Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET Nr. 144 din 29 martie 1958  privind reglementarea eliberarii autorizatiilor de construire, reparare si desfiintare a constructiilor, precum si a celor referitoare la instrainarile si impartelile terenurilor cu sau fara constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET Nr. 144 din 29 martie 1958 privind reglementarea eliberarii autorizatiilor de construire, reparare si desfiintare a constructiilor, precum si a celor referitoare la instrainarile si impartelile terenurilor cu sau fara constructii

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 15 din 29 martie 1958
ART. 1
Lucrãrile de construire, transformare sau reparare a construcţiilor, precum şi lucrãrile cu caracter edilitar sau de explorare se vor putea executa numai cu autorizaţia prealabilã a comitetului executiv al sfatului popular respectiv, eliberata în condiţiile prezentului Decret.
ART. 2
Este obligatorie obţinerea autorizaţiei prealabile pentru executarea urmãtoarelor lucrãri:
I. În oraşe, comune resedinte de raioane, localitãţi balneoclimatice şi comune declarate centre muncitoresti, precum şi în comunele în care se vor dezvolta staţiuni balneoclimatice şi centre muncitoresti, inclusiv extravilanul tuturor acestor localitãţi:
a) lucrãri de construire, reconstruire, transformare, adãugire sau reparare a clãdirilor de orice fel;
b) lucrãri de construire, reconstruire, transformare, adãugire sau reparare care privesc cai de comunicaţie, lucrãri inginereşti, lucrãri subterane şi aeriene, împrejmuiri, amenajãri de spaţii verzi, plantaţii, pieţe, locuri de odihna şi în general toate lucrãrile de amenajare, infrumusetare sau cu caracter edilitar;
c) exploatãri de cariere, balastiere, sonde de gaze şi petrol, precum şi alte exploatãri;
d) construcţiile provizorii de şantier necesare execuţiei lucrãrilor de baza, dacã nu au fost autorizate odatã cu acestea;
e) lucrãrile cu caracter provizoriu sau semipermanent, ca localuri pentru expoziţie, precum şi vitrine izolate, firme mari, panouri de agitatie vizuala, chioscuri sau cabine de orice fel, aşezate pe cãile publice sau la fata clãdirilor;
f) forajele şi excavarile necesare studiilor geotehnice, ridicãrile topografice*);
g) parcelarile de orice fel.
II. Pe teritoriul administrativ al celorlalte localitãţi:
a) lucrãrile de construire, reconstruire, transformare, adãugire sau reparare a clãdirilor de orice fel, aparţinînd sectorului socialist sau executate prin contribuţie obsteasca, precum şi cele realizate cu credite acordate de stat;
b) lucrãrile de construire, reconstruire, transformare, adãugire sau reparare a clãdirilor aparţinînd sectorului particular, care se vor stabili de ministrul construcţiilor şi materialelor de construcţii**), prin instrucţiunile de aplicare a prezentului Decret;
c) exploatãri de cariere, balastiere, sonde de gaze şi petrol, precum şi alte exploatãri, în imediata apropiere a unei cai principale de comunicaţie, ca drum naţional sau regional, linie de cale feratã şi altele;
d) construcţiile provizorii de şantier, necesare execuţiei lucrãrilor de baza, dacã nu au fost autorizate odatã cu acestea;
e) forajele şi excavarile necesare studiilor geotehnice şi ridicãrile topografice*).
III. Lucrãrile de construire, reparare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrãri, indiferent de valoarea lor, ce urmeazã a fi efectuate la construcţii reprezentind monumente de cultura de orice fel, la cadrul lor corespunzãtor şi în zona lor de protecţie, atît din oraşe cît şi din afarã oraşelor.
Execuţia acestor lucrãri se va autoriza numai dupã ce documentaţia tehnica a fost aprobatã de organele prevãzute în dispoziţiile speciale care reglementeazã executarea lor.
-------------
*) Dispoziţiile referitoare la obţinerea autorizaţiei pentru ridicãrile topografice au fost abrogate prin Decretul nr. 305 publicat în Buletinul Oficial nr. 111 din 26 septembrie 1971.
