Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 664 din 23 august 2005  pentru aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate pe piata angro    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 664 din 23 august 2005 pentru aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate pe piata angro

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 868 din 27 septembrie 2005


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul de echipament Tronson amonte, Dn Tronson aval, Dn de mãsurare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contor cu pistoane 4 2
rotative
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contor cu turbina 5 2
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contor ultrasonic 10 3
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Lungimile rectilinii pot fi reduse prin montarea de dispozitive de uniformizare a curgerii, conform standardelor aplicabile fiecãrei metode de mãsurare.
Contoarele cu ultrasunete utilizate pe piata angro vor fi montate în conformitate cu indicaţiile producãtorului.
Montarea traductoarelor de temperatura, de presiune statica, de presiune diferentiala, multivariabile şi de densitate
6.19. Traductoarele electronice de temperatura, de presiune statica, de presiune diferentiala, multivariabile şi de densitate se pot monta în cofrete termostatate, pentru a asigura o temperatura de lucru corespunzãtoare exactitatii indicaţiilor, dacã prin aprobarea de model nu se specifica altfel.
6.20. Pentru sistemele de mãsurare, altele decât cele cu contoare cu pistoane rotative sau cu element deprimogen, sondele de temperatura se monteaza în aval de contor pentru a se evita deformarea profilului curgerii.
6.21. Pentru asigurarea masurarii corecte a temperaturii, teaca pentru sonda termometrica trebuie sa pãtrundã în interiorul conductei aproximativ o treime din diametrul acesteia. La conducte cu diametrul mai mare de 300 mm este permisã reducerea lungimii de insertie la minimum 75 mm.
Teaca de temperatura se va monta numai în amonte de elementul deprimogen.
La panourile existente, unde lungimea tronsoanelor nu permite montarea tecii în amonte, se admite montarea acesteia în aval, cu condiţia ca sistemul de mãsurare sa detina aprobare de model cu precizarea expresã a posibilitatii de mãsurare a temperaturii gazelor naturale în aval de elementul deprimogen.
Cu ocazia modernizãrii acestor panouri, teaca pentru mãsurarea temperaturii se va monta în amonte de elementul deprimogen.
6.22. Pentru a asigura mãsurarea corecta a temperaturii gazelor naturale poate fi necesarã izolarea partii exterioare a traductorului de temperatura şi a unor porţiuni de conducta amonte şi aval de contor/element deprimogen, în funcţie de precizia dorita a masurarii.
6.23. Traductoarele de temperatura, de presiune statica, de presiune diferentiala şi multivariabile se monteaza astfel încât sa poatã fi izolate de proces, pentru a putea fi verificate şi calibrate. Robinetele de izolare trebuie sa aibã posibilitatea de sigilare pentru a se preintampina inchideri accidentale care afecteazã calitatea masurarii.
6.24. În cazul utilizãrii traductoarelor de densitate trebuie îndeplinite prevederile normativelor europene şi/sau internaţionale în vigoare.
6.25. În cazul în care se utilizeazã un alt sistem de mãsurare decât cel cu element deprimogen, proba de gaz pentru traductorul de densitate trebuie prelevata de la priza de presiune a contorului, marcata p(m).
6.26. Conducta de legatura între punctul de prelevare p m şi traductorul de densitate trebuie sa fie izolata termic pentru a minimiza efectul temperaturii exterioare.
6.27. În cazul în care se utilizeazã traductoare de densitate care se monteaza în conducta, acestea se vor monta numai în aval de contor/sistem sau echipament de mãsurare, pentru a se evita deformarea profilului curgerii.
Aceasta regula nu este obligatorie în cazul contoarelor cu pistoane rotative.
Exploatarea şi întreţinerea mijloacelor de mãsurare
6.28. Exploatarea SM-urilor şi SRM-urilor are la baza condiţia precizatã la pct. 4.2.
6.29. Pentru toate operaţiile efectuate în cadrul SM-urilor şi SRM-urilor, operatorul va întocmi şi va actualiza prin revizii periodice (sau ori de câte ori este cazul) un set de proceduri de lucru conforme cu Manualul de asigurare a calitãţii.
6.30. Toate persoanele care desfãşoarã activitãţi de operare şi întreţinere în cadrul SM-urilor şi SRM-urilor trebuie nominalizate, iar obligaţiile şi responsabilitãţile lor trebuie bine precizate.
6.31. Agenţii economici titulari de licenta, care au în operare SM-uri şi SRM-uri, se vor îngriji de şcolarizarea şi perfecţionarea personalului responsabil cu mãsurarea gazelor naturale şi cu formarea de specialişti în domeniul masurarii.
6.32. Toate activitãţile de exploatare şi întreţinere trebuie realizate în conformitate cu legislaţia referitoare la siguranta şi protecţia muncii.
6.33. La contoarele cu pistoane rotative şi cu turbina se va utiliza pentru lubrifiere numai ulei recomandat de producãtor.
6.34. La contoarele cu pistoane rotative este permisã instalarea unui dispozitiv pentru urmãrirea valorii caderii de presiune pe contor. Creşterea acesteia peste valoarea normalã data de producãtor semnifica apariţia unei defectiuni mecanice sau a unui blocaj.
6.35. În cazul în care apar anomalii în funcţionarea contorului cu turbina sau a contorului cu ultrasunete (de exemplu: zgomote deosebite, diferenţe semnificative la mãsurarea parametrilor de proces fata de valorile asteptate), se va proceda fie la montarea contorului de control şi compararea celor doua seturi de indicaţii, fie la demontarea şi examinarea contorului în cauza. Se va verifica integritatea dispozitivului de laminare a curgerii şi a turbinei. De asemenea se va verifica dacã exista depuneri pe peretele interior al corpului contoarelor, pe lamelele turbinei sau pe traductoarele ultrasonice. Acestea se vor îndepãrta conform procedurilor specifice.
Responsabilul cu mãsurarea va decide, dupã caz, dacã este necesarã verificarea pe stand a contorului.
6.36. La sistemele cu element deprimogen se vor verifica, în plus fata de prevederile din LO, în funcţie de condiţiile concrete, în special referitoare la calitatea gazelor naturale (impuritati lichide şi solide), urmãtoarele:
- diametrul d al elementului deprimogen;
- integritatea muchiilor elementului deprimogen;
- existenta depunerilor în conductele amonte şi aval de elementul deprimogen şi pe fetele diafragmei;
- concentricitatea diafragmei cu conductele amonte şi aval.
6.37. Se recomanda efectuarea de verificãri la un interval cuprins între 3 şi 6 luni ale punctului de zero al traductoarelor de presiune statica şi presiune diferentiala sau al traductorului multivariabil din cadrul sistemelor de mãsurare cu element deprimogen.
Echipamente electrice
6.38. Toate echipamentele electrice utilizate trebuie sa aibã protecţie antiex în funcţie de zona cu pericol de explozie în care vor fi montate. Clasificarea zonelor cu pericol de explozie din staţii va fi precizatã prin proiect.
7. Mãsurarea cantitãţilor de gaze în unitãţi de energie
7.1. Având în vedere prevederile <>Legii gazelor nr. 351/2004 , începând cu data de 1 septembrie 2007 facturarea gazelor naturale se va face în unitãţi de energie.
7.2. Conversia volumelor de gaze naturale în unitãţi de energie se face aplicându-se formula:

