Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET-LEGE nr. 1.700*) din 5 mai 1938  pentru stabilirea dobanzilor si inlaturarea cametei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET-LEGE nr. 1.700*) din 5 mai 1938 pentru stabilirea dobanzilor si inlaturarea cametei

EMITENT: REGELE CAROL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 102 din 5 mai 1938
*) I.D.R. sub Nr. 1700 din 1938, s-a dat în baza art. 46 şi 98 din Constituţie, şi s-a publicat în Monitorul Oficial, p. I, Nr. 102 din 5 Mai 1938. El abrogã Legea contra cametei, din 2 Aprilie 1931, la pag. 1025, vol. XVIII, cu mod. 27 Iulie 1931 şi 14 Aprilie 1933, pag. 312, vol. XXI.

Asupra raportului preşedintelui Consiliului Nostru de Miniştri şi al miniştrilor Noştri secretari de Stat la Departamentele Economiei Naţionale, Finanţelor şi Justiţiei, sub Nr. 13.831 din 4 Mai 1938;
Având în vedere avizul Consiliului legislativ Nr. 9 din 4 Mai 1938;
Vãzând jurnalul Consiliului de Miniştri Nr. 849, încheiat în şedinţa de la 4 Mai 1938;
În virtutea art. 46 şi 98 din Constituţiune,
Am decretat şi decretãm:

Stabilirea dobânzilor şi înlãturarea cametei
1. Dobânda legalã anualã se stabileşte la unul la sutã (1%), în afaceri civile şi doi la sutã (2%) în afaceri comerciale socotite peste scontul Bãncii Naţionale a României.
Când debitorul este ţinut sã plãteascã o dobândã fãrã ca aceasta sã fie fixatã prin act, el va plãti dobânda legalã.
Debitorul care, cu rea credinţã a cauzat, prin întârzierea în executarea obligaţiunilor, un prejudiciu creditorului sãu, va putea fi obligat sã plãteascã, pe lângã interesele moratorii şi daune interese distincte.
2. Dobânda convenţionalã anualã nu poate întrece 4 la sutã peste taxa scontului Bãncii Naţionale a României; în viitor, ea va fi stabilitã în raport cu taxa scontului Bãncii Naţionale a României ori de câte ori nevoia o va cere. Ea se va putea determina pe un anume timp şi pe osebite regiuni ale ţãrii.
Aceastã dobândã va fi maximã. La stabilirea ei se va putea lua şi avizul, cu caracter consultativ al unei "Comisiuni pentru determinarea dobânzilor maximale", compusã din:
Un reprezentant al Uniunii Camerelor de agriculturã.
Un reprezentant al Uniunii Camerelor de muncã.
Un reprezentant al Cooperaţiei.
Un reprezentant al Uniunii Camerelor de comerţ şi de industrie.
Un reprezentant al Consiliului Superior Bancar.
Un reprezentant al bãncilor din Capitalã.
Un reprezentant al bãncilor din provincie.
Un delegat al Ministerului Economiei Naţionale.
Un delegat al Bãncii Naţionale a României, care va fi şi prezidentul comisiunii.
Tabloul dobânzilor convenţionale maximale se va publica în Monitorul Oficial, sub îngrijirea Bãncii Naţionale a României.
Orice instituţiune de credit va fi obligatã sã afişeze acest tablou, în mod vizibil, în localul sãu, sub sancţiunea unei amenzi de la 10 - 50.000 lei.
3. Prin dobândã se înţelege nu numai sumele plãtite în bani, dar ori şi ce alte prestaţiuni sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obligã drept echivalent al folosinţei capitalului socotit în numerar.
În cazul când dobânda nu este fixatã în bani, prestaţiunile se vor evalua la preţurile din momentul contractãrii împrumutului. De asemenea, în dobândã se cuprind şi orice alte obligaţiuni accesorii, ca: cheltuielile ce nu sunt necesare, sau sunt disproporţionate cu serviciile fãcute, comisioanele de deschidere, de manipulare sau de prelungire a creditului, precum şi onorariile de avocaţi, cu excepţia acelor de executare, calculate conform tarifului minimal.
