Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 361 din 24 septembrie 2002  privind concentrarea economica realizata de catre consortiul format din societatile comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 361 din 24 septembrie 2002 privind concentrarea economica realizata de catre consortiul format din societatile comerciale "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia, "Conef" - S.A. Bucuresti si "Marco International" Inc. S.U.A. prin dobandirea controlului in comun la Societatea Comerciala "Alro" - S.A. Slatina

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 774 din 24 octombrie 2002
Plenul Consiliului Concurentei,
în baza:
1. <>Decretului nr. 1.075/2001 privind numirea membrilor Consiliului Concurentei;
2. <>Legii concurentei nr. 21/1996 ;
3. Regulamentului de organizare, funcţionare şi procedura al Consiliului Concurentei;
4. Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice;
5. Instrucţiunilor cu privire la definirea pieţei relevante, în scopul stabilirii unei pãrţi substanţiale de piata;
6. Instrucţiunilor date în aplicarea <>art. 33 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 , cu privire la calculul taxei de autorizare a concentrarilor economice;
7. Notificãrii concentrarii economice înregistrate cu nr. RS-108 din 30 aprilie 2002 la Consiliul Concurentei;
8. investigatiei declansate în baza Ordinului nr. 128 din 20 iunie 2002 , emis de preşedintele Consiliului Concurentei;
9. Raportului de investigatie prezentat Consiliului Concurentei de cãtre raportor, precum şi a celorlalte piese din dosar;
10. punctelor de vedere referitoare la raportul de investigatie, transmise Consiliului Concurentei de cãtre pãrţile implicate în concentrarea economicã;
11. declaraţiilor fãcute în timpul audierii din data de 24 septembrie 2002 de cãtre reprezentanţii pãrţilor implicate şi de cãtre martorii citaţi de Consiliul Concurentei,

