Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 4 din 21 ianuarie 2008  pentru examinarea recursului in interesul legii, cu privire la incadrarea juridica a faptei de efectuare a unor inregistrari inexacte sau de a omite inregistrarile in contabilitate, respectiv, la raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de   art. 9 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si aceea de fals intelectual prevazuta la   art. 43 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 .    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 4 din 21 ianuarie 2008 pentru examinarea recursului in interesul legii, cu privire la incadrarea juridica a faptei de efectuare a unor inregistrari inexacte sau de a omite inregistrarile in contabilitate, respectiv, la raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si aceea de fals intelectual prevazuta la art. 43 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 .

EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 868 din 22 decembrie 2008

Dosar nr. 65/2007
Sub preşedinţia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, s-au întrunit pentru a examina recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la încadrarea juridicã a faptei de efectuare a unor înregistrãri inexacte sau de a omite înregistrãrile în contabilitate, respectiv, la raportul dintre infracţiunea de evaziune fiscalã prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi aceea de fals intelectual prevãzutã la <>art. 43 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 .
Secţiile Unite au fost constituite cu respectarea dispoziţiilor <>art. 34 din Legea nr. 304/2004 , republicatã, fiind prezenţi 89 de judecãtori din totalul de 114 aflaţi în funcţie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de procurorul Tiberiu Mihail Niţu, prim-adjunct al procurorului general.
Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut recursul în interesul legii, punând concluzii pentru admiterea acestuia în sensul de a se stabili cã omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, precum şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bazã operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive constituie infracţiunile de evaziune fiscalã, prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, şi de fals intelectual, prevãzutã de <>art. 43 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 raportat la art. 289 din Codul penal, aflate în concurs real.

