Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET-LEGE nr. 118 din 30 martie 1990 (*republicat*)  privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET-LEGE nr. 118 din 30 martie 1990 (*republicat*) privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri

EMITENT: CONSILIUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 23 iulie 1993

ART. 1
Constituie vechime in munca si se ia in considerare la stabilirea pensiei si a celorlalte drepturi ce se acorda, in functie de vechimea in munca, timpul cat o persoana, dupa data de 6 martie 1945, pe motive politice:
a) a executat o pedeapsa privativa de libertate in baza unei hotarari judecatoresti ramase definitiva sau a fost lipsita de libertate in baza unui mandat de arestare preventiva pentru infractiuni politice;
b) a fost privata de libertate in locuri de detinere in baza unor masuri administrative sau pentru cercetari de catre organele de represiune;
c) a fost internata in spitale de psihiatrie;
d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu;
e) a fost stramutata intr-o alta localitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si persoana care:
a) a fost deportata in strainatate dupa 23 august 1944;
b) a fost constituita in prizonier de catre partea sovietica dupa data de 23 august 1944 ori, fiind constituita ca atare, inainte de aceasta data, a fost retinuta in captivitate dupa incheierea armistitiului.
Fiecare an de detentie sau internare pentru situatiile de la alin. 1 si 2 se considera ca vechime in munca un an si sase luni.
Perioadele prevazute la alin. 1 lit. d) si e) constituie vechime in munca daca persoanele in cauza fac dovada ca nu au putut sa se incadreze in munca in functii pentru care aveau pregatirea profesionala.
Se considera vechime in munca si perioada in care o persoana aflata in una din situatiile prevazute la alin. 1 nu s-a putut incadra ca urmare a unei invaliditati de gradul I sau II survenite in timpul in care s-a aflat in acea situatie sau ulterior, daca dovedeste ca aceasta s-a produs din cauza ori in legatura cu persecutia la care a fost supusa.
Perioadele prevazute in prezentul articol constituie si vechime neintrerupta in munca si in aceeasi unitate si intra in calculul acestor vechimi.
ART. 2
De prevederile art. 1 beneficiaza si persoanele care au decizii de pensionare.
In cazul celor decedati, urmasii acestora au dreptul la pensie de urmas in conditiile legii, cu luarea in calcul a vechimilor stabilite potrivit prezentului decret-lege.
ART. 3
(1)*) Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art. 1, cu exceptia celor care se incadreaza in situatia prevazuta la lit. d), au dreptul la o indemnizatie lunara de 2.000 lei pentru fiecare an de detentie, internare abuziva in spitalele psihiatrice, stramutare, deportare sau prizonierat, indiferent daca sunt sau nu pensionate.
__________
*) Potrivit prevederilor <>art. II din Legea nr. 53/1993 , indemnizatiile lunare prevazute la art. 3 alin. (1) si (2) vor fi actualizate, tinand seama de indexarile si compensarile acordate in conformitate cu prevederile hotararilor Guvernului adoptate dupa 1 iunie 1993.

(2) Persoanele care s-au aflat in situatia prevazuta la art. 1 lit. d) au dreptul la o indemnizatie lunara de 1.700 lei pentru fiecare an de domiciliu obligatoriu, indiferent daca sunt sau nu pensionate.
(3) In functie de evolutia preturilor si tarifelor, se indexeaza indemnizatiile prevazute la alin. (1) si (2) prin hotarare a Guvernului.
(4) Persoanele prevazute la alin. (1) si (2) beneficiaza, in mod gratuit, de asistenta medicala si medicamente in unitatile sanitare de stat.
ART. 4
(1) Sotul celui decedat, disparut sau exterminat in timpul detentiei, internarii abuzive in spitale psihiatrice, deportarii sau prizonieratului are dreptul la o indemnizatie lunara neimpozabila de 10.000 lei, daca ulterior nu s-a recasatorit.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si sotul celui care a decedat dupa iesirea din inchisoare, din spitalul de psihiatrie, dupa intoarcerea din deportare sau din prizonierat, daca ulterior nu s-a recasatorit.
(3) Aceasta indemnizatie se indexeaza prin hotarare a Guvernului si se poate cumula cu orice pensie.
ART. 5
Indemnizatiile lunare acordate in baza prezentului decret-lege nu afecteaza plafoanele de venituri in functie de care se stabilesc chiriile pentru locuintele din fondul locativ de stat, bursele pentru elevi si studenti si ajutoarele sociale.
ART. 6
(1) Persoanele prevazute la art. 1 sunt scutite de plata impozitului pe salarii, a impozitului pe cladiri si a celui pe terenuri intravilane.
(2) De asemenea, persoanele prevazute la art. 1 vor beneficia de:
a) transport urban gratuit cu mijloace de transport in comun apartinand unitatilor cu capital de stat;
b) sase calatorii gratuite pe clasa I CFR in fiecare an.
ART. 7
Persoanelor care s-au aflat in situatiile prevazute in art. 1 li se va asigura de catre consiliile locale, cu prioritate, un spatiu locativ corespunzator din fondul locativ de stat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
ART. 8**)
Pentru stabilirea situatiilor prevazute la art. 1 se infiinteaza in fiecare judet si in municipiul Bucuresti cate o comisie alcatuite din presedinte si cel mult 6 membri. Presedintele trebuie sa fie jurist. Din comisie fac parte 2 reprezentanti ai directiilor de munca si protectie sociala si cel mult 4 reprezentanti ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania. Pentru coordonarea activitatii comisiilor judetene, se infiinteaza o comisie centrala alcatuita din cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si 5 reprezentanti ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania.
Comisia centrala alege dintre membrii sai un presedinte.
Comisia centrala avizeaza componenta comisiilor judetene si acorda acestora asistenta necesara pentru solutionarea cauzelor cu care sunt sesizate.
Comisiile lucreaza in prezenta a doua treimi din numarul total al persoanelor care le alcatuiesc si adopta hotarari cu acordul majoritatii membrilor prezenti.
___________
**) Conform <>art. III din Legea nr. 53/1993 , comisiile infiintate potrivit art. 8 din prezentul decret-lege isi vor relua activitatea la intrarea in vigoare a legii sus-mentionate

