Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 14 din 3 februarie 1976  privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de productie, cercetare, proiectare si servicii pentru integrarea invatamantului superior cu productia si cercetarea stiintifica*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 14 din 3 februarie 1976 privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de productie, cercetare, proiectare si servicii pentru integrarea invatamantului superior cu productia si cercetarea stiintifica*)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 6 din 4 februarie 1976
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Pentru integrarea învãţãmântului superior cu producţia şi cercetarea, se înfiinţeazã şi se organizeazã unitãţi de producţie, cercetare, proiectare, cercetare-proiectare, comerciale şi servicii, subordonate atât ministerelor şi altor organe centrale de profil, centralelor industriale, întreprinderilor, organizaţiilor de cercetare-proiectare, cat şi instituţiilor de învãţãmânt superior.
ART. 2
În funcţie de complexitatea, volumul, profilul şi specificul activitãţilor, precum şi de efectivele de studenţi şi personal didactic antrenate în realizarea acţiunii de integrare, în aplicarea prevederilor art. 1 se înfiinţeazã şi se organizeazã, potrivit dispoziţiilor legale:
a) întreprinderi, pe principiul gestiunii economice, având personalitate juridicã, subordonate ministerelor, celorlalte organe centrale de profil sau centralelor industriale, precum şi, pentru activitãţile de integrare, instituţiilor de învãţãmânt superior;
b) fabrici, uzine, secţii, ateliere, santiere, loturi, linii pilot, studiouri de producţie artisticã, unitãţi de cercetare-proiectare, birouri şi oficii de studii şi expertize şi altele asemãnãtoare, fãrã personalitate juridicã, care fac parte din structura unitãţilor economice de profil sau a organizaţiilor de cercetare şi proiectare, fiind direct subordonate acestora, precum şi, pentru activitãţile de integrare, instituţiilor de învãţãmânt superior. Asemenea unitãţi pot funcţiona atât în incinta unitãţilor respective de profil, cat şi în incinta instituţiilor de învãţãmânt superior, şi se înfiinţeazã prin ordinul ministerului de profil, cu acordul Ministerului Educaţiei şi Învãţãmântului;
c) secţii, ateliere, centre de calcul, laboratoare, staţii pilot, studiouri de producţie artisticã, colective, birouri, oficii şi altele asemãnãtoare, cu un volum mai restrâns de activitate de producţie, cercetare, proiectare, servicii, expertize, analize, încercãri, studii tehnico-economice, consulting, anchete statistico-economice, recensaminturi şi alte activitãţi similare acestora, care fac parte din structura instituţiei de învãţãmânt superior, organizate pe principiul autofinantarii, fãrã personalitate juridicã. Aceste unitãţi sunt subordonate atât instituţiilor de învãţãmânt superior, cat şi unitãţilor de profil, şi se înfiinţeazã prin ordinul ministrului educaţiei şi învãţãmântului, cu acordul organului central de profil. În acelaşi regim se pot organiza astfel de activitãţi şi la catedre.
La desfãşurarea activitãţii unei unitãţi, organizatã potrivit prezentului articol, pot participa studenţi şi personal didactic din mai multe instituţii de învãţãmânt superior.
Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului împreunã cu ministerele şi celelalte organe centrale de profil vor stabili modul concret de organizare pentru fiecare instituţie de învãţãmânt superior în parte, potrivit prevederilor de la lit. a), b) şi c), precum şi profilul şi obiectul de activitate ale unitãţilor respective.
ART. 3
În unitãţile prevãzute la art. 2, conducerea, administrarea şi executarea lucrãrilor necesare realizãrii sarcinilor de producţie, cercetare, proiectare şi servicii se asigura şi cu participarea directa a personalului didactic în cadrul normei didactice, conform prevederilor Decretului nr. 278/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru instituţiile de învãţãmânt, precum şi a studenţilor.
