Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 398 din 29 mai 1950  privind modificarea   deciziei nr. 72 din 17 martie 1950 , pentru organizarea si functionarea Loteriei Populare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 398 din 29 mai 1950 privind modificarea deciziei nr. 72 din 17 martie 1950 , pentru organizarea si functionarea Loteriei Populare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 48 din 31 mai 1950
Ministrul finantelor,
Vazand referatul directorului Loteriei de Stat nr. 398 din 29 mai 1950;
In temeiul decretului nr. 199 din 1949 , pentru organizarea si functionarea intreprinderilor si organizatiilor economice ale Statului,

Decide:

ART. I
<>Decizia Ministerului Finantelor nr. 72 din 17 martie 1950 , publicata in Buletinul Oficial al R.P.R. nr. 28 din 23 martie 1950 se modifica, precum urmeaza:
"Art. 1. - Loteria Populara este o loterie pe transe regionale.
Loteria de Stat va emite periodic si anume odata sau de doua ori pe luna, o serie de 1.000.000 lozuri indivizibile, repartizate pe 10 transe regionale, a 100.000 numere fiecare.
Transele regionale vor fi deosebite intre ele prin literele de la A-J inclusiv.
Seriile periodice, lunare sau bilunare sau bilunare vor fi deosebite intre ele prin coloritul lozurilor.
Pentru evidenta emisiunilor, seriile unui an calendaristic vor constitui grupe ce se vor numerota.
Art. 2. - Participarea la "Loteria Populara" este asigurata oricarui, prin cumpararea unui loz, care va avea imprimate urmatoarele:
Cuvintele:"Republica Populara Romana", Loteria de Stat.
Stema Republicii Populare Romane.
Titlul: "Loteria Populara", pe transe regionale.
Semnatura reprodusa a directorului Loteriei de Stat si a contabilului sef al intreprinderii.
Data tragerii.
Pretul lozului.
Grupa anuala, seria periodica lunara, sau bilunara si transa regionala.
Pe verso acestui loz, intr-un loc anume indicat, vanzatorul va scrie sau va imprima, citet, adresa exacta a sediului de unde a vandut acest loz.
Lozul nu este valabil decat daca poarta pe verso, stampila "achitat", cu semnatura vanzatorului dedesubt.
Art. 3. - Vanzarea lozurilor se va face pe regiuni, prin sucursalele Loteriei de Stat, prin agenti, debite C.A.M., institutii si intreprinderi de Stat, cooperative, sau orice alti vanzatori autorizati de Loteria de Stat.
Directorul Loteriei de Stat va fixa remuneratia procentuala a vanzatorilor, neputand depasi 14% bruto.
Pretul lozului va fi fixat de directorul Loteriei de Stat, in raport cu planul seriei lunare sau bilunare a loteriei populare.
Art. 5. - Loteria de Stast, prin organele sale special insarcinate cu difuzarea biletelor de participatie, va vinde lozului loteriei populare, tuturor vanzatorilor autorizati in prealabil de Loteria de Stat, consemnand fiecare vanzare intr-un proces-verbal de predare-primire, cantitativa, intocmit in trei exemplare identice.
Vanzarile se vor consemna numai pe procesele-verbale de predare-primire, numerotate si brosate in carnetele trimise de Loteria de Stat, organelor sale de difuzare.
Primul exemplar se va expedia de directorii sucursalelor in cursul aceleiasi jumatati de zi, in care s-a facut vanzarea, la Serviciul contabilitatii Loteriei de Stat.
Al doilea exemplar se va inmana cumparatorului revanzator, ca act de insotite a lozurilor, iar al treilea exemplar se va pastra de directorul sucursalei ca act de evidenta contabila.
Totu vanzatorii de lozuri sunt obligati la primirea stocului de lozuri sa semneze de primire pe cele trei exemplare ale procesului-verbal de predare-primire.
Art. 8. - Toate operatiunile de stabilirea vanzarii, vor fi terminate de toti vanzatorii, cel mai tarziu, cu doua ore, mai inainte de tragere.
Art. 9. - Cu 4 ore inainte de tragere toti vanzatorii vor depune la sediul sucursalei de la care au ridicat lozurile, dovezile constatatoare ca ua depus in contul sucursalei, suma reprezentanf costul integral al tuturor lozurilor cumparate de la sucursala.
Sub nici un motiv, vanzatorii nu vor putea restitui sucursalei nici un loz.
Directia Loteriei de Stat poate renunta la vanzarea ferma, atunci cand trateaza difuzarea biletelor de participatie, cu o institutie sau o intreprindere de Stat, sau cu o cooperativa.
In vanzarile de lozuri catre vanzatorii particulari, Directia Loteriei de Stat, va putea renunta la clauza vanzarii ferme, apreciind de la caz la caz, fara a putea admite un procent mai mare de 10% lozurile restituite, din cantitatea ridicata de vanzatorul respectiv.
Art. 10. - Directorii sucursalelor, care au difuzat lozurile, vor convoca la sediul sucursalei, in timpul util necesar, pentru ca toate operatiunile sa se poata efectua mai inainte de tragere, o comisiune compusa din:
Un procuror, din Parchetul Tribunalului local, ca presedinte;
Un reprezentant al Sectiunii Financiare din Sfatul Popular local, si
Directorul sucursalei care a difuzat lozurile, ca membri, si
Un functionar al aceleiasi sucursale, ca secretar.
In localitatile neresedinte, unde nu este tribunal, locul procurorului va fi detinut de judecatorul competent in regiunea respectiva.
Directorul sucursalei Bucuresti va convoca aceasta comisiune, in ajunul tragerii pentru a supraveghea arderea lozurilor ramase nevandute, in depozitul Loteriei de Stat, verifidandu-se cantitatile distruse, prin borderourile intocmite de responsabilul depozitului si vizandu-se de toti membrii comisiunii, acele borderouri. Toate comisiunile vor putea fi ajutate de personalul necesar delegat de Loteria de Stat.
Art. 11. - Atributiile comisiunilor sunt:
Verificarea cantitativa a lozurilor nedistribuite de sucursala, prin comparatie cu procesele-verbale de predare-primire, prevazute la art. 5 si pe baza borderourilor intocmite de sucursala si vizate de comisiune.
Anularea tuturor lozurilor ramase nevandute la sucursala, prin taierea unui colt al fiecarui loz.
Insiruirea tuturor lozurilor anulate pe sfori sau sarme dintr-o singura bucata, ale caror capete vor fi sigilate, cu sigiliul Parchetului Tribunalului local, pe niste cartonase de cel putin 6 x 10 cm, pe care vor semna propriu toti membrii comisiunii.
Verificarea si anularea in acelasi mod, a lozurilor depuse de vanzatori in cadrul art. 9.
Intocmirea unui proces-verbal cuprinzand amanuntit toate operatiunile efectuate de comisiune si toate constatarile comisiunii.
Art. 12. - Loteria de Stat va lua amsuri pentru ca lozurile anulate de comisiunile locale de verificare, sa fie distruse prin ardere, dupa expirarea termenului de una luna, de la data prescrierii acelor lozuri.
Art. 14. - Pentru efectuarea tragerilor se vor folosi urne si numarul de bile necesar, pentru formarea castigurilor, dupa planul seriei respective.
Bilele vor fi formate din doua hemisfere insurubate si vor fi numerotate in interior.
Art. 15. - Operatiunile tragerii vor decurge conform structurii planului aprobat de Ministerul Finantelor si publicat de Loteria de Stat, mai inainte de tragere.
In cazul in care tragerea unei categorii de premii s-ar forma exact acelasi numar care a mai fost format odata, a doua tragerea a acestui numar se va anula si se va forma un nou numar.
Numarul 100.000 va fi reprezentant de 5 zerouri.
Art. 16. - Se abroga.
Art. 17. - Se abroga.
Art. 18. - Se abroga.
Art. 22. - Vanzatorii particulari au drept sa plateasca castiguri, pana la concurenta sumei de 10.000 lei, din incasarile facute la vanzarea biletelor de participatie la loterii.
Castigurile mai mari de zece miii lei, vor fi platite de Loteria de Stat, prin organele autorizate a face aceste plati.
Art. 24. - Jucatorii castigatori se vor prezenta pentru plata la sediul de vanzare indicat pe verso lozului.
Castigurile mai mcii de una mie lei, vor putea fi platite si in alte localitati, decat aceia a sediului de cumparare.
Art. 25. - Castigurile se anuleaza prin prescrierea lozurilor castigatoare in a cincisprezecea zi de la tragere, la ora inchiderii sediilor de vanzare, ziua tragerii nesocotindu-se in acest calcul.
In cazuri de forta majora bine dovedite, Comisia prevazuta de art. 12, convocata de Directia Loteriei de Stat, va putea decide plata unor asemenea castiguri, jucatorilor, care vor prezenta lozurile castigatoare la plata, in termen de cel mult sapte zile de la incetarea cauzelor de forta majora invocate.
Se intelege prin cazuri de forta majora numai impiedecarile absolute si total imprevizibile, care au determinat pe jucator sa nu se prezinte la plata in termenul prescris de primul alineat al acestui articol.
Art. 26. - Plata castigurilor se va face numai contra lozului castigator.
Casierul platitor al castigului este obligat sa legitimeze persoana careia ii face plata si sa noteze numele, pronumele, domiciliul si actul de legitimatie al acestei persoane.
Lozurile castigatoare platite se vor anula chiar in momentul platii, prin scrierea sau imprimarea, cu litere mari, pe fata lozului, a cuvintelor: "Castig platit" sau "Achitat" si a datei cand s-a efectuat plata".
ART. II
Toate celelalte dispozitiuni ale deciei nr. 72 din 1950 a Ministerului Finantelor raman neschimbate, afara de numerotarea articolelor, care se va reface, tinandu-se seama de prezentele modificari.
ART. III
Directorul Loteriei de Stat este autorizat cu aducerea la indeplinire a prezentei deciziuni si a lua masuri pentru republicarea intregii decizii, astfel modificate, cu noua numerotare a articolelor.

Data la 29 mai 1950.
Ministru,
Vasile Luca

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016