Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 142 din 28 aprilie 1983  privind unele masuri pentru imbunatatirea activitatii de cercetare, inginerie tehnologica si productie in domeniul fabricatiei masinilor, instalatiilor si utilajelor pentru industria miniera    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 142 din 28 aprilie 1983 privind unele masuri pentru imbunatatirea activitatii de cercetare, inginerie tehnologica si productie in domeniul fabricatiei masinilor, instalatiilor si utilajelor pentru industria miniera

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL Nr. 31 DIN 30/04/83
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1
Pe data de 1 mai 1983 se înfiinţeazã Centrala industriala de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara, cu sediul în municipiul Timişoara, judeţul Timis, sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini, avînd ca obiect de activitate cercetare, inginerie tehnologicã şi producţie de instalaţii, echipamente, maşini şi utilaje miniere, utilaje de transport continuu, reductoare de viteza, maşini de ridicat şi transport uzinal, piese de schimb pentru produsele fabricate, asistenta tehnica la montajul şi punerea în funcţiune a utilajelor realizate, exercitarea atribuţiilor prevãzute de lege privind calitatea de furnizor general pentru produsele care se realizeazã în unitãţile centralei.
ART. 2
Centrala industriala de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara se înfiinţeazã prin preluarea activitãţii de cercetare, inginerie tehnologicã şi producţie de utilaj minier de la Centrala industriala de utilaj petrolier şi minier Ploiesti şi a activitãţii de cercetare, inginerie tehnologicã şi producţie pentru maşini de ridicat de la Centrala industriala de utilaj energetic, metalurgic şi maşini de ridicat Bucureşti.
ART. 3
Centrala industriala de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara se constituie pe structura Întreprinderii mecanice Timişoara, unitate fãrã personalitate juridicã, funcţioneazã pe baza autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare, cu personalitate juridicã, şi se organizeazã potrivit normelor legale cu privire la organizarea şi conducerea unitãţilor socialiste.
Structura organizatoricã a centralei este cea prevãzutã în Decretul nr. 162/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitãţile economice, cu modificãrile ulterioare.
ART. 4
Centrala industriala de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara se încadreazã în gradul special de organizare şi are în subordine unitãţile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 5
Coordonarea realizãrii produselor pe tipuri de maşini şi utilaje specializate pentru industria miniera, în scopul asimilarii şi modernizãrii produselor şi îmbunãtãţirii permanente a parametrilor tehnici şi funcţionali ai acestora, precum şi asigurarea asistenţei tehnice pentru utilajele livrate, se fac de întreprinderile prevãzute în anexa nr. 2*.
ART. 6
Centrala industriala de utilaj energetic, metalurgic şi maşini de ridicat Bucureşti, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini, îşi schimba denumirea în "Centrala industriala de utilaj energetic şi metalurgic Bucureşti" şi îşi pãstreazã gradul actual de organizare aprobat.
ART. 7
Centrala industriala de utilaj petrolier şi minier Ploiesti, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini, îşi schimba denumirea în "Centrala industriala de utilaj petrolier Ploiesti", are în subordine unitãţile prevãzute în anexa nr. 3 şi îşi pãstreazã gradul actual de organizare aprobat.
Direcţia de utilaj minier, din cadrul Centralei industriale de utilaj petrolier Ploiesti, se desfiinţeazã.
ART. 8
Întreprinderea mecanicã Timişoara şi Întreprinderea de utilaj de ridicat şi transportat Lugoj, din subordinea Centralei industriale de utilaj energetic şi metalurgic Bucureşti, trec în subordinea Centralei industriale de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara.
ART. 9
Întreprinderea de armãturi industriale din fonta şi oţel Zalau şi Întreprinderea metalurgica Bacau, din subordinea Centralei industriale de utilaj tehnologic, chimic şi rafinarii Bucureşti, şi Întreprinderea mecanicã "Dr. Petru Groza" - oraşul Dr. Petru Groza, din subordinea Centralei industriale de utilaj energetic şi metalurgic Bucureşti, trec în subordinea Centralei industriale de utilaj petrolier Ploiesti, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini.
ART. 10
Numãrul de personal pentru aparatul propriu al centralelor industriale care se înfiinţeazã sau se reorganizeazã potrivit prezentului decret este prevãzut în anexa nr. 4*.
ART. 11
Pe data de 1 mai 1983 se înfiinţeazã Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier, maşini de ridicat şi transport uzinal Timişoara, cu sediul în municipiul Timişoara, judeţul Timis, în subordinea Centralei industriale de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara şi în componenta Institutului central pentru construcţii de maşini Bucureşti, avînd ca obiect de activitate cercetãri în domeniul utilajelor miniere, maşini de ridicat, transport uzinal, sisteme de transport intern şi depozite, standardizari, tipizari, realizarea de modele şi prototipuri, omologarea acestora, precum şi urmãrirea comportãrii şi fiabilitatii lor şi coordonarea activitãţii de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier şi transport continuu ce se realizeazã la Centrul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier Satu Mare.
