numele acestora şi pentru ele, cu organizaţiile economice romane autorizate sa desfãşoare activitate de comerţ exterior:
a) operaţiuni comerciale, cum sunt: emiterea şi primirea de oferte sau comenzi, negocierea şi încheierea de contracte;
b) informare şi reclama comercialã;
c) asistenta tehnica şi serviciul pentru maşini şi utilaje;
d) transporturi internaţionale, terestre, aeriene şi navale;
e) prestãri de servicii;
f) alte activitãţi cu caracter economico-comercial, având ca scop promovarea schimburilor economice cu Republica Socialistã România.

CAP. 2
Regimul juridic al reprezentantelor firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine în Republica Socialistã România

Secţiunea I
Obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a reprezentantelor

ART. 5
Firma comercialã sau organizaţia economicã strãinã, care solicita eliberarea unei autorizaţii de reprezentare, va mentiona în cererea adresatã de Ministerul Comerţului Exterior urmãtoarele:
a) sediul principal al firmei comerciale sau al organizaţiei economice;
b) obiectul activitãţii reprezentantei;
c) numãrul, funcţiile şi remunerarea persoanelor propuse a încadra reprezentanta, iar dacã sunt cetãţeni strãini, numele şi domiciliul lor în strãinãtate, cu menţionarea funcţiilor la firma comercialã sau la organizaţia economicã şi la reprezentanta;
d) numãrul şi felul bunurilor mobile afectate reprezentantei, inclusiv autovehiculele pe care firma comercialã sau organizaţia economicã reprezentatã doreşte sa le transfere în Republica Socialistã România
ART. 6
La cererea de eliberare a autorizaţiei se vor anexa urmãtoarele acte;
a) recomandarea Camerei de Comerţ a Republicii Socialiste România;
b) o atestare, în original din partea camerei de comerţ din ţara de origine, din care sa rezulte înfiinţarea legalã în acea ţara, obiectul activitãţii şi capitalul firmei comerciale sau organizaţiei economice solicitante;
c) o adeverinta din partea bãncii prin care îşi efectueazã operaţiunile financiare, în care sa se ateste bonitatea firmei comerciale sau organizaţiei economice strãine;
d) statutele sau alte acte dovedind existenta legalã a firmei comerciale sau a organizaţiei economice respective în ţara unde este înfiinţatã;
e) înscrisul, în original, prin care firma comercialã sau organizaţia economicã strãinã împuterniceşte reprezentanţii sa o angajeze valabil.
ART. 7
Autorizaţia pentru funcţionarea reprezentantelor firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine va cuprinde locul exercitãrii activitãţii reprezentantei, obiectul şi condiţiile de exercitare.
Autorizaţia are valabilitate un an şi se reînnoieşte anual de Ministerul Comerţului Exterior, la cererea firmei comerciale sau a organizaţiei economice strãine, cu recomandarea Camerei de Comerţ a Republicii Socialiste România.
În situaţia în care, prin cererea de reinnoire a autorizaţiei, firma comercialã sau organizaţia economicã strãinã solicita şi modificarea autorizaţiei existente, Ministerul Comerţului Exterior va reînnoi autorizaţia pe baza aprobãrii Consiliului de Miniştri.
ART. 8
În termen de cel mult 15 zile de la data eliberãrii autorizaţiei, reprezentanta firmei comerciale sau a organizaţiei economice strãine se va inregistra la Camera de Comerţ a Republicii Socialiste România şi la administraţia financiarã în a carei raza de activitate îşi are sediul.

Secţiunea a II-a
Funcţionarea reprezentantelor

ART. 9
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine, autorizate sa funcţioneze în Republica Socialistã România, îşi desfãşoarã activitatea cu respectarea dispoziţiilor legale din Republica Socialistã România.
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine nu pot face în Republica Socialistã România operaţiuni la care firmele comerciale şi organizaţiile economice reprezentate nu sunt îndreptãţite în ţara în care acestea îşi au sediul principal sau care nu intra în obiectul lor de activitate.
ART. 10
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine îşi desfãşoarã activitatea în limitele obiectului stabilit prin autorizaţie.
ART. 11
Firmele comerciale şi organizaţiile economice strãine se pot infatisa prin reprezentantele lor la organele judecãtoreşti şi arbitrale romane competente, cu respectarea legislaţiei privind reprezentarea în fãrã acestor organe.
ART. 12
Personalul strãin al reprezentantelor este supus legislaţiei romane în vigoare privind regimul strãinilor în Republica Socialistã România
ART. 13
Sediul reprezentantei firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine va fi cel stabilit prin autorizaţia de funcţionare.

