Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 615 din 15 noiembrie 2005  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 615 din 15 noiembrie 2005 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.096 din 6 decembrie 2005

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, excepţie ridicatã de Ioan Ţilea în Dosarul nr. 418/2005/C al Curţii de Apel Târgu Mureş - Secţia civilã.
La apelul nominal se prezintã autorul excepţiei, lipsã fiind Casa Judeţeanã de Pensii Mureş, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecatã, autorul excepţiei susţine admiterea acesteia pentru motivele invocate în faţa instanţei de fond.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiatã. În acest sens aratã cã persoanele la care se referã <>art. 83 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 se aflã într-o situaţie obiectiv diferitã de cea a persoanelor prevãzute în ipoteza alin. (4) al aceluiaşi articol, astfel cã instituirea unui tratament juridic diferenţiat este justificatã. În acelaşi timp, precizeazã cã în cauzã nu se ridicã o problemã de constituţionalitate, ci de aplicare a legii, chestiune ce cade în competenţa instanţei de fond, nu a celei de contencios constituţional.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 29 aprilie 2005, pronunţatã în Dosarul nr. 418/2005/C, Curtea de Apel Târgu Mureş - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, excepţie ridicatã de Ioan Ţilea cu prilejul soluţionãrii recursului împotriva Sentinţei civile nr. 1.288 din 3 decembrie 2004, pronunţatã de Tribunalul Mureş în Dosarul nr. 5.673/2004.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţã, cã textul de lege criticat contravine principiului constituţional al egalitãţii în drepturi. În acest sens aratã cã între dispoziţiile alin. (1) şi alin. (4) lit. a) ale <>art. 83 din Legea nr. 19/2000 existã neconcordanţe, întrucât primele prevãd stabilirea şi plata pensiei pentru limitã de vârstã de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacã cererea a fost depusã în termen de 30 de zile de la acea datã, iar cele din urmã dispun stabilirea şi plata pensiei de la data depunerii cererii, dacã aceasta a fost depusã cu depãşirea termenului de 30 de zile. Ca urmare, considerã cã dispoziţiile alin. (4) lit. a) genereazã o situaţie discriminatorie între persoane care îndeplinesc aceleaşi condiţii de pensionare pentru limitã de vârstã.
Curtea de Apel Târgu Mureş - Secţia civilã considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este întemeiatã, autorul excepţiei fiind îndreptãţit sã beneficieze de pensie pentru limitã de vârstã de la data depunerii cererii de eliberare din funcţia de magistrat.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia ridicatã.
Guvernul apreciazã cã excepţia ridicatã nu este întemeiatã, deoarece ipotezele alin. (1) şi alin. (4) ale <>art. 83 din Legea nr. 19/2000 reglementeazã douã situaţii distincte. Astfel, persoanele îndreptãţite la pensie pentru limitã de vârstã se aflã în situaţii diferite în raport cu data depunerii cererii, fapt ce justificã instituirea unui tratament juridic diferenţiat.
Avocatul Poporului considerã cã dispoziţiile <>art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 sunt constituţionale, întrucât vizeazã o situaţie diferitã faţã de cea avutã în vedere de alin. (1) al aceluiaşi articol. Pe cale de consecinţã, instituirea unui tratament juridic diferenţiat apare ca justificatã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile autorului excepţiei, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, aşa cum acest articol a fost modificat şi completat prin <>art. I pct. 39 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 49/2001 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 30 martie 2001, şi ulterior, prin <>art. I pct. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 167 din 17 martie 2003.
În prezent, textul de lege criticat are urmãtorul conţinut:
- Art. 83 alin. (4) lit. a): "În cazul persoanelor ale cãror cereri de pensionare au fost depuse cu depãşirea termenului prevãzut la alin. (1), drepturile de pensie se acordã şi se plãtesc:
a) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limitã de vârstã;".
În opinia autorului excepţiei dispoziţiile legale criticate sunt contrare prevederilor art. 16 alin. (1) din Constituţie, conform cãrora "Cetãţenii sunt egali în faţa legii şi a autoritãţilor publice, fãrã privilegii şi fãrã discriminãri".
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã esenţa criticilor formulate împotriva <>art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 vizeazã tratamentul juridic diferenţiat pe care acest text de lege îl instituie în raport cu prevederile alin. (1) al aceluiaşi articol. În opinia autorului excepţiei persoanele vizate de cele douã ipoteze legale se aflã, în fapt, în aceeaşi situaţie, anume îndeplinesc condiţiile de vârstã şi stagiu de cotizare pentru a solicita acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, astfel cã deosebirea de reglementare apare ca discriminatorie.
Faţã de aceste susţineri Curtea reţine cã, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (2) din Constituţie, dreptul cetãţenilor la pensie şi la alte forme de asistenţã socialã se exercitã în condiţiile legii. Aşadar, legiuitorul are libertatea de opţiune în reglementarea condiţiilor şi criteriilor de acordare a pensiei, a modului de calcul şi de platã a acesteia, precum şi a procedurii de solicitare, de stabilire a pensiei şi de exercitare a contestaţiilor. În consecinţã, poate face diferenţieri, prin norme derogatorii, pentru anumite categorii de persoane, cu condiţia ca tratamentul juridic instituit sã fie identic pentru situaţii egale.
În ceea ce priveşte reglementarea supusã controlului de constituţionalitate, Curtea constatã cã, potrivit unui principiu general aplicabil în sistemul public de asigurãri sociale, toate drepturile se acordã la cererea persoanelor titulare, începând cu data îndeplinirii condiţiilor legale pentru acordarea lor.
<>Art. 83 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 enunţã regula generalã potrivit cãreia pensia pentru limitã de vârstã se acordã şi se plãteşte de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacã cererea a fost depusã în termen de 30 de zile de la acea datã.
Alin. (4) lit. a) al aceluiaşi articol derogã de la regula generalã în privinţa persoanelor care au depus cererea cu depãşirea termenului prevãzut la alin. (1), acestora acordându-li-se pensia de la data depunerii cererii.
Aceste reglementãri diferite reprezintã opţiunea legiuitorului, care a avut în vedere situaţia diferitã a celor douã categorii de persoane.
Fãrã îndoialã, persoana care depune cererea de înscriere la pensie în termen de cel mult 30 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limitã de vârstã se aflã într-o situaţie diferitã faţã de persoana care îşi continuã activitatea şi dupã împlinirea vârstei de pensionare şi solicitã acordarea pensiei la o datã ulterioarã.
Aşa fiind, Curtea constatã cã textul de lege criticat nu face decât sã aplice, în sensul dispoziţiilor art. 47 alin. (2) din Constituţie, principiul constant invocat în jurisprudenţa sa, potrivit cãruia situaţii de fapt obiectiv diferite justificã instituirea unui tratament juridic diferit.
În speţã, situaţia autorului excepţiei este specificã, având în vedere calitatea sa de magistrat, pentru care cererea de pensionare, împreunã cu actele necesare, s-a depus dupã data publicãrii decretului prezidenţial de eliberare din funcţie, deşi, personal, solicitase pensionarea cu mult timp înainte. Aceastã situaţie specialã reprezintã o problemã de fapt ce trebuie avutã în vedere la aplicarea dispoziţiilor legale, iar nu o problemã de constituţionalitate a reglementãrii.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 83 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, excepţie ridicatã de Ioan Ţilea în Dosarul nr. 418/2005/C al Curţii de Apel Târgu Mureş - Secţia civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 15 noiembrie 2005.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Patricia Marilena Ionea

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016