Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. I din 15 ianuarie 2007  pentru a examina recursul in interesul legii, cu privire la incadrarea juridica a faptei de ucidere din culpa, savarsita cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, comisa de catre un conducator avand o imbibatie alcoolica sub limita legala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. I din 15 ianuarie 2007 pentru a examina recursul in interesul legii, cu privire la incadrarea juridica a faptei de ucidere din culpa, savarsita cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, comisa de catre un conducator avand o imbibatie alcoolica sub limita legala

EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE -
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 1 februarie 2008
Dosar nr. 17/2006
Sub preşedinţia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituitã în Secţii Unite, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, s-a întrunit pentru a examina recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la încadrarea juridicã a faptei de ucidere din culpã, sãvârşitã cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoanã care are o îmbibaţie alcoolicã de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depãşeşte 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat.
Secţiile Unite au fost constituite cu respectarea dispoziţiilor <>art. 34 din Legea nr. 304/2004 , republicatã, fiind prezenţi 87 de judecãtori din totalul de 117 în funcţie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.
Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut recursul în interesul legii, cerând sã fie admis, în sensul cã faptele de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoanã având în sânge o îmbibaţie alcoolicã ce depãşeşte limita legalã şi de ucidere din culpã, cu aceastã ocazie, a unei persoane constituie atât infracţiunea de ucidere din culpã prevãzutã la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, cât şi infracţiunea rutierã prevãzutã la <>art. 79 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în concurs real prevãzut de art. 33 lit. a) din Codul penal.
Referindu-se la uciderea din culpã a unei persoane în aceleaşi împrejurãri, comisã de cãtre un conducãtor având o îmbibaţie alcoolicã sub limita legalã, dar care se aflã în stare de ebrietate constatatã clinic sau prin orice alt mijloc de probã, a susţinut cã aceastã faptã constituie infracţiunea unicã de ucidere din culpã prevãzutã la art. 178 alin. 3 teza a II-a din Codul penal.
De asemenea, a cerut sã se reţinã cã şi fapta de ucidere din culpã a unei persoane în atare împrejurare, comisã de cãtre un conducãtor auto având o îmbibaţie alcoolicã sub limita legalã, dar cãruia nu i s-a stabilit prin niciun alt mijloc de probã starea de ebrietate, constituie infracţiunea unicã, de ucidere din culpã, prevãzutã la art. 178 alin. 2 din Codul penal.

