Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 72 din 17 martie 1950  pentru organizarea si functionarea Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 72 din 17 martie 1950 pentru organizarea si functionarea "Loteriei Populare"

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 28 din 23 martie 1950
Conform <>art. 2 din Decizia Ministerului Finantelor nr. 42 din 4 martie 1950 , publicata in Buletinul Oficial al R.P.R. nr. 22 din 9 martie 1950, se republica textul integral al <>Deciziei Ministerului Finantelor nr. 6.323 din 16 noembrie 1949 , publicata in Buletinul Oficial nr. 72 din 18 noembrie 1949, cu modificarile aduse prin Decizia Ministerului Finantelor nr. 1.903 din 31 decembrie 1949 , publicata in Buletinul Oficial al R.P.R. nr. 1 din 5 ianuarie 1950 si prin Decizia Ministerului Finantelor nr. 42 din 4 Martie 1950 , publicata in Buletinul Oficial nr. 22 din 9 martie 1950.

CAP. I
Dispozitiuni generale

ART. 1
"Loteria Populara" este o loterie pe transe regionale.
Loteria de Stat va emite periodic si anume, odata sau de doua ori pe luna o serie de 800.000 de lozuri indivizibile, repartizate pe 10 transe regionale, a 80.000 de numere.
Transele regionale vor fi deosebite intre ele prin litere, de la A la J inclusiv.
Seriile periodice, lunare sau bilunare, se vor deosebi intre ele prin coloritul lozurilor.
Pentru evidenta emisiunilor, seriile unui an calendaristic vor constitui grupe ce se vor numerota.
ART. 2
Participarea la "Loteria Populara" este asigurata oricui, prin cumpararea unui loz, care va avea imprimate urmatoarele:
Cuvintele: "Republica Populara Romana" - Loteria de Stat. Stema Republicii Populare Romane.
Titlul: "Loteria Populara", pe transe regionale.
Semnatura reprodusa, a directorului Loteriei de Stat.
Data tragerii.
Pretul lozului.
Grupa anuala, seria periodica lunara sau bilunara si transa regionala.
Pe verso acestui loz, intr-un loc anume indicat, vanzatorul va scrie sau va imprima, citet, adresa exacta a sediului de unde a vandut acest loz.
Lozul nu este valid decat daca poarta pe verso, stampila "achitat", cu semnatura vanzatorului dedesubt.
ART. 3
Vanzarea lozurilor se va face pe regiuni prin sucursalele Loteriei de Stat, prin colectori, agenti, debite C.A.M., institutii si intreprinderi de Stat, sau orice alti vanzatori autorizati de Loteria de Stat.
Directorul Loteriei de Stat, va fixa remuneratia procentuala a vanzatorilor, dupa volumul vanzarii, neputand depasi 14 % bruto.
Pretul lozului va fi fixat de directorul Loteriei de Stat, in raport cu planul seriei lunare sau bilunare a Loteriei Populare.
ART. 4
Loteria de Stat are dreptul sa pretinda celor care vor solicita autorizatia de vanzare, in numerar, gaj sau ipoteca, apreciind, de la caz la caz, forma si quantumul acestei garantii, dupa volumul vanzarii si dupa starea materiala si morala a vanzatorului.
In nici un caz aceasta garantie nu va putea fi inferioara sumei, reprezentand 50% din costul lozurilor predate vanzatorului, pentru o serie periodica, lunara sau bilunara.
Ulterior, garantia va putea fi majorata sau micsorata, in raport cu volumul vanzarii.

