Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 665 din 23 august 2005  pentru aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate la consumatorii captivi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 665 din 23 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate la consumatorii captivi

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 29 septembrie 2005
DECIZIE nr. 665 din 23 august 2005
pentru aprobarea Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 29 septembrie 2005

Având în vedere prevederile <>art. 8 lit. k) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 10 alin. (4) şi (5) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

ART. 1
Se aproba Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, precum şi operatorii de distribuţie a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abroga Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 657/2002 privind aprobarea Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 506 din 12 iulie 2002.
ART. 4
Prezenta decizie se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Ştefan Cosmeanu

Bucureşti, 23 august 2005.
Nr. 665.

ANEXA

REGULAMENT
de mãsurare a cantitãţilor de gaze
naturale tranzacţionate la consumatorii captivi

1. Scop. Domeniu de aplicare. Terminologie
1.1. Prezentul regulament stabileşte condiţiile în care se realizeazã mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale pe piata reglementatã, la consumatorii captivi, în baza contractului de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi.
1.2. Consumatorii captivi (persoana fizica sau juridicã, romana ori strãinã) sunt acei consumatori care sunt obligaţi, datoritã configuraţiei sistemului de distribuţie, sa contracteze gaze naturale cu un anumit producãtor sau distribuitor, titular al licenţei de furnizare. Categoriile de consumatori captivi sunt:
A. Consumatori casnici
B. Consumatori noncasnici, care pot fi:
. consumatori industriali;
. consumatori comerciali;
. alţi consumatori noncasnici.
1.3. Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii pentru toţi operatorii de distribuţie titulari ai licenţei de furnizare şi pentru consumatorii captivi precizati la pct. 1.2.
1.4. Toate mijloacele de mãsurare care se vor achizitiona pentru mãsurarea cantitãţilor de gaze la consumatorii captivi vor îndeplini prevederile prezentului regulament.

