Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 770 din 18 septembrie 2007  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 21 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 770 din 18 septembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 21 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 770 din 14 noiembrie 2007
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicatã de Ştefan Ghica în Dosarul nr. 11.622/3/2007 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
La apelul nominal se prezintã consilier juridic Gabriela Pãunescu pentru partea Ministerul Apãrãrii, lipsind autorul excepţiei, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Reprezentantul Ministerului Apãrãrii solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã, sens în care aratã cã în speţã se ridicã, de fapt, probleme de aplicare a textului de lege criticat, iar nu aspecte de constituţionalitate. De asemenea, aratã cã prin noile modificãri ce au fost aduse <>Legii nr. 164/2001 au fost introduse noi dispoziţii ce înlãturã critica de neconstituţionalitate, eliminând diferenţele de tratament juridic invocate de autorul excepţiei.
Reprezentantul Ministerului Public solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, arãtând cã în speţã autorul excepţiei criticã modul de aplicare a <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 , aspect ce nu este de competenţa instanţei de contencios constituţional.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 5 iunie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 11.622/3/2007, Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. Excepţia a fost ridicatã de Ştefan Ghica cu prilejul soluţionãrii contestaţiei formulate împotriva deciziei de pensionare.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţã, cã <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 este incomplet şi imprecis redactat, astfel cã dã loc unor interpretãri arbitrare şi neunitare, ce creeazã discriminãri între diferitele persoane cãrora le este aplicabil. În acest sens, aratã cã, pentru cadrele militare care au fost trecute în rezervã cu mai mult de 6 luni faţã de data pensionãrii, textul de lege nu precizeazã cum se face actualizarea soldei lunare brute folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat.
Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale considerã cã excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiatã, textul de lege criticat nefiind contrar dispoziţiilor constituţionale invocate de autorul excepţiei. Mai mult, aratã cã din motivarea excepţiei de neconstitu ţionalitate rezultã cã autorul acesteia este nemulţumit de modul de redactare a textului de lege şi priveşte modul de aplicare a legii, aspecte ce nu pot fi soluţionate de instanţa de contencios constituţional.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatul Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiatã. În acest sens, aratã cã prevederile <>art. 48 din Legea nr. 164/2001 conţin reglementãri de naturã sã asigure protecţia drepturilor de pensie ale cadrelor militare trecute în rezervã.
Avocatul Poporului considerã cã textul de lege criticat este constituţional, iar în speţã nu se ridicã probleme de constituţionalitate, ci de aplicare a legii, aspecte ce revin competenţei instanţei judecãtoreşti.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Potrivit încheierii de sesizare, obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002. Curtea constatã cã, ulterior sesizãrii sale, prin <>art. I pct. 6 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 444 din 29 iunie 2007, textul de lege criticat a fost completat cu douã noi alineate, astfel cã, în prezent <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 are urmãtoarea redactare:
- "Art. 21. - (1) Baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunarã brutã avutã în ultima lunã de activitate, care include solda de grad corespunzãtoare la data trecerii în rezervã.
(2) În cazul în care au avut loc modificãri ale soldelor de funcţie în ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor lunare brute din aceastã perioadã, mai puţin solda de grad. La media obţinutã se adaugã solda de grad prevãzutã la alin. (1).
(3) În cazul în care modificãrile prevãzute la alin. (2) au fost determinate ca urmare a modificãrilor actelor normative incidente, se aplicã prevederile alin. (1).
(4) Pentru cadrele militare pensionate în condiţiile art. 15 şi art. 31 alin. (2), baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevãzutã la alin. (1), actualizatã la data deschiderii dreptului la pensie."
În opinia autorului excepţiei, prevederile de lege criticate contravin dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din Constituţie ce se referã la egalitatea în drepturi a cetãţenilor.
Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã autorul excepţiei este nemulţumit de faptul cã <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 , în redactarea pe care acest text de lege o avea la data sesizãrii Curţii, nu preciza şi pentru situaţia cadrelor militare care fuseserã trecute în rezervã cu mai mult de 6 luni faţã de data pensionãrii modul în care urma sã se actualizeze solda lunarã brutã ce constituia baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat, astfel cã aplicarea acestui text era neunitarã şi crea inegalitãţi între persoane aflate în aceeaşi situaţie.
Curtea constatã cã, prin completãrile aduse <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2007 , a fost reglementatã expres situaţia cadrelor militare care la data trecerii în rezervã nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii, dar au o vechime în serviciul militar de cel puţin 15 ani pentru bãrbaţi şi 10 ani pentru femei, precum şi situaţia persoanelor care nu mai au calitatea de cadru militar şi şi-au pierdut capacitatea de muncã din cauza unor accidente sau unor boli care nu au legãturã cu îndeplinirea serviciului militar, dar îndeplinesc cel puţin jumãtate din condiţiile de vechime în serviciu, în raport cu vârsta, prevãzute de lege, stabilind cã, pentru aceştia, baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunarã brutã, actualizatã la data deschiderii dreptului la pensie.
Curtea apreciazã cã noua redactare a <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 a înlãturat temeiurile pentru care autorul excepţiei a formulat critica de neconstituţionalitate, astfel încât excepţia urmeazã sã fie respinsã ca devenitã inadmisibilã.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca devenitã inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 21 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicatã de Ştefan Ghica în Dosarul nr. 11.622/3/2007 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 18 septembrie 2007.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Patricia Marilena Ionea

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016