Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 427 din 3 mai 2012  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 427 din 3 mai 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 476 din 12 iulie 2012

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Antonia Constantin.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, excepţie ridicatã de Viorica Gubernat în Dosarul nr. 10.356/62/2010 al Curţii de Apel Bacãu - Secţia I civilã şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.275D/2011.
    La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiatã, sens în care invocã jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

                               CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 17 octombrie 2011, pronunţatã în Dosarul nr. 10.356/62/2010, Curtea de Apel Bacãu - Secţia I civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor.
    Excepţia a fost ridicatã de Viorica Gubernat cu prilejul soluţionãrii recursului civil formulat împotriva Sentinţei civile nr. 126 din 27 ianuarie 2011, pronunţatã de Tribunalul Braşov în Dosarul nr. 10.356/62/2010.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia aratã, în esenţã, cã dispoziţiile de lege criticate instituie o diferenţã de tratament juridic, sub aspectul recalculãrii pensiilor de serviciu, între persoanele care se încadreazã în ipoteza dispoziţiilor art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 şi cele care se încadreazã în ipoteza lit. a) şi b) ale aceluiaşi articol. Astfel, ultima categorie de persoane beneficiazã de un mod de recalculare mai favorabil, care determinã un cuantum crescut al pensiei. În aceste condiţii, considerã cã nu se mai poate vorbi de existenţa unui interes public care a justificat adoptarea mãsurilor de recalculare a pensiilor de serviciu, întrucât aproximativ 155.000 de pensii de serviciu din armatã şi sistemul de ordine publicã au crescut şi numai 5.600 de pensii au fost reduse, astfel cã nu s-a putut realiza o economie bugetarã. Prin urmare, nu se mai poate susţine existenţa unor condiţii care sã justifice restrângerile aduse dreptului de proprietate.
    Curtea de Apel Bacãu - Secţia I civilã considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã în contextul în care Legea nr. 119/2010 a format deja obiectul controlului de constituţionalitate, Curtea Constituţionalã pronunţându-se prin deciziile nr. 871/2010 şi 873/2010.
    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
    Guvernul, invocând cele reţinute de Curtea Constituţionalã în Decizia nr. 1.359/2011, considerã cã nu sunt întemeiate criticile de neconstituţionalitate referitoare la încãlcarea princip iului egalitãţii în drepturi. De asemenea, având în vedere cele reţinute de Curte prin deciziile nr. 871/2010 şi nr. 873/2010, aratã cã nu sunt întemeiate nici criticile referitoare la dispoziţiile art. 44 din Constituţie.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele de vedere solicitate.

                               CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 30 iunie 2010.
    Autorul excepţiei considerã cã textele de lege criticate contravin urmãtoarelor dispoziţii din Constituţie : art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi a cetãţenilor şi art. 44 referitor la dreptul de proprietate privatã.
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã, în jurisprudenţa sa, s-a mai pronunţat cu privire la criticile de neconstituţionalitate invocate în prezenta cauzã referitoare la dispoziţiile Legii nr. 119/2010.
    Astfel, analizând conformitatea dispoziţiilor actului normativ criticat cu prevederile art. 16 din Constituţie, Curtea, prin Decizia nr. 1.359 din 13 octombrie 2011, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 16 decembrie 2011, a statuat cã diferenţa de tratament juridic instituitã între diferitele categorii de beneficiari ai pensiilor de serviciu sub aspectul condiţiilor de recalculare a acestor pensii este determinatã de condiţiile diferite în care persoanele care se încadreazã în ipoteza dispoziţiilor art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010 şi-au desfãşurat activitatea, condiţii de naturã a cauza "uzuri corporale accentuate prin expunere la pericole de vãtãmare corporalã şi chiar de ameninţare a vieţii".
    Întrucât nu au intervenit elemente noi, de naturã sã justifice reconsiderarea jurisprudenţei în materie a Curţii Constituţionale, considerentele şi soluţia deciziei amintite îşi pãstreazã valabilitatea şi în prezenta cauzã.
    În ceea ce priveşte critica referitoare la încãlcarea dreptului de proprietate, Curtea constatã cã, prin deciziile nr. 871 şi nr. 873 din 25 iunie 2010, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 433 din 28 iunie 2010, a respins criticile de neconstituţionalitate privind încãlcarea dreptului de proprietate. Contrar celor afirmate de autorul excepţiei însã în prezenta cauzã, raţiunile acestor decizii nu s-au sprijinit pe existenţa unor situaţii care puneau în discuţie interesul public, astfel încât sã justifice restrângerea exerciţiului dreptului în discuţie, ci pe constatarea faptului cã "partea necontributivã a pensiei de serviciu, chiar dacã poate fi încadratã, potrivit interpretãrii pe care Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a dat-o art. 1 din primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, în noţiunea de «bun», ea reprezintã totuşi, din aceastã perspectivã, un drept câştigat numai cu privire la prestaţiile de asigurãri sociale realizate pânã la data intrãrii în vigoare a noii legi, iar suprimarea acestora pentru viitor nu are semnificaţia exproprierii".
    Astfel, nici în acest caz nu se poate reţine existenţa unor elemente noi, care sã justifice reconsiderarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie, astfel cã soluţia şi considerentele deciziilor amintite îşi pãstreazã valabilitatea şi în prezenta cauzã.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992, cu majoritate de voturi,*1)

_________
    *1) A se vedea opinia separatã de la Decizia nr. 871 din 25 iunie 2010 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 433 din 28 iunie 2010.


                        CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                            În numele legii
                               DECIDE:

    Respinge, ca neîntemeiatã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor mãsuri în domeniul pensiilor, excepţie ridicatã de Viorica Gubernat în Dosarul nr. 10.356/62/2010 al Curţiide Apel Bacãu - Secţia I civilã.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 3 mai 2012.


                 PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                         AUGUSTIN ZEGREAN

                       Magistrat-asistent,
                     Patricia Marilena Ionea
                            ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016