E = V(b) x H(s),

unde:
E - energia gazelor naturale [kWh];
V(b) - volumul corectat (volumul mãsurat în condiţii de baza) [mc(C)];
H(s) - puterea calorifica superioarã la temperatura de combustie de 25°C [kWh/mc(C)].
7.3. Determinarea puterii calorifice superioare este obligaţia operatorului care livreaza gazele naturale în punctele de predare-primire între:
- campurile de producţie şi SNT;
- SNT şi depozitele de inmagazinare subterana;
- punctele de import gaze naturale (în aceste staţii de mãsurare determinarea puterii calorifice se face de cãtre operatorul SNT);
- operatorul SNT şi distribuitori/consumatori racordati direct la SNT;
- distribuitori şi consumatori având un consum mai mare de 1.240.000 mc pe an.
La cererea beneficiarului, acesta poate participa la prelevarea probelor sau la determinarile on-line care se fac în SRM-urile de predare.
7.4. Pentru determinarea energiei gazelor naturale livrate, determinarea puterii calorifice superioare se face astfel:
- cu cromatografe sau calorimetre on-line;
- cu cromatografe sau calorimetre de laborator la perioade de timp stabilite în funcţie de consumul de gaze naturale corespunzãtor anului anterior, dupã cum urmeazã:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Intervalul maxim de
crt. Consum de gaze timp pentru Modul de facturare
naturale/an determinarea puterii lunarã a energiei
calorifice
superioare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. >12.400.001 mc Zilnic*) n
E = f2Σ V(zi) x H(i), unde:
i=1

