Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 120 din 13 mai 1981  privind unele masuri pentru protejarea si valorificarea materialelor, obiectelor sau a unor elemente componente rezultate din demolarea, transformarea sau repararea constructiilor, precum si pentru consemnarea documentara a unor zone, ansambluri si cladiri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 120 din 13 mai 1981 privind unele masuri pentru protejarea si valorificarea materialelor, obiectelor sau a unor elemente componente rezultate din demolarea, transformarea sau repararea constructiilor, precum si pentru consemnarea documentara a unor zone, ansambluri si cladiri

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 35 din 21 mai 1981
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

ART. 1
Demolarea, transformarea sau repararea construcţiilor de orice fel, proprietate de stat, obsteasca sau a persoanelor fizice, se poate face numai în condiţiile şi cu aprobãrile prevãzute de lege.
ART. 2
Documentaţiile tehnico-economice privind executarea lucrãrilor de demolare a construcţiilor vor cuprinde, în mod obligatoriu, mãsuri pentru recuperarea şi valorificarea, potrivit legii, a tuturor materialelor, obiectelor, instalaţiilor şi elementelor refolosibile, precum şi mãsuri pentru identificarea, recuperarea şi valorificarea materialelor, obiectelor, instalaţiilor şi altor elemente componente de interes artistic, istoric, documentar, memorial sau tehnico-ştiinţific.
În cazul lucrãrilor de transformare sau reparare a construcţiilor, documentaţiile tehnico-economice vor cuprinde, în mod obligatoriu, mãsuri pentru pãstrarea şi protejarea sau, dupã caz, recuperarea şi valorificarea materialelor, obiectelor, instalaţiilor şi altor elemente de interes deosebit.
Pentru bunurile care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau sînt susceptibile de a aparţine acestuia se aplica prevederile legale privind ocrotirea patrimoniului cultural naţional.
ART. 3
Consiliile populare vor lua mãsuri pentru consemnarea situaţiei existente a zonelor, strazilor, grupurilor de clãdiri sau, dupã caz, clãdirilor supuse demolarii, transformarii sau repararii - prin întocmirea unor documentare cuprinzînd imagini şi date cu caracter arhitectural, social-economic, demografic, istoric, artistic etc.
ART. 4
Conţinutul documentarelor prevãzute la art. 3 precum şi materialele, obiectele, instalaţiile şi elementele componente prevãzute în documentaţiile tehnico-economice pentru a fi pãstrate şi protejate sau, dupã caz, recuperate şi valorificate, sînt cuprinse în anexa, care face parte integrantã din prezentul decret.
ART. 5
Consiliile populare vor autoriza executarea lucrãrilor de demolare, transformare sau reparare a construcţiilor numai dacã acestea au fost aprobate de organele prevãzute de lege şi au fost îndeplinite condiţiile din prezentul decret cu privire la consemnarea documentara a situaţiilor existente, pãstrarea şi protejarea sau, dupã caz, recuperarea şi valorificarea materialelor, obiectelor, instalaţiilor şi a altor elemente de interes artistic, istoric, documentar, memorial sau tehnico-ştiinţific.
ART. 6
Pe lîngã comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti se organizeazã comisii pentru îndrumarea şi controlul activitãţii de pãstrare, protejare, recuperare şi valorificare a materialelor, obiectelor, instalaţiilor sau altor elemente componente de interes deosebit rezultate din demolarea, transformarea sau repararea construcţiilor, precum şi pentru consemnarea documentara a unor zone, ansambluri şi clãdiri.
Comisia este alcãtuitã din 9-13 membri, avînd urmãtoarea componenta:
a) vicepreşedintele comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, care coordoneazã activitatea sectorului de gospodãrie locativã;
b) preşedintele comitetului de cultura şi educaţie socialistã judeţean sau al municipiului Bucureşti;
c) presedinta comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti al femeilor;
d) şeful sectiei de arhitectura şi sistematizare judeţene sau a municipiului Bucureşti;
e) şeful oficiului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru patrimoniul cultural naţional;
f) reprezentantul inspectoratului judeţean sau al municipiului Bucureşti al Ministerului de Interne, care rãspunde de problemele patrimoniului cultural naţional;
g) reprezentantul sucursalei judeţene sau a municipiului Bucureşti a Bãncii de Investiţii;
h) specialişti în probleme de construcţii, arhitectura, arta, istorie, sociologie etc.
Componenta nominalã a comisiei se aproba, prin decizie, de comitetul executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, cu avizul Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste.
Modul de funcţionare a comisiei se stabileşte prin regulament aprobat de Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare şi Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste.
ART. 7
Comisia prevãzutã la art. 6 are urmãtoarele atribuţii principale:
a) analizeazã şi avizeazã documentaţiile privind demolarea, transformarea sau repararea construcţiilor şi urmãreşte stabilirea mãsurilor pentru pãstrarea şi protejarea sau, dupã caz, recuperarea şi valorificarea corespunzãtoare a unor materiale, obiecte, instalaţii şi a altor elemente componente de interes deosebit;
b) verifica, pe teren, exactitatea datelor cuprinse în documentaţii şi dispune, dacã este cazul, îmbunãtãţirea acestora;
c) indruma şi controleazã, înainte de efectuarea lucrãrilor de demolare, transformare sau reparare, dupã caz, activitatea de elaborare a documentarelor privind consemnarea situaţiei existente a unor zone, strãzi, grupuri de clãdiri sau clãdiri prin imagini şi date cu caracter arhitectural, social-economic, istoric etc;
d) controleazã, în timpul efectuãrii lucrãrilor de demolare, transformare sau reparare, respectarea stricta a mãsurilor prevãzute în documentaţii privind pãstrarea, protejarea, recuperarea şi valorificarea materialelor şi celorlalte elemente de interes deosebit.
ART. 8
Consiliile populare vor elibera autorizaţiile pentru efectuarea lucrãrilor de demolare, transformare sau reparare a construcţiilor numai pe baza avizului comisiei prevãzute la art. 6.
ART. 9
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului decret atrage rãspunderea disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, precum şi civilã şi materialã.

