Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 786 din 20 septembrie 2007  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 7 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca si ale   art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 786 din 20 septembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca si ale art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 730 din 29 octombrie 2007

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Ioana Marilena Chiorean - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 din Legea nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã şi ale <>art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Agenţia de pazã Professional Style" - S.R.L. din Drobeta-Turnu Severin în Dosarul nr. 1.348/225/2007 al Judecãtoriei Drobeta-Turnu Severin.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Magistratul-asistent referã asupra cererii depuse la dosar de cãtre reprezentantul legal al autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prin care solicitã acordarea unui termen de judecatã, întrucât se aflã în imposibilitate de a se prezenta fiind internat în spital.
Reprezentantul Ministerului Public solicitã respingerea cererii de acordare a unui nou termen de judecatã, având în vedere cã reprezentantul autorului excepţiei nu a depus nicio dovadã a internãrii sale în spital.
Curtea, deliberând, în temeiul <>art. 14 din Legea nr. 47/1992 , coroborat cu art. 156 alin. 1 din Codul de procedurã civilã, respinge cererea de acordare a unui termen de judecatã, întrucât nu a fost temeinic motivatã.
Cauza fiind în stare de judecatã, reprezentantul Ministerului Public solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 21 mai 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 1.348/225/2007, Judecãtoria Drobeta-Turnu Severin a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 14 din Legea nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã şi ale <>art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã. Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Agenţia de pazã Professional Style" - S.R.L. din Drobeta-Turnu Severin într-o cauzã având ca obiect soluţionarea unei plângeri contravenţionale.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã dispoziţiile criticate sunt neconstituţionale, întrucât prevãd posibilitatea sancţionãrii persoanei juridice pentru contravenţii comise de angajaţii acesteia, care sunt persoane fizice şi cãrora le revine rãspunderea directã pentru încãlcarea legii.
Judecãtoria Drobeta-Turnu Severin şi-a exprimat opinia în sensul cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, întrucât autorul excepţiei invocã numai aspecte ce ţin de interpretarea şi aplicarea legii.
Avocatul Poporului considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece prevederile de lege criticate nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat Curţii Constituţionale punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2,3,10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiect al excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum reiese din încheierea de sesizare şi din notele autorului excepţiei, îl constituie dispoziţiile <>art. 14 din Legea nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã şi ale <>art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã.
Anterior sesizãrii Curţii Constituţionale, <>Legea nr. 130/1999 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190 din 20 martie 2007, conţinutul fostului art. 14 regãsindu-se - în noua redactare - în art. 7.
Prin urmare, Curtea constatã cã obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 7 din Legea nr. 130/1999 , potrivit cãrora: "Nerespectarea de cãtre angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) şi ale art. 5 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei."
De asemenea, obiect al excepţiei îl constituie şi dispoziţiile <>art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2006, care au urmãtorul cuprins: "Nerespectarea de cãtre angajator a prevederilor alin. (1)-(4) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei."
Excepţia de neconstituţionalitate se raporteazã la prevederile constituţionale ale art. 16 privind egalitatea în drepturi, ale art. 20 referitoare la tratatele internaţionale privind drepturile omului, ale art. 21 privind accesul liber la justiţie, ale art. 24 privind dreptul la apãrare, ale art. 30 privind libertatea de exprimare, ale art. 51 privind dreptul de petiţionare şi ale art. 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertãţi.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine cã dispoziţiile criticate consacrã rãspunderea juridicã a angajatorului pentru nerespectarea anumitor mãsuri de protecţie a persoanelor angajate în muncã.
Referitor la susţinerea autorului excepţiei, în sensul cã este neconstituţionalã sancţionarea persoanei juridice pentru contravenţiile comise de angajaţii sãi, Curtea constatã cã aceasta este neîntemeiatã, deoarece, pe de-o parte, persoana juridicã rãspunde prin reprezentanţii sãi legali - persoane fizice, iar, pe de altã parte, are la dispoziţie acţiune în regres împotriva prepuşilor sãi, în cazul stabilirii rãspunderii pentru faptele acestora.
Prin urmare, Curtea nu poate reţine încãlcarea dispoziţiilor sau a principiilor constituţionale invocate în speţã.
Curtea mai reţine cã celelalte aspecte criticate de autorul excepţiei ţin de aplicarea legii în cadrul soluţionãrii cauzei cu care a fost învestitã instanţa de judecatã, acestea neintrând în competenţa de soluţionare a Curţii Constituţionale.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A. d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 din Legea nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã şi ale <>art. II alin. (5) din Legea nr. 403/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Agenţia de pazã Professional Style" - S.R.L. din Drobeta-Turnu Severin în Dosarul nr. 1.348/225/2007 al Judecãtoriei Drobeta-Turnu Severin.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 20 septembrie 2007.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Ioana Marilena Chiorean
________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016