Nu intrã în calculul dobânzii: taxele de timbru şi înregistrare, aferente operaţiunii, costul timbrelor de cambie, cheltuielile efective pentru asigurarea sau conservarea garanţiilor, precum şi comisioanele ce nu sunt disproporţionale cu serviciile fãcute.
4. Plata anticipatã a dobânzilor nu poate avea loc decât pe maximum 6 luni. Dobânda astfel încasatã rãmâne bine dobânditã creditorului indiferent de variaţiunile ulterioare.
5. Învoirea prin care de mai înainte sau cu prilejul încheierii unei convenţiuni civile sau comerciale, cu excepţia contractului de cont curent, se va prevede dobânda la dobânzile datorate pe un an, sau la alte venituri viitoare, se va declara nulã, iar delictul intrã în prevederile acestui decret. Totuşi, dobânda datoratã pe un an se poate capitaliza şi produce dobândã, dacã se încheie ulterior o convenţiune specialã în acest sens sau dacã face obiectul unei cereri în judecatã.
6. Acela care într-o convenţie civilã sau comercialã, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însuşi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobândã convenţionalã superioarã celei fixatã în modul arãtat prin acest decret, sãvârşeşte delictul de camãtã şi se va pedepsi cu închisoarea de la 2 luni pânã la 2 ani şi cu amendã de la 10 - 30.000 lei.
În caz de circumstanţe atenuante, instanţa de judecatã nu va putea reduce pedeapsa sub 10.000 lei amendã.
Se excepteazã de la dispoziţiile prezentului decret contractul de împrumut maritim (art. 601 - 615 c. com.).
7. La aceeaşi pedeapsã va fi supus acela care, în orice alt contract de împrumut formal sau deghizat, va primi sau va stipula pentru sine sau pentru altul, avantaje care sunt în aşa depãşire faţã cu valoarea prestaţiunii date sau fãgãduite, încât întrec cu cel puţin un sfert preţul curent sau justul preţ al celeilalte prestaţiuni.
8. Când infracţiunea prevãzutã de art. 6 şi 7 s-a sãvârşit în numele unei persoane juridice, pedeapsa se va aplica celor ce au aprobat încheierea afacerii.
Dacã delictul s-a sãvârşit de un procurist sau de un mandatar, pedeapsa se va aplica, atât acestuia, cât şi celor în numele cãrora şi cu ştirea cãrora delictul a fost sãvârşit.
Membrii consiliului de administraţie sau de conducere şi organele de control ale societãţii comerciale, precum şi directorii de serviciu, vor fi pedepsiţi cu amenda prevãzutã mai sus, dacã se va dovedi cã delictele arãtate sunt datorate unei grave neglijenţe din partea lor.
Convenţia pe temeiul cãreia orice amendã pronunţatã împotriva persoanei fizice va fi preluatã de persoana juridicã, este nulã.
9. La aceeaşi pedeapsã ca cei vizaţi la art. 6 şi 7, vor fi supuşi:
Acei care cedeazã o creanţã uzuarã sau acei care, cu ştiinţã o dobândesc pentru a o valorifica.
Acei care cu ştiinţã servesc ca mijlocitori la comiterea delictului.
Procurorii sau mandatarii unei persoane fizice sau juridice, care au tratat o afacere uzuarã, cu condiţia ca acel contract sã se fi încheiat.
10. În cazurile când delictele prevãzute la art. 6, 7 şi 9 s-au comis în una din urmãtoarele circumstanţe:
În timpuri de grave crize economice.
Provocând o daunã de o deosebitã importanţã.
Un mare numãr de persoane au suferit pagube grave.
Prin simularea cametei, afacerii.
De un funcţionar public sau preot al unui cult, recunoscut de Stat.
De un împrumutãtor profesionist sau de o persoanã care, anterior a fost condamnatã pentru acelaşi delict.
De o persoanã a cãrei condiţiune economico-socialã este evident superioarã acelei a victimei.
