Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET-LEGE nr. 10 din 8 ianuarie 1990  privind regimul pasapoartelor si al calatorilor in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET-LEGE nr. 10 din 8 ianuarie 1990 privind regimul pasapoartelor si al calatorilor in strainatate

EMITENT: CONSILIUL FRONTULUI SALVARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 6 din 10 ianuarie 1990
În vederea asigurãrii drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale cetãţenilor romani, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte,
Consiliul Frontului Salvãrii Naţionale decreteazã:
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Cetãţenii romani, fãrã deosebire de rasa, naţionalitate, sex, limba, religie, convingeri politice, ocupaţie, se bucura de dreptul de a cãlãtori liber în strãinãtate.
ART. 2
Fiecare cetãţean roman are dreptul la eliberarea unui pasaport pe baza cãruia sa poatã cãlãtori în strãinãtate, vizele romane de intrare-ieşire fiind desfiinţate.
Prin hotãrîre a guvernului se vor stabili sumele ce se asigura, prin schimb valutar, cetãţenilor romani care cãlãtoresc peste granita.
ART. 3
Dreptul de a cãlãtori în strãinãtate nu poate face obiectul unor restrictii, exceptind cazurile prevãzute în prezentul decret-lege.
ART. 4
Documentele pe baza cãrora cetãţenii romani pot cãlãtori în strãinãtate sînt: pasaport diplomatic, pasaport oficial, pasaport simplu, titlu de cãlãtorie, precum şi alte documente emise de organele competente potrivit legii (carnet de marinar, permis de cãlãtorie pentru micul trafic de frontiera şi trecerile simple etc.).
ART. 5
Pasaportul da dreptul la ieşirea şi intrarea în ţara prin toate punctele de frontiera deschise traficului de cãlãtori, precum şi prin locurile stabilite prin înţelegeri internaţionale la care România este parte.
ART. 6
În strãinãtate pasaportul dovedeşte identitatea, cetãţenia titularului, dind dreptul la protecţie şi asistenta din partea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României.
ART. 7
Pasapoartele cetãţenilor romani se emit pe o perioada de 5 ani şi se pot prelungi pînã la 10 ani, de la data emiterii.
ART. 8
Cetãţenilor romani cu domiciliul în strãinãtate li se elibereazã, la cerere, paşapoarte valabile pe o durata de 5 ani, care se pot prelungi pînã la 10 ani.
ART. 9
Persoanelor apatride care domiciliazã în România li se elibereazã, la cerere, paşapoarte de persoane fãrã cetãţenie, care dovedesc identitatea titularului şi conferã dreptul de cãlãtorie în strãinãtate. Valabilitatea acestui document este de 2 ani, cu posibilitatea de prelungire succesiva pînã la 10 ani.
ART. 10
Pentru cetãţenii romani aflaţi în strãinãtate, care din diferite cauze nu mai poseda documente de trece a frontierei de stat, misiunile diplomatice şi oficiile consulare romane vor elibera, la cerere, titluri de cãlãtorie valabile pentru o singura deplasare la destinaţie.
ART. 11
Categoriile de cetãţeni romani cãrora li se elibereazã paşapoarte diplomatice şi oficiale se stabilesc prin hotãrîri guvernamentale.
CAP. 2
Eliberarea şi pãstrarea paşapoartelor
ART. 12
(1) Pasapoartele se elibereazã, la cerere, persoanelor care au împlinit virsta de 14 ani.
(2) Copiii care nu au împlinit virsta de 14 ani vor fi înscrişi în pasapoartele insotitorilor. În cazul cînd cãlãtoresc neinsotiti li se elibereazã paşapoarte individuale.
ART. 13
Pasapoartele simple, pasapoartele cetãţenilor romani cu domiciliul în strãinãtate, pasapoartele persoanelor fãrã cetãţenie şi titlurile de cãlãtorie pentru cetãţenii strãini aflaţi în România se elibereazã, la cerere, de cãtre Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor, precum şi de compartimentele teritoriale ale acesteia. Ele se pãstreazã de titulari.