CAP. II
Organizare si functionare
ART. 5
Directorii sucursalelor vor vinde lozurile Loteriei Populare in carnete de cate 50 de lozuri, tuturor vanzatorilor autorizati in prealabil de Loteria de Stat, consemnand fiecare vanzare intr-un proces verbal de predare - primire cantitativa, intocmit in trei exemplare identice.
Vanzarile se vor consemna numai pe procesele verbale de predare-primire, numerotate si brosate in carnete, trimise la Loteria de Stat, sucursalelor sale.
Primul exemplar se va expedia, de directorii sucursalelor, in cursul aceleasi jumatati de zi in care s-a facut vanzarea, la Serviciul contabilitatii Loteriei de Stat
Al doilea exemplar se va inmana cumparatorului revanzator, ca act de insotire a lozurilor, iar al treilea exemplar se va pastra de directorul sucursalei, ca act de evidenta contabila.
Toti vanzatorii de lozuri sunt obligati, la primirea stocului de lozuri, sa semneze de primire pe cele trei exemplare ale procesului verbal de predare-primire.
ART. 6
Vanzatorii sunt obligati sa puna la dispozitia jucatorilor, spre alegere, toate lozurile pe care le - au ridicat de la sucursale, sa dea jucatorilor cumparatori de lozuri toate lamuririle necesare si sa scrie, sau sa imprime in momentul vanzarii, pe verso lozului cuvantul "Achitat", semnand dedesubt.
ART. 7
Vanzatorilor, care vanzand toate lozurile ridicate de la sucursala, vor voi sa mai ridice un stoc de lozuri, pentru vanzare, nu li se va incredinta de sucursala un nou stoc de lozuri decat contra dovezii ca au depus la Banca Republicii Populare Romane, in contul sucursalei, costul noului stoc de lozuri ce vor sa ridice.
ART. 8
Vanzarea se va inchide cu cinci ore inaintea tragerii.
ART. 9
Cu patru ore inainte de tragere, toti vanzatorii vor depune la sediul sucursalei de la care au ridicat lozurile, dovezile obtinute de la Banca Republicii Populare Romane, constatatoare ca au depus, in contul sucursalei, suma reprezentand costul integral al tuturor lozurilor, cumparate dela sucursala.
Sub niciun motiv, vanzatorii nu vor putea restitui sucursalei nici un loz.
Loteria de Stat poate renunta la vanzarea ferma, atunci cand trateaza difuzarea biletelor de participare, cu o institutie sau intreprindere de Stat.
ART. 10
Directorii sucursalelor, care au difuzat lozurile vor convoca la sediul sucursalei, in timpul util necesar, pentru ca toate operatiunile sa se poata efectua mai inainte de tragere, o comisiune compusa din:
Un procuror, din Parchetul Tribunalului local, ca presedinte;
Un reprezentant al Sectiunii Financiare din Sfatul Popular local, si
Directorul sucursalei care a difuzat lozurile, ca membri, si
Un functionar al aceleiasi sucursale, ca secretar.
In localitatile neresedinte, unde nu este tribunal, locul procurorului va fi detinut de judecatorul competent in regiunea respectiva.
ART. 11
Atributiunile acestei comisiuni sunt:
Verificarea cantitativa a lozurilor ramase nevandute gestionarului sucursalei, prin comparatie cu procesele-verbale de predare-primire, prevazute la art. 5.
Anularea tuturor lozurilor, ramase nevandute la sucursala, prin taierea unui colt, ai fiecarui loz.
Insiruirea tuturor lozurilor anulate pe sfori sau sarme dintr-o singura bucata, ale caror capete vor fi sigilate cu sigiliul Parchetului Tribunalului local, pe niste cartonase 6 X 10 cm, pe care vor semna propriu toti membrii comisiunii.
Intocmirea unui proces - verbal cuprinzand amanuntit toate operatiunile efectuate de comisiune si toate constatarile comisiunii.
ART. 12
Tragerile Loteriei Populare vor avea loc la Bucuresti sau in alta localitate, care se va anunta la timp de Loteria de Stat si vor fi publice.
Supravegherea si controlul tragerilor se vor face de o comisiune, compusa din:
Un functionar din Ministerul Finantelor, ca presedinte;
Un procuror, si
Un functionar al Loteriei de Stat, ca membri si un functionar al Loteriei de Stat, delegat in ajunul tragerii, ca secretar.
Comisiunea isi va alatura doi cetateni din public, care se vor legitima si vor observa ca tragerea sa decurga normal.
ART. 13
Atributiunile comisiunii sunt:
Verificarea urnelor si bilelor numerotate;
Introducerea bilelor in urne;
Efectuarea tragerii;
Citirea si afisarea numerelor iesite;
Intocmirea unui proces-verbal cuprinzand toate operatiunile efectuate si toate constatarile comisiunii.
ART. 14
Pentru efectuarea tragerilor se vor folosi doua urne si 48 de bile.
Bilele vor fi formate din doua hemisfere, insurubate si vor fi numerotate in interior.
Prima urna va cuprinde opt bile numerotate de la zero la sapte inclusiv; iar a doua urna va cuprinde patru serii de cate zece bile, numerotate de la zero la noua.
ART. 15
Pentru tragerea fiecarui castig mare, ce se atribuie unui singur numar de loz, se va extrage din prima urna o bila a carei cifra va reprezenta zecile de mii, iar in a doua urna se vor extrage consecutiv, patru bile, ale caror cifre vor reprezenta, in ordinea extragerii, miile, sutele, zecile si unitatile.
Dupa formarea in acest fel, a unui numar, bilele extrase se vor insuruba din nou si se vor introduce la loc, in urnele respective, pentru formarea unui al doilea numar si asa mai departe pana cand se epuizeaza toate castigurile mari.
