Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET-LEGE nr. 2.710 din 13 august 1940  pentru modificarea unor articole din legea pentru unificarea dispozitiunilor privitoare la cartile funciare promulgata prin inaltul decret regal Nr. 1.642 si publicata in Monitorul Oficial Nr. 95 din 27 Aprilie 1938    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET-LEGE nr. 2.710 din 13 august 1940 pentru modificarea unor articole din legea pentru unificarea dispozitiunilor privitoare la cartile funciare promulgata prin inaltul decret regal Nr. 1.642 si publicata in Monitorul Oficial Nr. 95 din 27 Aprilie 1938

EMITENT: REGELE CAROL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 187 din 14 august 1940

CAROL al II-lea,
Prin gratia lui Dumnezeu şi vointa nationala, Rege al României,
La toţi de fata şi viitori, sãnãtate:
Asupra raportului preşedintelui Consiliului Nostru de Miniştri şi al ministrului Nostru secretar de Stat la Departamentul Justiţiei Nr. 110.527 din 1940;
Vazand şi jurnalul Consiliului de Miniştri Nr. 2015 din 1940;
Vazand avizul Consiliului Legislativ, Nr. 26 din 1940, secţia II;
În temeiul art. 46 din Constitutiune,
Am decretat şi decretam

ART. 1
Se modifica unele articole din legea pentru unificarea dispoziţiunilor privitoare la cãrţile funciare, dupã cum urmeazã:
Art. 148. - Comunele unde urmeazã sa se facã lucrãrile de întocmirea cãrţilor funciare se vor determina prin decizia Ministerului de Justiţie.
Art. 150. - Ministerul de Justiţie, poate da delegaţie magistraţilor, conducãtorilor de cãrţi funciare sau ajutorilor lor, sau poate angaja notari publici, avocaţi ori magistraţi pensionari, cu preferinta şi în mod provizoriu din cei proveniţi din teritoriile ocupate din Basarabia şi Bucovina de Nord, în vederea executãrii lucrãrilor prevãzute în art. 163 şi urm., sau în vederea strangerii din registrele de publicitate şi din dosarele instanţelor judecãtoreşti a datelor privitoare la drepturile ce au de obiect imobilul, precum şi la capacitatea de a dispune asupra lor.
Functionarii judecãtoreşti, activi sau pensionari, vor putea fi delegaţi sau angajaţi ca secretari de comisiune sau ca sa strângã datele cuprinse în registrele şi dosarele instanţelor.
Când lucrãrile prevãzute la art. 163-171, inclusiv, se executa de cãtre conducãtorii de carte funciarã sau ajutorii lor, ele vor fi puse sub supravegherea şi îndrumarea unui magistrat.
Ministerul de Justiţie va putea angaja personalul de birou şi de serviciu necesar.
Art. 151, alin. 1. - Ministerul de Justiţie, la caz de nevoie, va putea cere primãriei sa alcatuiasca, în termenul prevãzut în decizia ministerialã, care a dispus începerea lucrãrilor de întocmirea cãrţilor funciare, tabloul celor care poseda cu titlul de proprietari, cu arãtarea imobilelor, care vor fi individualizate prin vecinãtãţile lor, sau prin orice alte elemente.
Art. 153. - Lucrãrile tehnice de mãsurãtoare parcelara se vor executa de cãtre Ministerul de Justiţie, prin Direcţia Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, urmandu-se dispoziţiunile legii 93 din 23 Aprilie 1933 şi dispoziţiunile legii din 27 Aprilie 1938.
Lucrãrile de identificare şi mãsurãtoare se vor putea executa şi în comunele unde lucrãrile de geodezie nu sunt executate, urmând ca încadrarea lor în canevasul geodezic sa se facã ulterior.
Art. 154, alin. 2. - Lucrãrile tehnice de mãsurãtoare parcelara se vor face în comunele urbane, potrivit normelor stabilite în instrucţiunile tehnice ale Directiunii Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar din Ministerul Justiţiei şi vor fi supuse controlului acestui minister.
Art. 155, alin. 1. - Începerea operaţiilor tehnice se comunica primãriei de inginerul delegat de Ministerul Justiţiei, cu cel puţin 10 zile înainte.
Art. 160, alin. 1 - Ministerul de Justiţie, prin Direcţiunea Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, va dispune printr-un inginer inspector verificarea lucrãrilor tehnice de mãsurãtoare, executate de inginerul delegat; acesta va cerceta şi plângerile fãcute cu acest prilej.
Art. 162. - Dupã verificarea lucrãrilor de mãsurãtoare parcelara într-un teritoriu cadastral, inginerul delegat va depune Directiunii Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, întreg dosarul cu planurile şi actele lucrãrilor.
Art. 164. - Ministerul Justiţiei, prin Direcţiunea Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, va delega, pentru desãvârşirea lucrãrilor, un judecãtor sau una din persoanele prevãzute la art. 150, care va fi ajutat de un secretar, precum şi de un delegat al primãriei.
Lucrãrile tehnice ce urmeazã sa fie fãcute în urma constatãrilor fãcute de delegatul Ministerului de Justiţie vor fi executate de cãtre inginerul cadastral, delegat în acest scop.
Art. 174, alin. 1. - Proiectele cãrţilor funciare, dimpreuna cu toate înscrisurile referitoare vor fi revizuite de o comisiune de control, compusa dintr-un judecãtor delegat de Ministerul Justiţiei, în urma propunerii Directiunii Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, asistat de un conducãtor sau ajutor conducãtor de carte funciarã, precum şi de tot personalul necesar.
Art. 190. - Consiliul Cãrţilor Funciare, prevãzut de art. 6 din legea pentru organizarea cadastrului funciar şi pentru introducerea cãrţilor funciare se va compune din:
a) Un consilier al Curţii de Casaţie, numit de Ministerul Justiţiei;
b) Un membru al Consiliului Legislativ, numit de Ministrul Justiţiei;
c) Directorul Cãrţilor Funciare şi al Cadastrului Funciar;
d) Şeful Cadastrului Funciar;
e) Doi specialişti, delegaţi de Ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei va face parte de drept din acest Consiliu şi este preşedintele lui. În lipsa Ministrului Justiţiei, Consiliul va fi prezidat de magistratul cel mai înalt în grad.
ART. 2
Orice dispoziţiuni din legi şi regulamente, contrarii acestor norme, sunt şi rãmân abrogate.