ART. 14
(1) Pasapoartele diplomatice şi oficiale se emit şi se elibereazã de Ministerul Afacerilor Externe.
(2) Pasapoartele oficiale se elibereazã la cererea conducerii ministerelor şi a instituţiilor centrale.
(3) Pasapoartele diplomatice se pãstreazã de Ministerul Afacerilor Externe. Pasapoartele oficiale se pãstreazã de ministere, instituţiile centrale şi de unitãţile pe care acestea le vor stabili.
(4) La înapoierea din misiuni, deţinãtorii paşapoartelor diplomatice şi oficiale sînt obligaţi sa le predea în termen de 5 zile lucrãtoare instituţiilor de la care le-au ridicat.
ART. 15
Vizele strãine necesare cãlãtoriei pot fi solicitate direct de cãtre titularul pasaportului sau de cãtre instituţiile îndreptãţite sa pãstreze pasapoartele.
ART. 16
Se refuza eliberarea pasaportului, iar cînd acesta a fost eliberat se dispune retragerea sau anularea acestuia în urmãtoarele situaţii:
a) cînd impotriva persoanei în cauza a început urmãrirea penalã ori este condamnata la o pedeapsa privativã de libertate;
b) dacã persoana în cauza este urmãritã pentru debite cãtre stat, persoane juridice sau fizice, iar achitarea acestora nu este garantatã;
c) cînd solicitantii sînt cunoscuţi pe baza de fapte confirmate ca desfãşoarã activitãţi care afecteazã ordinea şi stabilitatea publica, precum şi bunele moravuri.
ART. 17
(1) Pasapoartele simple se elibereazã de cãtre Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor şi organele sale teritoriale în termen de cel mult 20 de zile de la data depunerii cererii.
(2) În caz de deces, afecţiuni medicale grave ale unei rude apropiate, citare într-un proces, efectuare a unui tratament medical de urgenta şi alte situaţii justificate, cererile pentru eliberarea unui pasaport vor fi soluţionate în cel mult 3 zile.
(3) Cererile pentru eliberarea de paşapoarte din partea cetãţenilor romani care doresc sa-şi stabileascã domiciliul în strãinãtate vor fi soluţionate de Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor în termen de cel mult 3 luni. Cererile aflate deja la Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor vor fi rezolvate în termen de 20 de zile de la data emiterii prezentului decret-lege.
ART. 18
(1) Refuzul eliberãrii, retragerea sau anularea pasaportului trebuie sa fie motivate şi comunicate în scris solicitantului în termen de 15 zile de la data luãrii acestei mãsuri. Neeliberarea pasaportului în termenul prevãzut de prezentul decret-lege echivaleaza cu refuzul eliberãrii.
(2) Persoana nemultumita de mãsura luatã poate face contestaţie la organul ierarhic superior celui care a luat hotãrîrea. Contestaţia trebuie rezolvatã în termen de 15 zile de la înregistrarea ei.
(3) Dacã solicitantul nu este multumit de soluţia data sau contestaţia nu este rezolvatã în termenul prevãzut la alineatul precedent, acesta se poate adresa instanţelor judecãtoreşti locale.
ART. 19
Cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate pot reveni definitiv în ţara, în condiţiile legii.
CAP. 3
Viza pentru cetãţenii strãini
ART. 20
(1) Pentru trecerea frontierei de stat a României de cãtre cetãţenii strãini aparţinînd statelor cu care România nu a încheiat înţelegeri bilaterale de desfiinţare a vizelor se acorda urmãtoarele categorii de viza: viza diplomaticã, viza oficialã, viza de şedere temporarã, viza turistica şi viza de tranzit. Viza poate fi acordatã pentru una sau mai multe cãlãtorii.
(2) În sensul prezentului decret-lege apatrizii cu domiciliul în strãinãtate sînt asimilaţi cetãţenilor strãini.
