Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 825 din 9 iunie 2004  pentru aprobarea Codului tehnic al gazelor naturale lichefiate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 825 din 9 iunie 2004 pentru aprobarea Codului tehnic al gazelor naturale lichefiate

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 562 din 24 iunie 2004
DECIZIE nr. 825 din 9 iunie 2004
pentru aprobarea Codului tehnic al gazelor naturale lichefiate
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 562 din 24 iunie 2004

În temeiul prevederilor art. 5 lit. x), respectiv ale <>art. 8 alin. (4) şi (5) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale adopta prezenta decizie.

ART. 1
Se aproba Codul tehnic al gazelor naturale lichefiate, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, precum şi agenţii economici din sectorul gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 3
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Dan Pantilie

Bucureşti, 9 iunie 2004.
Nr. 825.


ANEXA

CODUL TEHNIC
al gazelor naturale lichefiate

1. Scop şi obiective. Domeniu de aplicare
1.1. Scop
1.1.1. Prezentul cod tehnic al gazelor naturale lichefiate (GNL), denumit în continuare Cod tehnic al GNL, are ca scop promovarea cerinţelor tehnice minime specifice gazelor naturale lichefiate, precum şi definirea autoritãţilor statului care, prin legislaţia în vigoare, au atribuţii şi competente în domeniul stocãrii, transportului, distribuţiei şi utilizãrii GNL.
1.1.2. Cerinţele tehnice minime pentru stocarea, transportul, distribuţia şi utilizarea GNL au la baza norme europene şi internaţionale şi standarde recomandate europene şi internaţionale, care sunt în programul ASRO pentru adoptarea acestora ca standarde romane.
1.1.3. Cerinţele tehnice stipulate în Codul tehnic al GNL sunt menite sa ofere cadrul de reglementãri necesare pentru introducerea, în condiţii de siguranta, stabilitate şi eficienta economicã, pe teritoriul României, a instalaţiilor pentru stocarea, transportul, distribuţia şi utilizarea GNL.
1.2. Obiective
Codul tehnic al GNL are urmãtoarele obiective:
a) îndeplinirea condiţiilor de sãnãtate şi siguranta pentru populaţie şi asigurarea protecţiei mediului pe termen scurt, mediu şi lung;
b) stabilirea cerinţelor tehnice pentru activitãţile de baza legate de infrastructura de stocare, transport, distribuţie şi utilizare a GNL;
c) stabilirea condiţiilor generale de calitate a GNL;
d) stabilirea cadrului general privind autorizarea şi licentierea în domeniul GNL;
e) transmiterea fluxurilor informationale de la titularii de autorizaţii/licenţe cãtre autoritãţile competente;
f) precizarea modalitãţilor de exercitare a controlului şi inspectiilor în domeniul GNL.
1.3. Domeniu de aplicare
1.3.1. Codul tehnic al GNL vine în sprijinul investitorilor romani sau strãini pentru a le facilita informarea printr-un document unic asupra reglementãrilor tehnice aplicabile GNL.
1.3.2. Prevederile Codului tehnic al GNL se aplica obligatoriu:
- agenţilor economici care desfa.oara activitãţi de stocare, transport, distribuţie şi utilizare a GNL pe teritoriul României;
- persoanelor fizice autorizate care desfa.oara activitãţi în domeniul GNL.
1.3.3. Prevederile Codului tehnic al GNL nu se aplica instalaţiilor şi echipamentelor existente pe vasele maritime care asigura transportul GNL.
2. Stabilirea cerinţelor tehnice pentru activitãţile de baza legate de infrastructura de stocare, transport, distribuţie şi utilizare a GNL
2.1. Generalitati
2.1.1. GNL sunt un amestec de hidrocarburi în stare lichidã, cu grad de inflamabilitate ridicat. Lichefierea gazului natural permite stocarea şi transportul în condiţii tehnico-economice viabile datoritã volumelor minime în stare lichidã fata de starea gazoasa.
2.1.2. Temperatura GNL la presiune atmosferica este de aproximativ - 160°C. Este necesar ca materialele care vin în contact cu GNL sa fie materiale criogenice.
2.1.3. Vaporii proveniţi din fierberea GNL au densitatea mai mare decât aerul pana la o temperatura de aproximativ - 100°C şi pot forma un nor în caz de scurgere din instalaţii. Acest nor se incalzeste progresiv în atmosfera şi se disperseaza în timp, în funcţie de curentii de aer.
2.1.4. Un exemplu pentru diagrama transformarii termodinamice a GNL este prezentat în anexa nr. 1.
2.1.5. Depozitarea GNL este afectatã de un risc specific cunoscut ca "risc de rostogolire". Prezenta într-un rezervor a unor volume de GNL de densitati şi temperaturi diferite duce la supraincalzirea volumului din partea de jos a rezervorului şi la instabilitatea sa termodinamica. Dupã o anumitã perioada de timp volumele de GNL se amesteca, dând naştere unui volum de evaporare anormal şi unui risc de suprapresiune în rezervor.
