Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 309 din 13 martie 2008  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 453 si art. 455 din Codul de procedura penala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 309 din 13 martie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 453 si art. 455 din Codul de procedura penala

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 264 din 3 aprilie 2008

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Marinela Mincã - procuror
Afrodita Laura Tutunaru - magistrat-asistent


Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 şi art. 455 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Daniel Olariu în Dosarul nr. 3.463/99/2007 al Tribunalului Iaşi - Secţia penalã.
La apelul nominal lipseşte autorul excepţiei, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Cauza se aflã în stare de judecatã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, deoarece criticile autorului vizeazã caracterul incomplet al reglementãrii supuse controlului.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 10 octombrie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 3.463/99/2007, Tribunalul Iaşi - Secţia penalã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 453 şi art. 455 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Daniel Olariu în dosarul de mai sus, având ca obiect soluţionarea unei cereri de amânare a executãrii pedepsei.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine cã prevederile legale menţionate încalcã dispoziţiile constituţionale ale art. 16 alin. (1) referitoare la egalitatea cetãţenilor în faţa legii, deoarece în practica judiciarã existã douã categorii de situaţii, şi anume existenţa unor persoane condamnate care, depunând cereri de amânare a executãrii pedepsei, sunt lãsate în libertate pe parcursul procesului şi o altã categorie de persoane, cum este cazul în speţã, care, deşi au depus cereri de amânare a executãrii pedepsei, sunt arestate în vederea executãrii.
De asemenea, art. 453 alin. 2^2 din Codul de procedurã penalã creeazã un tratament discriminatoriu între persoanele care introduc cereri de amânare în temeiul art. 453 lit. c) şi cele care introduc cereri în temeiul art. 453 lit. a) şi b) din acelaşi cod.
În sfârşit, la data de 14 ianuarie 2008 s-a înregistrat pe rolul Curţii Constituţionale o cerere prin care autorul excepţiei a adus la cunoştinţã faptul cã îşi retrage excepţia de neconstituţionalitate invocatã.
Tribunalul Iaşi - Secţia penalã opineazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece dispoziţiile legale criticate sunt aplicabile deopotrivã tuturor subiectelor de drept care se încadreazã în situaţia prevãzutã de acestea.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece dispoziţiile legale criticate se aplicã în mod egal tuturor persoanelor aflate în ipoteza normelor legale.
Avocatul Poporului considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece dispoziţiile legale criticate, care consacrã o excepţie de la regula punerii neîntârziate în executare a hotãrârilor penale, nu instituie privilegii ori discriminãri, fiind aplicabile deopotrivã tuturor subiectelor de drept care se încadreazã în situaţia prevãzutã de acestea.
În plus, dispoziţiile legale sunt reglementate de legiuitor în temeiul prerogativelor acordate acestuia de prevederile art. 126 alin. (2) din Constituţie, potrivit cãrora "Competenţa instanţelor judecãtoreşti şi procedura de judecatã sunt prevãzute numai prin lege".
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constatã cã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 453 cu denumirea marginalã Cazurile de amânare a executãrii pedepsei închisorii sau detenţiunii pe viaţã şi art. 455 cu denumirea marginalã Cazurile de întrerupere a executãrii pedepsei închisorii sau detenţiunii pe viaţã, care au urmãtorul conţinut:
- Art. 453: "Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţã poate fi amânatã în urmãtoarele cazuri:
a) când se constatã pe baza unei expertize medico-legale cã cel condamnat suferã de o boalã gravã care face imposibilã executarea pedepsei, iar instanţa apreciazã cã amânarea executãrii şi lãsarea în libertate nu prezintã un pericol concret pentru ordinea publicã. În acest caz, executarea pedepsei se amânã pânã când starea de sãnãtate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa sã poatã fi pusã în executare;
b) când o condamnatã este gravidã sau are un copil mai mic de un an. În aceste cazuri, executarea pedepsei se amânã pânã la încetarea cauzei care a determinat amânarea;
c) când din cauza unor împrejurãri speciale executarea imediatã a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucreazã. În acest caz, executarea poate fi amânatã cel puţin 3 luni şi numai o singurã datã.
Cererea de amânare a executãrii pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţã poate fi fãcutã de procuror, condamnat, de persoanele arãtate în art. 362 alineatul ultim, iar în cazul prevãzut la lit. c) din prezentul articol, şi de cãtre conducerea unitãţii la care lucreazã condamnatul.
Cererea poate fi retrasã de cel care a formulat-o.
În cazurile prevãzute în alin. 1 lit. a) şi b), hotãrârile prin care se dispune amânarea executãrii pedepsei sunt executorii de la data pronunţãrii.
Dispoziţiile prezentului articol se aplicã şi în cazul celui condamnat la executarea pedepsei la locul de muncã. În situaţia prevãzutã la lit. b), executarea pedepsei poate fi amânatã pe perioada stabilitã de normele legale cu privire la concediul ce se acordã salariatelor înainte şi dupã naştere.";
- Art. 455: "Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţã poate fi întreruptã în cazurile şi în condiţiile prevãzute în art. 453, la cererea persoanelor arãtate în alin. 2 al aceluiaşi articol.
Dispoziţiile art. 453^1 şi art. 454 alin. 1^1 şi 1^2 se aplicã în mod corespunzãtor."
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã urmãtoarele:
1. În primul rând nu poate fi primitã solicitarea autorului referitoare la retragerea excepţiei de neconstituţionalitate, deoarece acest incident procedural este de ordine publicã şi, potrivit <>art. 55 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta, odatã sesizatã, "procedeazã la examinarea constituţionalitãţii, nefiind aplicabile dispoziţiile Codului de procedurã civilã referitoare la suspendarea, întreruperea sau stingerea procesului [...]".
2. În ce priveşte excepţia de necosntituţionalitate, Curtea constatã cã autorul excepţiei de neconstituţionalitate criticã reglementarea art. 453 şi art. 455 din Codul de procedurã penalã, întrucât este nemulţumit de soluţiile adoptate de instanţele de judecatã în practica judiciarã. Or, prin critica de neconstituţionalitate se au în vedere aspecte legate de interpretarea şi aplicarea normelor legale, iar potrivit art. 126 alin. (3) din Constituţie, numai "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigurã interpretarea şi aplicarea unitarã a legii de cãtre instanţele judecãtoreşti, potrivit competenţei sale".
În consecinţã, excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, Curtea Constituţionalã neavând o astfel de competenţã.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A. d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge ca inadmisibilã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 şi art. 455 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Daniel Olariu în Dosarul nr. 3.463/99/2007 al Tribunalului Iaşi - Secţia penalã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 13 martie 2008.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Afrodita Laura Tutunaru

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016