Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 309 din 8 iulie 2004  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate si completate prin   Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2003     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 309 din 8 iulie 2004 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate si completate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2003

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 896 din 1 octombrie 2004

Ion Predescu - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Florentina Baltã - procuror
Cristina Cãtãlina Turcu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 . Excepţia a fost ridicatã de Direcţia Generalã a Finanţelor Publice Satu Mare în Dosarul nr. 4.267/C/2003 al Curţii de Apel Oradea - Secţia comercialã şi de contencios administrativ.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Preşedintele dispune sã se facã apelul şi în Dosarul nr. 220 D/2004, care are ca obiect aceeaşi excepţie de neconstituţionalitate, ridicatã de Direcţia Generalã a Finanţelor Publice Satu Mare în Dosarul nr. 4.266/C/2003 al Curţii de Apel Oradea - Secţia comercialã şi de contencios administrativ.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea Dosarului nr. 220 D/2004 la Dosarul nr. 219 D/2004, având în vedere conţinutul identic al excepţiilor.
Reprezentantul Ministerului Public nu se opune conexãrii dosarelor.
Curtea, în temeiul <>art. 36^4 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, introdus prin <>art. I pct. 38 din Legea nr. 232/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 502 din 3 iunie 2004, dispune conexarea Dosarului nr. 220 D/2004 la Dosarul nr. 219 D/2004, care este primul înregistrat.
Preşedintele constatã cauza în stare de judecatã şi acordã cuvântul pe fond.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca devenitã inadmisibilã, în temeiul <>art. 23 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, motivând cã prin <>Decizia nr. 194 din 27 aprilie 2004 Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 . Ulterior pronunţãrii deciziei menţionate, textul criticat a fost abrogat expres prin <>art. I pct. 8 din Legea nr. 195/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 .

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarelor, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierile din 16 aprilie 2004, pronunţate în dosarele nr. 4.267/C/2003 şi nr. 4.266/C/2003, Curtea de Apel Oradea - Secţia comercialã şi de contencios administrativ a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 . Excepţia a fost ridicatã de Direcţia Generalã a Finanţelor Publice Satu Mare în dosarele cu numerele de mai sus, având ca obiect contestaţia în anulare împotriva unor decizii civile prin care s-au anulat, pentru lipsa condiţiilor de formã, recursurile declarate de aceasta în cadrul unor litigii comerciale.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine cã prevederile legale criticate încalcã dispoziţiile art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul liber la justiţie, ale art. 24 alin. (1) privind dreptul la apãrare şi ale art. 129 privind folosirea cãilor de atac, deoarece, în ipoteza hotãrârilor pronunţate fãrã drept de apel, anularea cererii de recurs pentru neîndeplinirea condiţiilor de formã are ca finalitate existenţa unui singur grad de jurisdicţie. Dreptul la apãrare este încãlcat prin faptul cã pãrţile nu sunt citate atunci când se examineazã admisibilitatea în principiu a recursului.
Curtea de Apel Oradea - Secţia comercialã şi de contencios administrativ opineazã în sensul cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi formula punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate. De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 18^1 din Legea nr. 35/1997 , cu modificãrile ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al instituţiei Avocatul Poporului.
Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, arãtând cã dispoziţiile legale criticate au introdus un mecanism de admitere în principiu a recursului, care priveşte exclusiv verificarea aspectelor formale de exercitare a acestei cãi de atac, având ca scop degrevarea instanţelor de recurs de stabilirea unor termene în cauzele în care nu sunt îndeplinite condiţiile formale pentru exercitarea acestei cãi de atac. Întrucât prin procedura admiterii în principiu a recursului nu se judecã aspecte ce ţin de fondul cauzei, legiuitorul nu a instituit o procedurã contradictorie. Dispoziţiile legale criticate sunt în acord cu dispoziţiile constituţionale ale art. 126 alin. (2), referitoare la stabilirea prin lege a competenţei instanţelor judecãtoreşti şi a procedurii de judecatã, şi cu dispoziţiile art. 129, referitoare la folosirea cãilor de atac în condiţiile legii, neaducând atingere prevederilor constituţionale ale art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul liber la justiţie şi ale art. 24 alin. (1) privind dreptul la apãrare.
Avocatul Poporului apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, deoarece dispoziţiile art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, aşa cum au fost modificate prin <>art. I pct. 11 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 , au fost abrogate expres prin <>art. I pct. 8 din Legea nr. 195/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 26 mai 2004. Sunt incidente, aşadar, dispoziţiile <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, potrivit cãrora Curtea Constituţionalã se pronunţã numai asupra excepţiilor având ca obiect dispoziţii legale în vigoare.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

CURTEA,
examinând încheierile de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, republicatã, precum şi celor ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>art. I pct. 11 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 460 din 28 iunie 2003, şi intratã în vigoare la data de 28 august 2003, dispoziţii care aveau urmãtorul conţinut:
"În cazul în care completul este în unanimitate de acord cã recursul nu îndeplineşte cerinţele de formã sau cã motivele de recurs invocate şi dezvoltarea lor nu se încadreazã în cele prevãzute de art. 304, anuleazã sau, dupã caz, respinge recursul printr-o decizie motivatã, pronunţatã fãrã citarea pãrţilor, care nu este supusã nici unei cãi de atac. Decizia se comunicã recurentului."
Aceste dispoziţii sunt considerate de autorul excepţiei ca fiind contrare prevederilor constituţionale ale art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul liber la justiţie, ale art. 24 alin. (1) privind dreptul la apãrare şi ale art. 129 privind folosirea cãilor de atac.
Examinând excepţia, Curtea constatã cã asupra constituţionalitãţii dispoziţiilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã civilã, s-a mai pronunţat prin <>Decizia nr. 194 din 27 aprilie 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 din 10 iunie 2004, decizie prin care s-a constatat cã textul de lege criticat este neconstituţional în partea exprimatã prin sintagma "pronunţatã fãrã citarea pãrţilor".
Ulterior constatãrii neconstituţionalitãţii textului de lege care formeazã obiectul excepţiei, acesta a fost abrogat în mod expres de <>art. I pct. 8 din Legea nr. 195/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 26 mai 2004, şi intratã în vigoare la 29 mai 2004.
În consecinţã, în temeiul <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit cãruia "Curtea Constituţionalã decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţã în vigoare, care are legãturã cu soluţionarea cauzei în orice fazã a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia" şi al alin. (3), conform cãruia "Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioarã a Curţii Constituţionale", excepţia de neconstituţionalitate urmeazã a fi respinsã ca devenitã inadmisibilã.

Faţã de cele de mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, republicatã, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.d) şi alin. (3), al <>art. 23 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca devenitã inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 308 alin. 4 din Codul de procedurã civilã, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 , excepţie ridicatã de Direcţia Generalã a Finanţelor Publice Satu Mare în Dosarele nr. 4.267/C/2003 şi nr. 4.266/C/2003 ale Curţii de Apel Oradea - Secţia comercialã şi de contencios administrativ.
Definitivã şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 8 iulie 2004.

PREŞEDINTE,
Ion Predescu

Magistrat-asistent,
Cristina Cãtãlina Turcu

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016