În dauna unor persoane aparţinând claselor agricole sau muncitoreşti.
În dauna unui minor, a unui interzis sau a unui pus sub consiliu judiciar; închisoarea va fi de la 6 luni la 3 ani şi amenda de la 20.000 - 100.000 lei, atrãgând dupã sine şi pierderea drepturilor politice.
În caz de circumstanţe atenuante, instanţa de judecatã nu se va putea coborî în aplicarea pedepsei de mai jos de 20.000 lei, minimul de amendã.
11. Judecata va proceda la reducerea în limitele legale a dobânzilor sau foloaselor de camãtã percepute sau stipulate, ordonând restituţiunea acelor dobânzi sau avantaje ilegale percepute, cu dobânzi legale la aceste sume datorate din ziua plãţii sau a dobândirii lor; de asemeni va putea dispune imputarea lor asupra dobânzilor viitoare sau asupra capitalului.
Dacã s-au stipulat dobânzi care întrec maximul stabilit în modul arãtat prin acest decret, pentru tot ce se depãşeşte obligaţiunea, este nulã de drept. Actele cuprinzând stipulaţiuni de dobânzi superioare maximului fixat, nu vor putea fi autentificate.
Actele cuprinzând stipulaţiuni de dobânzi superioare maximului prevãzut, vor fi intabulate sau prenotate, cu adãugirea cã dobânzile se înscriu la maximum admis prin prezentul decret.
12. Dispoziţiunile acestui decret se aplicã şi dobânzilor de orice fel prevãzute în actele existente pentru timpul ce curge de la publicarea acestui decret.
13. Contractele de vânzare, cu pact de rãscumpãrare şi anticrezã ce se vor încheia între pãrţi dupã data publicãrii decretului de faţã sunt nule de drept, iar dispoziţiunile art. 1.371 - 1.387 inclusiv din codul civil, art. 1.697 - 1.703 inclusiv din codul civil şi art. corespunzãtoare din codurile civile în vigoare în teritoriile unite, se abrogã.
14. În contractele sinalagmatice cuprinzând pactul comisoriu expres, cu clauza cã pretenţiunile uneia din pãrţi rãmân definitiv dobândite celeilalte pãrţi în caz de inexecuţiune, partea ce le-a primit va putea fi obligatã judecãtoreşte, în caz de reziliere a contractului, sã le restituie în mãsura în care întrec dauna suferitã sau lipsa de folosinţã a obiectului prestat, fãrã ca totuşi restituţiunea sã întreacã trei sferturi din pretenţiunile primite.
15. Acţiunea publicã, pe temeiul acestui decret, se pune în mişcare, fie de Ministerul public, fie la cererea Consiliului superior bancar, fie la cererea pãrţii vãtãmate, care îşi va putea formula prin aceeaşi acţiune pretenţia sa pentru exces de dobândã.
Reclamaţiunea penalã a debitorului nu suspendã în aceastã materie cu cursul unei acţiuni civile sau materiale.
Acţiunea civilã sau comercialã a debitorului pentru reducerea dobânzilor stipulate ilegal ori pentru restituirea celor ilegal percepute, nu va putea fi conexatã cu acţiunea creditorului şi ele vor fi judecate separat.
Orice mijloace de probaţiune sunt admisibile pentru a dovedi infracţiunile la acest decret.
Instanţa competentã a judeca acţiunea penalã introdusã pe temeiul acestui decret, este judecãtoria locului unde s-a sãvârşit infracţiunea.
Orice act de procedurã privitor la judecarea reclamaţiunii penale introduse pe temeiul acestui decret, este scutit de timbru.
Hotãrârea definitivã de condamnaţiune se va publica într-un ziar rãspândit, pe cheltuiala celui condamnat.
16. Toate dispoziţiunile contrarii din legile în vigoare, se abrogã.
17. Preşedintele Consiliului Nostru de Miniştri şi miniştrii Noştri secretari de Stat la Departamentele Economiei Naţionale, Finanţelor şi Justiţiei sunt însãrcinaţi cu aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului decret.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016