Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 6.323 din 16 noiembrie 1949  privind lansarea, de catre Intreprinderea economica de Stat Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 6.323 din 16 noiembrie 1949 privind lansarea, de catre Intreprinderea economica de Stat "Loteria de Stat", a unei noi loterii, denumita "Loteria Populara"

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 72 din 18 noiembrie 1949


Noi, ministrul finanţelor,
Având în vedere decretul Nr. 420 din 1948 ;
Având în vedere decretul Nr. 199 din 1949 ;
Având în vedere decizia Nr. 4.792 din 1949, a Ministrului Finanţelor,
Decidem:

Întreprinderea Economicã de Stat "Loteria de Stat", lanseaza o noua loterie numita "Loteria Populara":, cu urmãtoarele norme de organizare şi funcţionare.

CAP. 1
Dispoziţiuni generale

ART. 1
"Loteria Populara" este o loterie pe transe regionale. Loteria de Stat va emite periodic şi anume, odatã sau de doua ori pe luna o serie de 800.000 de lozuri indivizibile, repartizate pe zece transe regionale, a 80.000 de numere.
Tranşele regionale vor fi deosebite între ele prin litere, dela A la J inclusiv.
Seriile periodice, lunare, sau bilunare, se vor deosebi între ele prin coloritul lozurilor.
Pentru evidenta emisiunilor, seriile unui an calendaristic vor constitui grupe ce se vor numerota.
ART. 2
Participarea la "Loteria Populara" este asigurata oricui, prin cumpãrarea unui loz, care va avea imprimate urmãtoarele:
Cuvintele "Republica Populara Romana-Loteria de Stat".
Stema Republicii Populare Romane.
Titlul "Loteria Populara", pe transe regionale.
Semnatura reprodusa, a directorului Loteriei de Stat.
Data tragerii.
Preţul lozului.
Grupa anuala, seria periodicã lunarã, sau bilunara şi transa regionala.
Pe verso acestui loz, într-un loc anume indicat, vânzãtorul va scrie sau va imprima, citeţ, adresa exactã a sediului de unde a vândut acest loz.
Lozul nu este valabil decât dacã poarta pe verso, ştampila "Achitat", cu semnatura vânzãtorului dedesubt.
ART. 3
Vânzarea lozurilor se va face pe regiuni prin sucursalele Loteriei de Stat, prin colectori, agenţi, debite C.A.M., instituţii şi întreprinderi de Stat, sau ori ce alţi vânzãtori autorizaţi de Loteria de Stat.
Directorul Loteriei de Stat va fixa renumeratia procentualã a vanzatorilor, dupã volumul vânzãrii, neputând depãşi 14% brut.
Preţul lozului va fi fixat de directorul Loteriei de Stat, în raport cu planul seriei lunare sau bilunare a Loteriei Populare.
ART. 4
Loteria de Stat are dreptul sa pretindã celor care vor solicita autorizaţia de vânzare, o garanţie în numerar, gaj sau ipoteca, apreciind, dela caz la caz, forma şi cuantumul acestei garanţii, dupã volumul vânzãrii şi dupã starea materialã şi morala a vânzãtorului.
În nici un caz aceasta garanţie nu va putea fi inferioarã sumei, reprezentând 50% din costul lozurilor predate vânzãtorului, pentru o serie periodicã lunarã sau bilunara.
Ulterior, garanţia va putea fi majoratã sau micşoratã, în raport cu volumul vânzãrii.