Terminologie

1. Clasa de exactitate - clasa de mijloace de mãsurare care satisfac anumite condiţii metrologice, destinate sa menţinã erorile în limitele specificate.
2. Condiţii de baza - condiţii specificate la care este transformata cantitatea de gaz mãsurat (T = 288,15 K; p = 1,01325 bar, iar dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã T = 273,15; p = 1,01325 bar).
3. Consumator captiv - consumatorul care, din considerente de reglementare, nu poate alege furnizorul.
4. Consumator casnic - consumator care achiziţioneazã gaze naturale pentru consumul casnic propriu.
5. Consumator noncasnic - consumator care achiziţioneazã gaze naturale ce nu sunt destinate consumului casnic propriu.
6. Contor de gaze naturale - aparat de mãsurat care are funcţia de a mãsura, memora şi afişa cantitatea de gaz care a trecut prin el.
7. Contor de gaz cu membrana - contor de debit în care volumul de gaz se mãsoarã prin umplerea şi golirea succesiva a camerelor sale cu pereţi deformabili.
8. Contor de gaze cu pistoane rotative - contor de gaz în care se formeazã un compartiment rigid între pereţii unei camere stationare şi un element (sau elemente) în mişcare. Fiecare ciclu de rotaţie al elementului (elementelor) deplaseaza un volum cunoscut de gaz care este înregistrat cumulativ şi indicat de un dispozitiv indicator.
9. Contor de gaze cu turbina - contor de gaz în care forţele dinamice ale unui gaz aflat în mişcare produc rotatia unei turbine cu o viteza proporţionalã cu volumul de gaz care trece prin turbina. Numãrul de rotatii al turbinei este semnalul de mãsurare pentru volumul de gaz care a trecut prin contor.
10. Contor de gaze cu ultrasunete - contor de gaz care mãsoarã timpul de propagare a ultrasunetelor prin gazul aflat în curgere, între una sau mai multe perechi de traductoare ultrasonice. Timpul de propagare este semnalul de mãsurare pentru indicarea volumului de gaz care a trecut prin contor.
11. Convertor de volum - dispozitiv electronic conectat la un contor de gaz care transforma automat volumul de gaz mãsurat în condiţii de lucru în volum de gaz în condiţii de baza.
12. Distribuitor de gaze naturale - persoana juridicã, romana sau strãinã, autorizata şi/sau licentiata, care are ca specific activitatea de distribuţie a gazelor naturale, precum şi comercializarea acestora cãtre consumatorii captivi, într-o zona delimitata.
13. Furnizor de gaze naturale - persoana juridicã, romana sau strãinã, titulara a licenţei de furnizare a gazelor naturale.
14. Gaze naturale - gazele libere din zacamintele de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zãcãmintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extractia sau separarea hidrocarburilor lichide.
15. Incertitudine de mãsurare - parametru asociat rezultatului unei masurari, care caracterizeazã împrãştierea valorilor ce, în mod rezonabil, ar putea fi atribuite masurandului.
16. Indice Wobbe - putere calorifica superioarã volumica în condiţii de referinta specificate, împãrţitã la radacina patrata din densitatea relativã în aceleaşi condiţii de referinta specificate la mãsurare.
17. Mijloc de mãsurare - toate mãsurile, aparatele, dispozitivele, instalaţiile, precum şi mostrele de materiale şi substanţe care materializeaza şi conserva unitãţi de mãsura şi furnizeazã informaţii de mãsurare.
