Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 360 din 23 septembrie 2004  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a   Legii contabilitatii nr. 82/1991 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 360 din 23 septembrie 2004 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a Legii contabilitatii nr. 82/1991 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.003 din 1 noiembrie 2004

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Ioan Tiucã - procuror
Claudia Margareta Niţã - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Vest şi Est 2000 Impex" - S.R.L. din Bucureşti în Dosarul nr. 3.186/2003 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ.
La apelul nominal rãspunde autorul excepţiei de neconstituţionalitate, prin avocat Doru Bãjan, cu delegaţie depusã la dosar, lipsind celelalte pãrţi, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Reprezentantul autorului excepţiei solicitã admiterea acesteia, reiterând motivele expuse în notele scrise şi depuse în faţa instanţei de judecatã. Aratã, în plus, cã importantã în susţinerea neconstituţionalitãţii <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 este încadrarea sa juridicã de cãtre Parlament, aşa cum aceasta reiese din Monitorul Oficial al României în care actul normativ a fost publicat, şi nu numãrul de voturi întrunit la adoptarea acestuia.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, în temeiul <>art. 29 alin. (1) şi (6) din Legea nr. 47/1992 , republicatã. În acest sens, aratã, în esenţã, cã latura penalã a litigiului în cursul cãruia a fost ridicatã excepţia de neconstituţionalitate a fost tranşatã prin rezoluţia Parchetului de pe lângã Curtea Supremã de Justiţie, cu soluţia de scoatere de sub urmãrire penalã dispusã asupra autorului excepţiei, astfel încât dispoziţiile art. 40, care au, într-adevãr, caracterul de norme juridice de nivel organic, nu au legãturã cu soluţionarea litigiului aflat pe rolul instanţei de judecatã.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 5 mai 2004, pronunţatã în Dosarul nr. 3.186/2003, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã. Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Vest şi Est 2000 Impex" - S.R.L. din Bucureşti într-un recurs declarat împotriva unei sentinţe prin care s-a respins cererea acesteia de anulare a unei decizii a Ministerului Finanţelor Publice şi a unui proces-verbal de control întocmit de Garda Financiarã, exonerarea de la plata sumelor reţinute prin actele de control, precum şi restituirea acestora.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine cã <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 a fost adoptatã cu încãlcarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţie, republicatã. În acest sens, se aratã cã, deşi legea criticatã are ca obiect principal de reglementare domeniul contabilitãţii, ce nu se regãseşte printre materiile care, conform Constituţiei, se reglementeazã prin lege organicã, actul normativ prevede, la art. 40 în forma sa iniţialã, infracţiunea de fals intelectual, ceea ce atrage, conform art. 73 alin. (3) lit. h) din Legea fundamentalã, adoptarea sa ca lege organicã. Se face referire la Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 27 decembrie 1991, unde este precizat regimul de lege ordinarã a actului normativ atacat, autorul excepţiei considerând cã autoritatea legiuitoare "a omis" încadrarea acesteia în categoria legilor organice, deoarece "în alte situaţii similare, când legi ce reglementau domenii ce aparţineau de legea ordinarã, dar cuprindeau şi infracţiuni, au fost votate ca legi organice". În sfârşit, se adaugã cã "nu se poate susţine faptul cã <>art. 40 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 nu ar incrimina o infracţiune, de vreme ce în practica penalã s-au pronunţat condamnãri pentru încãlcarea dispoziţiilor acestui articol".
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece nu sunt încãlcate dispoziţiile art. 74 din Constituţie.
Potrivit prevederilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, întrucât "prevederea de la <>art. 37 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, nu incrimineazã infracţiunea de fals intelectual ca atare, ca o infracţiune distinctã de cea prevãzutã la art. 289 din Codul penal, circumstanţiind numai aplicarea Codului penal la fapte contrare dispoziţiilor din Legea contabilitãţii". "Mai mult", se adaugã, "art. 37 face în mod expres trimitere, în ceea ce priveşte pedeapsa, la dispoziţiile legale în materie, respectiv Codul penal". În sprijinul argumentelor menţionate este invocatã şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, şi anume <>Decizia nr. 130 din 16 aprilie 2002 .