ART. 21
Vizele sau dreptul de şedere pe teritoriul României pentru urmãtoarele perioade:
a) viza diplomaticã şi viza oficialã: pe durata misiunii;
b) viza de şedere temporarã: pînã la 1 an, cu posibilitatea de prelungire pe noi perioade de cîte 1 an;
c) viza turistica: pînã la 60 de zile, cu drept de prelungire pentru o noua perioada de pînã la 60 de zile.
ART. 22
Viza de tranzit da dreptul la tranzitarea României şi este valabilã 4 zile de la trecerea frontierei romane. Aceasta viza se acorda de cãtre misiunile diplomatice şi oficiale consulare ale României, precum şi de cãtre punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
ART. 23
Vizele se acorda pe baza de pasaport, dupã cum urmeazã:
a) viza diplomaticã: de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României;
b) toate celelalte vize: de cãtre punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, misiunile diplomatice, oficiile consulare ale României, Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor şi de cãtre Ministerul Afacerilor Externe.
CAP. 4
Contravenţii
ART. 24
Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea de cãtre organele însãrcinate cu emiterea paşapoartelor a prevederilor art. 17 şi 18 din prezentul decret-lege;
b) reţinerea neautorizata a pasaportului sau transmiterea acestuia unor persoane neindreptatite;
c) pierderea, deteriorarea sau distrugerea pasaportului eliberat de autoritãţile romane, din culpa titularului;
d) nepredarea paşapoartelor diplomatice şi oficiale în termen de 5 zile lucrãtoare de la intrarea în ţara cãtre instituţiile în drept;
e) efectuarea de modificãri sau adãugiri scrise sau stampilate în pasaport, dacã fapta nu a fost sãvîrşitã în condiţii încît, potrivit legii, sa constituie infracţiune.
ART. 25
Contravenţiile prevãzute la art. 24 lit. a), b), c) şi d) se sancţioneazã cu amenda de la 300 pînã la 500 lei, iar cele prevãzute la lit. e), cu amenda de la 500 pînã la 1000 lei.
ART. 26
(1) Contravenţiile se constata şi se aplica de cãtre persoanele care au atribuţii cu privire la regimul paşapoartelor.
(2) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plîngere, în termen de 15 zile de la comunicare, la conducãtorul organului din care face parte agentul constatator.
CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 27
(1) Pasapoartele şi alte documente de cãlãtorie strãine, valabil eliberate, dau dreptul la trecerea frontierei romane dacã sînt recunoscute sau acceptate de statul roman.
(2) Pasapoartele sau alte documente colective de trecere a frontierei de stat trebuie sa conţinã date strict necesare pentru identificarea persoanelor incluse în ele.
ART. 28
(1) Cetãţenii strãini aflaţi în România, care din diverse motive nu mai sînt în posesia documentelor de trecere a frontierei de stat, se vor adresa celui mai apropiat organ de poliţie în vederea eliberãrii unei dovezi care sa ateste disparitia acestora. Noile documente de cãlãtorie eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale ţãrilor ai cãror cetãţeni sînt vor fi prezentate organelor competente romane pentru aplicarea vizelor necesare.
(2) Cetãţenilor strãini aflaţi în situaţii similare, ale cãror tari nu au misiuni diplomatice sau oficii consulare în România, li se va elibera un document intitulat titlu de cãlãtorie, care sa le asigure ajungerea la destinaţie.
ART. 29
Tipurile, forma şi conţinutul paşapoartelor şi ale altor documente de trecere a frontierei de stat se stabilesc de Ministerul Afacerilor Externe împreunã cu Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor, conform uzantelor internaţionale.
Confecţionarea paşapoartelor şi a altor documente de cãlãtorie se va face prin grija Ministerului Afacerilor Externe şi a Direcţiei pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor.
ART. 30
Decretul nr. 156/1970 privind regimul paşapoartelor, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentului decret-lege, se abroga.
ART. 31
Direcţia pentru paşapoarte şi evidenta strãinilor se subordoneazã ministrului de interne.
PREŞEDINTELE

CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE

ION ILIESCU

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016