CAP. 2
Organizare şi funcţionare

ART. 5
Directorii sucursalelor vor vinde lozurile Loteriei Populare în carnete de câte cincizeci de lozuri tuturor vanzatorilor autorizaţi în prealabil de Loteria de Stat, consemnand fiecare vânzare într-un proces-verbal de predare-primire cantitativã, întocmit în trei exemplare identice.
Vânzãrile se vor consuma numai pe procesele-verbale de predare-primire, numerotate şi brosate în carnete, trimise de Loteria de Stat, sucursalelor sale.
Primul exemplar se va expedia, de directorii sucursalelor, în cursul aceleiaşi jumãtãţi de zi în care s-a fãcut vânzarea, la Serviciul contabilitãţii Loteria de Stat.
Al doilea exemplar se va inmana cumpãrãtorului revanzator, ca act de însoţire al lozurilor, iar al treilea exemplar se va pãstra de directorul sucursalei, ca act de evidenta contabila.
Toţi vanzatorii de lozuri sunt obligaţi, la primirea stocului de lozuri, sa semneze de primire pe cele trei exemplare ale procesului-verbal de predare-primire.
ART. 6
Vanzatorii sunt obligaţi sa punã la dispoziţia jucatorilor, spre alegere, toate lozurile pe care le-au ridicat dela sucursale, sa dea jucatorilor cumpãrãtori de lozuri toate lãmuririle necesare şi sa scrie sau sa imprime, în momentul vânzãrii, pe verso lozului cuvântul "Achitat", semnand dedesubt.
ART. 7
Vanzatorilor care, vanzand toate lozurile ridicate dela sucursala, vor voi sa mai ridice un stoc de lozuri pentru vânzare, nu li se va incredinta de sucursala un nou stoc de lozuri, decât contra dovezii ca au depus la Banca Republicii Populare Romane, în contul sucursalei, costul noului stoc de lozuri ce vor sa ridice.
ART. 8
Vânzarea se închide la sfârşitul zilei din ajunul tragerii.
ART. 9
În dimineata zilei de tragere, toţi vanzatorii sunt obligaţi sa depunã la Banca Republicii Populare Romane, în contul sucursalei, suma de bani reprezentând costul integral al tuturor lozurilor cumpãrate pe credit dela sucursala.
Dovezile obţinute dela Banca Republicii Populare Romane, vor fi depuse de vânzãtori la sediul sucursalei de unde au cumpãrat lozurile, în aceiaşi zi, cel mai târziu, pana la ora 13.
Sub nici un motiv, vanzatorii nu vor putea restitui Loteriei de Stat lozurile pe care le-au ridicat dela sucursala.
ART. 10
Directorii de sucursale vor convoca la sediul sucursalei, în ziua tragerii, între orele 8-10 dimineata, o comisiune compusa din: un procuror, din Parchetul Tribunalului local, ca preşedinte; un reprezentant al Secţiunii financiare, din Sfatul Popular local, şi Directorul sucursalei, ca membri, ca secretar.
ART. 11
Atribuţiunile acestei comisiuni sunt:
Verificarea cantitativã a lozurilor rãmase nevandute gestionarului sucursalei, prin comparatie cu procese-verbale de predare-primire, prevãzute la art. 5.
Anularea tuturor lozurilor rãmase nevandute la sucursala, prin taierea unui colt al fiecãrui loz.
Insiruirea tuturor lozurilor anulate pe sfori sau sarme dintr-o singura bucata, ale cãror capete vor fi sigilate cu sigiliul Parchetului Tribunalului local, pe nişte cartonase 6x10 cm, pe care vor semna propriu toţi membrii comisiunii.
Întocmirea unui proces-verbal, cuprinzând amãnunţit toate operaţiunile efectuate de comisiune şi toate constatãrile comisiunii.
ART. 12
Tragerile Loteriei Populare vor avea loc la Bucureşti sau în alta localitate, care se va anunta la timp de Loteria de Stat, vor fi publice şi se vor face numai în zilele lucrãtoare şi numai dupã amiaza, cel mai devreme, dupã ora 17.
Supravegherea şi controlul tragerilor se vor face de o comisiune compusa din:
Un funcţionar din Ministerul Finanţelor, ca preşedinte;
Un procuror, şi un funcţionar al Loteriei de Stat, ca membri, şi un secretar, delegat de Loteria de Stat în ajunul tragerii.
Comisiunea îşi va alãturã doi cetãţeni din public, care se vor legitima şi vor observa ca tragerea sa decurga normal.
ART. 13
Atribuţiunile comisiunii sunt:
Verificarea urnelor şi biletelor numerotate;
Introducerea bilelor în urne;
Efectuarea tragerii;
Citirea şi afişarea numerelor ieşite;
Întocmirea unui proces-verbal cuprinzând toate operaţiunile efectuate şi toate constatãrile efectuate şi toate constatãrile comisiunii.
ART. 14
Pentru efectctuarea tragerilor se vor folosi doua urne şi patruzeci şi opt de bile.
Bilele vor fi formate din doua emisfere, insurubate şi vor fi numerotate în interior.
Prima urna va cuprinde opt bile numerotate dela zero la şapte inclusiv; iar a doua urna va cuprinde patru serii de câte zece bile, numerotate dela zero la noua.
ART. 15
Pentru tragerea fiecãrui câştig mare, ce se atribue unui singur de loz, se va extrage din prima urna o bila a carei cifra va reprezenta zecile de mii, iar din a doua urna se vor extrage consecutiv, patru bile, ale cãror cifre se vor reprezenta, în ordinea extragerii, miile, sutele, zecile şi unitãţile.
Dupã formarea, în acest fel, a unui numãr, bilele extrase se vor insuruba din nou şi se vor introduce la loc, în urnele respective, pentru formarea unui al doilea numãr şi asa mai departe, pana când se epuizeaza toate câştigurile mari.
În cazul în care, la aceasta tragere s-ar forma exact acelaşi numãr care a mai fost format odatã, a doua tragere a acestui numãr se va anula şi se va forma un nou numãr, conform dispoziţiunilor de mai sus.