V(zi) - volumul corectat consumat zilnic
H(i) - puterea calorifica superioarã
masurata zilnic
n - numãrul de zile din luna respectiva


2. 1.240.001- Decadal**) n
12.400.000 mc E = f2Σ V(Di) x H(i), unde:
i=1
V(Di) - volumul corectat consumat în
fiecare decada
H(i) - puterea calorifica superioarã
masurata decadal

3. < 1.240.000 mc O data/luna***) E = V(l) x H(s), unde:
V(l) - volumul corectat consumat lunar
H(s) - puterea calorifica superioarã
masurata lunar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*) În cazul interfetei dintre producãtori şi operatorul SNT, pentru situaţiile în care livrarea cãtre SNT se face dintr-o singura sursa, determinarea puterii calorifice superioare se face decadal.
**) Determinarile se vor face în urmãtoarele perioade:
- prima determinare: 1-5 ale lunii;
- a doua determinare: 11-15 ale lunii;
- a treia determinare: 21-25 ale lunii.
***) Determinarea se face în perioada 10-20 ale fiecãrei luni.

7.5. În cazul unor consumatori noi sau al unor consumatori care au solicitat şi au obţinut modificarea debitului instalat, în primul an de consum numãrul de determinãri ale puterii calorifice superioare se stabileşte în funcţie de debitul instalat şi conform tabelului prevãzut la pct. 7.4.
7.6. Pentru cazul în care mai multe zone delimitate sunt alimentate din aceeaşi sursa, puterea calorifica superioarã corespunzãtoare se determina într-un singur punct, la termenele precizate în tabelul prevãzut la pct. 7.4.
7.7. Pentru o zona delimitata unde exista o singura sursa de alimentare, puterea calorifica superioarã utilizata de operatorul de distribuţie la facturarea energiei pentru toate categoriile de consumatori reprezintã media valorilor puterii calorifice determinate în SRM-ul de predare în luna respectiva, la termenele precizate în tabelul prevãzut la pct. 7.4.
7.8. În cazul în care o zona delimitata este alimentata cu gaze naturale din mai multe surse în acelaşi timp (prin mai multe SRM-uri), puterea calorifica superioarã utilizata de operatorul de distribuţie la facturarea cantitãţilor de gaze naturale livrate beneficiarilor sãi care au un consum mai mic de 1.240.000 mc/an reprezintã media ponderatã a puterilor calorifice superioare corespunzãtoare fiecãrei surse.
Media ponderatã a puterii calorifice se calculeazã la intervalele de timp precizate în tabelul prevãzut la pct. 7.4, folosindu-se urmãtoarea formula:



n ┌ V(i) ┐
H(s) = f2Σ │H(i) x ──────── │,
i=1└ V(total)┘


unde:
V(i) - volumul mãsurat pentru fiecare sursa;
H(i) - puterea calorifica superioarã determinata pentru fiecare sursa;
V(total) - volumul de gaze naturale mãsurat prin toate sursele.

