Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 125 din 7 iulie 1948  pentru cetatenia romana    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 125 din 7 iulie 1948 pentru cetatenia romana

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 154 din 7 iulie 1948

CAP. 1
Dispoziţiuni generale

ART. 1
- Orice persoana, fãrã deosebire de varsta, sex, naţionalitate, rasa, religie sau grad de cultura, dobândeşte cetãţenia romana sau pierde aceasta cetãţenie, în condiţiunile prezentei legi.
Drepturile şi obligaţiunile ce decurg din calitatea de cetãţean roman, se exercita de asemenea, în mod egal, de toţi acei care au aceasta calitate, fãrã deosebire de sex, naţionalitate, rasa, religie sau grad de cultura.
ART. 2
- Nici un cetãţean roman, fie chiar minor, nu poate dobândi cetãţenia altui stat, şi nici nu poate beneficia de o asemenea cetãţenie, decât cu autorizarea Ministerului Justiţiei.

CAP. 2
Dobândirea şi pierderea cetateniei romane

ART. 3
- Cetãţenia romana se dobândeşte:
1. De plin drept.
2. Prin incetatenire
ART. 4
- Cetãţenia romana se pierde:
1. Prin dobândirea cetateniei unui alt stat.
2. Prin retragerea cu titlul de pedeapsa.

SECŢIUNEA I
Dobândirea de plin drept a cetateniei

ART. 5
- Cetãţenia romana se dobândeşte de plin drept, prin filiatiune ori dupã locul naşterii, potrivit art. 9.
ART. 6
- Sunt cetãţeni romani prin filiatiune, copiii legitimi sau nelegitimi, chiar dacã sunt nãscuţi pe teritoriul altui stat, ai cãror pãrinţi sunt nãscuţi sunt sau devin cetãţeni romani.
ART. 7
- Sunt deasemeni cetãţeni romani prin filiatiune, copiii legitimi sau nelegitimi din ai cãror pãrinţi numai unul este cetãţean roman sau devine cetãţean roman mai înainte ca ei sa fie majori.
În cazul în care numai unul din pãrinţi este cetãţean roman, copiii pot deveni totuşi cetãţeni strãini dacã, conform legii de cetãţenie a pãrintelui strãin, ar urma cetãţenia acestuia sau dacã prin naştere, într-o ţara strãinã, ar dobândi cetãţenia, potrivit legilor acelei tari şi, în ambele cazuri, numai dacã, în termen de o luna dela data când au devenit majori, îşi manifesta vointa de a dobândi cetãţenia strãinã prin declaraţie data Ministerului Justiţiei.
ART. 8
- Adoptiunea nu produce efecte în privinta cetateniei.
ART. 9
- Sunt cetãţeni romani copiii nãscuţi pe teritoriul Republicii Populare Romane, din pãrinţi necunoscuţi.
Copiii gasiti pe teritoriul Republicii Populare Romane, se prezuma, pana la dovada contrarie, ca sunt nãscuţi în ţara.

SECŢIUNEA II
Dobândirea cetateniei romane prin incetatenire

ART. 10
- Cetãţenia romana se poate dobândi prin incetatenire:
1. Cu stagiu
2. Fãrã stagiu
Incetatenirea se acorda la cerere şi numai individual.
ART. 11
- Cetãţeanul strãin poate cere incetatenirea dacã a locuit în ţara, în mod neintrerupt timp de 5 ani, dacã declara ca renunţa la cetãţenia strãinã, dacã a avut o purtare buna şi dacã nu a avut atitudine antidemocratica, sau potrivnica intereselor Republicii Populare Romane.
Apatrizii sunt scutiţi de declaraţiunea prevãzutã la alin. precedent.
Termenul prevãzut la alineatul 1, se reduce la un an, dacã cetãţeanul strãin îndeplineşte una din urmãtoarele condiţiuni:
1. Dacã este nãscut în ţara.
2. Dacã a fãcut serviciul militar în Armata Romana.
3. Dacã a adus importante servicii Republicii Populare Romane.
4. Dacã se bucura de dreptul de refugiu în Republica Populara Romana, potrivit art. 35 din Constitutiune.
În toate cazurile termenul de un an poate fi redus sau suprimat de ministrul justiţiei.
ART. 12
- Dacã cel care cere incetatenirea a mai fost cetãţean roman, el va fi dispensat de condiţiunile stagiului.
ART. 13
- Cei casatoriti cu o persoana de cetãţenie romana, pot cere incetatenirea numai cu singura conditiune a renunţãrii la cetãţenia strãinã.
Cãsãtoria unei persoane de cetãţenie romana cu o persoana de alta cetãţenie nu atrage pierderea cetateniei romane.
ART. 14
- Soţul celui incetatenit devine cetãţean roman, în termen de 6 luni dela publicarea decretului de incetatenire, el va putea opta pentru vechea cetãţenie, prin declaraţiune data Ministerului Justiţiei.
ART. 15
- Efectele incetatenirii se produc dela data depunerii jurãmântului de credinţa.