Institutul se înfiinţeazã prin preluarea unor activitãţi de la Centrul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru maşini de ridicat şi transport uzinal Timişoara, din structura Institutului de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru echipamente energetice şi maşini de ridicat Bucureşti, din subordinea Centralei industriale de utilaj energetic şi metalurgic Bucureşti, care se desfiinţeazã, cît şi preluarea Centrului de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier Satu Mare, din structura Institutului de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj petrolier şi minier Ploiesti, din subordinea Centralei de utilaj petrolier Ploiesti.
ART. 12
Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier, maşini de ridicat şi transport uzinal Timişoara funcţioneazã pe baza autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare, cu personalitate juridicã, şi se organizeazã potrivit Decretului nr. 297/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitãţile de cercetare şi de proiectare.
ART. 13
Institutul de cercetare ştiinţificã şi de inginerie tehnologicã pentru echipamente energetice şi maşini de ridicat Bucureşti îşi schimba denumirea în "Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru echipamente energetice Bucureşti", modificindu-se corespunzãtor obiectul de activitate.
ART. 14
Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj petrolier şi minier Ploiesti îşi schimba denumirea în "Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj petrolier şi armãturi industriale Ploiesti", modificindu-se corespunzãtor obiectul de activitate.
ART. 15
Institutul de cercetare ştiinţificã şi de inginerie tehnologicã pentru utilaj petrolier şi armãturi industriale Ploiesti şi Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru echipamente energetice Bucureşti, subunitatile şi personalul încadrat la aceste unitãţi îşi pãstreazã mãrimea, nivelul de retribuire, grupa de ramuri, gradele de organizare şi reţeaua tarifara aprobate prin Decretul nr. 552/1978.
ART. 16
Institutul de cercetare ştiinţificã şi de inginerie tehnologicã pentru utilaj minier, maşini de ridicat şi transport uzinal Timişoara se încadreazã în categoria institutelor mijlocii şi va utiliza nivelul II de retribuire pentru personalul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã cu studii superioare atestat, grupa III de ramuri pentru personalul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã cu studii superioare neatestate şi fãrã studii superioare, precum şi pentru personalul tehnic productiv, economic, de alta specialitate, de administraţie din subunitatile de producţie.
ART. 17
În structura organizatoricã a întreprinderilor industriale din subordinea Centralei industriale de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini, se vor organiza compartimente specializate la nivel de colectiv, atelier sau secţie pentru proiectarea de produs, potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitãţile de cercetare şi de proiectare sau potrivit prevederilor Decretului nr. 162/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitãţile economice.
Compartimentele organizate potrivit alin. 1 vor prelua unele activitãţi de la Centrul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru maşini de ridicat şi transport uzinal Timişoara şi de la Centrul de cercetare ştiinţificã şi de inginerie tehnologicã pentru utilaj minier Satu Mare şi vor fi constituite din 500 de posturi ce se vor prelua pe baza de protocol de la cele doua centre şi din personalul tehnic productiv acordat întreprinderilor industriale prin planurile anuale.
Filialele din structura organizatoricã a Centrului de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier Satu Mare, organizate pe lîngã întreprinderi, se desfiinţeazã.
ART. 18
Secţiile şi atelierele de la întreprinderi din centrala organizate potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973 vor utiliza nivelul II de retribuire pentru personalul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã cu studii superioare atestat şi grupa III de ramuri pentru personalul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã cu studii superioare neatestat şi fãrã studii superioare.
Pentru şeful de secţie sau atelier de proiectare de produs, indemnizaţia de conducere va fi cea prevãzutã de Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974 pentru unitãţile de cercetare şi proiectare la unitatea de mãrime "mica".
ART. 19
Compartimentele de proiectare de produs organizate potrivit art. 17 au ca obiect de activitate diversificarea şi modernizarea produselor, prelucrarea documentaţiei tehnice necesare realizãrii produselor, asigurarea asistenţei tehnice în fabricaţie, elaborarea de norme interne de fabricaţie, întocmirea caietelor de sarcini pentru produsele executate de întreprinderi, stabilirea consumurilor specifice de materiale, combustibil şi energie pentru produsele din profilul de fabricaţie al întreprinderilor etc.
ART. 20
Personalul cu studii superioare de cercetare proiectare atestat, care trece în baza prevederilor prezentului decret la unitãţile noi înfiinţate de cercetare-proiectare şi la întreprinderile la care se organizeazã activitate de proiectare de produs, potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973, îşi pãstreazã gradul profesional dacã desfãşoarã în continuare aceeaşi activitate.
ART. 21
Personalul trecut de la unitãţile de cercetare-proiectare la întreprinderile industriale se va lua în calculul productivitatii muncii începînd cu anul 1984.