SECŢIILE UNITE,

deliberând asupra recursului în interesul legii, constatã urmãtoarele:
În practica instanţelor judecãtoreşti s-a constatat cã nu existã un punct de vedere unitar cu privire la încadrarea juridicã ce trebuie datã faptei de efectuare de înregistrãri inexacte sau de a omite înregistrãrile în contabilitate, respectiv, raportul dintre infracţiunea de evaziune fiscalã prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 , pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi cea de fals intelectual prevãzutã de <>art. 43 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 .
Astfel, unele instanţe au considerat cã omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ori evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bazã operaţiuni reale, precum şi evidenţierea altor operaţiuni fictive constituie infracţiunile de evaziune fiscalã, prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 [fost art. 11 lit. c), fost <>art. 13 din Legea nr. 87/1994 ], şi de fals intelectual, prevãzutã de art. 43 (fost art. 37, fost <>art. 40) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 raportat la art. 289 din Codul penal, aflate în concurs real.
Pentru a ajunge la aceastã concluzie, s-a apreciat cã atunci când înregistrãrile eronate sau inexacte în documentele contabile afecteazã bilanţul contabil, având ca urmare şi o diminuare a obligaţiilor fiscale, nu existã doar un concurs de texte, ci un concurs real de infracţiuni deoarece fapta ce caracterizeazã latura obiectivã a celor douã infracţiuni se conjugã cu urmãri materiale imediate diferite, încât nu poate fi vorba de una şi aceiaşi faptã.
Alte instanţe, dimpotrivã, s-au pronunţat în sensul cã omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ori evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bazã operaţiuni reale, precum şi evidenţierea altor operaţiuni fictive constituie fapte intrând în compunerea infracţiunii complexe de evaziune fiscalã, prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale [fost art. 11 lit. c), fost <>art. 13 din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale], în conţinutul constitutiv al acesteia fiind cuprinsã astfel şi infracţiunea de fals intelectual prevãzutã de art. 43 (fost art. 37, fost <>art. 40) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , raportat la art. 289 din Codul penal.
În motivarea acestui punct de vedere s-a învederat cã din compararea celor douã texte de lege incriminatoare se poate constata cã infracţiunea de fals, fie prin alterarea unui înscris, fie prin omisiune, este parte componentã a laturii obiective a infracţiunii de evaziune fiscalã. S-a arãtat cã aceastã apreciere se impune deoarece iniţial, prin incriminarea faptelor ce cad sub incidenţa art. 43 (fost art. 37, fost <>art. 40 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 ), legiuitorul a urmãrit sã creeze un regim sancţionator care sã suplineascã lipsa unei legislaţii privind combaterea evaziunii fiscale, lipsã acoperitã prin adoptarea <>Legii nr. 87/1994 , motiv pentru care dispoziţiile menţionate au rãmas fãrã temeiuri de aplicare, fiind absorbite de noua incriminare.
Din examinarea susţinerilor formulate prin recursul în interesul legii, se constatã:
Infracţiunea de evaziune fiscalã a fost reglementatã iniţial prin <>Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, la art. 13 prevãzându-se cã "fapta de a nu evidenţia prin acte contabile sau alte documente legale, în întregime sau în parte, veniturile realizate ori de a înregistra cheltuieli care nu au la bazã înregistrãri reale, dacã au avut ca urmare neplata ori diminuarea impozitului, taxei şi a contribuţiei" se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendã de la 1.000.000 la 10.000.000 lei.
Ulterior, prin <>Legea nr. 161/2003 au fost abrogate dispoziţiile <>art. 13-16 din Legea nr. 87/1994 , iar fapta reglementatã în art. 13 a fost inclusã la art. 11 lit. c) din aceeaşi lege, fiind incriminatã astfel: "omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în acte contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ori înregistrarea de operaţiuni sau cheltuieli nereale, în scopul de a nu plãti ori diminua impozitul, taxa sau contribuţia".
Fiind abrogatã <>Legea nr. 87/1994 prin <>Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, la art. 9 alin. (1) din aceastã lege s-a prevãzut cã între actele ce constituie infracţiuni de evaziune fiscalã sunt şi "urmãtoarele fapte sãvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale":
"b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;"
"c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bazã operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;".
Pe de altã parte, prin <>art. 40 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 s-a prevãzut cã "efectuarea cu ştiinţã de înregistrãri inexacte, precum şi omisiunea cu ştiinţã a înregistrãrilor în contabilitate, având drept consecinţã denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare şi elementelor patrimoniale ce se reflectã în bilanţul contabil constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform legii".
În urma modificãrilor aduse succesiv <>Legii nr. 82/1991 , prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 61/2001 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 310/2002 , prin Ordonanţa Guvernului nr. 70/2004, aprobatã prin <>Legea nr. 420/2004 , precum şi prin Legea nr. 259/2007, aceeaşi faptã este incriminatã la <>art. 43 din Legea nr. 82/1991 , care are urmãtorul cuprins: "efectuarea cu ştiinţã de înregistrãri inexacte, precum şi omisiunea cu ştiinţã a înregistrãrilor în contabilitate, având drept consecinţã denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare şi elementelor de activ şi pasiv ce se reflectã în bilanţ, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform legii".
Examinarea conţinutului textelor de lege prin care sunt incriminate în prezent cele douã infracţiuni evidenţiazã, astfel, cã valorile sociale ocrotite prin acestea sunt cel puţin complementare şi cu scop final comun, cât timp prin dispoziţiile <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 se urmãreşte asigurarea stabilirii de situaţii fiscale reale, care sã asigure o corectã colectare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a celorlalte obligaţii fiscale ce revin contribuabililor, iar prin <>art. 43 din Legea nr. 82/1991 se urmãreşte împiedicarea oricãror acte de naturã a împiedica reflectarea corectã în înregistrãrile contabile a datelor ce privesc veniturile, cheltuielile, rezultatele financiare, precum şi a elementelor ce se referã la activul şi pasivul bilanţului.
Analiza comparatã a elementelor componente ale infracţiunilor de evaziune fiscalã, prevãzutã de art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2003, şi de fals intelectual, prevãzutã de <>art. 43 din Legea nr. 82/1991 , impune, deci, concluzia cã toate aceste elemente se suprapun în sensul cã actele la care se referã ultimul text de lege se regãsesc în cele douã modalitãţi de eludare a obligaţiilor fiscale incriminate în cadrul primei infracţiuni, de evaziune fiscalã.
Ca urmare, fapta de omisiune, în tot sau în parte, ori evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ori evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bazã operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, constituie infracţiunea complexã de evaziune fiscalã, prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 [fost art. 13 şi, apoi, <>art. 11 lit. c) din Legea nr. 87/1994 ], nefiind incidente dispoziţiile art. 43 (fost art. 40 şi, apoi, <>art. 37) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , raportat la art. 289 din Codul penal, aceste activitãţi fiind cuprinse în conţinutul constitutiv al laturii obiective a infracţiunii de evaziune fiscalã.

În consecinţã, în temeiul dispoziţiilor <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, precum şi ale art. 414^2 din Codul de procedurã penalã, urmeazã a se admite recursul în interesul legii şi a se decide în sensul considerentelor ce precedã.

PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECID:

Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Stabilesc cã fapta de omisiune, în tot sau în parte, ori evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate ori evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bazã operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive constituie infracţiunea complexã de evaziune fiscalã, prevãzutã de <>art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 [fost art. 11 lit. c), fost <>art. 13 din Legea nr. 87/1994 ], nefiind incidente dispoziţiile art. 43 (fost art. 37, fost <>art. 40) din Legea nr. 82/1991 - Legea contabilitãţii, raportat la art. 289 din Codul penal, aceste activitãţi fiind cuprinse în conţinutul constitutiv al laturii obiective a infracţiunii de evaziune fiscalã.
Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedurã penalã.
Pronunţatã în şedinţã publicã, astãzi, 21 ianuarie 2008.

PREŞEDINTELE
ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,
prov. univ. dr. NICOLAE POPA

Prim-magistrat-asistent,
Victoria Maftei

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016