2.1.6. Încãlzirea brusca a GNL poate conduce uneori la suprapresiune, datoritã fenomenului de tranzitie rapida din faza lichidã în faza gazoasa.
2.1.7. La proiectarea, execuţia şi exploatarea infrastructurii de stocare, transport, distribuţie şi utilizare a GNL trebuie avute în vedere urmãtoarele:
- asigurarea siguranţei şi sãnãtãţii populaţiei şi protecţia mediului înconjurãtor;
- pericole naturale (cutremure, fenomene meteorologice etc.);
- traficul rutier, feroviar şi aerian din zona, apropierea de alte instalaţii industriale periculoase etc.;
- activitãţi specifice care vor fi desfa.urate dupã punerea în funcţiune a obiectivului GNL;
- lucrãri în cadrul zonei unde va fi construit obiectivul GNL.
2.2. Proiectarea infrastructurii de stocare, transport, distribuţie şi utilizare a GNL
2.2.1. Principalele aspecte legate de proiectarea în sectorul GNL sunt abordate în Standardul european EN 1473 "Instalaţii şi echipamente pentru gazul natural lichefiat - proiectarea instalaţiilor terestre".
2.2.2. Principalele standarde europene neobligatorii referitoare la proiectarea şi testele aferente instalaţiilor GNL sunt prezentate în anexa nr. 2.
Distanţe de siguranta
2.2.3. Distanţele de siguranta dintre instalaţiile şi echipamentele aferente terminalelor GNL, precum şi fata de diverse obiective aflate în imprejurimi (vezi anexa nr. 3) se determina astfel încât:
- sa se reducã la minimum pericolul legat de consecinţele unui incendiu;
- sa se reducã la minimum pericolul legat de scurgerile de GNL (nori de gaz);
- sa minimizeze dimensiunile unui accident;
- sa faciliteze accesul echipelor de intervenţie în caz de accident.
Studii asupra mediului şi obiectivelor din zonele invecinate
2.2.4. La proiectarea instalaţiilor şi echipamentelor din terminalele GNL se efectueazã un studiu de evaluare a riscului, care va conţine cel puţin:
- efectul cutremurelor: evaluarea riscului datoritã tensionarii infrastructurii obiectivelor GNL şi a eforturilor de încãrcare a infrastructurii;
- efectul fenomenelor meteorologice (vant, creşterea nivelului apelor, inundatii, fulgere, precipitatii) pe baza evenimentului cu impactul cel mai distructiv care ar putea avea loc într-o anumitã perioada;
- efectele riscurilor legate de activitãţile desfa.urate în vecinãtatea amplasamentului (calculul efectelor impactului avioanelor, elicopterelor, al activitãţilor industriale adiacente etc.).
Selecţia şi conformitatea materialelor folosite
2.2.5. Materialele care vin în contact cu GNL trebuie sa fie materiale criogenice.
2.2.6. Materialele utilizate în instalaţiile GNL trebuie sa fie în conformitate cu specificaţiile tehnice precizate în proiect, cu respectarea reglementãrilor tehnice în vigoare în România, specifice GNL. Lista standardelor europene neobligatorii referitoare la materiale criogenice se regaseste în anexa nr. 4.
2.2.7. Materialele utilizate se testeaza conform prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare care pot tine seama de standardele europene în vigoare, pentru a se determina dacã acestea, folosite în mod normal la temperaturi joase, sunt compatibile din punct de vedere fizic, chimic şi termic cu toate fluidele sau alte tipuri de materiale cu care vor intra în contact.
Zone de retenţie GNL
2.2.8. În jurul rezervoarelor de peste 50 t, vaporizatoarelor, recondensatoarelor şi instalaţiilor de umplere şi golire a cisternelor se construiesc pereţi de izolare pentru scurgeri accidentale.
2.2.9. Capacitatea de retenţie a perimetrului delimitat de zidurile de izolare trebuie sa fie cuprinsã între 100% şi 150% din capacitatea rezervorului, conform reglementãrilor tehnice în vigoare.
2.2.10. Locaţia zonelor de retenţie rezulta din studiul de evaluare a riscului prevãzut la pct. 2.2.3.
2.2.11. Zonele de retenţie trebuie echipate cu detectoare de gaz, generatoare de spuma contra incendiilor, sisteme de drenare şi, dupã caz, pompe de evacuare a apei pluviale.
Proiectarea rezervoarelor pentru stocarea GNL
2.2.12. Principalele etape care trebuie parcurse la proiectarea rezervoarelor pentru GNL sunt:
- determinarea solicitãrilor la care sunt supuse rezervoarele (presiune; greutatea structurii şi a GNL depozitat; probele de rezistenta, alunecãri de teren, echipamente de conectare, operaţii de transfer GNL etc.);
- prevederea de dispozitive pentru minimizarea "riscului de rostogolire";
- prevederea de aparate de mãsura şi control al temperaturii, presiunii şi nivelului GNL din rezervoare, indicatori de mişcare între diversele straturi componente ale rezervorului;
- controlul spaţiului de izolare dintre straturile componente ale rezervorului (impuritati, umiditate etc.).
2.2.13. Rezervoarele trebuie sa fie bine izolate pentru a se preveni formarea ghetii şi evaporarile de gaz. Deoarece izolatia este sensibila la umiditatea din aer, rezervoarele trebuie sa fie protejate la exterior cu un invelis rezistent la acţiunea corosiva a apei. Pentru a preveni intrarea aerului în rezervoare, trebuie menţinutã o suprapresiune în rezervor de 100-200 mbar.