Rectorii şi prorectorii instituţiilor de învãţãmânt superior coordoneazã intreaga activitate de integrare din unitãţile prevãzute la art. 2, iar decanii, prodecanii, şefii de catedra şi profesorii coordoneazã, dupã caz, activitatea din secţiile, atelierele, laboratoarele, staţiile pilot, centrele de calcul şi altele asemãnãtoare, în care studenţii îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 4
Studenţii vor executa lucrãrile aferente locului de munca repartizat, ca muncitori sau alt personal de execuţie, sub îndrumarea personalului didactic şi al personalului permanent de conducere şi de execuţie din aceste unitãţi.
Ministerele şi celelalte organe centrale de profil vor asigura, prin acţiunile de integrare, condiţiile necesare utilizãrii întregului potenţial de munca şi creaţie al studenţilor şi personalului didactic, precum şi procesul instructiv-educativ al studenţilor, în condiţii de producţie.
Sarcinile ce rezulta din acţiunile de integrare vor fi puse în concordanta cu planurile de învãţãmânt, iar structura anilor de învãţãmânt se va corela cu sarcinile de integrare.
ART. 5
În cadrul unitãţilor organizate potrivit art. 2 se vor realiza, cu prioritate, produse, repere, subansamble şi aparatura cu performanţe ridicate, inclusiv unicate, care în prezent se procura din import.
ART. 6
În funcţie de baza materialã existenta, ministerele şi celelalte organe centrale de profil vor asigura, din indicatorii aprobaţi prin planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã, spaţiile necesare şi vor dota cu maşini, instalaţii, utilaje, aparate, scule şi dispozitive, atât spaţiile noi, cat şi cele existente, în vederea realizãrii sarcinilor de producţie, cercetare, proiectare şi servicii, precum şi cu utilajele necesare instruirii studenţilor.
ART. 7
Indicatorii de plan economici şi financiari, precum şi mijloacele materiale şi bãneşti ale unitãţilor prevãzute la art. 2 lit. a) şi b), fac parte şi se asigura prin planurile ministerelor, celorlalte organe centrale de profil, respectiv centralelor sau unitãţilor economice cãrora le sunt subordonate. Indicatorii se stabilesc şi se aproba de cãtre titularii de plan, cu acordul instituţiilor respective de învãţãmânt superior, ţinându-se seama de condiţiile specifice şi posibilitãţile de realizare a activitãţilor de cãtre studenţi şi personalul didactic, în funcţie de profilul şi specializarea acestora.
ART. 8
Unitãţile prevãzute la art. 2 se organizeazã cu respectarea normelor unitare de structura aprobate pentru unitãţile de acelaşi profil sau profil asemãnãtor, în limita normativelor de personal stabilite pe ministere, ramuri şi subramuri, în conformitate cu prevederile legale. Retribuirea personalului permanent se face la nivelul ramurii în care se încadreazã activitatea unitãţii respective, conform reglementãrilor în vigoare.
Necesarul de personal tehnic, economic, de alta specialitate şi administrativ, rezultat din aplicarea normelor unitare de structura, se va asigura în primul rând cu personal didactic şi studenţi. Acolo unde nu este posibil aceasta, se va completa cu un numãr restrâns de personal permanent, din care, la unitãţile de la art. 2 lit. c), 1-2 posturi pot fi funcţii de conducere pentru sprijinirea activitãţii personalului didactic numit la conducerea acestor unitãţi.
Ţinând seama de necesitãţile procesului formativ al studenţilor, în cadrul cãruia aceştia efectueazã activitãţi productive, de asigurarea continuitãţii acestor activitãţi, pentru realizarea sarcinilor de plan corespunzãtor potenţialului studenţilor, unitãţile vor putea încadra câte un muncitor sau alt personal de execuţie permanent la 8 norme studenţeşti, respectiv 1 la 48 de studenţi cuprinşi în învãţãmânt.
Norma studenteasca de lucru se va determina prin aplicarea unui coeficient mediu de 0,3 la normele care sunt stabilite pentru muncitorii calificaţi sau alt personal de execuţie, diferenţiatã în funcţie de natura lucrãrilor şi activitãţilor locului de munca şi calculatã pentru perioada de timp cat studenţii desfãşoarã efectiv practica productiva.