18. Operator de sistem - persoana juridicã autorizata şi/sau licentiata sa opereze capacitatea sistemului de transport, de distribuţie, de dispecerizare, de inmagazinare/stocare, de alimentare şi de producţie a gazelor naturale, în scopul menţinerii siguranţei parametrilor funcţionali ai sistemului.
19. Piata reglementatã - totalitatea activitãţilor cu caracter de monopol natural şi furnizarea la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru.
20. Post de reglare - ansamblul de aparate, armãturi şi accesorii, amplasat într-o firida sau cabina ori direct pe agregate tehnologice, prin care se fac reducerea şi reglarea presiunii gazelor naturale.
21. Post de reglare-mãsurare - ansamblul de aparate, armãturi şi accesorii, amplasat într-o firida sau cabina ori direct pe agregate tehnologice, prin care se face reducerea-reglarea presiunii, precum şi mãsurarea debitelor de gaze consumate.
22. Punct de consum - amplasamentul instalaţiilor de utilizare ale unui consumator prin care se consuma gaze naturale.
23. Sectorul gazelor naturale - ansamblul agenţilor economici, activitãţilor şi instalaţiilor aferente privind producţia, transportul, tranzitul, inmagazinarea, dispecerizarea, distribuţia, furnizarea şi utilizarea gazelor naturale.
24. Sistemul de distribuţie - ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-mãsurare, aparate şi accesorii, situat între staţiile de predare şi robinetele de bransament ale consumatorilor racordati la reţeaua de presiune joasa, respectiv pana la ieşirea din staţiile/posturile de reglare de la consumatorul racordat la reţeaua de presiune redusã.
25. Standarde de performanta - normele tehnice şi comerciale, economice şi operationale, cu caracter obligatoriu, referitoare la parametrii de calitate a serviciilor de transport, tranzit, inmagazinare/stocare, dispecerizare, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale.
26. Statie de reglare-mãsurare-predare - ansamblul instalaţiilor de reducere şi reglare a presiunii, mãsurare a debitului, filtrare şi odorizare, prin care gazul din conductele de transport intra în sistemul de alimentare a unor consumatori.
27. Traductor de mãsurare - dispozitiv care face ca unei marimi de intrare sa îi corespundã, conform unei legi determinate, o mãrime de ieşire.

2. Documente de referinta
2.1. Lista standardelor neobligatorii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentul Denumirea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN1359:2004 Contoare de gaz. Contoare de gaz cu membrana
SR EN12480:2002 Contoare de gaz. Contoare de gaz cu pistoane rotative
SR EN12261:2003 Contoare de gaz. Contoare de gaz cu turbina
SR EN12405:2004 Contoare de gaz. Dispozitive electronice de conversie
a volumului de gaz
SR ISO/CEI
7816-4+A1:2000 Tehnologia informatiei. Cartele de identificare.
Cartele cu circuit(e) integrat(e) cu contacte.
Partea 4: Comenzi intersectoriale pentru
interschimburi
SR 3317:2003 Gaz natural. Condiţii tehnice de calitate
SR 13251:1996 Vocabular internaţional de termeni fundamentali
şi generali în metrologie
SR EN ISO 5167-1:2004 Mãsurarea debitului fluidelor cu dispozitive de
mãsurare a presiunii diferentiale introduse în
conducte cu secţiune circulara sub sarcina.
Partea 1: Principii şi condiţii generale
SR EN ISO 5167-2:2004 Mãsurarea debitului fluidelor cu dispozitive de
mãsurare a presiunii diferentiale introduse în
conducte cu secţiune circulara sub sarcina.
Partea 2: Diafragme
SR ISO 13686:2001 Gaz natural. Definirea calitãţii.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