Proiectarea sistemelor de transfer al GNL
2.2.14. Sistemul de transfer al GNL trebuie sa fie echipat cu robinete de secţionare, asa cum rezulta din studiul de risc, pentru a face posibila intervenţia în caz de accident sau pentru a permite controlul periodic şi întreţinerea sistemului.
Echipamente pentru detectarea şi combaterea incendiilor
2.2.15. La proiectarea obiectivelor GNL se prevãd în mod obligatoriu echipamente pentru detectarea şi combaterea incendiilor, avându-se în vedere cel puţin:
- instalarea detectoarelor de gaz şi de foc;
- amplasarea în locuri corespunzãtoare a echipamentelor pentru combaterea incendiilor (generatoare de spuma, perdele de apa, extinctoare cu pudra etc.);
- amplasarea hidrantilor în numãr corespunzãtor, astfel încât sa fie asigurat debitul de apa necesar în caz de incendiu.
Verificarea şi aprobarea proiectelor pentru obiectivele GNL
2.2.16. Verificarea proiectelor se face de cãtre ANRGN prin consultarea specialiştilor din tari cu tradiţie în domeniul GNL. Costurile aferente verificãrii proiectelor se stabilesc pe baza de contract încheiat între ANRGN şi investitorul pentru obiectivele GNL.
2.3. Operarea infrastructurii de stocare, transport, distribuţie şi utilizare a GNL
2.3.1. Operaţiile care se efectueazã la punerea în funcţiune, în timpul functionarii şi la verificãrile periodice se executa în conformitate cu prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare şi cu procedurile prevãzute în manualul de calitate al fiecãrui operator, numai de cãtre instalatori autorizaţi pentru GNL.
2.3.2. Înainte de punerea în funcţiune a instalaţiilor GNL este obligatorie obţinerea avizelor de funcţionare de la ISCIR (pentru echipamentele care funcţioneazã sub presiune) şi de la Corpul Pompierilor Militari.
2.3.3. Operatorii şi proprietarii instalaţiilor de GNL au urmãtoarele obligaţii minime:
- întocmirea şi actualizarea permanenta a unui registru unic de siguranta;
- punerea la dispoziţie personalului a instrucţiunilor de lucru şi a manualelor de utilizare aferente echipamentelor aparatelor şi instalaţiilor pe care le deservesc;
- instruirea personalului pentru a rãspunde necesitãţilor care rezulta din activitatea de operare a obiectivelor GNL şi verificarea periodicã a pregãtirii profesionale;
- asigurarea întregului echipament pentru siguranta personalului şi folosirea corespunzãtoare a acestuia;
- efectuarea de inspecţii de rutina ale instalaţiilor electrice şi echipamentelor care pot prezenta risc;
- implementarea unui sistem de management al siguranţei;
- raportarea incidentelor şi accidentelor cãtre ANRGN, ministerul de resort pentru protecţia muncii şi Corpul Pompierilor Militari.
2.3.4. Transportul rutier şi feroviar al GNL se face cu îndeplinirea cerinţelor minime pentru transportul substanţelor periculoase, impuse de legislaţia în vigoare şi de directivele europene care reglementeazã astfel de transporturi.
2.3.5. Transportul, distribuţia şi utilizarea GNL dupã procesul de regazeificare se face în conformitate cu reglementãrile privind transportul, distribuţia şi utilizarea gazului natural.
3. Condiţiile generale de calitate ale GNL
3.1. GNL trebuie sa îndeplineascã condiţiile de calitate impuse de reglementãrile în vigoare. Standardele menţionate în anexa nr. 5 pot fi luate în considerare pentru definirea calitãţii GNL.
4. Cerinţe privind protecţia mediului
4.1. La proiectarea, execuţia şi exploatarea obiectivelor aferente GNL se vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare privind protecţia mediului, precum şi cerinţele din directivele europene privitoare la protecţia mediului.
5. Autorizarea şi licentierea în domeniul GNL
5.1. Regimul juridic al autorizãrii obiectivelor şi al licentierii agenţilor economici care desfa.oara activitãţi de stocare şi furnizare a GNL
5.1.1. Înfiinţarea de noi obiective aferente activitãţii de stocare a GNL se realizeazã de cãtre agenţii economici dupã obţinerea autorizaţiilor precizate de reglementãrile în domeniu, emise de ANRGN.
5.1.2. Solicitantii de autorizaţii trebuie sa fie persoane juridice romane sau strãine, cu sediul în România.
5.1.3. Autorizaţiile vor conţine, dupã caz, prevederi referitoare la:
- drepturile conferite prin autorizaţie;
- conditionari, limitãri şi restrictii privind continuitatea în funcţionare a obiectivelor autorizate;
- interdicţii şi sarcini privind securitatea persoanelor, protecţia proprietãţii şi a mediului înconjurãtor, afectarea unor activitãţi de interes public;
- delimitarea zonei de protecţie şi de siguranta;
- conţinutul servituţii conform prevederilor legale în vigoare;
- date tehnice privind obiectivul autorizat.
