Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 3.280 din 27 aprilie 2004  privind interzicerea temporara a activitatii Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 3.280 din 27 aprilie 2004 privind interzicerea temporara a activitatii Societatii Comerciale "Astop Prest" - S.R.L.

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 26 mai 2004
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, cu sediul social în municipiul Bucureşti, str. Amiral Constantin Bãlescu nr. 18, sectorul 1, cod de înregistrare fiscalã 14045240 din 1 iunie 2001, reprezentatã legal de preşedinte, în temeiul art. 4 alin. (19) şi al <>art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, adoptatã în şedinţa din data de 30 martie 2004, conform prevederilor <>art. 4 alin. (22)-(24^1 ) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cadrul cãreia a fost analizatã documentaţia aferentã Notei de constatare nr. 14.069 din 24 martie 2004,
în conformitate cu atribuţiile prevãzute la <>art. 8 alin. 2 lit. k) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în baza Deciziei nr. 3.203 din 7 ianuarie 2004 , organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor - Reprezentanţa Cluj au efectuat un control la Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L., cu sediul în municipiul Oradea, str. Dimitrie Cantemir nr. 24-30, judeţul Bihor, înregistratã la oficiul registrului comerţului cu nr. J 05/77/1995, cod unic de înregistrare nr. 7109170, reprezentatã legal în timpul controlului de doamna Cerasela Nerghes, în calitate de administrator/director general, şi domnul Vasile Verigoi, în calitate de asociat.
Controlul efectuat de organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor - Reprezentanţa Cluj a avut ca obiect verificarea activitãţii brokerului de asigurare, conform Tematicii de control de fond nr. 10.285 din 29 octombrie 2002; verificarea a avut la bazã documentele şi situaţiile prezentate şi întocmite sub responsabilitatea conducerii brokerului de asigurare.
Rezultatele acţiunii de analizã şi control au fost concretizate în Nota de constatare, semnatã fãrã obiecţiuni de Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L., înregistratã cu nr. 424 din 17 martie 2004 la societatea sus-menţionatã, iar la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor - Reprezentanţa Cluj sub nr. 15.023 din 3 martie 2004.
În urma analizãrii constatãrilor cuprinse în actul de control, au fost reţinute urmãtoarele:
Brokerul de asigurare a înregistrat alte venituri decât cele din comisioanele acordate de asigurãtori, din chirii şi servicii de consultanţã.
Tipurile de contracte încheiate sunt urmãtoarele:
● închirierea spaţiilor pe care brokerul de asigurare le deţine;
● consultanţã acordatã asigurãtorului, contracte-cadru în care brokerul se obligã la efectuarea de studii de piaţã, acordare de know-how şi îndrumare a personalului asigurãtorului pentru creşterea capacitãţii de pregãtire a acestuia, promovarea imaginii asigurãtorului etc.
În baza acestor contracte au fost încasate sume de bani fãrã înscrisuri suplimentare, cum ar fi:
- liste întocmite cu personalul asigurãtorului care a beneficiat de pregãtire;
- studiile de piaţã care trebuiau predate asigurãtorului;
- contorizãri ale activitãţii de promovare a imaginii asigurãtorului etc.
În cazul contractelor de asigurare R.C.A. şi Carte Verde, încheiate de Societatea Comercialã "Astop Prest" S.R.L. cu societãţi de asigurare autorizate potrivit legii (anexele nr. 8, 10, 11 şi 17 din nota de constatare), brokerul de asigurare a practicat un nivel al comisioanelor mai mare de 8%, nerespectând astfel prevederile art. 1 alin. (3) din Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor care vor practica aceastã asigurare în anul 2003, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 9/2002 (abrogat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.113/2003 ), şi, mai mult, aceste modificãri ale comisioanelor nu au fost prevãzute în actele adiţionale la contracte.
Tipurile de contracte sus-menţionate excedeazã obiectului de activitate al brokerului, încãlcându-se astfel prevederile art. 39 alin. (2) lit. l), coroborate cu prevederile art. 35 alin. (5) lit. d) şi ale <>art. 2 pct. 6 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. De asemenea, au fost încãlcate prevederile art. 1 alin. (3) din Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor care vor practica aceastã asigurare în anul 2003, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 9/2002 (abrogat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.113/2003 ).