Numãrul 80.000 va fi reprezentat de cinci zerouri, neexistand cifra 8 în prim urna.
ART. 16
Pentru tragerea câştigurilor, pe care se atribuie procentual mai multor numere de lozuri, pe baza terminatiunilor numerice, tragerea se va efectua numai cu ajutorul bilelor din urna a doua, extragandu-se bilele necesare pentru formarea cantitãţii de terminatiuni câştigãtoare, ingaduite de planul seriei lunare respective, a loteriei.
Spre exemplu, conform planului Loteriei Populare, pe luna Decemvrie 1949, se vor extrage:
Pentru 40 câştiguri a 10.000 lei, cinci serii de câte 4 bile, reprezentând cinci terminatii;
Pentru 80 câştiguri a 5.000 lei, trei bile, reprezentând o terminatie;
Pentru 240 câştiguri a 2.000, trei serii de câte trei bile, reprezentând trei terminatii;
Pentru 8.000 câştiguri a 200 lei, o singura bila reprezentând o terminatie.
ART. 17
Dacã la viitoarele serii periodice lunare sau bilunare, Loteria de Stat, cu aprobarea Ministerului Finanţelor, va modifica planul câştigurilor, tragerile se vor efectua, principial, conform art. 14, 15 şi 16 din prezenta deciziune, modificandu-se prin decizia directorului Loteriei de Stat, amanunturile cu privire la mijloacele necesare efectuãrii tragerilor, pentru a se adapta aceste dispoziţiuni noului plan.
ART. 18
Dupã formarea şi aplicarea fiecãrei terminatiuni câştigãtoare, bilele scoase din urna vor fi din nou insurubate şi reintroduse în urna, dupã care se va proceda la formarea altei terminatii.
Dacã la aceeaşi categorie de câştiguri procentuale se repeta exact aceleaşi cifre, a doua tragere de terminatii se va anula, procedându-se la formarea altei terminatii.
ART. 19
Cumulul câştigurilor este permis numai pentru toate câştigurile procentuale şi pentru acestea, cu unul din câştigurile mari, acordate unui singur numãr de loz.
ART. 20
Procesul-verbal dresat de comisiunea de tragere se va pãstra la Loteria de Stat pana la închiderea exerciţiului financiar anual, în care se înglobeazã tragerea respectiva.
ART. 21
Loteria de Stat va edita lista oficialã a castigatorilor, aceasta fiind singura comunicare care obliga Loteria de Stat la plata câştigurilor.
ART. 22
Vanzatorii sunt obligaţi sa obţinã dela sucursala de unde au ridicat lozurile, fondurile necesare plãţii câştigurilor, în termen de cel mult douãzeci şi patru de ore dela apariţia listei oficiale de câştiguri.
În acest scop, vanzatorii vor solicita în scris fondurile necesare, în termenul arata mai sus, indicând numerele de lozuri vândute de ei care au ieşit câştigãtoare şi urmeazã a fi plãtite de ei.
ART. 23
Lozul este la purtãtor, în sensul ca simpla deţinere a unui loz câştigãtor indreptateste pe deţinãtor la încasarea câştigului, Loteria de Stat, prin organele sale de desfacere şi plata, neavând nici o obligaţiune de a cerceta provenienta lozului câştigãtor în manile prezentatorului.
Cazurile de deţinere frauduloasã a lozurilor vor fi stabilite de cei intersati, prin acţiuni în justiţie. Loteria de Stat neputând fi citata în aceste procese.
ART. 24
Jucatorii castigatori se vor prezenta pentru plata la sediul de vânzare indicat pe verso lozului.
ART. 25
Câştigurile se anuleazã prin prescrierea lozurilor câştigãtoare în a cinsprezecea zi dela tragere, la ora închiderii sediilor de vânzare, ziua tragerii nesocotindu-se în acest calcul.
În cazuri de forta majorã, bine dovedite, Comisia prevãzutã la art. 12, convocatã de directorul Sucursalei Bucureşti, va putea decide plata unor asemenea câştiguri jucatorilor care vor prezenta lozurile câştigãtoare la plata în termen de 24 ore dela încetarea cauzelor de forta majorã invocate.
Se înţelege prin cazuri de forta majorã numai impiedicarile absolute şi total imprevizibile, care au determinat pe jucator sa nu se prezinte la plata în termenul prescris de primul alineat al acestui articol.
ART. 26
Plata câştigurilor se va face numai contra lozului câştigãtor.
Casierul plãtitor al câştigului este obligat sa legitimeze persoana cãreia îi face plata şi sa noteze, pronumele, domiciliul şi actul de legitimatie al acestei persoane.
Lozurile câştigãtoare plãtite se vor anula chiar în momentul plãţii, prin scrierea sau imprimarea, cu litere mari, pe fata lozului, a cuvintelor: "Câştig plãtit".
ART. 27
Toate lozurile câştigãtoare plãtite şi anulate în condiţiunile art. 26, vor fi depuse de cei ce au plãtit câştigurile, la sucursala de care depinde sediul de vânzare, în a saisprezecea zi dela tragere, calculatã conform art. 25, cel mai târziu, la ora opt dimineata.
Directorii de sucursale nu vor primi la decontare lozurile neprezentate în termenul de mai sus. Pentru suma reprezentând cistigurile plãtite, pe baza unor asemenea lozuri, va fi urmãrit vânzãtorul respectiv, conform procedurii fiscale.
Vanzatorii din alte localitãţi decât aceea unde se afla sediul sucursalei, vor expedia lozurile prin posta în termenul prevãzut de primul alineat.
Directorii de sucursale vor inainta la Serviciu Conabilitatii Loteriei de Stat toate lozurile câştigãtoare plãtite, anulate şi depuse în termen de vânzãtori, în chiar ziua când le-au primit dela aceştia mai înainte de amiaza.

