Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 461 din 20 aprilie 2006  pentru aprobarea Metodologiei privind medierea neintelegerilor precontractuale in sectorul gazelor naturale - segmentul concurential    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 461 din 20 aprilie 2006 pentru aprobarea Metodologiei privind medierea neintelegerilor precontractuale in sectorul gazelor naturale - segmentul concurential

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 461 din 29 mai 2006
În temeiul prevederilor art. 8 lit. r) şi ale <>art. 10 alin. (4) şi (5) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv ale art. 2 din Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 400/2005 pentru aprobarea Metodologiei privind medierea neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul reglementat,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind medierea neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale segmentul concurenţial, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 3
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Ştefan Cosmeanu

Bucureşti, 20 aprilie 2006.
Nr. 461.

ANEXĂ

METODOLOGIE
privind medierea neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul concurenţial

CAP. I
Scop. Domeniu de aplicare

ART. 1
(1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, denumitã în continuare ANRGN, este abilitatã sã medieze neînţelegerile precontractuale în sectorul gazelor naturale, în conformitate cu prevederile <>art. 8 lit. r) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prezenta metodologie este elaboratã în scopul realizãrii unei medieri operative, eficiente şi echidistante a neînţelegerilor apãrute la încheierea contractelor comerciale din cadrul segmentului concurenţial al pieţei interne de gaze naturale.
ART. 2
În înţelesul prezentei metodologii, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) segment concurenţial al pieţei interne de gaze naturale activitãţile desfãşurate în baza contractelor perfectate între doi furnizori sau între un furnizor şi un consumator eligibil de gaze naturale, având ca obiect vânzarea-cumpãrarea gazelor naturale;
b) neînţelegere precontractualã în sectorul gazelor naturale segmentul concurenţial - divergenţa apãrutã în procesul de perfectare a contractelor comerciale prevãzute la lit. a); este asimilatã neînţelegerii precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul concurenţial semnarea cu obiecţiuni sau divergenţe a contractelor comerciale prevãzute la lit. a), în conformitate cu dispoziţiile art. 39 din Codul comercial.

CAP. II
Procedura de mediere a neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul concurenţial

SECŢIUNEA 1
Prevederi generale

ART. 3
Neînţelegerile apãrute în procesul încheierii contractelor prevãzute la art. 2 lit. a) pot fi supuse medierii ANRGN, conform procedurii prevãzute în prezentul capitol.
ART. 4
(1) Medierea neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul concurenţial constã în organizarea unor întâlniri de clarificare la sediul ANRGN, rezultatul acestora urmând a fi consemnat într-o minutã semnatã de reprezentanţii legali sau, dupã caz, convenţionali ai pãrţilor în cauzã, precum şi de membrii Comitetului de mediere din cadrul ANRGN, respectiv de secretarul acestuia.
(2) Pe durata derulãrii procedurii de mediere în cadrul ANRGN nu poate fi desfãşuratã nicio altã formã de mediere.