NICOLAE CEAUŞESCU
PREŞEDINTELE REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA


ANEXA 1

I. Documentaţiile în legatura cu categoriile de materiale, obiecte, instalaţii sau alte elemente componente de interes deosebit, care se pãstreazã şi protejeaza sau, dupã caz, se recupereazã şi valorifica corespunzãtor

1. Elemente care se pastreza şi protejeaza sau, dupã caz, se recupereazã pentru a fi refolosite în cadrul unor lucrãri speciale de construcţii (renovari, restaurari, construcţii noi cu caracter deosebit etc.):
a) timplarie specialã din lemn, lambriuri, dulapuri inzidite, scãri interioare, pardoseli şi tavane decorative;
b) ornamente metalice, grilaje, feronerie artisticã, balustrade, luminatoare, garduri, porţi, felinare etc.;
c) semineuri, sobe, oglinzi, piese sau ansambluri din stuc, marmura, ceramica, pavele speciale, faianta, pictura murala, vitralii şi alte elemente decorative;
d) obiecte sanitare, candelabre, lampi, aplice, armãturi, radiatoare şi alte instalaţii.
2. Elemente, piese şi materiale, degradate sau uzate parţial, destinate refolosirii prin prelucrare:
a) învelitori, jgheaburi, burlane etc. din metale neferoase;
b) piese şi obiecte din metale speciale, deficitare (boilere, cazane, ţevi, console, suporti etc.);
c) lambriuri, usi, pardoseli etc. sau alte elemente din lemn de esente rare care pot fi refolosite ca materie prima.
3. Elemente şi piese susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, care, în cazul demolarilor, se recupereazã şi se predau muzeului judeţean pentru luarea în evidenta şi conservare:
a) piese şi elemente de natura celor menţionate la pct. 1;
b) alte elemente artistice cu valoare istorica şi documentara, întregi sau fragmentare (inscripţii, medalioane, steme, panoplii etc.).

II. Documentarele în legatura cu consemnarea situaţiei existente înainte de efectuarea lucrãrilor de demolare, transformare sau reparare

1. Consemnarea situaţiei existente a zonelor, strazilor, grupurilor de clãdiri sau clãdirilor supuse demolarii, transformarii sau repararii se face prin:
a) imagini filmate sau fotografice cu vederi de ansamblu ale zonei şi strazii, incluzind toate imobilele şi fronturile construite;
b) piese scrise referitoare atît la ansamblu cît şi la fiecare construcţie privind natura, vechimea, destinaţia, dotarea cu utilitãţi, numãr de familii şi locuitori precum şi alte date cu caracter social-economic, documentar etc.;
c) piese scrise referitoare la demonstratii ale oamenilor muncii, acţiuni revoluţionare, sedii ale unor organizaţii revoluţionare, de masa, precum şi la alte evenimente de însemnãtate istorica ce au avut loc în zonele, strazile, grupurile de clãdiri sau clãdirile supuse demolarii.
2. Pentru construcţiile care prezintã interes din punct de vedere artistic, istoric, documentar, memorial, tehnic, ştiinţific sau economic, în cadrul cãrora urmeazã ca anumite materiale şi elemente valoroase sa fie pãstrate şi protejate, ori în cazul demolarii, sa fie recuperate şi valorificate, documentarul va mai cuprinde şi:
a) secţiuni şi faţade caracteristice, la scara 1:100 sau detalii privind unele elemente de construcţii deosebite;
b) documentaţie fotografica sau eventual filmata, reprezentind: vederi generale ale imobilului cu vecinãtãţi, imagini ale fatadelor şi ale interioarelor caracteristice; fotografii ale elementelor şi detaliilor de interes deosebit, inclusiv ale celor supuse pentru recuperare; imagini fotografice ale frontului la strada şi ansamblului construit din care imobilul face parte;
c) documentaţia scrisã constind din descrierea clãdirii, date semnificative privind vechimea imobilului, ultima sa destinaţie, contribuţia unor artişti şi meseriasi, precum şi inventarul complet al materialelor, obiectelor, instalaţiilor sau altor elemente componente de interes deosebit - conform pct. I - cu precizarea locului de amplasare existent.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016