**) Conform noilor reglementãri, activitatea de îndrumare şi control a activitãţii cu privire la autorizarea în construcţii intra în atribuţiile Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare conform art. 6 pct. 6 din Legea nr. 10/1973 republicatã în B. Of. nr. 106 din 21 decembrie 1979. Unele atribuţii în aceasta materie revin şi Inspectoratului General de Stat pentru Investiţii-Construcţii, conform art. 15 şi urmãtoarele din Decretul nr. 264 publicat în B. Of. nr. 77 din 2 august 1976.

ART. 3
Lucrãrile de întreţinere curenta şi reparaţiile curente la construcţiile de orice fel, precum şi lucrãrile de zugraveli sau vopsitorii exterioare, care nu implica modificãri structurale sau de aspect se vor executa fãrã autorizaţie.
Lista acestor lucrãri va fi stabilitã de ministrul construcţiilor şi materialelor de construcţii, prin instrucţiunile de aplicare a prezentului Decret.
ART. 4
Autorizaţia prevãzutã la articolul 2 din prezentul Decret va fi eliberata, la cererea celor interesaţi, dupã cum urmeazã:
a) de Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei, pentru lucrãrile prevãzute la articolul 2 punctele I şi III, de pe teritoriul oraşului Bucureşti şi al extravilanului sau:
b) de comitetele executive ale sfaturilor populare orãşeneşti, care au secţiuni de arhitectura şi sistematizare, pentru lucrãrile prevãzute la articolul 2, punctele I şi III, de pe teritoriul oraşelor respective, inclusiv extravilanul lor;
c) de comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, pentru lucrãrile prevãzute la articolul 2, punctele I şi III, de pe teritoriul localitãţilor, inclusiv extravilanul lor, în cazul cînd comitetele executive ale sfaturilor populare ale localitãţilor respective nu au secţiuni de arhitectura şi sistematizare, precum şi pentru lucrãrile prevãzute la articolul 2 punctul II literele a, c, d şi e;
d) de comitetele executive ale sfaturilor populare comunale, pentru lucrãrile prevãzute la articolul 2 punctul II, litera b, cu excepţia acelor lucrãri care se executa de-a lungul cãilor principale de comunicaţie, ca drumuri naţionale sau regionale, linii de cale feratã şi altele, pentru care lucrãri autorizaţia se elibereazã cu avizul secţiunii de arhitectura şi sistematizare a comitetului executiv al sfatului popular regional respectiv.
ART. 5
Autorizaţia privind lucrãrile ce aparţin sectorului socialist, inclusiv cele executate prin contribuţie obsteasca, precum şi cele realizate din credite acordate de stat, se va elibera pe baza documentaţiei prevãzute de actele normative pentru începerea lucrãrilor şi privind intreaga investiţie.
În mod excepţional, cînd, în baza unui act normativ prin care se deroga de la dispoziţiile legale în materie, începerea unei lucrãri se poate face pe baza unei documentaţii reduse, autorizaţia va avea caracter provizoriu şi va trebui sa arate limitativ obiectivele ce pot fi începute, pînã la prezentarea documentaţiei complete.
Pentru lucrãrile aparţinînd sectorului particular, prevãzute la articolul 2 punctul I şi punctul II litera b, autorizaţia se va elibera pe baza documentaţiei ce va fi stabilitã prin instrucţiunile ce se vor emite de ministrul construcţiilor şi materialelor de construcţii.
În toate cazurile, autorizaţia se va elibera numai dacã documentaţia tehnica a obţinut în prealabil toate avizele şi aprobãrile legale şi a fost întocmitã cu respectarea lor. Aceasta documentaţie face parte integrantã din autorizaţia eliberata.
În caz de modificare sau înlocuire a acestei documentaţii, lucrarea nu se va putea executa decît pe baza unei noi autorizaţii.
ART. 6
Pentru lucrãrile aparţinînd sectorului socialist sau pentru locuintele realizate pe baza de credite acordate de stat, banca finanţatoare va deschide finanţarea numai dacã la documentaţia respectiva este anexatã şi o copie de pe autorizaţia privind executarea acestor lucrãri.
ART. 7
Executantul este obligat a nu începe nici o lucrare de natura celor enumerate la articolul 2, înainte de a fi obţinut autorizaţia.
De asemenea, executantul nu va executa lucrãri care incalca prevederile autorizaţiei obţinute.