ART. 9
Dovedirea situatiilor prevazute la art. 1 se face, de catre persoanele interesate, cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar in cazul in care nu este posibil aceasta, prin orice mijloc de proba prevazut de lege.
Comisia este obligata sa se pronunte asupra cererii, in termen de cel mult 30 de zile de la sesizare, printr-o hotarare motivata.
Impotriva hotararii, persoana interesata sau directiile de munca si protectie sociala pot face contestatie la tribunalul judetean sau al municipiului Bucuresti in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii catre acestia.
Hotararea tribunalului este definitiva.
ART. 10
Prevederile art. 1-7 se aplica, dupa caz, de conducerile unitatilor la care sunt incadrati cei in cauza, de directiile de munca si protectie sociala sau de consiliile locale, pe baza hotararilor prevazute de art. 9.
ART. 11
De prevederile art. 1 si 2 beneficiaza si persoanele care fac dovada, prin hotarare judecatoreasca de constatare, ca nu au putut sa-si exercite profesia sau, dupa caz, ocupatia pe perioada cat au fost urmarite de catre organele de represiune din motive politice inainte de arestare.
ART. 12
Beneficiaza de prevederile prezentului decret-lege si persoanele care se repatriaza si isi stabilesc domiciliul in tara, precum si cetatenii romani din strainatate care isi schimba domiciliul in tara, daca s-au aflat in una din situatiile prevazute in art. 1.
ART. 13
Drepturile prevazute de art. 1-3 se acorda de la data adoptarii prezentului decret-lege, dar nu mai mult de un an in urma de la data cererii prevazute in art. 9.
ART. 14
Prevederile prezentului decret-lege nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor care s-a dovedit ca au desfasurat o activitate fascista in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel, pe baza procedurii prevazute la art. 8 si 9.
ART. 15
Activitatea de secretariat pentru comisiile prevazute la art. 8 alin. 1 se asigura de directiile de munca si protectie sociala, iar pentru comisia centrala, de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
ART. 16
Membrilor comisiei centrale, ai comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, constituite in baza art. 8 din prezentul decret-lege, care fac parte din Asociatia Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania, li se acorda o indemnizatie lunara de 2.000 lei.
Indemnizatiile nu sunt impozabile si nu afecteaza nivelul chiriilor.
Plata indemnizatiilor pentru membrii comisiei centrale se va face incepand cu data constituirii acesteia, constatata prin procesul-verbal de infiintare, iar pentru membrii comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, de la data avizarii acestora de catre comisia centrala si inceteaza in 30 de zile de la expirarea termenului de depunere a cererilor.
Plata acestor indemnizatii se face de catre directia de munca si protectie sociala, modificandu-se corespunzator prevederilor bugetare.
ART. 17
Cheltuielile de deplasare ale membrilor comisiei centrale se suporta de Directia de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti, in limita fondurilor bugetare prevazute.
ART. 18
Cererile pentru stabilirea drepturilor prevazute de prezentul decret-lege se vor depune la comisiile: centrala, judeteana sau a municipiului Bucuresti, pana la 31 decembrie 1993.
ART. 19
Ministerul Finantelor va aloca fondurile necesare platii drepturilor prevazute de lege, pe baza documentatiei depuse de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016