2.2. Alte documente


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Documentul Denumirea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
OIML R32 Contoare de gaz cu turbina şi cu pistoane rotative
NML 3-04-96 Contoare de gaz. Condiţii tehnice şi metrologice generale
NML 3-05-96 Contoare de gaz cu pereţi deformabili
NML 004-05 Contoare de gaz şi dispozitive de conversie a volumului
MID 22-2004 Directiva 2004/22/EC
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Legislaţie conexã


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. deciziei
de aprobare Publicare
Nr. Denumirea actului normativ emise de în Monitorul
crt. preşedintele Oficialal
ANRGN României
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. <>Legea gazelor nr. 351/2004 - nr. 679 din
28 iulie 2004
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind - nr. 212 din
activitatea de metrologie, aprobatã cu 28 august 1992
modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu
modificãrile ulterioare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. <>Legea nr. 178/2003 privind aprobarea Ordonanţei - nr. 338 din
Guvernului nr. 104/1999 pentru modificarea şi 19 mai 2003
completarea prevederilor Ordonanţei Guvernului
nr. 20/1992
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea - nr. 567 din
instrucţiunilor de metrologie legalã 28 iunie 2004
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Ordinul ministrului industriei şi resurselor - nr. 339 din
nr. 226/2003 privind aprobarea listei cu tipurile 19 feb. 2003
de gaze şi presiunile de alimentare utilizate de
aparatele consumatoare de combustibili gazosi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Regulamentul de mãsurare a gazelor naturale
pe piata angro - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Contracte-cadru de furnizare a gazelor naturale - -
pentru consumatorii captivi în vigoare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Lista oficialã în vigoare a mijloacelor de - -
mãsurare supuse obligatoriu controlului metrologic
al statului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



4. Cerinţe generale
4.1. Mãsurarea comercialã a gazelor naturale pe piata reglementatã pentru consumatori captivi se realizeazã prin intermediul mijloacelor de mãsurare.
4.2. Clasa de exactitate a mijloacelor de mãsurare trebuie sa fie mai buna sau cel puţin egala cu cea precizatã în reglementãrile emise de ANRGN şi reprezintã cerinta minima contractualã.
4.3. Caracteristicile fiecãrui component al sistemului de mãsurare trebuie sa corespundã caracteristicilor masurandului cãruia i se adreseazã, astfel încât sa fie asigurata incertitudinea necesarã.
4.4. Mijloacele de mãsurare utilizate trebuie sa corespundã parametrilor de curgere (debit, presiune, temperatura), de calitate a gazelor naturale mãsurate şi de mediu în care acestea sunt montate.
4.5. Cerinţele metrologice sunt cele impuse de legislaţia metrologica în vigoare.
4.6. Pentru gazele naturale tranzacţionate la consumatorii captivi se efectueazã conversia volumelor mãsurate în condiţii de lucru la condiţii de baza, în conformitate cu prevederile pct. 6.12.
Condiţiile de baza sunt p=1,01325 bar şi T=288,15 K, iar dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, p=1,01325 bar şi T=273,15 K.
Regimul de proprietate
4.7. Mijloacele de mãsurare utilizate la mãsurarea consumului de gaze la consumatorii captivi aparţin, de regula, operatorului de distribuţie licenţiat.
4.8. Operatorul de distribuţie licenţiat va accepta, la solicitarea consumatorului noncasnic, ca acesta sa monteze în SRM-uri, pe lângã sistemele de mãsurare de baza, sisteme de mãsurare proprii, numite sisteme de control, cu aceeaşi clasa de exactitate ca a celor de baza. Mãsurarea cu sistemele de control nu este opozabilã masurarii cu sisteme de baza.
5. Caracteristici metrologice ale mijloacelor de mãsurare
5.1. Se recomanda ca, din punct de vedere constructiv, contoarele de gaz cu membrana (pereţi deformabili) sa fie conforme cu prevederile SR EN 1359:2004.
Erorile maxime admise la verificarea metrologica pentru aceste tipuri de contoare sunt:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Debitul Verificarea iniţialã Verificarea în serviciu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Q(min) ≤ Q < 0,1Q(max) +/-3% -6%, +3%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0,1 Q(max) ≤ Q ≤ Q(max) +/-1,5% +/-3%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