ART. 8
Darimarea sau desfiinţarea construcţiilor şi amenajãrilor, prevãzute în articolul 2 punctul I, literele a şi b şi punctul II, litera a, se face numai pe baza autorizaţiei prealabile eliberata de cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare regionale sau orãşeneşti.
În oraşul Bucureşti şi extravilanul sau, pentru darimarea sau desfiinţarea construcţiilor sau a lucrãrilor prevãzute la articolul 2 punctul I literele a şi b, autorizaţia se va elibera de Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei.
Pentru construcţiile şi amenajãrile aparţinînd sectorului particular, autorizaţia de darimare sau desfiinţare se va elibera la cererea proprietarului, iar pentru cele aparţinînd sectorului socialist, la cererea organizaţiilor socialiste care le au în administrare.
ART. 9
Darimarea monumentelor de cultura de orice fel, precum şi desfiinţarea cadrului corespunzãtor şi a zonei de protecţie se va face conform dispoziţiilor legale care reglementeazã aceasta materie.
ART. 10
Nu este necesarã autorizaţia pentru darimarea sau desfiinţarea urmãtoarelor categorii de lucrãri:
a) construcţiile provizorii de şantier prevãzute la articolul 2 punctul I litera d şi punctul II litera d. Desfiinţarea acestor construcţii este obligatorie în momentul în care ele nu mai folosesc scopului pentru care au fost executate. Dacã aceste construcţii provizorii pot folosi în continuare executãrii altor lucrãri de baza apropiate, sau pot fi adaptate altor utilizãri, beneficiarul este obligat sa solicite organului care a eliberat autorizaţia iniţialã de construire, o noua autorizaţie pentru menţinerea sau adaptarea lor;
b) construcţiile aparţinînd sectorului particular, situate în locuri izolate sau în alte localitãţi decît cele enumerate la articolul 2 punctul I, dacã ele nu figureazã în lista monumentelor de cultura;
c) construcţiile prevãzute la articolul 2 punctul I litera e.
Comitetele executive ale sfaturilor populare care au eliberat autorizaţia de construire pot dispune darimarea sau desfiinţarea construcţiilor prevãzute la literele a şi c din prezentul articol, dacã beneficiarul autorizaţiei de construire nu a cerut prelungirea ei, în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de valabilitate a acestei autorizaţii.
ART. 11
Înstrãinarea sau imparteala, prin acte între vii, a terenurilor cu sau fãrã construcţii, proprietate particularã, de pe teritoriul oraşelor, comunelor resedinte de raioane, localitãţilor balneoclimatice şi a comunelor declarate centre muncitoresti, precum şi a comunelor în care se vor dezvolta staţiuni balneoclimatice şi centre muncitoresti, se vor putea face numai cu autorizaţia prealabilã data, în condiţiunile prezentului Decret, de cãtre comitetele executive ale sfaturilor populare.
Actele de înstrãinare sau imparteala terenurilor de mai sus se vor face numai în forma autenticã.
Înstrãinãrile sau împãrţelile terenurilor prevãzute în acest articol, fãcute fãrã respectarea cerinţelor prezentului decret, sînt nule de drept. Nulitatea poate fi invocatã de Procuratura, de comitetele executive ale sfaturilor populare şi de orice persoana interesatã.
ART. 12
În cazul în care s-a încheiat un înscris, din care rezulta ca proprietarul unui teren cu sau fãrã construcţii s-a obligat sa-l înstrãineze cu titlu oneros şi s-au respectat modalitãţile de plata a preţului prevãzute în înscris, iar în termen de 3 luni de la eliberarea autorizaţiei prevãzutã în art. 11 una din pãrţi sau succesorii acesteia nu se prezintã, din orice motive, la notariat pentru autentificarea actului de înstrãinare, instanta judecãtoreascã va putea da o hotãrîre care sa ţinã loc de act autentic de înstrãinare.
Neprezentarea uneia din pãrţi la autentificare, în urma somaţiei fãcute de cealaltã parte prin executorul judecãtoresc, se va constata printr-un proces-verbal încheiat de notariatul de stat raional sau orasenesc, în circumscripţia cãruia se afla imobilul în cauza.