Unitãţile pot încadra suplimentar muncitori sau alt personal de execuţie corespunzãtor sarcinilor rezultate din contractele încheiate.
ART. 9
Practica studenţilor se efectueazã, de regula, în cadrul unitãţilor prevãzute la art. 2. Pentru profilele şi specializãrile la care practica nu se poate efectua în aceste unitãţi, ministerele şi celelalte organe centrale vor asigura desfãşurarea acesteia în condiţii de producţie şi în celelalte unitãţi subordonate.
Drepturile studenţilor pe timpul practicii sunt cele stabilite de reglementãrile legale în vigoare privind practica studenţilor. Echipamentul de lucru şi de protecţie se acorda gratuit studenţilor de cãtre unitãţile în care aceştia executa practica, în baza normativelor republicane aprobate pentru locurile de munca respective.
Studenţii care participa la lucrãrile de cercetare şi proiectare pe baza de contracte încheiate cu organizaţiile socialiste, ce se efectueazã în alte localitãţi, în afarã perioadei de practica, primesc drepturile de diurna, transport şi cazare potrivit reglementãrilor în vigoare pentru personalul încadrat în munca. Diurna se stabileşte la nivelul alocaţiei de hrana a studenţilor pe timpul practicii, iar cazarea se va asigura, de regula, în cãmine studenţeşti şi internate şcolare.
ART. 10
Pe timpul desfãşurãrii activitãţilor de integrare, studenţii beneficiazã de transport gratuit de la locul de cazare, pentru cei care locuiesc în cãmin, şi de la sediul unitãţii de învãţãmânt, pentru ceilalţi, la locul de practica şi înapoi, atunci când distanta depãşeşte 3 km.
Transportul se poate face cu mijloace locale de transport în comun (tramvaie, troleibuze, autobuze), cu mijloace de transport proprii (ale întreprinderilor sau instituţiei de învãţãmânt superior), ale unitãţilor economice în care se efectueazã practica, cu autobuze închiriate de la întreprinderile de transport auto, cu tren de persoane clasa a II-a sau vapoare NAVROM.
Costul transportului se suporta de instituţiile de învãţãmânt superior.
ART. 11
Studenţii vor fi stimulati, în raport cu rezultatele obţinute în activitatea de integrare, cu pana la 20% din manopera realizatã de aceştia în unitãţile prevãzute la art. 2 şi în alte unitãţi unde îşi desfãşoarã activitatea productiva.
Valoarea manoperei prestate de studenţi, în acord, corespunzãtor lucrãrilor executate, sau în regie, potrivit categoriei tarifare stabilite sau funcţiei prestate de personalul didactic în unitãţile prevãzute la art. 2 lit. a) şi b) şi art. 9 alin. 1, se vireazã lunar instituţiilor de învãţãmânt superior.
Premierea personalului didactic şi a celui încadrat în munca pe durata nedeterminatã pentru activitatea desfasurata în cadrul acţiunilor de integrare se face conform <>Legii retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii, nr. 57/1974 .
ART. 12
Unitãţile prevãzute la art. 2 pot elibera certificate în legatura cu expertizele, consultatiile, analizele şi incercarile efectuate de colective formate din personal didactic şi studenţi, pe baza de comenzi sau contracte încheiate cu organizaţiile socialiste. Expertizele tehnice şi contabile se efectueazã de cãtre cadrele didactice, pe baza solicitãrilor adresate instituţiilor de învãţãmânt superior de cãtre birourile de expertize organizate potrivit <>Decretului nr. 79/1971 privind expertiza contabila şi expertiza tehnica.
Lucrãrile de traducere şi confruntare de traducere executate de catedrele de limbi strãine din instituţiile de învãţãmânt superior pentru diversi beneficiari, vor avea aceeaşi valabilitate ca şi cele executate de persoanele care poseda certificate de traducãtor.
Sumele cuvenite pentru efectuarea expertizelor şi lucrãrilor de traduceri constituie venituri ale unitãţilor prevãzute la art. 2.
