Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 458 din 22 aprilie 2008  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca si ale   art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 458 din 22 aprilie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca si ale art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 376 din 16 mai 2008

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncã şi ale <>art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Termon C.T." - S.A. din Oneşti în Dosarul nr. 4.179/110/2007 al Tribunalului Bacãu - Secţia civilã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Preşedintele dispune sã se facã apelul şi în Dosarul nr. 65D/2008, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 şi ale <>art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 , excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Termon" - S.R.L. din Oneşti în Dosarul nr. 4.180/110/2007 al Tribunalului Bacãu - Secţia civilã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Curtea, având în vedere identitatea de obiect a excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în dosarele nr. 3D/2008 şi nr. 65D/2008, pune în discuţie, din oficiu, problema conexãrii cauzelor.
Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu conexarea dosarelor.
Curtea, deliberând, în temeiul <>art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 , dispune conexarea Dosarului nr. 65D/2008 la Dosarul nr. 3D/2008, care este primul înregistrat.
Cauza este în stare de judecatã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã, arãtând cã prevederile de lege criticate nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate de autorii excepţiei.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarelor, constatã urmãtoarele:
Prin încheierile din 28 septembrie 2007, pronunţate în dosarele nr. 4.179/110/2007 şi nr. 4.180/110/2007, Tribunalul Bacãu - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncã şi ale <>art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii. Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Termon C.T." - S.A. din Oneşti şi Societatea Comercialã "Termon" - S.R.L. din Oneşti cu prilejul soluţionãrii unor cauze civile având ca obiect acţiune în constatare.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin, în esenţã, cã textele de lege criticate, prin care se garanteazã, cu prilejul negocierii contractelor colective de muncã, respectarea drepturilor minime stabilite prin contractele de muncã la nivel superior, sunt neconstituţionale întrucât restrâng, fãrã respectarea limitelor constituţionale, libera negociere a clauzelor contractelor colective de muncã încheiate la nivel inferior. În acest sens, aratã cã apãrarea drepturilor salariaţilor nu poate duce la negarea drepturilor angajatorului, care, în timpul negocierilor, trebuie sã ia în calcul o serie de factori tehnici şi economici, aşa cum sunt bugetul aprobat, pierderea, profitul societãţii etc.
Tribunalul Bacãu - Secţia civilã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiatã. Astfel, aratã cã textele de lege criticate garanteazã unele drepturi minime în domeniul muncii ce se impun participanţilor la piaţa muncii fãrã nicio negociere. De asemenea, aratã cã încheierea contractului colectiv de muncã la nivel naţional, la nivel de ramurã şi în final la nivel de unitate, toate cu respectarea drepturilor minime nãscute din raporturile de muncã, asigurã un caracter uniform şi coerent pieţii muncii, raţiunea acestor prevederi venind tocmai în sprijinul exercitãrii dreptului la muncã şi asigurãrii unui trai decent.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã prevederile de lege criticate sunt constituţionale.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierile de sesizare, punctele de vedere ale Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecãtorulraportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art.146 lit.d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, şi dispoziţiile <>art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003.
Textele de lege criticate au urmãtoarea redactare:
- <>Art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 : "Contractele colective de muncã nu pot conţine clauze care sã stabileascã drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncã încheiate la nivel superior.";
- <>Art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 : "Contractele colective de muncã nu pot conţine clauze care sã stabileascã drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncã încheiate la nivel superior."
Autorii excepţiei considerã cã aceste texte de lege sunt contrare urmãtoarelor dispoziţii constituţionale: art. 41 alin. (5) în care se aratã cã "Dreptul la negocieri colective în materie de muncã şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate." şi art. 53 privind restrângerea unor drepturi sau libertãţi.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã textele de lege criticate conţin prevederi asemãnãtoare prin care se garanteazã, cu prilejul negocierii contractelor colective de muncã, respectarea drepturilor minime stabilite prin contractele de muncã la nivel superior. Aceste prevederi de lege sunt considerate neconstituţionale de autorii excepţiei, care susţin cã este restrâns dreptul lor la negociere, în calitate de angajatori.
Curtea observã cã prevederile de lege criticate au mai fost supuse controlului de constituţionalitate în raport cu aceleaşi texte constituţionale şi aceleaşi critici ca şi în prezenta cauzã. Astfel, prin <>Decizia nr. 380 din 30 septembrie 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.015 din 3 noiembrie 2004, Curtea a reţinut cã, "potrivit art. 47, 49, 50, 135 şi altor prevederi constituţionale, statului îi revin o serie de obligaţii pentru asigurarea dezvoltãrii economice, a aplicãrii principiilor economiei de piaţã, a unui nivel de trai decent, a mãsurilor de protecţie socialã pentru diferite categorii de persoane, precum şi a respectãrii drepturilor şi libertãţilor fundamentale. Pentru îndeplinirea acestor obligaţii este necesarã elaborarea unor acte normative de reglementare a diferitelor domenii de activitate. În acest sens, dintre asemenea acte normative, o importanţã deosebitã o au cele referitoare la raporturile de muncã, la drepturile şi îndatoririle pãrţilor raporturilor de muncã. Pentru asigurarea desfãşurãrii în condiţii optime şi uniforme a raporturilor de muncã, actele normative în materie prevãd drepturi şi obligaţii minimale, respectiv maximale, care vor trebui respectate la încheierea atât a contractelor colective de muncã, cât şi a celor individuale.
Dând expresie recunoaşterii dreptului pãrţilor raporturilor de muncã la negocierea colectivã a drepturilor şi îndatoririlor izvorâte din aceste raporturi, legislaţia reglementeazã şi condiţiile de negociere şi de încheiere a contractelor colective de muncã, a clauzelor obligatorii ale acestor contracte, la nivel de unitate, la nivel de ramurã şi la nivel naţional".
Prin urmare, potrivit celor statuate de Curtea Constituţionalã prin decizia amintitã, "contractul colectiv de muncã încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramurã constituie izvor de drept (ca şi legea) la încheierea contractelor colective de muncã la nivel de unitate, ceea ce impune respectarea clauzelor referitoare la drepturile minimale. Ca atare, cu aceste obligaţii fireşti, pãrţile au toatã libertatea sã negocieze şi alte clauze, precum şi drepturi superioare".
Întrucât nu au intervenit elemente noi de naturã sã justifice reconsiderarea jurisprudenţei în materie a Curţii Constituţionale, soluţia şi considerentele deciziei amintite îşi pãstreazã validitatea şi în prezenta cauzã.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr.47/1992,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 alin. (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncã şi ale <>art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Termon C.T." - S.A. din Oneşti şi Societatea Comercialã "Termon" - S.R.L. din Oneşti în dosarele nr. 4.179/110/2007, respectiv nr. 4.180/110/2007 ale Tribunalului Bacãu - Secţia civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 22 aprilie 2008.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Patricia Marilena Ionea

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016