5.1.4. În vederea desfãşurãrii de activitãţi comerciale de stocare şi furnizare a GNL, agenţii economici vor fi licentiati de cãtre ANRGN.
5.1.5. Titularii de licenţe au obligaţia sa opereze, sa întreţinã, sa repare şi, dupã caz, sa dezvolte în condiţii de siguranta, eficienta economicã şi de protecţie a mediului obiectivele pe care îşi desfãşoarã activitatea pentru care au fost licentiati.
5.1.6. Licentele acordate de ANRGN agenţilor economici precizeazã condiţiile de valabilitate specifice fiecãrui tip de licenta.
5.1.7. Condiţiile de valabilitate a licenţei conţin, dupã caz, urmãtoarele prevederi principale:
- drepturile conferite titularului de licenta;
- interdicţii şi sarcini privind securitatea persoanelor, protecţia proprietãţii şi a mediului înconjurãtor, afectarea unor activitãţi de interes public;
- asigurarea egalitãţii de tratament al participanţilor la piata GNL;
- prezervarea unui mediu concurential normal prin evitarea dezechilibrelor pe piata GNL şi a practicilor anticoncurentiale;
- obligativitatea pentru titularii de licenţe de a respecta standardele de performanta referitoare la calitatea serviciilor de furnizare a GNL şi de a prezenta rapoarte anuale privind îndeplinirea cerinţelor specifice din standardele de performanta;
- obligativitatea pentru titularii de licenţe de a furniza informaţii cãtre autoritãţile competente.
5.1.8. ANRGN va elabora Regulamentul privind acordarea autorizaţiilor de înfiinţare, funcţionare şi modificare a obiectivelor pentru stocarea GNL şi a licenţelor pentru desfa.urarea de activitãţi comerciale de stocare şi furnizare a GNL.
5.2. Autorizarea şi verificarea personalului care desfãşoarã activitãţi în domeniul GNL
5.2.1. Persoanele fizice care exploateazã obiectivele din domeniul stocãrii GNL sunt autorizate de cãtre ANRGN.
5.2.2. Autorizarea se realizeazã în baza absolvirii unor cursuri de specialitate (care se vor preciza de cãtre ANRGN) şi a unei practici efectuate pe instalaţii GNL în funcţiune, din ţara sau din strãinãtate, în conformitate cu prevederile unui regulament care va fi elaborat de ANRGN.
5.2.3. Calitatea de instalator autorizat GNL este atestata prin legitimatie, care este nominalã, netransmisibila şi valabilã pe întreg teritoriul tarii.
6. Controlul şi inspecţia în domeniul GNL
6.1. Controlul şi inspecţia efectuate de ANRGN se vor exercita conform prevederilor unui regulament specific pentru controlul şi inspecţia activitãţilor din domeniul stocãrii şi furnizarii GNL.
7. Schimbul şi transmiterea de informaţii
7.1. Agenţii economici din domeniul stocãrii şi furnizarii GNL au obligaţia de a pune la dispoziţie ANRGN informaţiile necesare pentru desfa.urarea în bune condiţii a activitãţii acesteia.
7.2. ANRGN poate solicita orice informaţii, înregistrãri şi documente ale titularilor de autorizaţii şi/sau licenţe, cu respectarea regimului legal al acestora, pe care le considera legate în vreun fel de afacerile şi activitãţile acestora în domeniul stocãrii şi furnizarii GNL, pentru asigurarea îndeplinirii condiţiilor de valabilitate a autorizaţiilor şi/sau licenţelor.
7.3. ANRGN va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate, obligandu-se sa asigure confidenţialitatea acestora.
7.4. Furnizarea de cãtre agenţii economici de informaţii incorecte, incomplete sau eronate, dacã nu a fost sãvârşitã în astfel de condiţii încât, potrivit legii, sa fie consideratã infracţiune, constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
7.5. Orice comunicare, accept, confirmare sau alta informaţie cerutã se va face în scris şi se va putea transmite prin fax sau e-mail, cu condiţia ca, dupã caz, originalul sa se depunã prin curier sau servicii poştale la adresa ANRGN sau a titularului ori a solicitantului de autorizaţie şi/sau licenta.
8. Dispoziţii finale şi tranzitorii
8.1. Directivele europene relevante în domeniul GNL sunt prezentate în anexa nr. 6.
8.2. Principalele pãrţi componente ale unui terminal GNL sunt prezentate în anexa nr. 7.
8.3. Abrevierile şi terminologia specifica GNL sunt menţionate în anexa nr. 8.
8.4. Titularii autorizaţiilor/licenţelor de stocare şi furnizare a GNL, precum şi persoanele fizice autorizate de ANRGN îşi vor desfa.ura activitatea în conformitate cu prevederile Codului tehnic al GNL.
8.5. Titularii de autorizaţii/licenţe pentru stocarea şi furnizarea GNL pot propune norme tehnice, în vederea aprobãrii de cãtre ANRGN.
8.6. Codul tehnic al GNL intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a deciziei de aprobare a preşedintelui ANRGN.
8.7. Codul tehnic al GNL poate fi revizuit, actualizat şi modificat de cãtre ANRGN în colaborare cu agenţii economici din domeniul GNL, periodic sau ori de câte ori intervine un eveniment legislativ relevant.
8.8. Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din codul tehnic al GNL.