ART. 13
Repartizarea beneficiilor la unitãţile prevãzute la art. 2 lit. a) şi b) urmeazã regimul stabilit de reglementãrile legale în vigoare.
ART. 14
Activitatea unitãţilor prevãzute la art. 2 lit. c) se desfãşoarã pe baza de planuri interne stabilite de conducerea instituţiei de învãţãmânt superior, care vor cuprinde lucrãri contractate cu întreprinderi nominalizate de ministere şi alte organe centrale de profil sau centrale economice în a cãror subordonare se gãsesc instituţiile, facultãţile sau secţiile de învãţãmânt superior, lucrãri contractate cu alte unitãţi socialiste, lucrãri pentru autodotarea unitãţilor de producţie, cercetare, proiectare, servicii şi a instituţiilor de învãţãmânt, precum şi pentru fondul pieţei. Planurile vor fi aprobate de ministerele sau celelalte organe centrale de profil şi de Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului.
Materiile prime, semifabricatele şi materialele necesare executãrii producţiei contractate se asigura de cãtre beneficiari, la sediul unitãţilor de execuţie. Materiile prime şi materialele, necesare producţiei de aprovizionare ale instituţiilor de învãţãmânt superior se asigura din alte resurse.
Banca Nationala a Republicii Socialiste România acorda credite instituţiilor de învãţãmânt superior pentru activitatea acestor unitãţi.
ART. 15
Instituţiile de învãţãmânt superior întocmesc planuri anuale de venituri şi cheltuieli.
Veniturile realizate de instituţiile de învãţãmânt superior, potrivit prezentului decret, precum şi orice alte venituri realizate, constituie surse de finanţare a unitãţilor de învãţãmânt respective.
Diferenţa dintre cheltuielile instituţiilor de învãţãmânt superior şi veniturile acestora se acoperã de la bugetul de stat.
ART. 16
Unitãţile în care studenţii şi personalul didactic îşi desfãşoarã activitãţile prevãzute în prezentul decret vor evidenţia separat şi vor comunica trimestrial instituţiilor de învãţãmânt superior volumul şi valoarea activitãţilor realizate de aceştia.
În termen de 60 de zile de la data prezentului decret Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului împreunã cu Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Finanţelor, Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie şi Direcţia Centrala de Statistica vor elabora metodologia specifica de planificare, evidenta şi raportare a activitãţilor cuprinse în programul de integrare. În acelaşi termen, Ministerul Educaţiei şi Învãţãmântului, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor elabora norme metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 11 alin. 1, care vor fi aprobate prin hotãrâre a Consiliului de Miniştri.
ART. 17
Se autoriza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor ca, la propunerea ministerelor şi a celorlalte organe centrale sau a Ministerului Educaţiei şi Învãţãmântului, sa suplimenteze planul forţelor de munca şi de retribuire a acestora cu numãrul de posturi necesar şi sa introducã modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentului decret asupra indicatorilor de plan economici şi financiari ai ministerelor, celorlalte organe centrale respective, precum şi în volumul şi structura bugetului de stat.
ART. 18
Prevederile prezentului decret se aplica învãţãmântului superior tehnic, economic şi, dupã caz, învãţãmântului universitar, învãţãmântului superior pedagogic şi artistic.
Integrarea învãţãmântului superior medical şi farmaceutic se organizeazã în condiţiile ce se vor stabili prin decret al Consiliului de Stat.
Prevederile art. 9, 10, 11, 12 şi 14 se aplica corespunzãtor şi învãţãmântului superior agricol.
Prevederile art. 15 se aplica la toate instituţiile de învãţãmânt superior.
ART. 19
Prezentul decret se aplica, în mod experimental, în anii universitari 1975/1976 şi 1976/1977.
ART. 20
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret se abroga pct. III din anexa nr. 3 a <>Hotãrârii Consiliului de Miniştri nr. 77/1970 privind aplicarea sistemului contractual în activitatea de cercetare ştiinţificã.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016