luând în considerare urmãtoarele:
1. Operaţiunea de concentrare economicã s-a realizat prin achiziţionarea de la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului (A.P.A.P.S.), în baza Contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni nr. 11 din 30 aprilie 2002, de cãtre consortiul format din societãţile comerciale "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia, "Conef" - S.A. Bucureşti şi "Marco Internaţional" Inc. S.U.A., a unui numãr de 15.845.819 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social al Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina.
Conform contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni încheiat cu A.P.A.P.S. şi protocolului de asociere semnat de consortiu, dreptul de proprietate asupra acţiunilor vândute de A.P.A.P.S. în procesul de privatizare a Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina va fi transferat cãtre "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia.
Anterior achiziţionãrii pachetului de acţiuni reprezentând 10% din capitalul social al Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina, "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia detinea 99,95% din capitalul social al Societãţii Comerciale "Conef" - S.A. Bucureşti şi 27,85% din capitalul social al Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina, iar Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti detinea 13,88% din capitalul social al Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina.
Astfel, concentrarea economicã se realizeazã prin dobândirea controlului în comun la Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina de cãtre "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia (37,85%) şi Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti (13,88%), care, în urma semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni cu A.P.A.P.S., deţin împreunã un numãr de 81.978.351 acţiuni, reprezentând 51,73% din capitalul social al Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina.
2. Societãţile achizitoare au obiecte de activitate diferite. Astfel, "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia funcţioneazã exclusiv ca o societate de tip holding, detinand participatii la Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti, Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina şi Societatea Comercialã "Alprom" - S.A. Slatina; "Marco Internaţional" Inc. S.U.A. are ca activitate de baza comerţul internaţional cu metale, minerale şi materii prime, iar Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti are ca activitate de baza intermedierile în comerţul cu produse diverse (între care produse şi minereuri metalice).
3. Societatea achizitionata, Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina, are ca obiect principal de activitate producerea şi comercializarea de blocuri de aluminiu primar, aluminiu rafinat, bare din aluminiu primar, bare din aliaje din aluminiu primar, sarma din aluminiu primar şi plãci din aluminiu primar şi aliaje din aluminiu primar, alte produse din aluminiu.
4. Au fost definite ca pieţe relevante aferente concentrarii economice analizate:
- piata aluminiului primar şi aliajelor din aluminiu primar; şi
- piata semifabricatelor din aluminiu primar şi aliaje din aluminiu primar, pe întregul teritoriu al României.
5. Anterior dobândirii controlului societãţile comerciale membre ale consortiului, "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia şi "Marco Internaţional" Inc. SUA, nu au fost prezente pe pieţele relevante analizate, iar Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti a fost doar un intermediar în comerţul cu produse din aluminiu primar, semifabricate din aluminiu primar şi aliaje din aluminiu primar, produse de Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina.
6. Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina este singurul producãtor roman de aluminiu primar, semifabricate din aluminiu primar şi aliaje din aluminiu primar. Preţurile produselor din aluminiu au la baza cotatiile Bursei de Metale din Londra, la care se adauga o prima diferenţiatã în funcţie de produs, condiţii de livrare, modalitate şi termen de plata, piata geograficã de destinaţie.
7. Pentru produsele fabricate de Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina exista importuri în cantitãţi relativ scãzute. Avându-se în vedere faptul ca preţurile produselor fabricate de Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina sunt comparabile cu preţurile produselor provenite din import, evaluarea segmentelor de piata deţinute de aceasta societate comercialã pe pieţele relevante analizate s-a fãcut prin luarea în considerare a importurilor.
8. Segmentele de piata deţinute de Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina în anul 2001 au fost de 98,81% pe piata aluminiului primar şi aliajelor din aluminiu primar şi de 80% pe piata semifabricatelor din aluminiu primar şi aliaje din aluminiu primar.
9. Prin urmare, Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina deţine monopolul, respectiv cvasimonopolul, pe pieţele relevante analizate. Prin concentrarea economicã realizatã segmentele deţinute de cãtre Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina pe pieţele relevante analizate nu se modifica.
10. Pe pieţele relevante cererea este reprezentatã de agenţii economici care îşi desfãşoarã activitatea în industria construcţiilor de maşini, industria aeronautica, industria materialelor electrice (instalaţii şi reţele electrice) şi a aparatelor de mãsura şi control etc. Din cauza declinului sectorului industrial piata româneascã a metalelor neferoase a cunoscut în ultimii 10 ani descresteri continue ale cererii.
11. Din analiza criteriilor de apreciere a compatibilitatii operaţiunii de concentrare economicã cu un mediu concurential normal, cuprinse în <>art. 14 din Legea concurentei nr. 21/1996 , au rezultat urmãtoarele:
a) prin concentrarea economicã realizatã se constata ca, atât înainte, cat şi dupã realizarea operaţiunii, se pãstreazã acelaşi climat concurential normal, datoritã faptului ca segmentele deţinute de Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina pe pieţele relevante analizate nu s-au modificat;
b) în prezent în România cererea de aluminiu primar este mai mica decât oferta. În condiţiile creşterii cererii de aluminiu primar pe piata româneascã, Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina dispune de o rezerva de capacitate şi ar putea produce pana la saturarea pieţei;
c) exista importuri de aluminiu primar din ţãrile situate în vecinãtatea României, importuri stimulate de taxele vamale reduse sau inexistente; deşi importul de aluminiu primar şi produse din aluminiu primar este destul de redus, exista posibilitatea ca, în cazul unei situaţii de criza, acesta sa suplineasca deficitul de oferta în condiţii de concurenta;
d) Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina nu a manifestat un comportament independent pe piata în ceea ce priveşte politica de preţuri. Deoarece cererea de aluminiu este mult sub valoarea ofertei, Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina nu se poate manifesta anticoncurential.
12. Realizarea operaţiunii de concentrare economicã va conduce la ridicarea calitãţii produselor Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina, ca urmare a realizãrii programului de investiţii asumate de cãtre consortiul format din "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia, Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti şi "Marco Internaţional" Inc. SUA în contractul de vânzare-cumpãrare de acţiuni încheiat cu A.P.A.P.S., ceea ce va avea efecte benefice asupra consumatorilor.
13. Conform formularului de notificare, consortiul format din "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia, Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti şi "Marco Internaţional" Inc. SUA va realiza un program de investiţii, cu urmãtoarele obiective:
- reducerea consumurilor specifice la materiile prime;
- controlul calitãţii produselor prin introducerea pe calculator a procesului tehnologic;
- creşterea productivitatii;
- reducerea costurilor pe unitatea de produs;
- alinierea produselor la standardele europene;
- îmbunãtãţirea distribuţiei produselor prin utilizarea reţelei firmei achizitoare;
- produsele oferite la intern la preţuri rezonabile;
- creşterea competitivitatii la export prin alinierea la standardele europene.
14. Analizandu-se aceasta concentrare economicã se constata ca nu se intrevad efecte cu caracter anticoncurential pe piata aluminiului primar şi pe piata semifabricatelor din aluminiu primar şi aliaje din aluminiu primar.
15. Consolidarea poziţiei Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina pe pieţele relevante analizate, datoritã puterii financiare a achizitorului, nu este de natura sa conducã la restrangerea, înlãturarea sau denaturarea concurentei.
16. Analizandu-se în perspectiva operaţiunea de concentrare economicã, avându-se în vedere tendinta de globalizare a pieţelor, se poate considera ca monopolul producerii aluminiului la Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina se dilueaza pe piata interna,