7.9. Aparatele utilizate la determinarea puterii calorifice superioare trebuie sa îndeplineascã toate prevederile legale în vigoare (marcaj CE/aprobare de model, verificare în termen etc.).
7.10. Determinarea puterii calorifice se poate face prin metoda directa, folosindu-se calorimetre, sau prin metoda indirecta, folosindu-se cromatografe (se determina compozitia gazului şi se calculeazã apoi puterea calorifica).
7.11. În cazul utilizãrii calorimetrelor, incertitudinea asociata determinãrii puterii calorifice trebuie sa fie mai mica de 1%. Calorimetrele trebuie instalate în incinte cu temperatura controlatã pentru a putea asigura o exactitate corespunzãtoare a masurarii.
7.12. În cazul utilizãrii cromatografelor, pentru analiza compoziţiei gazelor se pot lua în considerare prevederile seriei de standarde SR EN ISO 6974:2002, iar calculul puterii calorifice se poate face în conformitate cu prevederile SR ISO 6976+C2:1999.
Incertitudinea asociata determinãrii puterii calorifice trebuie sa fie mai mica de 1%.
7.13. În cazul determinãrii puterii calorifice superioare cu cromatografe de laborator, operatorii care efectueazã determinãri ale puterii calorifice vor elabora pana la data de 1 august 2006 proceduri proprii avizate de ANRGN, pentru soluţionarea reclamatiilor beneficiarilor în legatura cu valorile puterii calorifice utilizate la facturare.
Reclamaţiile beneficiarilor cu privire la valoarea puterii calorifice utilizate la facturare se pot face în termen de maximum doua luni de la data primirii facturii.
Recalcularea consumului se face numai în urmãtoarele cazuri:
- puterea calorifica superioarã determinata în urma verificãrii este mai mica decât cea determinata iniţial;
- puterea calorifica superioarã determinata în urma verificãrii diferã fata de determinarea iniţialã cu o valoare mai mare decât cea corespunzãtoare incertitudinii asociate determinãrii puterii calorifice superioare.
7.14. În cazul determinãrii puterii calorifice superioare cu cromatografe sau calorimetre on-line, verificãrile efectuate în urma unor reclamaţii în cadrul expertizei metrologice vor fi efectuate de laboratoare neutre, autorizate, pentru a se asigura neutralitatea celui care rezolva reclamaţia. Acesta va elibera un buletin de verificare metrologica cu menţiunea "admis" sau "respins", în funcţie de rezultatul verificãrii.
Dacã rezultatul verificãrii este "admis" (reclamaţia nu a fost intemeiata), reclamantul suporta cheltuielile aferente verificãrii metrologice a aparatului, iar facturarea consumului se face conform masuratorii efectuate. În cazul în care analizorul supus expertizei, deşi se încadreazã în clasa de exactitate corespunzãtoare, nu are verificarea metrologica periodicã conform legislaţiei în vigoare, cheltuielile vor fi suportate de operator.
Dacã rezultatul verificãrii metrologice a analizorului este "respins", cheltuielile aferente înlocuirii aparatului şi expertizei metrologice sunt suportate de operatorul responsabil de mãsurare, recalculandu-se consumul în conformitate cu prevederile pct. 11. Consumul se recalculeazã numai în cazul în care puterea calorifica superioarã determinata în urma verificãrii este mai mica decât cea determinata iniţial.
7.15. În cazul calorimetrelor sau cromatografelor de linie, rezultatele analizelor se pãstreazã timp de 6 luni pe suport electronic.
7.16. În cazul în care un beneficiar doreşte sa achizitioneze şi sa monteze pe cheltuiala proprie un cromatograf sau calorimetru de linie în vederea determinãrii şi contorizarii energiei în timp real, iar aparatul îndeplineşte toate condiţiile legale de funcţionare, furnizorul este obligat sa accepte utilizarea aparatului cu condiţia ca acesta sa fie predat de beneficiar în vederea exploatãrii, pe baza unui contract. Acesta trebuie sa prevadã ca beneficiarul va suporta cheltuielile aferente verificãrilor metrologice, inclusiv reparaţiilor necesare menţinerii în clasa de exactitate.
7.17. În vederea trecerii la mãsurarea în unitãţi de energie, începând cu data de 1 septembrie 2006 furnizorii vor trece pe facturile de gaze naturale într-o rubrica separatã cantitatea de energie livrata cãtre beneficiar. Totodatã, factura va fi însoţitã (în fiecare luna) de o nota explicativa cu privire la modificãrile care vor interveni începând cu data de 1 septembrie 2007.
8. Calitatea gazelor
Cerinţele minime de calitate a gazelor tranzacţionate pe piata angro sunt cele prezentate în anexa nr. 3 la Acordul tehnic.
9. Documente şi înregistrãri
9.1. Fiecare punct de predare-preluare comercialã de pe piata angro trebuie sa posede o arhiva (în responsabilitatea operatorului punctului de predare-preluare comercialã a gazelor naturale), care sa conţinã cel puţin urmãtoarele documente:
- cartea tehnica a instalaţiei în conformitate cu Acordul tehnic;
- procese-verbale încheiate cu ocazia instalãrii şi a punerii în funcţiune a contoarelor/sistemelor şi echipamentelor de mãsurare;