Instanta judecãtoreascã va putea fi sesizatã de partea interesatã sau de succesorii acesteia, pînã la expirarea valabilitãţii autorizaţiei de înstrãinare.
Transcrierea dreptului de proprietate sau înscrierea în cartea funciarã a acestui drept, se vor face în temeiul unei copii legalizate de pe hotãrîrea judecãtoreascã rãmasã definitiva.
Dispoziţiile prezentului articol se aplica şi actelor sub semnatura privatã încheiate înainte de publicarea prezentului Decret, în care scop autorizaţiile de înstrãinare valabile la aceasta data se considera prelungite de drept pînã la expirarea unui termen de 6 luni de la publicarea Decretului de fata. Termenul de 3 luni, prevãzut pentru prezentarea la notariat în scopul autentificãrii actului, curge de la data publicãrii prezentului Decret.
ART. 13
Autorizaţia prevãzutã la articolul 11 va fi eliberata de:
a) Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei, pentru terenurile din oraşul Bucureşti şi extravilanul sau;
b) comitetele executive ale sfaturilor populare orãşeneşti, care au secţiuni de arhitectura şi sistematizare, pentru terenurile situate pe teritoriul oraşelor respective şi al extravilanului lor;
c) comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, pentru terenurile din localitãţile prevãzute la articolul 11 alineatul 1, inclusiv terenurile din extravilanul lor şi care nu intra în categoria localitãţilor prevãzute la literele a şi b din prezentul articol.
ART. 14
Instanţele judecãtoreşti şi birourile de notariat de stat nu vor autentifica nici o înstrãinare între vii, de orice natura şi nu vor incuviinta nici o imparteala prin buna înţelegere sau judiciarã, precum şi nici o punere în posesie referitoare la vreun teren ce intra în prevederile prezentului Decret, dacã pãrţile interesate nu prezintã autorizaţia prevãzutã la articolul 11.
ART. 15
Cererile pentru eliberarea autorizaţiilor prevãzute în prezentul Decret, avînd intreaga documentaţie legalã, se vor rezolva în cel mult 15 zile de la înregistrarea lor.
Autorizaţiile prevãzute la articolul 2 şi articolul 8 îşi pierd valabilitatea, dacã în termen de 1 an de la eliberarea lor operaţiunea pentru care au fost solicitate nu a fost începutã.
Autorizaţia prevãzutã la articolul 11 este valabilã timp de 6 luni de la eliberarea ei.
În cazul în care titularii autorizaţiilor au fost împiedicaţi, din motive de forta majorã, de a-şi valorifica, în termenele de mai sus, autorizaţiile obţinute şi dacã toate condiţiile iniţial considerate nu au suferit nici o schimbare, organele care au eliberat respectivele autorizaţii pot acorda o prelungire a valabilitãţii acestora, curgind de la data la care a încetat împiedicarea, pe o durata cel mult egala cu a termenelor prevãzute în prezentul articol.
ART. 16
Contravenţiile la normele prezentului Decret se vor stabili prin instrucţiuni ale ministrului construcţiilor şi materialelor de construcţii, în conformitate cu prevederile Decretului nr. 184/1954 *) pentru reglementarea sanctionarii contravenţiilor, republicat în Buletinul Oficial al Marii Adunãri Naţionale a Republicii Populare Romane nr. 12/1995.
Nerespectarea prevederilor prezentului Decret, în mãsura în care constituie infracţiuni, se va sanctiona potrivit legii penale.
--------------
*) Abrogat prin <>Legea nr. 32/1968 publicatã în B. Of. nr. 148 din 14 noiembrie 1968, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.

ART. 17
Constatarea încãlcãrii dispoziţiilor prevãzute în prezentul Decret se face de cãtre organele comitetelor executive ale sfaturilor populare care au în sarcina întocmirea referatelor pentru eliberarea autorizaţiilor respective, de împuterniciţii speciali ai comitetelor executive ale sfaturilor populare comunale şi orãşeneşti care nu au secţiuni de arhitectura şi sistematizare, precum şi de cãtre organele de control al Ministerului Construcţiilor şi Materialelor de Construcţii.
Organele de militie sînt obligate a urmãri şi constata existenta autorizaţiei la executarea lucrãrilor de construcţii sau la darimarea şi desfiinţarea acestor lucrãri, precum şi de a sprijini desfãşurarea activitãţilor organelor de constatare mai sus menţionate.