Secţiunea a III-a
Impozite, taxe şi conturi în valuta

ART. 14
La cererea de eliberare şi de reinnoire ca şi la eliberarea şi reînnoirea autorizaţiilor, firmele comerciale şi organizaţiile economice strãine vor achitã taxele prevãzute de lege.
ART. 15
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine datoreazã impozitul pe venit în cuantumul determinat conform prevederilor legale, dar nu mai puţin decât impozitul aferent normei de venit impozabil stabilitã de Ministerul Finanţelor.
ART. 16
Obiectele de folosinta îndelungatã ca mobilierul, telefoanele, telexurile, aparatura de orice fel, precum şi materialele consumabile importate de cãtre reprezentante pentru nevoile proprii, vor fi admise la import cu plata taxelor vamale, conform dispoziţiilor legale.
ART. 17
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine vor deschide la Banca Romana de Comerţ Exterior un cont în valuta din care vor efectua toate operaţiunile de încasãri şi plati ale reprezentantei.
Aceste operaţiuni se vor efectua cu respectarea legislaţiei valutare romane.

Secţiunea a IV-a
Modificarea şi retragerea autorizaţiilor de funcţionare a reprezentantelor

ART. 18
La cererea justificatã a firmei comerciale sau a organizaţiei economice strãine, Ministerul Comerţului Exterior, cu aprobarea Consiliului de Miniştri, poate modifica autorizaţia de funcţionare în cursul valabilitãţii ei, inclusiv obiectul de activitate, în conformitate cu prevederile prezentului decret.
ART. 19
Autorizaţia poate fi retrasã de Ministerul Comerţului Exterior, cu aprobarea Consiliului de Miniştri, înainte de expirarea valabilitãţii ei, în urmãtoarele cazuri:
a) încãlcarea de cãtre personalul reprezentantei firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine a dispoziţiilor legale ale Republicii Socialiste România privind ordinea publica;
b) depãşirea obiectului de activitate stabilit prin autorizaţie;
c) când înceteazã reciprocitatea prevãzutã la articolul 2;
d) nerespectarea obligaţiilor fiscale.
Ministerul Comerţului Exterior va notifica atât firmei comerciale sau organizaţiei economice strãine, cat şi reprezentantei, retragerea autorizaţiei, acordand un preaviz de 90 zile de la data notificãrii, pentru lichidarea activitãţii şi eliberarea imobilului afectat sediului.
În cazul în care firma comercialã sau organizaţia economicã strãinã urmeazã sa desfiinteze reprezentanta din proprie initiativa, va înştiinţa despre aceasta Ministerul Comerţului Exterior, lichidarea activitãţii şi eliberarea imobilului afectat sediului reprezentantei urmând a se face în termen de 90 zile de la înştiinţare.
ART. 20
Autorizarea functionarii reprezentantei firmei comerciale sau organizaţiei economice strãine înceteazã de drept atunci când firma comercialã sau organizaţia economicã strãinã reprezentatã înceteazã de a mai funcţiona.

CAP. 3
Regimul juridic al cetãţenilor romani sau al strãinilor cu domiciliul în Republica Socialistã România încadraţi la reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine

ART. 21
Reprezentantele firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine vor putea fi încadrate cu persoane de cetãţenie romana sau cu persoane strãine care au domiciliul în Republica Socialistã România. Aceste persoane vor fi angajate la cererea şi cu acordul firmelor comerciale sau organizaţiilor economice strãine, de Camera de Comerţ a Republicii Socialiste România, pe durata valabilitãţii autorizaţiei eliberate reprezentantei strãine.
Pentru serviciile prestate de personalul roman sau de strãini cu domiciliul în Republica Socialistã România, în cadrul reprezentantelor strãine, firmele comerciale şi organizaţiile economice strãine vor achitã sumele stabilite în valuta prin contracte de prestãri de servicii încheiate cu Camera de Comerţ a Republicii Socialiste România, din care se vor plati salariile şi celelalte drepturi cuvenite angajaţilor, precum şi toate contribuţiile sociale aferente acestor drepturi, în conformitate cu legislaţia în vigoare în Republica Socialistã România.
În aceste contracte se va prevedea ca firmele comerciale sau organizaţiile economice strãine rãspund solidar cu persoanele fizice prevãzute la alineatul 1 pentru daunele rezultate din faptele ilicite comise de aceste persoane cu prilejul exercitãrii activitãţii lor în cadrul reprezentantei.
ART. 22
Pe durata angajãrii, personalul prevãzut la art. 21, din cadrul reprezentantelor firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine, nu poate cumula o alta funcţie în Republica Socialistã România şi nici nu poate presta alte servicii în favoarea firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine, în afarã atribuţiilor sale de serviciu.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 23
Când prin convenţii sau acorduri internaţionale la care Republica Socialistã România este parte se stabilesc alte condiţii de autorizare şi funcţionare a reprezentantelor firmelor comerciale şi organizaţiilor economice strãine decât cele prevãzute în prezentul decret, se vor aplica dispoziţiile cuprinse în acele convenţii sau acorduri.
ART. 24
În termen de 30 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului decret, reprezentantele strãine care funcţioneazã în prezent în Republica Socialistã România vor depune cereri pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare conform prevederilor prezentului decret.
ART. 25
Prezentul decret intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii.
Pe data intrãrii în vigoare se abroga prevederile articolului 11 litera b din Decretul nr. 622/1969 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comerţului Exterior, aprobat prin Legea nr. 47/1969 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Preşedintele
Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU




──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016