CAROL

Preşedintele Consiliului de Miniştri,
Ing. Ion Gigurtu

Ministru justiţiei,
I. V. Gruia


Referat cãtre Consiliul de Miniştri,

Domnilor Miniştri,
La un an dela înfiinţarea în Ministerul Justiţiei şi a Directiunii Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, lucrãrile de cadastru şi de carte funciarã au ajuns la o larga desvoltare. În cursul unui an, deşi noua directiune a dispus de un personal foarte redus din cauza masivelor concentrari, s-au putut executa urmãtoarele lucrãri:
a) S-au fãcut lucrãri de mãsurãtoare parcelara, în majoritatea comunelor din jud. Ilfov, precum şi în mai multe comune din regiunea petrolifera, din Tinutul Olt şi Prut;
b) S-au executat lucrãri de reforma agrarã la proprietãţile rãmase necontestate, luându-se totdeodatã mãsurile necesare în vederea desavarsirii marei opere de improprietarire a satenilor;
c) S-au revizuit planurile Capitalei, cu excepţia a doua Ocoale, precum şi a oraşelor: Craiova, Iaşi, Constanta, cu excepţia cartierelor periferice care urmeazã a fi ridicate din nou, iar în oraşele: Ploiesti, Pitesti, Piatra-Neamt, Tekirghiol, Carmen Sylva, Mangalia, Poiana Tapului, Vaslui etc., lucrãrile de revizuire se gãsesc în curs de executare.
Astfel fiind, simplificand metodele de lucru şi adunand un vast material cadastral, Ministerul Justiţiei se gãseşte în situaţia de a putea executa lucrãri de întocmirea cãrţilor funciare aproape în toate centrele mai mari ale tarii, unde aceste lucrãri sunt îndeosebi migaloase, continuand apoi dupã un program bine chibzuit, adâncirea acestei Instituţiuni atât de utile din intreitul punct de vedere: juridic, economic şi social şi pe restul teritoriului tarii.
Prin actualul proiect de lege se tinde la realizarea urmãtoarelor scopuri:
a) Sa se poatã întrebuinţa cu cel mai mare folos pentru obşte tot personalul judecãtoresc refugiat din Basarabia şi Bucovina, dar mai ales pe notarii publici şi eventual în mãsura nevoilor, pe avocaţi, magistraţi pensionari, etc.
În consecinta, prin modificarea art. 150 se da posibilitate Ministerului Justiţiei sa întrebuinţeze toate persoanele prevãzute în acest articol, cu preferinta şi în mod provizoriu din cei proveniţi din teritoriile ocupate, din Basarabia şi Bucovina de Nord, la lucrãrile de întocmirea cãrţilor funciare provizorii, lucrãri care nu implica decât atributiuni de jurisdicţiune gratioasa, tinzând numai la constatarea drepturilor ce sunt supuse înscrierii în cartea funciarã, dupã normele precise stabilite prin instrucţiunile Ministerului Justiţiei.
Dacã însã aceste lucrãri se vor executa de conducãtorii de carte funciarã sau ajutorii lor, ele vor fi puse sub supravegherea şi îndrumarea unui magistrat.
2. Sa se punã în concordanta unele articole din legea pentru unificarea dispoziţiunilor privitoare la cãrţile funciare din 1938, cu situaţia creiata prin legea pentru înfiinţarea Ministerului Justiţiei a Directiunii Cãrţilor Funciare şi a Cadastrului Funciar, care a contopit într-o singura directiune, serviciul Cadastrului Funciar, ce anterior tinea de Ministerul Agriculturii şi al Domeniilor şi serviciul cãrţilor funciare din Ministerul Justiţiei.
3. Ca sa se poatã grãbi şi mai mult lucrãrile tehnice de cadastru şi de carte funciarã, n-am mai cerut primãriilor sa alcatuiasca tabloul proprietarilor, decât în cazurile când o asemenea lucrare s-ar invedera absolut necesarã, am redus termenul prevãzut la art. 155, al. 1, la 10 zile şi am dispus ca revizuirea proiectelor de carte funciarã sa se facã de o comisiune de control, compusa dintr-un magistrat initiat la lucrãrile de carte funciarã, anume delegat de Ministerul Justiţiei, şi de un conducãtor sau ajutor conducãtor de carte funciarã.
Dacã şi d-voastre impartasiti modul meu de a vedea, va rog a ma autoriza sa supun Înaltei Semnãturi a Maiestatii Sale Regelui, alãturatul proiect de decret-lege pentru modificarea unor articole din legea pentru unificarea dispoziţiunilor privitoare la cãrţile funciare promulgatã prin inaltul decret regal Nr. 1.642 şi publicatã în Monitorul Oficial Nr. 95 din 27 Aprilie 1938.

Ministrul justiţiei,
I. V. Gruia

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016