Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 949 din 25 iunie 2009  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor   Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 949 din 25 iunie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 678 din 9 octombrie 2009
DECIZIE nr. 949 din 25 iunie 2009
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 678 din 9 octombrie 2009


Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Valentina Bãrbãţeanu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, excepţie ridicatã de Rahed Mohamed Ali Wahaili în Dosarul nr. 718/302/RF/2007 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã. Se prezintã domnul Dalati Bassam, interpret autorizat de limba arabã.
Magistratul-asistent învedereazã Curţii cã partea Oficiul Român pentru Imigrãri a transmis la dosar note scrise prin care solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca nefondatã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca inadmisibilã a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât autorul acesteia criticã o omisiune legislativã. Precizeazã cã autorul excepţiei îşi axeazã critica pe faptul cã cetãţenii strãini nu pot solicita declasificarea anumitor informaţii, însã, potrivit <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , Curtea Constituţionalã nu are competenţa de a complini carenţele legislative.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 20 noiembrie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 718/302/RF/2007, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicatã de Rahed Mohamed Ali Wahaili într-o cauzã aflatã în stadiul procesual al recursului, având ca obiect soluţionarea plângerii împotriva hotãrârii Oficiului Român pentru Imigrãri de anulare a dreptului acestuia de şedere în România, de anulare a formei de protecţie anterior acordate şi de refuzare a menţinerii formei de protecţie ori a acordãrii unei noi forme de protecţie.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine cã legea criticatã este contrarã, în ansamblul sãu, prevederilor <>art. 8 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, care consacrã dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. Aceasta, deoarece, potrivit art. 20 din lege, se pot clasifica informaţii de ordin personal, fãrã ca persoana vizatã sã aibã la îndemânã o cale de atac. Se aratã cã excluderea cetãţenilor strãini din sfera persoanelor care pot cere, în temeiul art. 20 din lege, declasificarea unor informaţii care îi privesc este contrarã principiului nondiscriminãrii în exercitarea unei cãi de atac efective în legãturã cu un drept recunoscut de Convenţie, în speţã, <>art. 8 . Se precizeazã cã utilizarea, în cadrul unei proceduri judiciare, a informaţiilor astfel clasificate, determinã încãlcarea <>art. 21 din Constituţie şi a <>art. 6 din Convenţie .
Tribunalul Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului apreciazã cã prevederile de lege criticate sunt constituţionale, necontravenind niciuneia dintre normele constituţionale şi internaţionale invocate de autorul excepţiei.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale <>art. 1 alin. (2) , ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 248 din 12 aprilie 2002. Prevederile art. 20 din lege, la care face referire autorul excepţiei, au urmãtoarea redactare: "Art. 20. - Orice persoanã fizicã sau juridicã românã poate face contestaţie la autoritãţile care au clasificat informaţia respectivã, împotriva clasificãrii informaţiilor, duratei pentru care acestea au fost clasificate, precum şi împotriva modului în care s-a atribuit un nivel sau altul de secretizare. Contestaţia va fi soluţionatã în condiţiile legii contenciosului administrativ."
În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, sunt încãlcate prevederile din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale cuprinse la art. 6 - "Dreptul la un proces echitabil", la art. 8 - "Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie", art. 13 - "Dreptul la un recurs efectiv" şi la art. 14 - "Interzicerea discriminãrii", precum şi cele ale art. 1 din Protocolul nr. 12 la aceeaşi convenţie, referitoare la interzicerea generalã a discriminãrii, şi cele ale art. 21 din Constituţie privind dreptul de acces liber la justiţie.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea observã cã, în ceea ce priveşte <>Legea nr. 182/2002 în ansamblul sãu, autorul excepţiei nu formuleazã critici concrete, din care sã se poatã deduce eventuala contrarietate a întregii reglementãri cu textele din Constituţie şi din celelalte documente internaţionale invocate, ci se limiteazã la a afirma caracterul neconstituţional al acesteia, fãrã sã ofere însã argumente în sprijinul acestei aserţiuni. Curtea reţine cã regimul informaţiilor clasificate, reglementat prin legea criticatã, se justificã prin importanţa deosebitã a acestora pentru siguranţa naţionalã, iar Constituţia României, prin <>art. 53 şi însuşi <>art. 8 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, invocat de autorul excepţiei, permit autoritãţilor statului adoptarea mãsurilor legale care, într-o societate democraticã, sunt apreciate ca necesare pentru securitatea naţionalã, siguranţa publicã, apãrarea ordinii sau prevenirea faptelor penale ori protejarea drepturilor şi libertãţilor altora.
Totodatã, Curtea observã cã autorul excepţiei susţine cã prevederile <>Legii nr. 182/2002 sunt discriminatorii şi nesocotesc dreptul la un proces echitabil şi la un recurs efectiv, întrucât nu permit şi cetãţenilor strãini sã solicite, în temeiul art. 20 din lege, declasificarea unor informaţii care îi privesc. Curtea constatã cã, astfel formulatã, critica de neconstituţionalitate tinde la completarea legii, atribuţie care excedeazã competenţei Curţii Constituţionale, care, potrivit <>art. 2 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea sa, se pronunţã numai asupra constituţionalitãţii actelor cu privire la care a fost sesizatã, prin raportare la dispoziţiile sau principiile Constituţiei, fãrã a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul <>art. 146 lit. d) şi al <>art. 147 alin. (4) din Constituţie , precum şi al <>art. 1-3 , al <>art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, excepţie ridicatã de Rahed Mohamed Ali Wahaili în Dosarul nr. 718/302/RF/2007 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 25 iunie 2009.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Valentina Bãrbãţeanu
-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016