ANEXA 1
la Codul tehnic

Transformarea termodinamica a GNL
Diagrama PT - Oman LNG

NOTA C.T.C.E.
Diagrama PT - Oman LNG se gãseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 562 din 24.06.2004 la pagina 22 (a se vedea imaginea asociata)


ANEXA 2
la Codul tehnic


Lista standardelor europene neobligatorii
pentru proiectarea şi testare în domeniul GNL
┌────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Referinta │ Titlu │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1160 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - │
│ │Generalitati │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1473 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Proiec- │
│ │tarea instalaţiilor la sol │
│ │Codurile europene ENV referitoare la calculele de structura │
│ │sunt prezentate în acest standard. │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1474 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - proiec- │
│ │tarea şi testarea echipamentelor de încãrcare şi descãrcare │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1532 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Interfete │
│ │terestre / maritime pentru gaz natural lichefiat │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12065 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Teste de │
│ │eligibilitate asupra emulsificatorilor folosiţi în producerea │
│ │spumei şi pudrelor folosite pentru stingerea focului alimentat │
│ │de gaz natural lichefiat │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12066 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Teste │
│ │asupra izolatorilor zonelor restrictionate pentru gaz natural │
│ │lichefiat │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12308 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Teste de │
│ │eligibilitate asupra folosirii conectorilor pentru conducte de │
│ │gaz natural lichefiat │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12567 │Valve de întrerupere pentru gaz natural lichefiat - Cerinţe de │
│ │eligibilitate pentru folosire şi verificãri aferente │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12838 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Teste de │
│ │eligibilitate pentru folosirea sistemului de sampling pentru │
│ │gaz natural lichefiat. │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13645 │Instalaţii şi echipamente de gaz natural lichefiat - Proiec- │
│ │tarea instalaţiilor terestre cu capacitate de depozitare între │
│ 𗈙 şi 200 tone. │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13766 │Conducte termoplastice cu straturi multiple şi conexiuni flexi-│
│ │bile folosite pentru decantarea gazului natural lichefiat - │
│ │Specificaţii │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│pr EN 14620 │Proiectarea şi producerea rezervoarelor verticale, cilindrice, │
│ │cu partea de jos plata, din oţel pentru depozitarea gazelor │
│ │lichefiate, refrigerate cu temperaturi de operare între -5°C │
│ │şi -165°C │
└────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
la Codul tehnic