SECŢIUNEA 3
Pierderea cetateniei romane prin dobândirea cetateniei unui alt Stat

ART. 16
- Cetãţeanul roman care dobândeşte cetãţenia altui Stat, în condiţiunile art. 2 şi 7, aliniatul II, din prezenta lege, pierde de drept cetãţenia romana dela data comunicãrii prevãzute la art. 29 sau dela data declaratiunii.

SECŢIUNEA 4
Pierderea cetateniei prin retragere cu titlu de pedeapsa

ART. 17
- Cetãţenia romana, poate fi retrasã acelor care:
1. Fãrã autorizarea Statului Roman, au intrat în orice serviciu al unui alt Stat
2. Locuind în strãinãtate, nu se întorc în termen de 2 luni dela data când sunt chemaţi sa revinã în ţara.
3. Locuind în strãinãtate, se fac vinovaţi de un fapt potrivnic indatoririi de fidelitate, fata de ţara, sau uneltesc contra intereselor Republicii Populare Romane, ori prejudiciazã bunul renume şi prestigiul Statului Roman.
4. Pleacã din ţara, în mod clandestin sau fraudulos, sau nu se întorc în ţara dupã expirarea termenului de valabilitate a actelor de cãlãtorie, eliberate de autoritãţile romane.
5. Au obţinut incetatenirea în mod fraudulos.

SECŢIUNEA 5
Efectele retragerii cetateniei romane

ART. 18
- Averea acelor cãrora li s-a retras cetãţenia romana, va fi trecutã în proprietatea Statului.
Vor fi socotite ca aparţinând celui vinovat şi bunurile pe care acesta le-a înstrãinat dela 23 August 1944 pana la data retragerii cetateniei.
Dacã aceste bunuri au fost înstrãinate cãtre rude sau afini, pana la al 4-lea grad inclusiv, sau cãtre coasociati, consilieri tehnici, administrativi sau juridici, sau cãtre oricare alt prepus, actele de înstrãinare sunt nule de drept.
Dacã înstrãinarea s-a fãcut cãtre alte persoane, actul nu va fi nul dacã dobanditorul va putea dovedi buna lui credinţa.
ART. 19
- În toate cazurile, cetãţenia romana se retrage independent de sancţiunile prevãzute de legile penale pentru infracţiunile care au provocat retragerea cetateniei.
ART. 20
- Cei cãrora li s-a retras cetãţenia romana, nu mai pot dobândi aceasta cetãţenie pe nici o cale.

CAP. 3
Dovada cetateniei

ART. 21
- Dovada cetateniei se face:
1. În cazul dobândirii cetateniei prin filiatiune sau dupã locul naşterii, prin certificat de cetãţenie eliberat de primãria domiciliului sau locului de naştere al celui interesat.
Primãriile vor elibera certificate de cetãţenie:
a) Celor ce au dobândit cetãţenia prin filiatiune, pe baza dovezii cetateniei ambilor pãrinţi sau a unuia din ei;
b) Celor ce au dobândit cetãţenia dupã locul naşterii, fiind gasiti pe teritoriul tarii sau nãscuţi din pãrinţi necunoscuţi, pe baza extractului de naştere;
2. În cazul dobândirii cetateniei prin incetatenire, cu actul constatator al dobândirii al dobândirii acesteia.
3. În cazul înscrierii în registrele de naţionalitate sau cetãţenie, prin certificate eliberate de autoritatea în pãstrarea cãreia se afla registrele respective.
ART. 22
- Dovada pierderii cetateniei romane în cazurile prevãzute la art. 16 se poate face cu certificat eliberat de Ministerul Justiţiei.
Dovada retragerii cetateniei romane se face prin decretul Prezidiului Marii Adunãri Naţionale, care pronunţa retragerea cetãţeni
ART. 23
- Ministerul Justiţiei tine registrul persoanelor care:
1. Au obţinut cetãţenia romana potrivit art. 11.
2. Au pierdut sau li s-a retras cetãţenia romana.
Ministerul Justiţiei din oficiu Ministerului Afacerilor Interne şi comunelor, copie de pe aceste registre, precum şi indicatiuni pentru schimbãrile intervenite.

