Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 388 din 23 octombrie 2002  privind concentrarea economica realizata de catre BITUNOVA Baustofftechnik GmbH Austria si Grupul GEIGER prin dobandirea controlului in comun asupra Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 388 din 23 octombrie 2002 privind concentrarea economica realizata de catre BITUNOVA Baustofftechnik GmbH Austria si Grupul GEIGER prin dobandirea controlului in comun asupra Societatii Comerciale "E.B.C." - S.A. Bucuresti

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 936 din 20 decembrie 2002
Preşedintele Consiliului Concurentei,
în baza:
1. <>Decretului nr. 1.075/2001 privind numirea membrilor Consiliului Concurentei;
2. prevederilor <>Legii concurentei nr. 21/1996 ;
3. prevederilor Regulamentului de organizare, funcţionare şi procedura al Consiliului Concurentei;
4. prevederilor Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice;
5. Instrucţiunilor cu privire la definirea pieţei relevante, în scopul stabilirii partii substanţiale de piata;
6. Instrucţiunilor date în aplicarea <>art. 33 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice;
7. Notificãrii concentrarii economice, înregistratã cu nr. RS-264 din 10 octombrie 2002 la Consiliul Concurentei;
8. actelor şi lucrãrilor din Dosarul cauzei nr. RS-264 din 10 octombrie 2002;
9. notei Departamentului bunuri industriale cu privire la concentrarea economicã notificatã,
având în vedere urmãtoarele:
1. Concentrarea economicã s-a realizat prin cesionarea cãtre BITUNOVA Baustofftechnik GmbH, în baza Hotãrârii nr. 1 a Adunãrii generale a actionarilor din data de 16 mai 2002, a unui numãr de 3.570 de acţiuni, reprezentând 42,5% din capitalul social al Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A. Bucureşti, de la actionarii care detineau împreunã pachetul majoritar de acţiuni şi care reprezintã Grupul GEIGER.
Achiziţionarea de cãtre BITUNOVA Baustofftechnik GmbH a pachetului de acţiuni reprezentând 42,5% din capitalul social al Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A. Bucureşti conduce la schimbarea calitativã a controlului exercitat asupra acestei societãţi comerciale, prin trecerea de la controlul unic, exercitat de Grupul GEIGER, la controlul în comun, exercitat de BITUNOVA Baustofftechnik GmbH şi de Grupul GEIGER.
Controlul în comun exercitat de firma STRABAG AG Austria, care controleazã Societatea BITUNOVA Baustofftechnik GmbH, şi de Grupul GEIGER asupra societãţilor comerciale "THERMOLIT" - S.A. şi "INTERNAŢIONALE BAUCONSULTING" - S.R.L. evidenţiazã existenta unor legãturi anterioare între aceste firme.
Probabilitatea existenţei unor interese comune reiese şi din faptul ca în cazul Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A., Societãţii Comerciale "E.B.M." - S.A., Societãţii Comerciale "COSAR" - S.A. şi Societãţii Comerciale "INTER ECO" - S.A., în urma tranzacţiilor efectuate între Grupul GEIGER şi STRABAG AG Austria, prin firma BITUNOVA Baustofftechnik GmbH, aceste societãţi comerciale deţin pachete egale de acţiuni la Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A., Societatea Comercialã "COSAR" - S.A. şi Societatea Comercialã "INTER ECO" - S.A. şi pachete aproximativ egale la Societatea Comercialã "E.B.M." - S.A.
Ceilalţi acţionari sunt aceleaşi persoane fizice prezente în structura actionariatelor acestor patru societãţi comerciale.
Prin urmare, modificarea intervenita în structura actionariatului Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A. Bucureşti prin achiziţionarea de cãtre BITUNOVA Baustofftechnik GmbH a unor pachete de acţiuni de la Grupul GEIGER reprezintã o operaţiune de concentrare economicã, în sensul prevederilor <>art. 11 alin. (2) lit. b) din Legea concurentei nr. 21/1996 .
2. BITUNOVA Baustofftechnik GmbH este persoana juridicã austriaca ce îşi desfãşoarã activitatea în domeniul construcţiilor civile. BITUNOVA Baustofftechnik GmbH are ca acţionar majoritar firma STRABAG AG Austria, membra a Grupului STRABAG.
Grupul STRABAG are participatii la numeroase firme pe plan mondial, formând unul dintre cele mai importante concerne din Europa - al doilea ca mãrime din Austria şi între primele 10 pe plan european.
3. Actionarii persoane fizice, Pius Geiger, Ludwig Johannes Geiger şi Josef Joachim Geiger, au înfiinţat în anul 1998 Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A., Bucureşti, detinand împreunã pachetul majoritar de acţiuni şi majoritatea absolutã a drepturilor de vot aferente acestora. Aceşti acţionari reprezintã în Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A. Bucureşti Grupul GEIGER - Germania -, un important grup de investitori care a realizat plasamente şi investiţii, cu precãdere în domeniul construcţiilor civile, în Europa, dar şi în România.
4. Activitatea principala a societãţii comerciale la care s-a dobândit controlul în comun, Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A. Bucureşti, consta în producerea şi comercializarea emulsiilor bituminoase. Societatea Comercialã "E.B.C."- S.A. Bucureşti are deschis un punct de lucru la Bacau, unde funcţioneazã statia de emulsii bituminoase.
5. Piata relevanta aferentã operaţiunii de concentrare economicã a fost definitã ca fiind piata emulsiilor bituminoase în zona Moldovei.
Limitarea pieţei geografice la zona Moldovei a fost determinata de specificul acestui sector de activitate - transportarea emulsiilor bituminoase pe distanţe foarte lungi nu este rentabila din cauza costurilor mari de transport şi de pãstrare a emulsiei în condiţiile prescrise de producãtor - şi de condiţiile de concurenta existente pe aceasta piata, respectiv de faptul ca pe teritoriul României exista numeroase staţii de producere a emulsiilor bituminoase. Singurele excepţii constatate au fost cazurile în care executantul lucrãrilor de construcţii, reparaţii şi întreţinere a drumurilor are şi statie de emulsii, caz în care poate decide sa transporte emulsiile proprii pe distanţe mai lungi.
6. Anterior dobândirii controlului în comun la Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A. Bucureşti, BITUNOVA Baustofftechnik GmbH nu a desfãşurat activitãţi pe piata relevanta definitã, iar Grupul GEIGER detinea controlul (85%) la aceasta societate comercialã, deci era prezent pe piata relevanta definitã. BITUNOVA Baustofftechnik GmbH, respectiv Grupul STRABAG şi Grupul GEIGER, nu mai controleazã nici o alta societate comercialã prezenta pe piata relevanta definitã.
7. Segmentul ce va fi deţinut de BITUNOVA Baustofftechnik GmbH şi de Grupul GEIGER pe piata relevanta este de fapt cota de piata a Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A. Bucureşti. Cota de piata detinuta de Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A. Bucureşti pe piata emulsiilor bituminoase în zona Moldovei are valoarea de circa 20% pentru semestrul I 2002.
8. Pe piata relevanta definitã oferta este reprezentatã de societãţi comerciale producãtoare de emulsii bituminoase, printre care: Societatea Comercialã "Sorocam" - S.A. Bucureşti, care deţine staţii de emulsii bituminoase în localitãţile Simileasca, judeţul Buzau, şi Timisesti, judeţul Iaşi, UMB Podul Turcului, PA&CO Oituz, Societatea Comercialã "Genesis" - S.A. Bucureşti*1) şi alţii.