ART. 22
Funcţiile prevãzute în anexa nr. 5* pentru Centrala industriala de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara şi Întreprinderea mecanicã Timişoara se retribuie potrivit prevederilor aceleiaşi anexe.
ART. 23
Centrala industriala de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara se doteaza cu un autoturism pentru transport de persoane în interes de serviciu, completindu-se corespunzãtor pentru Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini anexa nr. 1 la Decretul nr. 277/1979.
ART. 24
Activul şi pasivul stabilit pe baza bilanţurilor încheiate la data de 30 aprilie 1983, împreunã cu indicatorii de plan economici şi financiari şi cu contractele încheiate aferente unitãţilor şi activitãţilor, trec de la unitãţile care se reorganizeazã sau se desfiinţeazã la unitãţile care se înfiinţeazã şi la întreprinderile industriale, potrivit prezentului decret, pe baza de protocol.
Personalul muncitor care trece la unitãţile înfiinţate şi la întreprinderi industriale se considera transferat în interesul serviciului.
ART. 25
Prevederile Decretului nr. 367/1980 privind unele mãsuri pentru utilizarea raţionalã a personalului din unitãţile socialiste nu se aplica la unitãţile reorganizate potrivit prevederilor prezentului decret, posturilor de pe care urmeazã sa se transfere personal în aparatul celor doua centrale industriale, precum şi posturilor din alte unitãţi pe care urmeazã sa se transfere personalul muncitor.
ART. 26
Subunitatile noi de producţie din componenta Întreprinderii mecanice Timişoara se încadreazã în gradele de organizare prevãzute în anexa nr. 6*.
ART. 27
Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor vor supune, spre aprobare, în termen de 45 de zile de la data prezentului decret, modificarea indicatorilor de plan economici şi financiari aprobaţi Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini pe anul 1983 şi pe perioada 1981-1985, pe centrale industriale, precum şi în structura şi volumul bugetului de stat, potrivit prevederilor prezentului decret.
ART. 28
Prevederile prezentului decret se aplica în cadrul indicatorilor planului de munca şi retribuire a muncii aprobaţi Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini pe anul 1983.
ART. 29
Anexa nr. 3 pct. I la Decretul nr. 267/1981 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini, anexele nr. 1 şi 3 la Decretul nr. 139/1974 privind aprobarea listelor unitãţilor de cercetare şi de proiectare organizate potrivit Decretului nr. 297/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitãţile de cercetare şi proiectare, anexele nr. XI, XII, XIII, XIV, XVI la Decretul nr. 552/1978 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea organizãrii Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini şi a activitãţii de producţie, de cercetare ştiinţificã, inginerie tehnologicã şi de proiectare în unitãţile ministerului, cu modificãrile ulterioare, anexele nr. 1 şi 2 la Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 367/1973 privind unele mãsuri de reorganizare a centralelor industriale, unitãţilor asimilate acestora, precum şi a unor întreprinderi de stat, se modifica potrivit prezentului decret.
ART. 30
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul decret.
*) Anexa a fost comunicatã instituţiilor interesate.
ANEXA 1
UNITĂŢILE

din subordinea Centralei industriale de utilaj minier şi maşini de ridicat Timişoara
1. Întreprinderea mecanicã Timişoara *
2. Întreprinderea "UNIO" Satu Mare
- Fabrica de instalaţii şi utilaje tehnologice Carei*
- Fabrica de utilaj minier şi tehnologic Negresti-Oas*
3. Întreprinderea mecanicã de maşini şi utilaj minier Baia Mare
4. Întreprinderea de utilaj de ridicat şi transportat Lugoj
5. Întreprinderea de utilaj minier Petrosani
6. Întreprinderea de utilaj minier Tirgu Jiu
7. Întreprinderea de utilaj minier Filipestii de Padure
8. Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier, maşini de ridicat şi transport uzinal Timişoara, cu:
- Centrul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj minier Satu Mare*
*) Unitate fãrã personalitate juridicã.
ANEXA 3
UNITĂŢILE

din subordinea Centralei industriale de utilaj petrolier Ploiesti
1. Întreprinderea "1 Mai" Ploiesti *
2. Întreprinderea pentru construcţii de maşini şi utilaje grele Giurgiu
3. Întreprinderea de utilaj petrolier Tirgoviste
4. Întreprinderea de armãturi industriale din fonta şi oţel Zalau
5. Întreprinderea mecanicã Cimpina
6. Întreprinderea de piese turnate Cimpina
7. Întreprinderea "Neptun" Cimpina
8. Întreprinderea metalurgica Bacau
9. Întreprinderea mecanicã Vaslui
10. Întreprinderea mecanicã "Dr. Petru Groza" - oraşul Dr. Petru Groza
11. Întreprinderea mecanicã Tirgoviste
12. Institutul de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã pentru utilaj petrolier şi armãturi industriale Ploiesti.
*) Unitate fãrã personalitate juridicã.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016