CAP. 4
Dispoziţiuni procedurale

SECŢIUNEA I
Incetatenirea

ART. 24
- Cererea de incetatenire se adreseazã Ministerului Justiţiei. Ea va fi însoţitã de actele doveditoare cu privire la îndeplinirea condiţiunilor prevãzute de art. 11, 12 sau 13.
ART. 25
- Ministerul Justiţiei va putea dispune sa se ia informaţiuni în privinta solicitantului.
El va putea lua de asemeni avizul Comisiunilor consultative judiciare.
ART. 26
- Incetatenirea se acorda decret al Prezidiului Marii Adunãri Naţionale, dat în baza deciziunii Consiliului de Miniştri, la propunerea Ministerului Justiţiei.
ART. 27
- Sub sancţiunea pierderii beneficiului incetatenii, solicitantul este obligat ca în termen de 60 zile dela invitatiunea Ministerului Justiţiei, sa depunã, în fata ministrului justiţiei sau a judecãtorului dela judecãtoria populara a domiciliului solicitantului, jurãmântul de credinţa în formula urmãtoare:
"Jur a fi credincios poporului şi a apara Republica Populara Romana impotriva dusmanilor dinlauntru şi din afarã. Jur a respecta legile Republicii Populare Romane."
Ministerul justiţiei va putea, pentru motive temeinice, sa acorde prelungirea termenului.
Ministerul Justiţiei va elibera celui incetatenit un certificat de incetatenire.

SECŢIUNEA II
Obţinerea autorizaţiei pentru dobândirea cetateniei altui Stat

ART. 28
- Cererile pentru autorizari de dobândire a cetateniei unui alt Stat, se înainteazã Ministerului Justiţiei, arãtându-se, în acelaşi timp, care este cetãţenia pe care petiţionarul vrea sa o dobândeascã.
Sunt aplicabile dispoziţiunile art. 25.
ART. 29
- Cetãţeanul roman care dobândeşte cetãţenia altui Stat, în condiţiunile art. 2, trebuie sa comunice aceasta Ministerului Justiţiei în termen de 3 luni dela data dobândirii, înaintând şi actele doveditoare; în cazul contrar autorizaţiunea îşi pierde valabilitatea.

SECŢIUNEA III
Retragerea cetateniei romane

ART. 30
- Cetãţenia romana se retrage prin decret al Prezidiului Marii Adunãri Naţionale, dat în baza deciziei Consiliului de Miniştri, la propunerea Ministerului Justiţiei.

CAP. 5
Dispoziţiuni finale şi transitorii

ART. 31
- Cetãţenia romana, cu titlu de cetãţenie de onoare pentru servicii aduse Republicii Populare Romane, se poate acorda la propunerea Guvernului, de Prezidiul Marii Adunãri Naţionale a Republicii Populare Romane.
ART. 32
- Când pentru dobândirea, pãstrarea sau pierderea cetateniei, legea de fata pune obligaţiunea unei declaraţiuni, aceasta trebuie facuta în forma autenticã.
ART. 33
- Cererile de naturalizare şi recunoaştere, în curs de rezolvare, sunt supuse dispoziţiunilor prezentei legi referitoare la incetatenire.
ART. 34
- Sunt şi rãmân cetãţeni romani toţi cei care au deobandit şi pãstrat aceasta cetãţenie, potrivit dispoziţiunilor legale anterioare.
ART. 35
- Se abroga legea din 19 ianuarie 1939, privitoare la dobândirea şi pierderea naţionalitãţii romane, legea din 9 Decemvrie 1940, modificatã prin <>legea Nr. 6 din 20 Ianuarie 1948 , precum şi orice alte dispoziţiuni contrare prezentei legi.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016