-----------
*1) Produsele statiilor de emulsii din Bucureşti ajung pe piata geograficã a Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A. numai în cazul în care sunt utilizate la lucrãri executate de aceasta societate comercialã; pentru alţi constructori este excesiv de scump şi nerentabil sa se aprovizioneze de la o distanta atât de mare.

9. Pe piata relevanta definitã cererea este reprezentatã de beneficiarii de emulsii bituminoase, respectiv de executantii lucrãrilor de construcţii, reparaţii, întreţinere a drumurilor, societãţi comerciale private sau regii autonome, direcţii sau regionale ale Regiei Autonome "Administraţia Nationala a Drumurilor din România".
10. Importanta administraţiei publice în finanţarea beneficiarilor statiilor de emulsii bituminoase este determinanta în final pentru tot segmentul de drumuri publice.
11. Operaţiunea de concentrare economicã realizatã de BITUNOVA Baustofftechnik GmbH şi Grupul GEIGER prin dobândirea controlului în comun la Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A. Bucureşti nu creeazã şi nu consolideaza o poziţie dominanta şi nu are ca efect restrangerea, împiedicarea sau denaturarea concurentei,

DECIDE:

ART. 1
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea concurentei nr. 21/1996 şi ale pct. 124 din cap. II, partea a II-a din Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice, se autorizeaza concentrarea economicã notificatã, constatandu-se ca, deşi operaţiunea notificatã cade sub incidenta legii, nu exista motive pentru a fi refuzatã.
ART. 2
Taxa de autorizare, prevãzutã la <>art. 33 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 , este de 17.133.411 lei şi se va plati cu ordin de plata tip trezorerie la bugetul de stat, în contul nr. 361280053300 deschis la Banca Nationala a României - Sucursala Municipiului Bucureşti, beneficiar Trezoreria Sectorului 3 Bucureşti, cu menţiunea "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare". Pe versoul ordinului de plata, în rubrica "cod cont", se va înscrie contul nr. 20.17.01.03.
Taxa de autorizare se va plati în termen de 30 de zile de la data emiterii prezentei decizii. O copie de pe ordinul de plata va fi transmisã neîntârziat Consiliului Concurentei.
ART. 3
Prezenta decizie devine aplicabilã de la data comunicãrii acesteia cãtre pãrţi.
ART. 4
Decizia Consiliului Concurentei poate fi atacatã, conform dispoziţiilor <>art. 52 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996 , în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ.
ART. 5
În conformitate cu prevederile <>art. 62 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 , prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala Societãţii Comerciale "E.B.C." - S.A. Bucureşti.
ART. 6
Departamentul bunuri industriale şi Secretariatul general vor urmãri ducerea la îndeplinire a prezentei decizii.
ART. 7
Prezenta decizie se comunica de cãtre Secretariatul general al Consiliului Concurentei pãrţilor implicate:

1. BITUNOVA Baustofftechnik GmbH Austria
Grupul GEIGER, Germania: Josef Joachim Geiger, Pius Geiger, Adolf Geiger

Prin împuternicit,
Avocat Calin Eugen Bucerzan
Cabinet individual Av. Farkas Zoltan & Co
Sediul: municipiul Cluj-Napoca, Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 23-35, bl. A, sc. V, ap. 65, judeţul Cluj
Tel. 0264/198 471
Fax 0264/197 381

2. Societatea Comercialã "E.B.C." - S.A.
Sediul: municipiul Bucureşti, str. Traian nr. 2, bl. F1, sc. 3, ap. 20, sectorul 3.
Numãr de înregistrare la registrul comerţului: J40/2332/1998
Tel. 021/322 89 22
Fax: 021/322 86 22

Preşedintele Consiliului Concurentei,
Theodor Valentin Purcarea

Bucureşti, 23 octombrie 2002.
Nr. 388.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016