DISTANŢE DE SIGURANTA ÎN DOMENIUL GNL
Distanta de siguranta pentru radiatiile
generate de fluxul termic rezultat din arderea
GNL(exemple)
┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ Radiatia maxima admisibilã sau │
│ │ distanta minima dintre marginea │
│ │ zonei restrictionate şi tinta │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Zone indepartate - rar ocupate, de │ 13 kW/mp │
│putini oameni │ │
│ exemplu│ 350 m │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Zone urbane │ 5 kW/mp │
│ exemplu│ 500 m │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Zone neprotejate │ 1,5 kW/mp │
│ exemplu│ 900 m │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

Distanţele de siguranta între componentele unui terminal GNL

Distanţele de siguranta din interiorul unui terminal GNL rezulta din studiul
de risc care se face la proiectarea terminalului GNL.
Un exemplu de distanţe de siguranta obţinute în urma unui astfel de studiu,
sunt date în tabelul de mai jos:

┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ Componentele terminalului GNL │ Distanta │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Rezervoare GNL │ 25 m │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Vaporizatori şi o sursa de foc │ 75 m │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Echipament de conectare pentru încãrcare/descãrcare şi sursa │ │
│de foc sau limita terminalului │ 70 m │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Vaporizatoare de combustie submersibile şi zone restrictionate │ 75 m │
│sau rezervoare cu fluide inflamabile; clãdiri pentru personal. │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Echipamente de proces şi sursa de foc sau limita terminalului │ 75 m │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Rezervoare GNL şi limita terminalului │ 75 m │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Zone de retenţie şi limita terminalului │ 40 m │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│Vaporizatoare şi limita terminalului │ 75 m │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘




ANEXA 4
la Codul tehnic



Lista standardelor europene neobligatorii referitoare la
materiale criogenice

┌────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Referinta │ Titlu │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 534 │Produse de izolare la cald pentru instalaţii industriale - │
│ │Produse pe baza de spuma poliuretanica şi polisocianurata - │
│ │Specificaţii │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1251-1 │Vase criogenice - Vase portabile izolate la vid cu capacitãţi │
│ │mai mari de 1,000 litri - Partea l: cerinţe esenţiale │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1251-2 │Vase criogenice - Vase portabile izolate la vid cu capacitãţi │
│ │mai mari de 1,000 litri - Partea 2: proiectare, producere, │
│ │inspectare şi testare │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1251-3 │Vase criogenice - Vase portabile izolate la vid cu capacitãţi │
│ │mai mari de 1,000 litri - Partea 3: cerinţe de operare │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1252-1 │Vase criogenice - Material - Partea l: cerinţe de duritate │
│ │pentru temperaturi mai mici de -80°C. │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1252-2 │Vase criogenice - Materiale - Partea 2 : cerinţe de duritate │
│ │pentru temperaturi între -80°C şi -20°C │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1626 │Vase criogenice - Valve de aplicare criogenice │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 1797 │Vase criogenice - Compatibilitatea între gaz şi materiale │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12213 │Vase criogenice - Metode pentru evaluarea performantelor izo- │
│ │latiilor la cald │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12300 │Vase criogenice - Curãţenie │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 12434 │Vase criogenice - Conducte flexibile criogenice │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13371 │Vase criogenice - Conexiuni pentru service criogenie │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13275 │Vase criogenice - Pompe pentru service criogenie │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13458-1 │Vase criogenice - Vase fixe izolate la vid - Partea l: cerinţe │
│ │esenţiale │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13458-2 │Vase criogenice - Vase fixe izolate la vid - Partea 2: proiec- │
│ │tare, producere, inspectare şi testare │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13458-3 │Vase criogenice - Vase fixe izolate la vid - Partea 3: cerinţe │
│ │de operare │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13530-1 │Vase criogenice - Vase portabile mari izolate la vid -Partea l:│
│ │cerinţe esenţiale │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13530-2 │Vase criogenice - Vase portabile mari izolate la vid -Partea 2:│
│ │proiectare, producere, inspectare şi testare │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13530-3 │Vase criogenice - Vase portabile mari izolate la vid -Partea 3:│
│ │cerinţe pentru service │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13648-1 │Vase criogenice - Dispozitive de protecţie impotriva suprapre- │
│ │siunii - Partea l: valve de siguranta pentru service criogenie │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13648-2 │Vase criogenice - Dispozitive de protecţie impotriva suprapre- │
│ │siunii - Partea 2: dispozitiv de siguranta pentru rupturile de │
│ │disc pentru service criogenie │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EN 13648-3 │Vase criogenice - Dispozitive de protecţie impotriva suprapre- │
│ │siunii - Partea 3: determinarea debitului de descãrcare - Capa-│
│ │citate şi dimensionare │
└────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 5
la Codul tehnic