In cazul in care, la aceasta tragere s - ar forma exact acelasi numar care a mai fost format odata, a doua tragere a acestui numar se va anula si se va forma un alt numar, conform dispozitiunilor de mai sus.
Numarul 80.000 va fi reprezentat de cinci zerouri, neexistand cifra 8 in prima urna.
ART. 16
Pentru tragerea castigurilor, care se atribuie procentual mai multor numere de lozuri, pe baza terminatiilor numerice, tragerea se va efectua numai cu ajutorul bilelor din urna a doua, extragandu-se bilele necesare pentru formarea cantitatii de terminatiuni castigatoare, ingaduite de planul seriei lunare respective, a Loteriei.
Spre exemplu, conform planului Loteriei Populare, pe luna decembrie 1949, se vor extrage:
Pentru 40 castiguri a 10.000 lei, cinci serii de cate 4 bile, reprezentand cinci terminatii;
Pentru 80 castiguri a 5.000, trei bile, reprezentand o terminatie;
Pentru 240 castiguri a 2.000 lei, trei serii, de cate trei bile, reprezentand trei terminatii.
Pentru 8.000 castiguri a 200 lei o singura bila reprezentand o terminatie.
ART. 17
Daca la viitoarele serii periodice lunare sau bilunare, Loteria de Stat, cu aprobarea Ministerului Finantelor va modifica planul castigurilor, tragerile se vor efectua, principal, conform art. 14, 15 si 16 din prezenta deciziune, modificandu-se, prin decizia directorului Loteriei de Stat, amanuntele cu privire al mijloacele necesare efectuarii tragerilor, pentru a se adapta aceste dispozitiuni noului plan.
ART. 18
Dupa formarea si afisarea fiecarei terminatiuni castigatoare, bilele scoase din urna vor fi din nou insurubate si introduse in urna, dupa care se va proceda la formarea altor terminatii.
Daca la aceeasi categorie de castiguri procentuale se repeta exact aceleasi cifre, a doua tragere de terminatii se va anula, procedandu-se la formarea altei terminatii.
ART. 19
Cumulul castigurilor este permis numai pentru toate castigurile procentuale si pentru acestea, cu unul din castigurile mari, acordate unui singur numar de loz.
ART. 20
Procesul-verbal dresat de Comisiunea de tragere se va pastra la Loteria de Stat pana la inchiderea exercitiului financiar anual, in care se inglobeaza tragerea respectiva.
ART. 21
Loteria de Stat va edita lista oficiala a castigurilor, aceasta fiind singura comunicare care obliga Loteria de Stat la plata castigurilor.
ART. 22
Vanzatorii sunt obligati sa obtina de la sucursala de unde au ridicat lozurile, fondurile necesare platii castigurilor, in termen de cel mult 24 ore de la aparitia listei oficiale de castiguri.
In acest scop vanzatorii vor solicita in scris fondurile necesare in termenul aratat mai sus, indicand numerele de lozuri vandute de ei care au iesit castigatoare si urmeaza a fi platite de ei.
ART. 23
Lozul este la purtator in sensul ca simpla detinere a unui loz castigator indreptateste pe detinator la incasarea castigului, Loteria de Stat prin organele sale de desfacere si plata neavand nici o obligatiune de a cerceta provenienta lozului castigator in mainile prezentatorului.
Cazurile de detinere frauduloasa a lozurilor vor fi stabilite de cei interesati, prin actiuni in justitie, Loteria de Stat neputand fi citata in aceste procese.
ART. 24
Jucatorii castigatori se vor prezenta pentru plata la sediul de vanzare indicat pe verso lozului.
ART. 25
Castigurile se anuleaza prin prescrierea lozurilor castigatoare in a cincisprezecea zi de la tragere, la ora inchiderii sediilor de vanzare ziua tragerii nesocotindu - se in acest calcul.
In cazuri de forta majora bine dovedite, Comisia prevazuta la art. 12, convocata de directorul sucursalei Bucuresti, va putea decide plata unor asemenea castiguri jucatorilor care vor prezenta lozurile castigatoare la plata in termen de 24 ore de la incetarea cauzelor de forta majora invocate.
Se intelege prin cazuri de forta majora numai impiedicarile absolute si total imprevizibile, care au determinat pe jucator sa nu se prezinte la plata in termenul prescris de primul alineat al acestui articol.
ART. 26
Plata castigurilor se va face numai contra lozului castigator.
Casierul platitor al castigului este obligat sa legitimeze persoana careia ii fac plata si sa noteze numele, pronumele, domiciliul si actul de legitimatie al acestei persoane.
Lozurile castigatoare platite se vor anula chiar in momentul platii, prin scrierea sau imprimarea, cu litere mari, pe fata lozului, a cuvintelor: "Castig platit".
ART. 27
Toate lozurile castigatoare platite si anulate in conditiunile art. 26, vor fi depuse de cei ce au platit castigurile, la sucursala de care depinde sediul de vanzare, in a saisprezecea zi de la tragere, calculata conform art. 25, cel mai tarziu la ora 8 dimineata.
Directorii de sucursale nu vor primi la decontare, lozurile neprezentate in termenul de mai sus. Pentru suma, reprezentand castiguri platite, pe baza unor asemenea lozuri, va fi urmarit vanzatorul respectiv, conform procedurii fiscale.
Vanzatorii din alte localitati decat aceea unde se afla sediul sucursalei, vor expedia lozurile prin posta in termenul prevazut de primul alineat.
Directorii de sucursale vor inainta la Serviciul Contabilitatii Loteriei de Stat toate lozurile castigatoare platite anulate si depuse in termen de vanzatori, in chiar ziua cand le-au primit de la acestia mai inainte de amiaza.