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, republicatã, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, republicatã, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã în temeiul <>art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 61/2001 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 26 august 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contravine dispoziţiilor art. 76 alin. (1) din Constituţie, republicatã, care prevãd urmãtoarele:
- Art. 76 alin. (1): "Legile organice şi hotãrârile privind regulamentele Camerelor se adoptã cu votul majoritãţii membrilor fiecãrei Camere."
Din examinarea excepţiei de neconstituţionalitate rezultã cã autorul acesteia solicitã un control de constituţionalitate extrinsecã a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, întrucât critica sa vizeazã procedura de adoptare de cãtre Parlament a actului normativ aminitit. În acest sens, se aratã cã <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, contravine normelor constituţionale referitoare la adoptarea legilor, întrucât la art. 37 (art. 40 în forma sa iniţialã) se prevede infracţiunea de fals intelectual; or, potrivit normelor constituţionale ale art. 76 alin. (1) şi ale art. 73 alin. (3) lit. h), coroborate, infracţiunile se reglementeazã prin lege organicã. Ca atare, legea trebuia adoptatã conform procedurii stabilite de Constituţie pentru legile organice, şi nicidecum pe calea procedurii prevãzute pentru legile ordinare, aşa cum Parlamentul a procedat la adoptarea acesteia în şedinţa din 20 decembrie 1991.
Analizând dispoziţiile cuprinse în <>art. 37 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, Curtea constatã cã acestea incrimineazã infracţiunea de fals intelectual, care constã în "efectuarea cu ştiinţã de înregistrãri inexacte, precum şi omisiunea cu ştiinţã a înregistrãrilor în contabilitate, având drept consecinţã denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi de pasiv ce se reflectã în bilanţ (...) şi se pedepseşte conform legii."
În acelaşi timp însã Curtea reţine cã latura penalã a litigiului dedus instanţei de judecatã a fost tranşatã prin Rezoluţia nr. 114/P/2000 din 27 decembrie 2001, prin care Parchetul de pe lângã Curtea Supremã de Justiţie a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã a administratorului societãţii comerciale - autor al prezentei excepţii de neconstituţionalitate, întrucât nu au fost întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual prevãzute de <>art. 40 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 . Aşa fiind, doar aspecte de ordin civil constituie, în prezent, fondul dosarului supus judecãţii în faţa instanţei de contencios administrativ.
În atare situaţie, Curtea constatã cã ne gãsim într-un caz de inadmisibilitate, deoarece, aşa cum prevede <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, excepţia de neconstituţionalitate poate viza numai acele prevederi legale "care au legãturã cu soluţionarea cauzei". O decizie a Curţii Constituţionale nu ar produce nici un efect în speţã, întrucât este evidentã lipsa legãturii şi a interesului legitim privind ridicarea excepţiei de cãtre autor şi soluţionarea cauzei de cãtre instanţa de judecatã. Caracterul de lege "organicã" sau "ordinarã" a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 nu are nici o relevanţã pentru rezolvarea recursului formulat de autorul excepţiei într-o cauzã în care se contestã o decizie a Ministerului Finanţelor Publice şi un proces-verbal de control al Gãrzii Financiare.
În consecinţã, potrivit <>art. 29 alin. (1) şi (6) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, instanţa de judecatã avea obligaţia sã respingã, ca inadmisibilã, printr-o încheiere motivatã, excepţia de neconstituţionalitate, fãrã a mai sesiza instanţa de contencios constituţional.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, republicatã, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 , republicatã,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Vest şi Est 2000 Impex" - S.R.L. din Bucureşti în Dosarul nr. 3.186/2003 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 23 septembrie 2004.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Claudia Margareta Niţã

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016