5.2. Precizãrile privind caracteristicile tehnice şi metrologice ale sistemelor de mãsurare cu element deprimogen, cu contoare cu pistoane rotative, cu turbina şi cu ultrasunete, precum şi cele privind proiectarea SRM-urilor sunt prezentate în Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piata angro.
5.3. Pe piata reglementatã pentru consumatorii captivi se pot folosi şi alte tipuri de mijloace de mãsurare, cu condiţia ca acestea sa respecte legislaţia metrologica în vigoare privind mijloacele de mãsurare utilizate în domenii de interes public, dar numai cu acordul operatorului titular al licenţei de distribuţie.
6. Cerinţe tehnice. Calitatea gazelor naturale
6.1. Toate mijloacele de mãsurare trebuie sa fie realizate de cãtre producãtori care deţin un sistem al calitãţii certificat.
6.2. Contoarele de gaze naturale, în funcţie de clasa de exactitate, trebuie sa îndeplineascã condiţiile din tabelul de mai jos:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa contorului Q(max)/Q(min) Q(max)/Q(t) Q(r)/Q(max)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1,5 ≥ 150 ≥ 10 1,2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1,0 ≥ 20 ≥ 5 1,2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



unde:
Q(max) - debitul maxim la care contorul furnizeazã indicaţii care satisfac cerinţele cu privire la erorile maxime admise;
Q(min) - debitul minim la care contorul furnizeazã indicaţii care satisfac cerinţele cu privire la erorile maxime admise;
Q(t) - debitul de tranzit; este debitul care desparte domeniul de debit în doua zone distincte, care au erori maxime admise diferite;
Q(r) - debitul de supraincarcare; este cel mai mare debit la care contorul poate funcţiona pentru o perioada scurta de timp fãrã sa se deterioreze.
6.3. Pentru convertoare electronice de volum erorile maxime admise la verificarea metrologica sunt:
- ± 0,5% pentru condiţii de referinta, pentru toate tipurile de convertoare;
- ± 0,7% pentru convertoare de tip T, în condiţii de lucru;
- ± 1% pentru convertoare de tip PT şi PTZ, în condiţii de lucru.
6.4. Distribuitorul licenţiat va alege echipamentul de mãsurare în funcţie de domeniul de debit şi de parametrii de livrare. Dacã un singur echipament nu poate acoperi întregul domeniu de debit pentru respectivul abonat, se vor alege doua sau mai multe mijloace de mãsurare, instalate în paralel, care pot fi utilizate simultan ori alternativ în funcţie de debitul solicitat de abonat în anumite perioade, astfel încât înregistrarea consumului de gaze livrate sa nu fie afectatã de debitele extreme.
6.5. Domeniul de temperatura al gazului mãsurat trebuie sa fie de minimum 40°C. Se recomanda ca limitele domeniului sa fie între -10°C... +30°C.
6.6. Contoarele trebuie sa fie proiectate şi executate pentru condiţii climatice de lucru în domeniu de cel puţin -20°C... +40°C.
6.7. Rolele cifrate ale mecanismului indicator al contorului nu trebuie sa revinã în poziţia avutã la montare timp de 5.000 de ore.
Cerinţe functionale pentru contoare cu preplata sau cu teletransmisie de date
6.8. În cazul utilizãrii contoarelor de gaz alimentate cu energie electrica (contoare cu preplata sau cu teletransmisie), bateria va avea o durata de viata de minimum 5 ani. Dupã consumarea a 90% din energia bateriei, un semnal de avertizare corespunzãtor va fi afişat pe ecranul contorului.
6.9. Cartelele utilizate la acest tip de contor pot fi construite având ca model orientativ SR ISO/CEI 7816-4+A1:2000. Acestea vor avea posibilitatea de reîncãrcare şi de imbunatatire a performantelor, operaţie asigurata de cãtre operatorul de distribuţie licenţiat.
6.10. În cazul utilizãrii contoarelor cu teletransmisie, operatorul de distribuţie licenţiat va asigura gestionarea unei baze de date care sa asigure pãstrarea valorilor a cel puţin 20 de citiri în regim operativ şi minim, pentru 3 ani, pe suport extern.
Convertoare electronice de volum
6.11. În cazul utilizãrii convertoarelor electronice de volum, acestea trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- convertorul trebuie sa afiseze toate datele relevante ale masurarii fãrã utilizarea unor echipamente adiţionale;
- convertorul nu trebuie sa influenteze funcţionarea corecta a contorului;
- convertorul trebuie sa sesizeze funcţionarea în afarã domeniului de mãsurare a diversi parametri (temperatura, presiune, debit). În acest caz echipamentul va opri contorizarea volumului corectat şi va contoriza în alt registru de memorie volumul necorectat înregistrat de contor sau corectat cu valori de presiune şi temperatura de substitutie presetate. Valorile de presiune şi temperatura de substitutie vor fi precizate de cãtre operatorul care preda gazele naturale şi vor fi aprobate de cãtre beneficiar.
6.12. Montarea convertoarelor de volum este obligatorie pentru toate contoarele, cu excepţia celor cu membrana. La contoarele cu membrana pentru presiuni de lucru sub 50 mbar montarea convertoarelor nu este obligatorie. Pentru contoarele cu membrana care lucreazã la presiuni de peste 50 mbar se vor monta convertoare de volum.
Calitatea gazelor naturale
6.13. Cerinţele minime de calitate ale gazelor naturale furnizate în sistemul de distribuţie sunt:
a) compozitia chimica a gazelor naturale:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea şi formula chimica Conţinut
a componentilor în % molare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Metan [C(1)] min. 75
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Etan [C(2)] max. 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Propan [C(3)] max. 3,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Butan [C(4)] max. 1,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pentan [C(5)] + hexan [C(6)] + hidrocarburi superioare max. 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Azot N(2) max. 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bioxid de carbon CO(2) max. 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Oxigen O(2) max. 0,1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hidrogen sulfurat H(2)S (mg/mc) max. 6,8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Etilmercaptan C(2)H(5)SH (mg/mc) min. 8 mg/mc,
cu excepţia gazelor
livrate pentru
chimizare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sulf total pe o perioada scurta max. 100 mg/Nmc
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────


