Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Noi, ministrul finantelor,
Avand in vedere decretul nr. 420 din 1948 ;
Avand in vedere decretul nr. 199 din 1949 ;
Avand in vedere decizia nr. 4.792 din 25 august 1949 , a acestui minister,
Decidem:
Normele pentru efectuarea operatiunilor loteriei numita " Loto Saptamanal", republicate in Monitorul Oficial nr. 172 din 28 iulie 1948, cu modificarile publicate in Monitorul Oficial nr. 31 din 7 Februarie 1949, se modifica si se republica in intregime, precum urmeaza:
ART. 1
Participarea la Loto saptamanal este asigurata oricui, prin cumpararea unui bilet, care va avea imprimat urmatoarele:
Stema R.P.R.
Firma "Loteria de Stat", Societate Comerciala de Stat.
Titlul
"Loto Saptamanal".
Seria, in litere.
Numarul, in cifre.
Semnatura directorului.
Cuvintele: "Suma jucata", si "data tragerii".
Litera U pe primul exemplar si litera d pe al doilea exemplar scrise mare si vizibil in dreapta.
In partea de jos biletele vor purta mentiunea ca sunt la purtator.
Vanzatorii sunt obligati sa scrie, sau sa imprime citet pe ambele exemplare ale biletelor, numele lor si sediul unde au vandut biletul.
ART. 2
Vanzarea biletelor de Loto se face pe regiuni, prin sucursale, colecturi, debite C.A.M. institutii si intreprinderi de Stat, sau oricare alti vanzatori, autorizati de Loteria de Stat.
ART. 3
Loteria de Stata re dreptul, sa pretinda, celor ce vor solicita autorizatia de a vinde bilete de Loto, o garantie, in numerar, gaj sau ipoteca, apreciind de la caz la caz, forma si cuantumul acestei garantii, dupa volumul vanzarii si dupa starea materiala si morala a vanzatorului.
In nici un caz aceasta garantie nu va putea fi inferioara sumei reprezentand jumatate din costul biletelor predate vanzatorului, in prima saptamana.
Ulterior, garantia va putea fi micsorata sau majorata, in raport cu volumul vanzarii.
ART. 4
Toti cei autorizati a vinde bilete de Loto vor primi de la sucursala Loteriei de Stat, de care depinde sediul lor, carnete de cate 100 bilete de Loto, fiecare bilet fiind in dublu exemplar.
Carnetele vor purta pe coperta seria in litere si primul si ultimul numar in cifre.
ART. 5
La cererea jucatorului, vanzatorii vor completa personal, pe bilet, numerele indicate de jucator si data tragerii, punand o coala de indigo, indoita astfel, pentru ca tot de scrie, sa se imprime concomitent, pe unicat, pe verso unicatului si pe duplicat.
In nici un caz, vanzatorii nu vor ingadui jucatorilor sa-si completeze singuri biletele, sub sanctiunea ridicarii autorizatiei de vanzare.
ART. 6
Nu este ingaduit, in completarea biletului, nici o stersatura si nici o modificare.
In caz de greseli, facute de vanzator la completarea biletului, sau de greseli de tipar, vanzatorii sunt obligati sa anuleze biletul, concomitent pe ambele exemplare si pe verso unicatului, prin doua linii trase crucis, in diagonala, peste bilet.
ART. 7
Jucatorul este obligat, pe propria sa raspundere, sa observe, ca biletul ce i se elibereaza sa fie conform cu normele de mai sus.
ART. 8
Vanzatorii vor da contra-cost, jucatorilor, exemplarul de bilet, care poarta litera D in dreapta, in carnet, ramanand unicatul biletului.
ART. 9
Vanzarea se inchide la sfarsitul zilei din ajunul tragerii.
ART. 10
In dimineata zilei fixata pentru tragere, cel mai tarziu pana la ora 9, toti vanzatorii vor depune la sediul sucursalei, de care depinde sediul lor, carnetele din care au vandut sau au anulat biletele.
Carnetele vor fi insiruite pe sfori sau sarme si vor fi insotite de un borderou, prin grija vanzatorilor.
Borderourile vor cuprinde seriile si numerele biletelor vandute, sau anulate si sumele realizate randuite dupa carnetele respective.