CAP. 3
Dispoziţiuni speciale

ART. 28
Secretul jocului este asigurat în sensul ca numai cu consimţãmântul jucatorului câştigãtor se va putea da publicitãţii numele, pronumele, sau alte date asupra sa şi eventual, fotografia sa.
ART. 29
Jucatorii care vor plati anticipat lozuri, sau care vor lua lozurile plãtite în depozitul vânzãtorului, sau care vor depune lozul câştigãtor fãrã a primi în schimb câştigul cuvenit, nu pot avea niciun fel de pretentiune, impotriva Loteriei de Stat.
ART. 30
Vanzatorii nu au dreptul sa vândã decât contra portretului tipãrit pe loz, neputând nici diminua, nici majorã acest preţ, sub nici un motiv.
De asemenea, nici un fel de reţinere, de nici un fel nu se va putea face de nimeni, la plata câştigurilor.
ART. 31
Membrii comisiunilor instituite prin prezenta deciziune vor fi retibuiti conform dispoziţiunilor legale în vigoare.

CAP. 4

ART. 32
Orice abateri dela prezenta deciziune, din partea funcţionarilor Loteriei de Stat, a vanzatorilor sau a membrilor comisiunilor constituite, vor fi urmãrite şi sancţionate, conform <>art. 3. litera g, din decretul Nr. 183 din 1949 , pentru sancţionarea infracţiunilor economice.
ART. 33.
Toţi cei ce vor incredinta spre vânzare lozurile Loteriei Populare unor persoane neautorizate de Loteria de Stat, precum şi cei ce vor vinde aceste lozuri fãrã a poseda o autorizaţie prealabilã şi specialã din partea Loteriei de Stat, vor fi urmãriţi şi sancţionaţi, conform articolului 3, litera g, din decretul Nr. 183 din 149, pentru sancţionarea infracţiunilor economice.
ART. 34
Functionarii şi vanzatorii care îşi vor însuşi bani sau materiale, din operaţiunile Loteriei Populare, vor fi la fel de urmãriţi şi sancţionaţi pentru delictul sabotaj economic, conform <>art. 4, litera c, din decretul Nr. 183 din 1949 , pentru sancţionarea infracţiunilor economice.
ART. 35
Toţi acei care cu vãditã rea credinţa se vor deda la manopere frauduloase, de orice natura, inducand în eroare organele Loteriei de Stat în scopul de a le determina sa achite câştiguri ce nu sunt datorate, conform prezentelor norme, se vor urmãri şi sanctiona, conform <>art. 3, litera d, din decretul Nr. 183 din 1949 .

CAP. 5

ART. 36
Orice dispoziţiuni contrarii prezentei deciziuni, se abroga.
ART. 37
Prezentele norme se vor publica în Buletinul Oficial al Republicii Populare Romane şi vor intra în vigoare cu începere dela 18 Noemvrie 1949.
Data la 16 Noemvrie 1949.

Ministru,
Vasile Luca



──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016