Recomandãri ISO pentru calitatea gazului sau a GNL

Proprietãţile fizice ale gazelor naturale
● ISO 6976: 1995 - Calculul valorilor calorifice, densitatii, densitatii relative şi indicele Wobbe privind compozitia
● ISO 12213: 1997 - Calculul factorului de compresie
● ISO 6327: 1981 - Analiza gazului - Determinarea punctului de roua al gazului natural - Higrometre pentru condensare pe suprafeţe racite
Analiza gazului natural
● ISO 6568: 1981 - Analiza simpla prin cromatografia gazului
● ISO 6974: 2000 - Determinarea compoziţiei cu grad de incertitudine definit prin cromatografia gazului
● ISO 6570: 1983 - Determinarea conţinutului potenţial de hidrocarburi lichide
● ISO 6326: 1989 - Determinarea compusilor de sulf
● ISO 6978: 1992 - Determinarea mercurului
Transferul de custodie
● ISO 13398 : 1997 - Gaz natural lichefiat - Procedura pentru transferul de custodie la bordul navelor
Mãsurarea nivelelor de lichid în rezervoare ce conţin gaz lichefiat
● ISO 10574: 1993 - Instrumente de mãsura flotabile
● ISO 8309: 1991 - Instrumente de mãsura de tip electric
● ISO 13689: 2001 - Instrumente de mãsura de tip microunde
Mãsurarea temperaturii în rezervoarele ce conţin gaz lichefiat
● ISO 8310: 1991 - Mãsurarea temperaturii în rezervoare ce conţin gaz lichefiat - Termometre şi termocupluri cu rezistenta
Calibrarea rezervoarelor
● ISO 8311: 1989 - Calibrarea rezervoarelor cu membrana şi a rezervoarelor
independente prismatice de pe nave - Mãsurãtori fizice.


ANEXA 6
la Codul tehnic


Directivele europene relevante în domeniul GNL

┌──────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Referinta │ Titlu │ Impact │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 94/55/EC │Armonizarea legislaţiei statelor │Transportul rutier al GNL │
│Nov. 21, 1994 │membre cu privire la transportul │ │
│ │rutier al substanţelor pericu- │ │
│ │loase │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 96/49/EC │Armonizarea legislaţiei statelor │Transportul feroviar al GNL│
│Jul. 23, 1996 │membre cu privire la transportul │ │
│ │feroviar al substanţelor pericu- │ │
│ │loase │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 96/61/EC │Prevenirea şi controlul integrat │Prevenirea, reducerea şi pe│
│Sept. 24, 1996│al poluarii │cat posibil eliminarea po- │
│ │ │luãrii prin acordarea prio-│
│ │ │ritatii interventiilor la │
│ │ │sursa şi asigurarea unui │
│ │ │management prudent al re- │
│ │ │surselor naturale, în con- │
│ │ │cordanta cu principiul │
│ │ │"poluatorul plãteşte" şi cu│
│ │ │principiul prevenirii po- │
│ │ │poluarii │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 96/82/EC │Controlul pericolelor de acci- │Proiectarea şi operarea │
│Dec. 9, 1996 │dente majore care implica sub- │instalaţiilor GNL numite │
│ │stante periculoase │SEVESO II │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 97/23/EC │Armonizarea legislaţiei statelor │Proiectarea echipamentelor │
│Mai 29, 1997 │membre privind echipamentele sub │sub presiune │
│ │ │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 98/37/EC │Armonizarea legislaţiei statelor │ │
│Iunie 22, 1998│membre privind utilajele │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 1999/92/EC │Cerinţele minime pentru imbunata-│Definirea zonelor pericu- │
│Dec. 16, 1999 │tirea siguranţei şi protejarea │loase şi cerinţelor pentru │
│ │sãnãtãţii lucrãtorilor din medii │siguranta lucrãtorilor şi │
│ │cu potenţial exploziv │echipamentelor │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 2000/14/EC │Armonizarea legislaţiei statelor │ │
│Mai 8, 2000 │membre referitor la emisia de │ │
│ │zgomote în mediul înconjurãtor de│ │
│ │cãtre echipamentele care sunt │ │
│ │folosite în exteriorul clãdirilor│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 200/18/EC │Cerinţele minime de examinare │ │
│Aprilie l,2000│pentru siguranta transportului │ │
│ │rutier, feroviar sau fluvial al │ │
│ │substanţelor periculoase │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Directiva │Instrumente de mãsura │ │
│propusã numita│ │ │
│MID │ │ │
└──────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────────────┘




ANEXA 7
la Codul tehnic.