b) punct de roua al apei (°C): maximum -5°C, la presiunea din punctul de mãsurare;
c) puterea calorifica inferioarã repartizata la volum, la 15°C şi 101325 Pa, 8.057 Kcal./mc. Valoarea minima admisã este 7.165 Kcal./mc;
d) temperatura maxima admisã: +30°C;
e) conţinutul de impuritati mecanice (g/Nmc): maximum 0,05.
6.14. Tipurile de gaze naturale utilizate pe teritoriul României, destinate consumului la aparatele şi echipamentele de utilizare, sunt:
. subgrupa A (L): gaz natural cu putere calorifica scãzutã, cu indicele Wobbe cuprins între valorile 35,83 MJ/mc ... 44,36 MJ/mc;
. subgrupa A (H): gaz natural cu putere calorifica ridicatã, cu indicele Wobbe cuprins între valorile 43,7 MJ/mc ... 53,65 MJ/mc.
Ambele subgrupe de gaze naturale au densitatea relativã cuprinsã între 0,55... 0,7.
7. Exploatarea şi întreţinerea mijloacelor de mãsurare
7.1. Pentru toate mijloacele de mãsurare, cu excepţia contoarelor cu membrana, se aplica prevederile pct. 6.29-6.38 din Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piata angro.
7.2. Pentru contoarele cu membrana cu ocazia citirii consumurilor se va face inspecţia vizuala în vederea constatãrii deteriorarilor, anomaliilor în funcţionare (de exemplu: zgomote deosebite) sau degradãrii protecţiei anticorozive.
7.3. Cu ocazia verificãrilor periodice se va face întreţinerea specifica fiecãrui tip de mijloc de mãsurare.
8. Elemente de securitate
8.1. În vederea asigurãrii securitãţii masurarii, mijloacele de mãsurare vor fi sigilate în conformitate cu schema de sigilare din aprobarea de model, precum şi suplimentar, dacã este cazul.
8.2. Mijloacele de mãsurare care se vor monta la noii consumatori dupã intrarea în vigoare a prezentului regulament vor fi amplasate la limita de proprietate a consumatorului, în nisa de protecţie, cu acces din afarã proprietãţii. Nisa va fi închisã şi sigilatã de cãtre operatorul de distribuţie licenţiat.
Pentru contoarele cu preplata sau cu teletransmisie de date este permisã amplasarea şi în interiorul proprietãţii consumatorului.
8.3. La înlocuirea branşamentelor, montarea mijloacelor de mãsurare se va face cu respectarea prevederilor pct. 8.2.
8.4. În cazul contoarelor cu teletransmisie, datele înregistrate trebuie protejate prin parole software. Securitatea şi integritatea transmisiilor de date vor fi asigurate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
8.5. Valorile parametrilor de proces preluate de la contoarele cu teletransmisie trebuie sa fie de tip "numai citire", neputând fi modificate prin intervenţii pe oricare dintre cãile de acces (localã sau la distanta).
9. Soluţionarea reclamatiilor beneficiarului privind consumul de gaze naturale
9.1. Operatorul de distribuţie va soluţiona reclamaţiile consumatorilor conform prevederilor actelor normative în vigoare şi va întocmi în acest scop procedurile pentru primirea, analiza şi soluţionarea reclamatiilor.
9.2. Reclamaţia consumatorului va fi soluţionatã în termenele prevãzute în Standardul de performanta pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale realizat de operatorii de distribuţie.
9.3. Reclamaţia este valabilã pentru consumurile înregistrate în ultimele 3 luni calendaristice.
9.4. Reclamantul poate asista la efectuarea expertizei metrologice în baza solicitãrii exprese.
9.5. Pentru a se asigura obiectivitatea şi neutralitatea rezultatului verificãrii metrologice, expertizarea contorului va fi efectuatã într-un laborator autorizat de terta parte agreat de pãrţi sau în laboratorul operatorului licenţiat de furnizare/distribuţie de gaze naturale în prezenta reprezentantului împuternicit al direcţiei regionale de metrologie legalã. La finalul expertizei se vor întocmi documente doveditoare (proces-verbal de analiza, buletine de verificare metrologica, fise de mãsurare etc.) în conformitate cu procedurile de lucru aprobate ale laboratorului. Documentele doveditoare vor preciza în mod expres rezultatul de tip "admis" sau "respins".
9.6. Dacã rezultatul verificãrii este "admis" (reclamaţia nu a fost intemeiata), reclamantul suporta cheltuielile aferente înlocuirii şi verificãrii metrologice a aparatului, iar facturarea consumului se face conform citirilor lunare. În cazul în care contorul supus expertizei, deşi înregistreazã corect consumul, nu are verificarea metrologica periodicã conform legislaţiei în vigoare, cheltuielile vor fi suportate de operatorul de distribuţie licenţiat.
9.7. Dacã rezultatul verificãrii metrologice a contorului este "respins", cheltuielile aferente înlocuirii şi expertizei metrologice sunt suportate de operatorul de distribuţie licenţiat, recalculandu-se consumul pentru perioada reclamata de beneficiar, dar nu mai mult de 3 luni de la data înregistrãrii reclamaţiei, astfel:
- prin media consumului facturat pe perioadele corespondente din ultimii 3 ani, dacã defectiunea constatatã este din categoria înregistrãri aleatoare ale consumului, antrenari simultane ale rolelor cifrate sau contor neetans (cu condiţia ca neetanseitatea contorului sa fie dupã mecanismul de mãsurare). În cazul în care nu este posibila calcularea mediei pe ultimii 3 ani, recalcularea consumului are la baza media zilnica realizatã în proxima luna calendaristicã în care aparatul a funcţionat efectiv;
- prin procent, calculat ca medie a depasirilor limitelor admise ale erorilor de mãsurare pentru debitele la care s-au efectuat verificãrile, în cazul respingerii contorului la proba de verificare a justetei indicaţiilor.
10. Dispoziţii finale şi tranzitorii
10.1. În vederea trecerii la facturarea în unitãţi de energie începând din data de 1 septembrie 2007, dispoziţiile prezentului regulament se completeazã cu prevederile Regulamentului de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piata angro (cap. 7).
10.2. ANRGN, pe baza propunerilor titularilor licenţei de distribuţie şi prin consultare cu organismele abilitate ale statului şi asociaţii profesionale, va revizui prezentul regulament.
10.3. Anexa nr. 1 "Abrevieri" şi anexa nr. 2 "Bibliografie" fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------


ABREVIERI

ANRGN - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
BRML - Biroul Roman de Metrologie Legalã
IML - instrucţiuni de metrologie legalã
LO - lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse obligatoriu
controlului metrologic al statului
SR - standard roman
ISO - Organizaţia Internationala de Standardizare
SM - statie de mãsurare
SRM - statie de reglare-mãsurare
T - temperatura
PT - presiunea şi temperatura
PTZ - presiunea, temperatura şi factorul de compresibilitate.



ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

BIBLIOGRAFIE

PrEN14236 Contoare de gaz ultrasonice pentru consum casnic.

------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016