Actele încheiate, prin care se va constata încãlcarea legii, vor fi înaintate Procuraturii.
ART. 18
Comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, respectiv al Capitalei şi comitetele executive ale sfaturilor populare raionale şi orãşeneşti, ţinînd seama de avizul secţiunii de arhitectura şi sistematizare regionale respective sau de avizul secţiunii de arhitectura şi sistematizare orãşeneşti respective, acolo unde exista astfel de secţiuni, pot cere prin justiţie darimarea, desfiinţarea sau aducerea în starea iniţialã a lucrãrilor prevãzute în prezentul Decret şi executate fãrã autorizaţie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, în cazul cînd lucrãrile sus-menţionate sînt fãcute cu încãlcarea planului de sistematizare sau a regulilor generale de sistematizare şi construcţii în oraşe şi alte localitãţi, precum şi în cazul cînd prin existenta lor s-ar da loc la accidente de orice natura, dacã în termen de 20 zile de la primirea unei somaţii facuta de comitetul executiv al sfatului popular respectiv beneficiarului lucrãrilor, acesta nu se conformeazã dispoziţiilor legale în cauza.
Pînã la soluţionarea cauzei de cãtre justiţie, comitetul executiv al sfatului popular respectiv poate opri, prin somaţie, executarea lucrãrilor respective.
Darimarea, desfiinţarea sau aducerea în starea iniţialã a lucrãrilor respective se hotãrãşte de tribunalul popular raional în raza cãruia se afla lucrarea în cauza, fãrã nici o despãgubire şi pe cheltuiala beneficiarului care nu s-a conformat dispoziţiilor legale.
Judecarea acestor acţiuni se face cu precãdere.
În cazul cînd beneficiarul lucrãrii refuza sa execute operaţiunile de darimare, desfiinţare sau aducere în stare iniţialã a lucrãrilor respective, hotãrîte de instanţele judecãtoreşti, aceste operaţiuni vor fi aduse la îndeplinire de organele comitetului executiv al sfatului popular pe teritoriul cãruia se afla lucrarea în cauza, pe cheltuiala beneficiarului, care în caz de neplata va fi urmãrit conform legii.
ART. 19
Nu intra în prevederile prezentului Decret lucrãrile privind construcţiile militare şi speciale, ce vor fi stabilite de Ministerul Construcţiilor şi Materialelor de Construcţii, de acord cu Ministerul Forţelor Armate şi Ministerul Afacerilor Interne.
ART. 20
În termen de 30 zile de la publicarea prezentului Decret, ministrul construcţiilor şi materialelor de construcţii va elabora şi emite instrucţiuni de aplicare.
Prin aceste instrucţiuni se va stabili şi regimul tranzitoriu pentru lucrãrile de construcţii începute înainte de intrarea în vigoare a prezentului Decret.
ART. 21
Lista comunelor în care sînt sau se vor dezvolta staţiuni balneoclimatice sau centre muncitoresti şi în care se vor aplica dispoziţiile prezentului Decret, va fi stabilitã şi ţinuta la curent de comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, cu avizul Ministerului Construcţiilor şi Materialelor de Construcţii.
ART. 22
Actele de înstrãinare sub semnatura privatã, cu data certa, anterioare datei de 6 septembrie 1950, pot fi transcrise cu autorizaţia prevãzutã de articolul 11.
ART. 23
Se abroga Legea nr. 267 din 5 aprilie 1946 , pentru constatarea şi judecarea abaterilor în materie edilitara, în cuprinsul municipiului Bucureşti, <>Decretul nr. 221 din 6 septembrie 1950 , privitor la imparteala sau înstrãinarea terenurilor cu sau fãrã construcţii şi la interzicerea construirii fãrã autorizare şi Decretul nr. 42 din 17 martie 1951 , pentru completarea unor dispoziţii din <>Decretul nr. 221 din 6 septembrie 1950 .
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


dumitru simion
12 Mai 2019
O casa construita in anul 1958-1959, din caramida, cu liant din nisip si pamant galben, in mediul rural, necesita la vremea respectiva autorizatie de constructie ?
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016