ART. 11
In acelasi timp, vanzatorii vor depune la Banca Republicii Populare Romane, in contul sucursalei de care depind, sumele de bani, realizate din vanzarea biletelor de Loto conform borderourilor verificate si vizate de sucursala, in raport cu fisa de evidenta.
Vanzatorii au dreptul sa-si retina comisionul cuvenit. Dovezile obtinute de la banca Republicii Populare Romane vor depuse de vanzator la sediile sucursalelor de care depind, in ziua tragerii, cel mai tarziu inainte de amiaza.
Sucursalele vor face operatiunile de virament, cu privire la cotele cuvenite Loteriei de stat, din sumele depuse de vanzatori la Banca Republicii Populare Romane.
ART. 12
Directorul sucursalei se va ingriji sa intruneasca in ziua tragerii intre orele 10-14, Comisiunea locala, compusa din urmatoarele persoane:
- un procuror, ca presedinte.
- un delegat al sectiunii financiare din Sfatul Popular Local
- un reprezentant al colectorilor.
Directorul sucursalei.
- un functionar al sucursalei ca secretar.
Membrii comisiei vor primi indemnizatii, conform legilor, deciziilor si instructiunilor in vigoare.
ART. 13
Atributiunile comisiunii, inainte de tragere, sunt:
Sigilarea capetelor sforilor sau sarmelor cu carnete, depuse de vanzatori.
Aplicarea, la capetele sforilor, a unui cartonas 6x10 cm pe care toti membrii comisiei vor semna personal.
Inchiderea sforilor cu carnete astfel sigilate la capete, in cutii, case de bani, lazi, etc., care se vor sigila si incuia dublu, astfel ca o cheie sa ramana la procuror si o cheie la directorul sucursalei.
ART. 14
Tragerea are loc la Bucuresti, in fiecare Luni dupa amiaza, cu incepere de la ora 17, in asistenta publicului, sub conducerea, supravegherea si controlul unei comisiuni compusa din:
- Un functionar al Ministerului Finantelor, ca presedinte.
- Un procuror.
- Un functionar al Loteriei de Stat care va indeplini si functiunea de secretar.
Comisia isi va alatura doi cetateni din public, care se vor legitima si vor observa ca tragerea sa decurga normal.
Schimbarea zilei de tragere, in alta zi din saptamana se va anunta si publica.
ART. 15
Mecanismul tragerii consta in extragerea consecutiva, a 7 bule, dintr-o urna, in care se afla 90 de bule, purtand gravate in interior un numar de la 1-90.
ART. 16
Atributiunile comisiunii sunt:
Verificarea urnei si bulelor cu numere.
Introducerea bulelor in urna.
Efectuarea tragerii.
Citirea si afisarea numerelor iesite.
Intocmirea procesului-verbal, cuprinzand toate operatiunile efectuate.
ART. 17
Numerele iesite din urna vor fi afisate la toate sucursalele colecturile si la toate sediile de vanzare de bilete Loto, vor fi publicate in presa si difuzate prin radio.
ART. 18
Jucatorul care are scrisa pe biletul sau o combinatie de 3 numere din cele 7 iesite din urna este castigator.
ART. 19
Jucatorii care constata ca sunt castigatori, sunt obligati sa se prezinte la sediul sucursalei, de care depinde sediul vanzatorului, de unde au cumparat biletul, cel mai tarziu, pana in sambata urmatoare tragerii, mai inainte de orele 13, depunand biletul pentru viza.
Jucatorii vor primi in schimbul biletului depus, un bon, cuprinzand seria si numarul biletului predat, combinatia jucata, semnatura functionarului sucursalei si stampila sucursalei, toate aceste date trebuind a fi completate numai in momentul predarii bonului.
ART. 20
Comisia prevazuta la art.12., cu prezenta obligatorie a tuturor membrilor, va proceda la desigilarea si deschiderea cutiilor cu biletele unicate.
Procurorul personal, va extrage de pe sfoara sau sarma, unicatele biletelor castigatoare.
Comisia va controla prin comparatie, duplicatele depuse de jucatori, cu unicatele din carnetele extrase de sforile sigilate, va consemna intr-un proces-verbal, in afara de toate operatiunile efectuate, seriile si numerele biletelor si combinatiile castigatoare si va viza biletele castigatoare, prin semnaturile tuturor membrilor comisiunii.