SECŢIUNEA a 2-a
Medierea

ART. 5
(1) ANRGN declanşeazã procedura de mediere la data înregistrãrii cererii de mediere, prin care ambele pãrţi solicitã medierea neînţelegerii precontractuale în cauzã.
(2) Modelul cererii de mediere este prevãzut în anexã.
ART. 6
(1) La cererea de mediere vor fi anexate documente justificative pe care partea/pãrţile îşi întemeiazã susţinerile şi care sunt de naturã sã clarifice punctul de vedere al fiecãrei pãrţi.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) vor fi prezentate în original sau, dupã caz, în copie certificatã pentru conformitate cu originalul, în douã exemplare, unul pentru ANRGN şi unul pentru cealaltã parte.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1) pot fi:
a) documente economico-financiare;
b) corespondenţa comercialã dintre pãrţi;
c) alte documente cuprinzând date şi/sau informaţii tehnice ori de altã naturã, necesare pentru medierea neînţelegerii precontractuale în cauzã.
(4) Dacã cererea sau documentele anexate sunt redactate într-o limbã strãinã, acestea vor fi însoţite de traduceri autorizate.
ART. 7
(1) Preşedintele ANRGN numeşte prin decizie internã:
a) Comitetul de mediere;
b) secretarul Comitetului de mediere - persoana responsabilã cu asigurarea secretariatului Comitetului de mediere.
(2) Comitetul de mediere prevãzut la alin. (1) lit. a) va fi alcãtuit, în funcţie de gradul de complexitate al cauzei deduse spre mediere, din minimum 3 membri din cadrul ANRGN.
(3) ANRGN poate apela, dupã caz, la consultanţi, persoane fizice sau juridice de drept privat, care nu sunt în conflict de interese cu pãrţile în cauzã.
ART. 8
Secretarul Comitetului de mediere, desemnat în condiţiile art. 7 alin. (1) lit. b), are urmãtoarele atribuţii:
a) alcãtuirea dosarului cauzei; acesta va cuprinde: cererea de mediere, documentele justificative pe care pãrţile îşi întemeiazã susţinerile, precum şi dovezile de convocare/comunicare;
b) pregãtirea întâlnirii de clarificare şi convocarea pãrţilor;
c) completarea dosarului, la solicitarea Comitetului de mediere;
d) redactarea minutei.
ART. 9
(1) Dupã consultarea membrilor Comitetului de mediere, secretarul acestuia va comunica pãrţilor data organizãrii întâlnirii de clarificare.
(2) Pãrţile vor fi convocate prin fax sau prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire; data organizãrii întâlnirii de clarificare va fi adusã la cunoştinţa pãrţilor cu minimum 3 zile lucrãtoare înainte de acest moment.
(3) Comunicãrile se fac la sediile indicate de pãrţi în cererea de mediere.
ART. 10
Întâlnirea de clarificare are loc la sediul ANRGN, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data înregistrãrii cererii.
ART. 11
(1) La cererea membrilor Comitetului de mediere, secretarul acestuia va solicita pãrţii/pãrţilor completarea cererii sau a documentaţiei depuse şi, dupã caz, precizãri scrise.
(2) Pãrţile sunt obligate ca în termen de maximum 3 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii sã transmitã completãrile; în caz contrar, vor fi luate în considerare exclusiv documentele existente la dosar.
ART. 12
(1) Pãrţile vor participa la întâlnirea de clarificare prin reprezentanţii legali sau prin persoanele desemnate de acestea în baza unei procuri speciale.
(2) Pentru cetãţenii strãini şi apatrizi se va apela la interpreţi; cheltuielile ocazionate de prezenţa interpreţilor sunt suportate de partea care a apelat la serviciile acestora.
(3) Dacã una sau ambele pãrţi, deşi convocate, nu se prezintã la întâlnirea de clarificare, ANRGN va transmite acestora punctul de vedere scris al autoritãţii, respectiv va proceda la clasarea dosarului cauzei.
ART. 13
(1) Pe parcursul desfãşurãrii procedurii de mediere, partea/pãrţile pot solicita o singurã datã Comitetului de mediere amânarea întâlnirii de clarificare programate, pentru motive întemeiate, care sã justifice imposibilitatea pãrţii/pãrţilor în cauzã de a se prezenta; în acest caz, notificarea trebuie sã fie înregistratã la ANRGN cu minimum douã zile lucrãtoare înainte de data fixatã pentru organizarea întâlnirii de clarificare.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) întâlnirea de clarificare va avea loc în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data fixatã pentru dezbaterea iniţialã, cu condiţia reconvocãrii pãrţilor în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2).
ART. 14
(1) În cadrul întâlnirii de clarificare pãrţile îşi exprimã poziţia, argumentatã cu probe pertinente, concludente şi utile.
(2) Lucrãrile întâlnirii de clarificare sunt consemnate de cãtre secretarul Comitetului de mediere într-o minutã.
(3) În funcţie de gradul de complexitate al neînţelegerii precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul concurenţial -, dedusã spre mediere, membrii Comitetului de mediere, de comun acord cu reprezentanţii pãrţilor, pot conveni asupra organizãrii, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data semnãrii minutei, a unei noi întâlniri de clarificare. În cadrul acesteia pot fi prezentate documente justificative, altele decât cele prevãzute la art. 6, cu condiţia ca acestea sã fie transmise ANRGN cu minimum 3 zile calendaristice înaintea datei stabilite pentru noua întâlnire de clarificare.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3) pãrţile prezente vor lua cunoştinţã despre termenul fixat pentru noua întâlnire de clarificare.
ART. 15
Minuta cuprinde în mod obligatoriu:
a) numele şi prenumele reprezentanţilor pãrţilor, precum şi ale membrilor Comitetului de mediere, inclusiv ale secretarului;
b) data şi locul unde este încheiatã;
c) obiectul întâlnirii de clarificare;
d) temeiul legal al convocãrii pãrţilor în cadrul întâlnirii de clarificare;
e) poziţia iniţialã a pãrţilor, precum şi probele pe care acestea şi-au întemeiat susţinerile, respectiv punctul de vedere final al fiecãreia dintre pãrţi;
f) poziţia ANRGN, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
g) semnãtura reprezentanţilor pãrţilor, a membrilor Comitetului de mediere, precum şi a secretarului acestuia.
ART. 16
(1) Minuta este redactatã în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, respectiv unul pentru ANRGN.
(2) Minuta va fi comunicatã pãrţilor, în vederea semnãrii acesteia, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data organizãrii întâlnirii de clarificare.
ART. 17
Minuta are caracter declarativ şi constatator, neechivalând cu o hotãrâre obligatorie pentru pãrţi.
ART. 18
(1) În situaţia în care în urma medierii pãrţile ajung la o înţelegere, acestea vor proceda la încheierea contractului în forma convenitã.
(2) În cazul nesoluţionãrii amiabile a neînţelegerilor precontractuale în cauzã, pãrţile pot demara procedura soluţionãrii litigiilor în materie comercialã, conform prevederilor Codului de procedurã civilã.
ART. 19
(1) Dosarul întocmit conform art. 8 lit. a) şi c) este confidenţial.
(2) Dosarul se pãstreazã la sediul ANRGN pentru o perioadã de 10 ani.
(3) Evidenţa dosarelor este ţinutã de cãtre secretarul Comitetului de mediere.
ART. 20
Membrii Comitetului de mediere, secretarul acestuia şi, dupã caz, consultanţii au obligaţia de a nu divulga documentele, datele şi informaţiile de care iau cunoştinţã în aceastã calitate, fãrã a avea acordul prealabil al pãrţilor implicate.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 21
(1) Pe parcursul derulãrii procedurii de mediere a neînţelegerilor precontractuale în sectorul gazelor naturale - segmentul concurenţial, pãrţile pot conveni asupra stingerii neînţelegerii apãrute la încheierea contractului.
(2) Înscrisul constatator prin care este consfinţitã înţelegerea pãrţilor va fi comunicat ANRGN în termen de maximum o zi de la data semnãrii acestuia.
ART. 22
Anexa face parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXĂ


──────
la metodologie
──────────────

CERERE DE MEDIERE





Cãtre
Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
Subscrisele:
1. ..............................................................,
(denumirea şi numele reprezentanţilor legali)
.................................................................,
(sediul)
.................................................................,
(telefon/fax)
.................................................................,
(cod unic de înregistrare)
.................................................................,
(atribut fiscal)
.................................................................,
(numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului)

prin reprezentantul legal/convenţional ..........................,
şi
2. .............................................................,
(denumirea şi numele reprezentanţilor legali)
.................................................................,
(sediul)
.................................................................,
(telefon/fax)
.................................................................,
(cod unic de înregistrare/numãr de înregistrare la ..........)
.................................................................,
(atribut fiscal)
.................................................................,
(numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului)

prin reprezentantul legal/convenţional ..........................,
solicitãm prin prezenta cerere medierea neînţelegerii apãrute în
cadrul negocierilor desfãşurate pentru încheierea contractului
..................................................................
(Urmeazã expunerea pe scurt a obiectului neînţelegerii:
[] indicarea precontractului
[] indicarea clauzelor divergente).

..............................
(data)
.............................. ............................
(semnãtura pãrţii 1) (semnãtura pãrţii a 2-a)



___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016