Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 398 din 19 martie 2009  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor   art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare si a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 398 din 19 martie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea si functionarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare si a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti"

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL 245 din 13 aprilie 2009

Acsinte Gaspar - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Simona Ricu - procuror
Mihaela Ionescu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", excepţie ridicatã de Andras Mako, Marcella Mako şi Andrea (Elisabeta) Szabo în Dosarul nr. 6.768/211/2008 al Judecãtoriei Cluj-Napoca.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Magistratul-asistent referã asupra cauzei şi aratã cã la dosar au fost depuse de cãtre partea Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" din Bucureşti note scrise prin care solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate.
Cauza este în stare de judecatã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, ca fiind inadmisibilã, deoarece critica de neconstituţionalitate se referã la o omisiune legislativã, autorii excepţiei solicitând completarea textului de lege criticat.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 8 decembrie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 6.768/211/2008, Judecãtoria Cluj-Napoca a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti". Excepţia a fost ridicatã de Andras Mako, Marcella Mako şi Andrea (Elisabeta) Szabo într-o cauzã civilã având ca obiect o acţiune în constatarea nulitãţii absolute a unui titlu de proprietate şi a actelor care au stat la baza emiterii acestuia şi constatarea calitãţii de titular al dreptului de administrare asupra terenului a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomiculturã Cluj.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia aratã cã textul de lege criticat nu prevede criteriile la care trebuie sã se raporteze staţiunile de cercetare pentru stabilirea terenurilor strict necesare pentru desfãşurarea activitãţii lor, astfel încât acestea pot stabili în mod discriminatoriu care dintre terenurile agricole aflate în administrarea lor nu sunt indispensabile cercetãrii.
Judecãtoria Cluj-Napoca apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã. Aratã cã motivele de neconstituţionalitate referitoare la faptul cã nu s-au prevãzut anumite criterii la care ar trebui sã se raporteze staţiunile de cercetare în stabilirea terenurilor strict necesare pentru desfãşurarea activitãţii lor priveşte o omisiune a legii, iar nu un aspect de neconstituţionalitate a textului de lege criticat.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã. În acest sens, aratã cã normele supuse controlului de constituţionalitate se aplicã în mod egal tuturor celor aflaţi în situaţia prevãzutã de ipoteza normei legale, fãrã nicio discriminare pe considerente arbitrare. Invocarea de cãtre autorii excepţiei a lipsei unor criterii de evaluare a indispensabilitãţii terenurilor, în conformitate cu care acestea rãmân în administrarea unitãţilor de profil, nerestituindu-se persoanelor îndreptãţite la reconstituire, nu implicã o problemã de constituţionalitate a textului de lege criticat. Prin mãsurile privind reconstituirea dreptului de proprietate în domeniul funciar stabilite prin <>Legea nr. 247/2005 , legiuitorul a rãmas consecvent politicii de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor pe vechile amplasamente, cu excepţiile prevãzute de lege.
Avocatul Poporului considerã cã prevederile criticate sunt constituţionale. În acest sens, aratã cã normele supuse controlului de constituţionalitate se aplicã în mod egal tuturor celor aflaţi în situaţia prevãzutã de ipoteza normei legale, fãrã nicio discriminare pe considerente arbitrare. Totodatã, aratã cã exercitarea prerogativelor dreptului de proprietate nu trebuie absolutizatã, iar legiuitorul este îndreptãţit sã stabileascã conţinutul şi limitele acestuia.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, notele scrise depuse de pãrţi, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 358 din 29 mai 2002. <>Art. 22^3 a fost modificat prin articolul unic pct. 3 al Legii nr. 232/2005 privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 29/2005 pentru modificarea <>Legii nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 608 din 13 iulie 2005.
<>Art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 are urmãtorul conţinut: "Suprafeţele de teren trecute, potrivit <>Legii nr. 147/2004 , în administrarea institutelor, unitãţilor, centrelor, staţiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, precum şi a instituţiilor de învãţãmânt superior agricol şi silvic rãmân în administrarea acestora, cu excepţia terenurilor agricole preluate de la foştii proprietari şi solicitate de persoanele îndreptãţite la reconstituire, precum şi a celor prevãzute în anexa nr. 61. Terenurile aparţinând foştilor proprietari, dar indispensabile activitãţii de cercetare-dezvoltare, colecţiile de material biologic, loturile demonstrative, suprafeţele destinate producerii de sãmânţã şi material de plantat din verigi superioare, testãrilor tehnologice şi terenurile pentru producerea furajelor necesare animalelor de experienţã şi producţie, plantaţiile cu rol în ameliorare, parcelele amenajate special pentru experimentãri multianuale, în care s-au investit sume importante dificil de recuperat sau care implicã investiţii noi considerabil de mari, vor fi pãstrate în administrarea unitãţilor de profil."
Autorii excepţiei invocã încãlcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi şi ale art. 44 alin. (2) referitoare la garantarea şi ocrotirea, în mod egal de lege, a proprietãţii private, indiferent de titular. Totodatã, invocã contrarietatea textului de lege criticat în raport cu dispoziţiile art. 1 din primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, privind protecţia proprietãţii, şi faţã de dispoziţiile art. 14 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, referitoare la interzicerea discriminãrii.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã principala criticã de neconstituţionalitate se referã la o omisiune legislativã, autorii excepţiei fiind nemulţumiţi de faptul cã textul de lege criticat nu prevede criteriile la care trebuie sã se raporteze staţiunile de cercetare pentru stabilirea terenurilor strict necesare pentru desfãşurarea activitãţii lor. Examinarea criticii de neconstituţionalitate cu un atare obiect excedeazã competenţei Curţii Constituţionale, care, potrivit <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , se pronunţã "numai asupra constituţionalitãţii actelor cu privire la care a fost sesizatã, fãrã a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului".

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca fiind inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 22^3 din Legea nr. 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea unitãţilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", excepţie ridicatã de Andras Mako, Marcella Mako şi Andrea (Elisabeta) Szabo în Dosarul nr. 6.768/211/2008 al Judecãtoriei Cluj-Napoca.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 19 martie 2009.

PREŞEDINTE,
ACSINTE GASPAR

Magistrat-asistent,
Mihaela Ionescu

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016