Aceste operatiuni se vor efectua in Sambata urmatoare tragerii, de la orele 17 inainte.
ART. 21
Castigul se stabileste astfel:
50% din suma realizata din vanzarea biletelor de loto, se imparte la combinatiile castigatoare, prezentate la viza, in termenul prevazut de art. 19 de mai sus si declarate valabile de Comisiunea prevazuta de art. 12 si 20.
50% din suma realizata din vanzarea biletelor de loto, revine Loteriei de Stat.
ART. 22
Daca la una, sau la mai multe trageri nu a iesit nici o combinatie castigatoare, cota de 50% cuvenita jucatorilor, se adauga la cota jucatorilor din saptamana urmatoare, Loteria de Stat neretinand, decat cota de 50% din vanzarea saptamanii respective.
ART. 23
Plata castigurilor se va face prin succursalele sau organe special insarcinate, de care vor depinde sediile vanzatoare ale biletelor castigatoare, cu incepere din Duminica urmatoare tragerii, de la ora 8 dimineata.
ART. 24
Jucatorii care au depus, in termenul prevazut la art. 19 de mai sus, biletele pentru viza sunt obligati sa se prezinte la plata, in termen de cel mult 15 zile libere de la data tragerii, prezentand bonul primit.
ART. 25
Plata se va face numai contra predarii bonului, jucatorul semnand pe verso acestui bon, de primirea sumei, dupa ce va arata ca a primit suma, indicand-o in cifre si litere.
ART. 26
Secretul jocului este asigurat, in sensul ca numai cu consimtamantul jucatorului, se va putea da publicitatii numele sau si eventual fotografia sa.
Sanctiuni.
ART. 27
Biletele de loto, care vor cuprinde stersaturi, corecturi, numere nedeslusite, care nu vor putea fi identificate, din oricare alte cauze, sau nu vor cuprinde vreuna din mentiunile de la art.1, vor fi considerate nule si vor fi vizate ca atare de procurorul - presedinte al Comisiei locale de verificare.
ART. 28
Toti cei ce vor vinde bilete de loto, fara o prealabila autorizatie din parte Loteriei de Stat, vor fi urmariti si sanctionati, conform legilor in vigoare, pentru delictul de sabotare, a bunului mers al Societatii "Loteria de Stat".
ART. 29
Vanzatorii autorizati, care nu vor prezenta prezentele norme, vor fi sanctionati cu retragerea autorizatiei de vanzare, pe timp limitat, sau definitiv sin in afara de raspunderea lor civila, pentru eventualele daune, vor putea fi urmariti si sanctionati conform legilor in vigoare, pentru delictul de sabotaj al intreprinderii.
ART. 30
Nerespectarea prezentelor dispozitiuni de catre functionarii Loteriei e Stat, se va urmari si sanctiona conform legilor in vigoare, considerandu-se delict de sabotaj. Aceleasi instructiuni se vor aplica si componentilor Comisiunilor prevazute de aceste norme, in caz de abateri grave de la indatoririle lor.
ART. 31
Neprezentarea jucatorilor si nedepunerea pentru viza, a biletelor castigatoare, in termenul si conditiunile prevazute de art. 19 de mai sus, atrage anulara castigului, in favoarea celorlalti jucatori.
ART. 32
Neprezentarea jucatorilor, in termenul prevazut la art. 24 de mai sus, pentru plata castigului, atrage anularea castigului, in favoarea Loteriei de Stat.
ART. 33
Functionarii societatii sau vanzatorii care vor pierde, sau carora li se va fura, unul sau mai multe carnete cu bilete loto, sunt obligati, sa incunostiinteze imediat, sucursala de care depind. Directorul sucursalei va lua masuri, in aceste cazuri, ca numerele cuprinse in acele carnete sa fie anulate de comisia prevazuta de art.12.
Dispozitii finale.
ART. 34
Orice dispozitiuni contrarii prezentei deciziuni, se abroga.
ART. 35
Prezentele norme se vor publica in presa si vor intra in vigoare cu incepere de la 1 Octombrie 1949.
p.Ministru,
A. Vijoli
Bucuresti, 17 Septembrie 1949.
Nr. 5255.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: