Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 458 din 9 iunie 2005  privind modificarea si completarea Conditiilor generale de contractare pentru consumatorii captivi de gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 458 din 9 iunie 2005 privind modificarea si completarea Conditiilor generale de contractare pentru consumatorii captivi de gaze naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 490 din 10 iunie 2005
Având în vedere prevederile Deciziei preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.078/2003 privind aprobarea Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 10 alin. (4) şi (5) din Legea gazelor nr. 351/2004 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

ART. I
Anexa nr. 1 "Condiţii generale de contractare pentru consumatorii captivi casnici de gaze naturale" la Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 308/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 7 aprilie 2005, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 4 al capitolului I "Cerinţe generale" va avea urmãtorul cuprins:
"4. Contravaloarea gazelor naturale consumate se determinã prin înmulţirea cantitãţii de gaze naturale consumate în perioada de facturare cu valoarea preţului final reglementat al gazelor naturale."
2. Litera d) din cadrul literei C a punctului 1 al capitolului II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"d) constatarea de cãtre furnizor a unor intervenţii de naturã a influenţa mãsurarea corectã a consumului;".
3. Litera e) din cadrul literei C a punctului 1 al capitolului II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"e) neachitarea facturii reprezentând contravaloarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale prestate, la termenele stipulate prin contractul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi casnici, a contravalorii altor servicii efectuate de furnizor rezultate din obligaţiile acestuia şi neincluse în preţul final reglementat, a majorãrilor de întârziere aferente sau a eventualelor daune-interese rezultate din deteriorarea unor instalaţii ale furnizorului, când acestea se datoreazã culpei consumatorului casnic;".
4. Litera D a punctului 1 al capitolului II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"D. sã solicite consumatorului casnic care a ajuns în situaţia de întrerupere a furnizãrii pentru neplatã constituirea, în vederea reluãrii furnizãrii, a unei garanţii, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.043/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare; valoarea garanţiei se calculeazã pentru o cantitate de 300 mc de gaze naturale, la preţul final reglementat al gazelor naturale, inclusiv T.V.A., valabil la data constituirii acesteia. Garanţia se va returna consumatorului, dupã scãderea eventualelor debite, în cazul rezilierii contractului de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi casnici sau dacã timp de 2 ani consecutivi consumatorului nu i-a fost întreruptã furnizarea gazelor naturale pentru neplatã. În cazul neconstituirii garanţiei, contractul de furnizare poate fi reziliat de cãtre furnizor în baza unei notificãri trimise de acesta, rezilierea operând de drept, fãrã punere în întârziere şi fãrã nici o altã formalitate.
În cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã reprezentând contravaloarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale prestate, în termen de 45 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, furnizorul va trece de drept la executarea garanţiei constituite de cãtre consumatorul casnic, astfel:
a) în cazul în care contravaloarea facturii neachitate este mai micã decât garanţia constituitã, consumatorul casnic este obligat sã reconstituie garanţia, în termen de 15 zile calendaristice de la data executãrii, calculatã la preţul final reglementat al gazelor naturale, inclusiv T.V.A., valabil la data reconstituirii acesteia şi pentru cantitatea prevãzutã la lit. D; nerespectarea termenului de reconstituire a garanţiei atrage întreruperea furnizãrii gazelor naturale fãrã preaviz, urmatã de posibilitatea rezilierii contractului dupã 20 de zile calendaristice de la data întreruperii; reluarea furnizãrii se va face în termen de 24 de ore, în situaţia în care consumatorul casnic îşi achitã tarifele aferente reconectãrii şi constituie garanţia în condiţiile prevãzute la lit. D; sunt exceptate de la obligaţia reluãrii furnizãrii în termen de 24 de ore cazurile în care contractul de furnizare a fost reziliat;
b) în cazul în care contravaloarea facturii neachitate este mai mare decât garanţia constituitã, se va proceda la întreruperea furnizãrii gazelor naturale fãrã preaviz, urmatã de posibilitatea rezilierii contractului dupã 20 de zile calendaristice de la data întreruperii; reluarea furnizãrii se va face în termen de 24 de ore, în situaţia în care consumatorul casnic îşi achitã integral obligaţiile de platã scadente, tarifele aferente reconectãrii şi constituie garanţia în condiţiile prevãzute la lit. D; sunt exceptate de la obligaţia reluãrii furnizãrii în termen de 24 de ore cazurile în care contractul de furnizare a fost reziliat."
5. Literele k), l), m), o) şi p) din cadrul punctului 2 al capitolului II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale" vor avea urmãtorul cuprins:
"k) sã furnizeze, la cererea justificatã a consumatorului casnic, informaţii privind istoricul de consum pe o perioadã de maximum un an anterior solicitãrii;
l) sã rãspundã şi sã soluţioneze sesizãrile consu-matorului casnic privind nerespectarea parametrilor de debit şi presiune şi a condiţiilor de calitate a gazelor naturale;
m) sã rãspundã şi sã soluţioneze reclamaţiile sau solicitãrile scrise referitoare la înlocuirea contorului de mãsurare, schimbarea amplasamentului acestuia, reme-dierea acestuia şi altele asemenea;
............................................................................
o) sã rãspundã şi sã soluţioneze reclamaţiile privind corectitudinea facturii emise de furnizor;
p) sã rãspundã şi sã soluţioneze solicitãrile consu-matorului referitoare la prestarea serviciului de furnizare, altele decât cele prevãzute la lit. l), m) şi o), conform reglementãrilor în vigoare;".
6. Litera b) din cadrul punctului 1 al capitolului III "Drepturile şi obligaţiile consumatorului casnic de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã solicite furnizorului întreruperea contra cost a furnizãrii gazelor naturale, în cazul în care întreruperea este legatã de funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor consumatorului, printr-o notificare transmisã furnizorului cu minimum 15 zile calendaristice înainte de data întreruperii, precizând totodatã şi data reluãrii furnizãrii;".
7. Litera p) din cadrul punctului 2 al capitolului III "Drepturile şi obligaţiile consumatorului casnic de gaze naturale" se abrogã.
8. Literele q) şi r) din cadrul punctului 2 al capitolului III "Drepturile şi obligaţiile consumatorului casnic de gaze naturale" devin literele p) şi q).
Art. II
Anexa nr. 2 "Condiţii generale de contractare pentru consumatorii captivi noncasnici de gaze naturale" la Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 308/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 7 aprilie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 3 al capitolului I "Cerinţe generale" va avea urmãtorul cuprins:
"3. Contravaloarea gazelor naturale se determinã prin înmulţirea cantitãţii de gaze naturale facturate cu preţul final reglementat al gazelor naturale."
2. Punctul 5 al capitolului I "Cerinţe generale" va avea urmãtorul cuprins:
"5. Furnizorul nu va efectua revizii tehnice la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, de naturã a afecta furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorii noncasnici a cãror activitate are caracter sezonier, în perioada în care aceştia îşi desfãşoarã activitatea."
3. Litera d) din cadrul literei D a punctului 1 din capitolul II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"d) constatarea de cãtre furnizor a unor intervenţii de naturã a influenţa mãsurarea corectã a consumului;".
4. Litera i) a punctului 2 al capitolului II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"i) sã furnizeze, la solicitarea consumatorului noncasnic, contra cost, informaţii privind istoricul de consum pentru o perioadã de maximum un an anterior solicitãrii;".
5. La punctul 2 al capitolului II "Drepturile şi obligaţiile furnizorului de gaze naturale", dupã litera v) se introduce litera w) cu urmãtorul cuprins:
"w) sã aducã la cunoştinţã consumatorului noncasnic, prin intermediul mass-media, orice modificare a preţului final reglementat, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I."
6. Litera b) a punctului 1 al capitolului III "Drepturile şi obligaţiile consumatorului noncasnic de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã solicite în scris întreruperea contra cost a furnizãrii gazelor naturale, printr-o notificare transmisã furnizorului cu minimum 15 zile calendaristice înainte de data întreruperii, precizând şi data reluãrii furnizãrii;".
7. Litera o) a punctului 2 al capitolului III "Drepturile şi obligaţiile consumatorului noncasnic de gaze naturale" va avea urmãtorul cuprins:
"o) sã achite toate obligaţiile de platã pânã la termenul de reziliere a contractului;".
8. Capitolul V "Rãspunderea contractualã" va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul consumului fraudulos constatat de organele competente, consumatorul datoreazã furnizorului despãgubiri pentru gazele naturale consumate fraudulos, conform prejudiciului cauzat; suma datoratã cu titlu de despãgubiri va fi cel puţin la nivelul contravalorii unei cantitãţi de gaze naturale calculate la debitul maxim instalat, pentru 24 de ore, pe o perioadã de 3 luni."
ART. III
Compartimentele de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale şi pãrţile la contractele de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. IV
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 11 iunie 2005.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare
în Domeniul Gazelor Naturale,
Ştefan Cosmeanu

Bucureşti, 9 iunie 2005.
Nr. 458
_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016