SECŢIILE UNITE,
deliberând asupra recursului în interesul legii, constatã urmãtoarele:
Instanţele judecãtoreşti nu au un punct de vedere unitar cu privire la încadrarea juridicã a faptei de ucidere din culpã, sãvârşitã cu ocazia conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoanã care are o îmbibaţie alcoolicã de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depãşeşte 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat.
Astfel, unele instanţe au considerat cã faptele menţionate constituie douã infracţiuni distincte aflate în concurs real, respectiv, atât infracţiunea de ucidere din culpã prevãzutã la art. 178 alin. 3 din Codul penal, cât şi în infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de cãtre o persoanã care are în sânge o îmbibaţie alcoolicã ce depãşeşte limita legalã sau care se aflã în stare de ebrietate, prevãzutã la <>art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Alte instanţe, dimpotrivã, au considerat cã în astfel de cazuri faptele constituie o singurã infracţiune, complexã, prevãzutã la art. 178 alin. 3 din Codul penal, care o absoarbe pe cea prevãzutã la <>art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Aceste din urmã instanţe au interpretat şi au aplicat corect dispoziţiile legii.
Prin art. 178 alin. 3 din Codul penal se prevede cã atunci "când uciderea din culpã a unei persoane este sãvârşitã de un conducãtor de vehicul cu tracţiune mecanicã, având în sânge o îmbibaţie alcoolicã ce depãşeşte limita legalã sau care se aflã în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani".
Pe de altã parte, la <>art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, este prevãzutã ca infracţiune "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoanã care are o îmbibaţie alcoolicã de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge".
Ca urmare, din aceste prevederi reiese în mod vãdit cã infracţiunea de ucidere din culpã, reglementatã în art. 178 alin. 3 din Codul penal, constã într-o acţiune ce cuprinde în ea însãşi şi trãsãturile distinctive ale infracţiunii prevãzute la <>art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, astfel cã într-un atare caz, în raport cu modalitatea concretã în care a fost comisã, cea de-a doua infracţiune îşi pierde autonomia proprie de faptã penalã, fiind absorbitã în întregime sub formã de circumstanţã agravantã în conţinutul infracţiunii de ucidere din culpã, devenind componentã a unei singure infracţiuni, complexã, în sensul prevederilor art. 41 alin. 3 din Codul penal.
În aceastã privinţã este de observat cã uciderea din culpã a unei persoane, sãvârşitã de un conducãtor auto care conduce autovehiculul având o îmbibaţie alcoolicã peste limita legalã sau în stare de ebrietate, prezintã un pericol social propriu, astfel cã legiuitorul a înţeles sã stabileascã faptul cã toate aceste acte, obiectiv strâns legate între ele, se însumeazã unei singure infracţiuni, care se constituie într-o infracţiune complexã, pentru sãvârşirea cãreia se prevede o pedeapsã al cãrei maxim special, expresie a gradului de pericol social sporit, sã depãşeascã cuantumul pedepsei maxime aplicabile, potrivit art. 34 din Codul penal, pentru concursul de infracţiuni.
Or, în raport cu voinţa expresã a legiuitorului de a crea din douã infracţiuni autonome o singurã entitate infracţionalã, distinctã, şi de a stabili pentru sãvârşirea ei o pedeapsã care sã exprime pericolul social propriu al unui atare ansamblu infracţional, considerat ca unitate complexã, care nu ar putea sã se afle în concurs cu una dintre pãrţile sale componente.
Mai mult, voinţa legiuitorului nu poate fi interpretatã în sensul ca aceeaşi împrejurare - conducerea autovehiculului cu o îmbibaţie alcoolicã ce depãşeşte limita legalã - sã determine douã agravãri ale pedepsei, o datã ca circumstanţã agravantã, prevãzutã la art. 178 alin. 3 din Codul penal, iar a doua oarã ca infracţiune distinctã, prevãzutã la art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului, în concurs cu infracţiunea de ucidere din culpã.
De aceea, se impune concluzia cã în situaţiile în care conducãtorul unui autovehicul ucide din culpã o persoanã în timp ce conduce pe drumurile publice un autoturism sau tramvai, având în sânge o îmbibaţie alcoolicã ce depãşeşte limita legalã, fapta sa constituie o singurã infracţiune, complexã, de ucidere din culpã, prevãzutã la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, în care este absorbitã infracţiunea prevãzutã la <>art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Dacã, însã, uciderea din culpã a unei persoane în aceleaşi împrejurãri este comisã de cãtre un conducãtor auto având o îmbibaţie alcoolicã sub limita legalã, dar care se aflã în stare de ebrietate, constatatã clinic sau prin orice alt mijloc de probã, fapta sa constituie infracţiunea unicã de ucidere din culpã prevãzutã la art. 178 alin. 3 teza a II-a din Codul penal.
În acelaşi timp, uciderea din culpã a unei persoane în astfel de împrejurãri, comisã de un conducãtor auto având o îmbibaţie alcoolicã sub limita legalã, în privinţa cãruia nu s-a stabilit starea de ebrietate prin niciun mijloc de probã, nu poate constitui decât infracţiunea unicã de ucidere din culpã prevãzutã la art. 178 alin. 2 din Codul penal, al cãrei caracter calificat este imprimat de producerea consecinţei datoritã nerespectãrii dispoziţiilor legale ori a mãsurilor de prevedere pentru exerciţiul profesiei sau al unei activitãţi ca şofer.

În consecinţã, în temeiul dispoziţiilor <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã şi ale art. 414^2 din Codul de procedurã penalã, urmeazã a se admite recursul în interesul legii şi a se decide în sensul considerentelor de mai sus.

PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECID:
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
1. Stabilesc cã faptele de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoanã având în sânge o îmbibaţie alcoolicã ce depãşeşte limita legalã şi de ucidere din culpã cu aceastã ocazie a unei persoane constituie o singurã infracţiune, complexã, de ucidere din culpã, prevãzutã la art. 178 alin. 3 teza I din Codul penal, în care este absorbitã infracţiunea prevãzutã la <>art. 87 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Uciderea unei persoane în aceleaşi împrejurãri, comisã de cãtre un conducãtor auto având o îmbibaţie alcoolicã sub limita legalã, dar care se aflã în stare de ebrietate constatatã clinic sau prin orice alt mijloc de probã, constituie infracţiunea unicã de ucidere din culpã, prevãzutã de art. 178 alin. 3 teza a II-a din Codul penal.
3. Uciderea unei persoane în aceleaşi împrejurãri, comisã de cãtre un conducãtor auto având o îmbibaţie alcoolicã sub limita legalã, dar cãruia nu i s-a stabilit prin alt mijloc de probã starea de ebrietate, constituie infracţiunea unicã de ucidere din culpã, prevãzutã de art. 178 alin. 2 din Codul penal.
Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedurã penalã.
Pronunţatã în şedinţã publicã, astãzi, 15 ianuarie 2007.

PREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI
DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA

Prim-magistrat-asistent,
Victoria Maftei
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016