DECIDE:

ART. 1
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 51 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 21/1996 şi ale pct. 9.1 lit. b) din cap. II, Partea a III-a din Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice, se autorizeaza concentrarea economicã realizatã, constatandu-se ca prin operaţiunea notificatã nu se creeazã şi nici nu se consolideaza o poziţie dominanta în sensul <>art. 13 din Legea nr. 21/1996 .
ART. 2
Taxa de autorizare prevãzutã la <>art. 33 alin. (2) din Legea nr. 21/1996 este de 2.499.597.000 lei şi se va plati cu ordin de plata tip trezorerie la bugetul de stat, în contul nr. 361280051302, deschis la Banca Nationala a României - Sucursala Municipiului Bucureşti, beneficiar Trezoreria Municipiului Bucureşti, cu menţiunea "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare". Pe versoul ordinului de plata, în rubrica "Cod cont", se va înscrie contul nr. 20.17.01.03.
Taxa de autorizare se va plati în termen de 30 de zile de la data emiterii prezentei decizii. O copie de pe ordinul de plata va fi transmisã neîntârziat Consiliului Concurentei.
ART. 3
Prezenta decizie devine aplicabilã de la data comunicãrii acesteia cãtre pãrţi.
ART. 4
Decizia Consiliului Concurentei poate fi atacatã, conform dispoziţiilor <>art. 21 alin. (6) din Legea nr. 21/1996 , în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia Contencios administrativ.
ART. 5
În conformitate cu prevederile <>art. 62 alin. (1) din Legea nr. 21/1996 , prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala Societãţii Comerciale "Conef" - S.A. Bucureşti.
ART. 6
Departamentul bunuri industriale şi Secretariatul general din cadrul Consiliului Concurentei vor urmãri aducerea la îndeplinire a prezentei decizii.
ART. 7
Prezenta decizie se va comunica de cãtre Secretariatul general al Consiliului Concurentei la:



I. Societãţile achizitoare:

1. Denumirea: "Marco Acquisitions" Ltd. Anglia (societate
care achiziţioneazã pachetul de acţiuni al
Societãţii Comerciale "Alro" - S.A. Slatina,
membra a consortiului)
Naţionalitatea: persoana juridicã de naţionalitate engleza
Forma juridicã: societate cu rãspundere limitatã
Sediul social: Anglia, Londra, Brook Street nr. 61, WIK 4BL
Numãr de înregistrare: 3891484
Reprezentant legal: Alexander Krasner, administrator unic
2. Denumirea: Societatea Comercialã "Conef" - S.A. Bucureşti
(societate membra a consortiului)
Naţionalitatea: persoana juridicã de naţionalitate romana
Forma juridicã: societate pe acţiuni
Sediul social: Bucureşti, str. Pitar Mos nr. 6, sectorul 1
Numãrul de înregistrare
la Oficiul registrului
comerţului: J40/377/1991
Codul fiscal: R15551077
Telefon: 210.03.00
Fax: 210.05.94
Reprezentant legal: Alexander Krasner, preşedintele Consiliului
de administraţie
3. Denumirea: "Marco Internaţional" Inc. SUA (societate
membra a consortiului)
Naţionalitatea: persoana juridicã de naţionalitate americana
Sediul social: SUA, New York, One Penn Plaza NY 10119
Numãr de înregistrare: 03.11.1985 la Departamentul de Stat al
statului New York
Reprezentant legal: Michael Barenholtz, preşedinte
Prin împuternicit,
Cristina Ciocan, avocat
Racoti, Predoiu şi
asociaţii
Str. Batistei nr. 30
Bucureşti, sectorul 2
Tel.: 311.05.17/Fax: 311.05.18

II. Societatea achizitionata

Denumirea: Societatea Comercialã "Alro" - S.A. Slatina
Naţionalitatea: persoana juridicã de naţionalitate romana
Forma juridicã: societate pe acţiuni
Sediul social: Slatina, str. Pitesti nr. 116, judeţul Olt
Numãrul de înregistrare
la Oficiul registrului
comerţului: J28/8/1991
Codul fiscal: R1515374
Telefon: 049/43.19.01
Fax: 049/43.31.27



PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENTEI,
THEODOR VALENTIN PURCAREA

Bucureşti, 24 septembrie 2002.
Nr. 361.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016