- jurnal de configurare;
- jurnal de calibrare;
- jurnal de înregistrãri lunare;
- jurnal de avarii;
- rapoarte de neconformitate încheiate cu ocazia auditurilor efectuate;
- procese-verbale încheiate cu ocazia soluţionãrii neconformitatilor.
9.2. Înregistrãrile care trebuie sa existe la fiecare punct de tranzacţie comercialã pe piata angro sunt:
- numãrul şi seria tuturor instrumentelor instalate;
- data şi ora înlocuirii instrumentelor defecte şi citirea ultimelor indicaţii ale mecanismelor integratoare ale acestora (unde este cazul);
- data şi ora de început şi de sfârşit a calibrarilor şi/sau a verificãrilor efectuate;
- rezultatele verificãrilor şi/sau ale calibrarilor efectuate;
- data şi ora la care s-au efectuat modificãri în setarea convertoarelor sau a calculatoarelor de debit şi care sunt acestea;
- data, ora şi motivul apariţiei alarmelor; data şi ora dispariţiei alarmelor.
9.3. Toate rapoartele de întreţinere şi verificare a mijloacelor de mãsurare trebuie semnate de persoana care a efectuat operaţiile respective.
10. Securitatea masurarilor
10.1. În vederea asigurãrii securitãţii masurarii, mijloacele de mãsurare vor fi sigilate conform schemei de sigilare din aprobarea de model. Prin acordul pãrţilor se pot aplica sigilii suplimentare.
10.2. Accesul partenerului de contract în SM-uri sau SRM-uri se va face numai de cãtre personalul menţionat pe lista de personal înaintatã de acesta cãtre operatorul statiei, pe baza legitimatiei şi a ordinului de serviciu, numai în prezenta reprezentantului autorizat al operatorului SM-ului sau SRM-ului.
10.3. În cazul existenţei liniilor de mãsurare aflate în rezerva, acestea vor fi izolate etans prin închiderea şi sigilarea robinetelor. La SM-urile sau SRM-urile automatizate, poziţia închis/deschis a robinetelor va fi indicatã vizual pe sistemul de monitorizare.
10.4. Robinetele amonte şi aval de sistemul de mãsurare aflat în funcţiune se vor sigila în poziţia complet deschis. La SM-urile sau SRM-urile automatizate, poziţia închis/deschis a robinetelor va fi indicatã vizual pe sistemul de monitorizare.
10.5. În cazul teletransmisiei de date trebuie îndeplinite urmãtoarele condiţii:
- securitatea şi integritatea transmisiilor de date va fi în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- datele înregistrate trebuie protejate prin parole software;
- valorile preluate ale parametrilor de proces prin convertoare/calculatoare de debit trebuie sa fie de tip "numai citire", neputând fi modificate prin intervenţii pe oricare dintre cãile de acces (localã sau de la distanta).
11. Rezolvarea reclamatiilor şi a divergentelor
Reclamaţiile şi divergenţele care pot aparea între pãrţi (din punct de vedere al masurarii gazelor naturale) se rezolva în conformitate cu prevederile contractelor dintre pãrţi sau, în lipsa unor prevederi specifice, în conformitate cu prevederile sau Acordul tehnic şi/sau din Standardul de performanta pentru furnizarea gazelor naturale pe piata angro.
12. Condiţii generale la mãsurarea cantitãţilor de gaze tranzitate pe teritoriul României
La mãsurarea cantitãţilor de gaze tranzitate prin conducte dedicate pe teritoriul României se admite o diferenţa între volumele intrate, respectiv ieşite din ţara pentru o anumitã perioada de timp, în limita volumelor calculate prin suma incertitudinilor sistemelor de mãsurare utilizate în cele doua puncte, la care se adauga sau se scade, dupã caz, variatia din aceeaşi perioada de timp a volumelor de gaze din conducta la care se face referire.
13. Dispoziţii finale şi tranzitorii
13.1. Dispoziţiile prezentului regulament se completeazã cu prevederile legislaţiei în vigoare.
13.2. ANRGN, pe baza propunerilor titularilor de licenţe, ale consumatorilor eligibili şi prin consultare cu organismele abilitate ale statului şi cu asociaţii profesionale, va revizui prezentul regulament.
13.3. Anexa nr. 1 "Abrevieri" şi anexa nr. 2 "Bibliografie" fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------



ABREVIERI

ANRGN - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
BRML - Biroul Roman de Metrologie Legalã
IML - instrucţiuni de metrologie legalã
LO - lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse obligatoriu
controlului metrologic al statului
SR - standard roman
ISO - Organizaţia Internationala de Standardizare
AGA - Asociaţia Americana a Gazului
SM - statie de mãsurare
SRM - statie de reglare-mãsurare
SNT - Sistemul naţional de transport al gazelor naturale



ANEXA 2
-------
la regulament
-------------



BIBLIOGRAFIE

ISO/DIS 9857 - Petrol şi produse petroliere - Mãsurarea continua
a densitatii
ISO/DIS 15112 - Gaz natural. Determinarea energiei
prEN 50154 - Instalarea instalaţiilor electrice în zone periculoase -
Instalaţii electrice în atmosfere gazoase periculoase
(altele decât mine)


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016