Pãrţile componente ale unui terminal GNL

NOTA C.T.C.E.
Diagrama TERMINAL LNG se gãseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 562 din 24.06.2004 la pagina 28 (a se vedea imaginea asociata).

Principalele pãrţi componente ale unui terminal GNL sunt:

1. Terminal de acostare şi brate de descãrcare
Terminalul de acostare consta în principal din:
● o platforma la acelaşi nivel cu accesul rutier,
● amortizoare pentru absorbtia energiei cinetice la acostare,
● sistem de ancorare (carlige, cabestane, etc.)5
● sistem de alimentare şi de acces la trapa tancului,
● platforma ridicatã care susţine bratele de descãrcare,
● sistem de automatizare şi control,
● sistem de prevenire şi stingere a incendiilor.

NOTA C.T.C.E.:
Schita rezervoarelor se gãseşte în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 562 din 24.06.2004 la pagina 29 (a se vedea imaginea asociata).

2. Rezervoare
Rezervoarele sunt clasificate astfel:
● rezervor de forma cilindrica cu un singur container metalic (cuva interioarã de aluminiu sau oţel cu 9% Ni, izolatie de perlita) şi cu diafragma;
● rezervor de forma cilindrica cu doua containere, cuva interioarã de metal (prima invelitoare) şi cuva exterioarã din metal sau diafragma din beton (invelitoare secundarã);
● rezervor de forma cilindrica cu cuva interioarã de metal (prima invelitoare) şi cuva exterioarã din metal sau diafragma de beton pre-tensionat (invelitoare secundarã);
● rezervor de forma cilindrica din beton pre-tensionat cu membrana interioarã de metal;
● rezervor de forma cilindrica cu cuva interioarã de beton (prima invelitoare) şi perete exterior de beton pre-tensionat (invelitoare secundarã);
● rezervoare sferice.

3. Pompe GNL
Pompele sunt caracterizate prin treapta de presiune de refulare. Pompele de presiune joasa (PJ) se folosesc pentru presiuni de la O la 10 bar, iar cele de presiune inalta (PI) pentru presiuni de la 10 la peste 100 bar.

4. Vaporizatoarele
Vaporizatoarele (echipamentul de regazeificare) cele mai frecvent folosite sunt:
● Vaporizatoare în sistem deschis (VSD) - fig. a) , b);
● Vaporizatoare cu combustie submersibila (VCS) - fig. c);

NOTA C.T.C.E.
Fig. a), fig. b) şi fig. c) se gãsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 562 din 24.06.2004 la pagina 30 (a se vedea imaginea asociata).

5. Compresoarele de evaporare
Compresoarele de recuperare a gazelor evaporate sunt în general compresoare cu piston.

6. Recondensoare

ANEXA 8
la Codul tehnic.

Abrevieri şi terminologie în domeniul GNL

ANRGN - Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale
GNL - gaz natural lichefiat
VSD - vaporizator în sistem deschis
VCS - vaporizator cu combustie submersibila
PJ - pompa de presiune joasa
PI - pompa de presiune inalta
Terminal GNL - totalitatea instalaţiilor necesare pentru descãrcarea, stocarea şi regazeificarea GNL
Vaporizator - schimbator de caldura în care un fluid furnizeazã cantitatea de caldura necesarã regazeificarii GNL
Recondensor - coloana de contact care permite gazului comprimat evaporat dintr-un rezervor GNL, sa fie dizolvat în GNL de la ieşirea din pompele de presiune joasa
Material criogenie - material care îşi pãstreazã caracteristicile mecanice la temperaturi scãzute
Risc de rostogolire - existenta în cadrul unui rezervor GNL a mai multor straturi de GNL de presiune şi temperatura diferite, care pot conduce la instabilitate termodinamica şi prin consecinta acestei instabilitati, se produce rostogolirea unor cantitãţi de GNL rezultând suprapresiuni importante prin evaporare rapida
Zone de retenţie - perimetru delimitat care nu permite împrãştierea GNL în cazul unor scurgeri sau accidente

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016