Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 440 din 10 mai 2007  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 79 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 440 din 10 mai 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 79 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 370 din 31 mai 2007

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Mihai Paul Cotta - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 79 din Legea nr. 164/2001 , excepţie ridicatã de Cristache Stoian în Dosarul nr. 719/113/2006 al Curţii de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
La apelul nominal rãspund U.M. 0472 - Casa de pensii Bucureşti şi U.M. 0754 - Secţia de informaţii Brãila, ambele prin consilier juridic, lipsind autorul excepţiei, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentantul pãrţilor prezente considerã cã dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale, întrucât legiuitorul a reglementat prin <>Legea nr. 164/2001 douã situaţii diferite, determinate de actul normativ în vigoare la data pensionãrii.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, ca nefondatã, arãtând cã dispoziţiile legale criticate nu sunt contrare prevederilor constituţionale invocate.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 19 februarie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 719/113/2006, Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 79 din Legea nr. 164/2001 , excepţie ridicatã de Cristache Stoian în cauza ce are ca obiect soluţionarea contestaţiei la decizia de actualizare a pensiei.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã textul de lege criticat, fiind insuficient de clar redactat, produce confuzie între "funcţia maximã exercitatã" şi "funcţia maximã avutã la data trecerii în rezervã". În aceastã situaţie nu se putea emite nicio hotãrâre de Guvern clarã, în executarea legii. Se mai aratã cã dispoziţiile legale criticate sunt discriminatorii între cadrele militare care s-au pensionat înainte de data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 164/2001 şi cele care se pensioneazã sub imperiul acestei legi.
Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale apreciazã cã excepţia ridicatã nu este întemeiatã, având în vedere cã <>Legea nr. 164/2001 "reglementeazã situaţii diferite, ce justificã, în mod obiectiv şi raţional, instituirea unui tratament juridic diferenţiat".
În conformitate cu prevederile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale. Prevederile art. 16 alin. (1) din Constituţie nu sunt încãlcate, întrucât, în raport cu data pensionãrii, anterioarã sau ulterioarã intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 164/2001 , beneficiarii dreptului la pensia militarã de stat se aflã în situaţii diferite, ceea ce justificã şi tratamentul juridic rezonabil diferenţiat.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile pãrţilor prezente şi ale procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum a fost formulat, îl constituie dispoziţiile <>art. 79 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, astfel cum au fost au fost modificate prin <>Legea nr. 479/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 25 noiembrie 2003.
Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã în realitate sunt criticate numai prevederile art. 79 alin. (1) lit. a), asupra cãrora urmeazã sã se pronunţe. Conţinutul acestora este urmãtorul:
- Art. 79: "(1) Pensiile militare stabilite în baza legislaţiei anterioare datei intrãrii în vigoare a prezentei legi se recalculeazã astfel: a) cuantumul pensiei în platã se actualizeazã, având ca bazã de calcul solda lunarã brutã în vigoare la data aplicãrii prezentei legi, corespunzãtoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervã, pe baza unei metodologii aprobate prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea instituţiilor prevãzute la art. 5 alin. (1), metodologie conform cãreia acordarea gradaţiei se va face în raport cu vechimea în serviciu sau cea avutã la data trecerii în rezervã."
În opinia autorului excepţiei dispoziţiile legale criticate sunt în neconcordanţã cu prevederile art. 16 alin. (1) şi ale art. 108 alin. (2) din Constituţie, referitoare la egalitatea în drepturi, respectiv la emiterea hotãrârilor Guvernului în executarea legii.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate şi dispoziţiile legale criticate, cu raportare la prevederile constituţionale invocate, Curtea constatã urmãtoarele:
Susţinerea autorului excepţiei referitoare la confuzia sau ambiguitatea <>art. 79 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2001 este neîntemeiatã. Potrivit acestui text, baza de calcul pentru actualizarea pensiei stabilite anterior intrãrii în vigoare a legii o constituie "solda lunarã brutã în vigoare la data aplicãrii prezentei legi, corespunzãtoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervã", deci se au în vedere atât funcţia exercitatã, cât şi gradul militar avute la data trecerii în rezervã. În ceea ce priveşte comparaţia pe care o face autorul excepţiei cu normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin hotãrâre de Guvernului, Curtea observã cã normele metodologice nu pot deroga de la lege, iar controlul constituţionalitãţii acestora, potrivit art. 146 lit. d) din Constituţie şi <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , nu intrã în competenţa Curţii Constituţionale. În consecinţã, prevederile art. 108 alin. (2) din Constituţie nu au nicio relevanţã în cauzã.
Analizând critica referitoare la încãlcarea, prin art. 79 alin. (1) lit. a) din lege, a principiului constituţional al egalitãţii în drepturi, Curtea Constituţionalã constatã cã şi aceasta este neîntemeiatã. În jurisprudenţa sa a statuat în mod constant, chiar şi cu ocazia examinãrii constituţionalitãţii <>art. 79 din Legea nr. 164/2001 (de exemplu, <>Decizia nr. 290 din 1 iulie 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 16 august 2004), cã la acordarea drepturilor de pensie sunt aplicabile dispoziţiile legale în vigoare la data pensionãrii, iar titularii acestor drepturi, în raport cu reglementãrile legale sub imperiul cãrora se înscriu la pensie, se aflã în situaţii obiectiv deosebite, faţã de care este justificat tratamentul juridic rezonabil diferit. Potrivit art. 47 alin. (2) din Constituţie, legiuitorul este singurul în drept sã stabileascã normele privind condiţiile şi criteriile de acordare a drepturilor de asigurãri sociale şi sã le modifice ori de câte ori considerã necesar. De altfel, <>art. 79 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2001 dispune actualizarea pensiilor militare de stat anterior stabilite tocmai în scopul de a elimina deosebirile nejustificate ce ar apãrea între cuantumul pensiilor stabilite pe baza reglementãrilor legale succesive şi diferite.

Potrivit considerentelor expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 79 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicatã de Cristache Stoian în Dosarul nr. 719/113/2006 al Curţii de Apel Galaţi Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 10 mai 2007.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Mihai Paul Cotta

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016