Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 82 din 7 februarie 2012  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 82 din 7 februarie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 250 din 13 aprilie 2012

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Daniela Ramona Mariţiu - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Cãtãlina Gliga.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Sofica Ideliu în Dosarul nr. 9.933/3/2010 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
    Excepţia formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 56D/2011.
    La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.

                               CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 24 noiembrie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 9.933/3/2010, Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Sofica Ideliu, într-o cauzã având ca obiect soluţionarea unei contestaţii împotriva unei decizii de modificare a contractului individual de muncã.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autoarea acesteia susţine cã dispoziţiile criticate contravin prevederilor art. 16 şi art. 24 din Legea fundamentalã. Aratã cã situaţia în care o persoanã este detaşatã în funcţia de director şi ulterior este revocatã/eliberatã din funcţie fãrã nicio motivare constituie o situaţie supusã arbitrariului.
    Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale apreciazã cã dispoziţiile criticate stabilesc modalitatea în care se face eliberarea din funcţiile de conducere şi din funcţiile de îndrumare şi de control, precum şi persoanele competente sã dispunã asupra eliberãrii din funcţie. Dispoziţia de lege criticatã nu instituie privilegii ori discriminãri, aceasta fiind deopotrivã aplicabilã tuturor salariaţilor care se gãsesc în ipoteza normei juridice. Aşa fiind, apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Guvernul aratã cã, ulterior sesizãrii Curţii Constituţionale, Legea nr. 128/1997 a fost abrogatã prin art. 361 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Soluţia legislativã prevãzutã de textul criticat nu a fost preluatã în noile reglementãri, ceea ce determinã inadmisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
    Avocatul Poporului aratã cã dispoziţiile criticate nu contravin prevederilor constituţionale ale art. 16, deoarece ele se aplicã în mod egal tuturor persoanelor aflate în aceeaşi situaţie, fãrã privilegii şi fãrã discriminãri. De asemenea, aratã cã dispoziţiile criticate nu au nici semnificaţia îngrãdirii dreptului la apãrare şi a dreptului la un proces echitabil, deoarece sunt norme care stabilesc modalitatea în care se face eliberarea din funcţiile de conducere şi din cele de îndrumare şi control ale personalului didactic, precum şi persoanele care dispun asupra eliberãrii din aceste funcţii.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl reprezintã dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997. Ulterior sesizãrii Curţii Constituţionale, textul criticat a fost abrogat de art. 361 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, lege care a intrat în vigoare la 30 de zile de la publicare.
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã, deşi nu mai sunt în vigoare, dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 128/1997 îşi produc în continuare efectele juridice în speţa în care s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate. În acest caz, având în vedere Decizia nr. 766 din 15 iunie 2011, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 549 din 3 august 2011, Curtea constatã cã are competenţa de a controla constituţionalitatea dispoziţiilor legale ale art. 31 din Legea nr. 128/1997, chiar dacã ele nu mai sunt în vigoare la data pronunţãrii prezentei decizii.
    Dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 128/1997 au urmãtorul conţinut: "Eliberarea din funcţiile de conducere, prevãzute la art. 20, şi din funcţiile de îndrumare şi de control, prevãzute la art. 25, se face de cãtre cei care au dispus numirea, în condiţiile legii."
    În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor dispoziţii, autoarea excepţiei invocã prevederile constituţionale ale art. 16 - Egalitatea în drepturi şi ale art. 24 - Dreptul la apãrare. De asemenea, sunt invocate prevederile art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã invocarea prevederilor constituţionale ale art. 16 este neîntemeiatã.
    Astfel, Curtea constatã cã reglementarea criticatã nu instituie discriminãri, privilegii sau o diferenţã de regim juridic comparativ cu alte persoane din aceleaşi categorii profesionale. Violarea principiului egalitãţii şi nediscriminãrii existã atunci când se aplicã tratament diferenţiat unor cazuri egale, fãrã sã existe o motivare obiectivã şi rezonabilã sau dacã existã o disproporţie între scopul urmãrit prin tratamentul inegal şi mijloacele folosite.
    Totodatã, Curtea constatã cã dispoziţia de lege criticatã se aplicã deopotrivã, fãrã excepţii, tuturor situaţiilor care se încadreazã în ipoteza prevãzutã de dispoziţiile legale respective, neaducând-se, astfel, atingere principiului consacrat prin art. 16 alin. (1) din Constituţie.
    În ceea ce priveşte invocarea prevederilor constituţionale ale art. 24, Curtea reţine cã dispoziţiile de lege criticate nu contravin acestora. Astfel, persoana care se considerã vãtãmatã prin actul de eliberare din funcţia de conducere sau din funcţia de îndrumare şi de control se poate adresa instanţei de judecatã, cum, de altfel, autoarea excepţiei a şi procedat, adresându-se Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                        CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                            În numele legii
                               DECIDE:

    Respinge, ca neîntemeiatã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Sofica Ideliu în Dosarul nr. 9.933/3/2010 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 7 februarie 2012.


                PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                         AUGUSTIN ZEGREAN

                       Magistrat-asistent,
                      Daniela Ramona Mariţiu
                             _______
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016