CAP. III
Dispozitiuni speciale

ART. 28
Secretul jocului este asigurat in sensul ca numai cu consimtamantul jucatorului castigator se va putea da publicitatii numele, pronumele, sau alte date asupra sa si eventual fotografia sa.
ART. 29
Jucatorii care vor plati anticipat lozuri, sau care vor lasa lozurile platite in depozitul vanzatorului, sau care vor depune lozul castigator fara a primi in schimb castigul cuvenit, nu pot avea nici un fel de pretentiune impotriva Loteriei de Stat.
ART. 30
Vanzatorii nu au dreptul sa vanda lozurile decat contra pretului tiparit pe loz, neputand nici diminua, nici majora acest pret, sub nici un motiv.
De asemenea, niciun fel de retinere, de niciun fel nu se va putea face de nimeni, la plata castigurilor.
ART. 31
Membrii comisiunilor instituite prin prezenta deciziune vor fi retribuiti conform dispozitiunilor legale in vigoare.

CAP. IV
Sanctiuni

ART. 32
Orice abateri de la prezenta deciziune, din partea functionarilor Loteriei de Stat, a vanzatorilor sau a membrilor comisiunilor constituite, vor fi urmarite si sanctionate conform <>art. 3, litera g, din decretul nr. 183 din 1949 pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 33
Toti cei ce vor incredinta spre vanzare lozurile Loteriei Populare unor persoane neautorizate de Loteria de Stat, precum si cei ce vor vinde aceste lozuri fara a poseda o autorizatie prealabila si speciala din partea Loteriei de Stat, vor fi urmariti si sanctionati, conform <>art. 3, litera g, din Decretul nr. 183 din 1949 pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 34
Functionarii si vanzatorii care isi vor insusi bani sau material din operatiunile Loteriei Populare, vor fi urmariti si sanctionati conform <>art. 4, lit. c, din Decretul nr. 183 din 1949 pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 35
Toti acei care cu vadita rea credinta se vor deda la manopere frauduloase, de orice natura, inducand in eroare organele Loteriei de Stat in scopul de a le determina sa achite castiguri ce nu sunt datorate, conform prezentelor norme, se vor urmari si sanctiona, conform <>art. 3, lit. d, din Decretul nr. 183 din 1949 .

CAP. V
Dispozitiuni finale

ART. 36
Orice dispozitiuni contrarii prezentei deciziuni se abroga.
ART. 37
Prezentele norme se vor publica in Buletinul Oficial al Republicii Populare Romane si vor intra in vigoare cu incepere de la 18 noiembrie 1949.

Bucuresti, 17 martie 1950
Nr. 72.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016