Dovada sãvârşirii de cãtre Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L. a faptelor nelegale descrise mai sus rezultã din documentele contabile ale brokerului de asigurare, precum şi din Nota de constatare semnatã şi înregistratã la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor - Reprezentanţa Cluj sub nr. 15.023 din 3 martie 2004.
Sãvârşirea acestor fapte a fost consemnatã în Nota de constatare întocmitã în douã exemplare de cãtre organele de control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, înregistratã la Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L. sub nr. 424 din 17 martie 2004, iar la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sub nr. 15.023 din 3 martie 2004, dintre care un exemplar a rãmas la brokerul controlat.
Faţã de aceste motive, pentru faptele nelegale reţinute de organul de control în sarcina Societãţii Comerciale "Astop Prest" - S.R.L., prin nota de constatare sus-menţionatã, fapte descrise în prezenta decizie, în scopul apãrãrii drepturilor asiguraţilor şi al promovãrii stabilitãţii activitãţii de asigurare în România, în temeiul <>art. 39 alin. (1) şi alin. (3) lit. c) şi d) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în şedinţa din data de 30 martie 2004, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor a hotãrât sancţionarea societãţii sus-menţionate cu amendã în cuantum de 5.000.000 lei, precum şi interzicerea temporarã a activitãţii, drept care emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se sancţioneazã Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L., cu sediul în municipiul Oradea, str. Dimitrie Cantemir nr. 24-30, judeţul Bihor, înregistratã la oficiul registrului comerţului cu nr. J 05/77/1995, cod unic de înregistrare nr. 7109170, reprezentatã legal de doamna Cerasela Nerghes, în calitate de administrator/director general, conform <>art. 39 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu amendã în cuantum de 5.000.000 lei.
ART. 2
(1) Se interzice temporar exercitarea activitãţii de broker de asigurare de cãtre Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L., conform <>art. 39 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pânã la data încetãrii încãlcãrii dispoziţiilor legale, respectiv pânã la data rezilierii contractelor de prestãri de servicii al cãror obiect de activitate excedeazã prevederilor <>art. 2 pct. 6 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contracte încheiate cu societãţile de asigurare.
(2) Societatea este obligatã sã prezinte Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor dovada rezilierii contractelor de prestãri de servicii cu societãţile de asigurare al cãror obiect de activitate excedeazã prevederilor <>art. 2 pct. 6 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
(1) Pe toatã perioada de interzicere temporarã a exercitãrii activitãţii de broker de asigurare, prevãzutã la art. 2, societãţii i se interzic desfãşurarea activitãţii de negociere a încheierii de noi contracte de asigurare sau reasigurare pentru persoane fizice sau juridice, a acordãrii de asistenţã pe durata derulãrii contractelor în curs sau în legãturã cu regularizarea daunelor, precum şi desfãşurarea oricãror operaţiuni specifice brokerilor de asigurare, astfel cum sunt definite în <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Brokerul are obligaţia sã notifice clienţilor, în termen de cel mult 3 zile de la data primirii prezentei decizii, în vederea efectuãrii plãţii ratelor scadente la contractele în curs de derulare direct la asigurãtor.
ART. 4
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 39 alin. (10) şi (11) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 8 alin. (5) şi <>art. 28 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 180/2002 , amenda se face venit integral la bugetul de stat şi se achitã în termen de 15 zile de la primirea prezentei decizii, în contul 20.22.01.03, care se va completa pe versoul ordinului de platã la rubrica "Cod cont".
(2) Dovada plãţii amenzii va fi prezentatã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, imediat dupã achitare.
ART. 5
(1) Împotriva prezentei decizii Societatea Comercialã "Astop Prest" - S.R.L. poate face plângere la curtea de apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, conform <>art. 40 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În conformitate cu <>art. 40 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, plângerea adresatã curţii de apel nu suspedã, pe timpul soluţionãrii acesteia, executarea mãsurii sancţionatorii dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 6
Prezenta decizie se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
Nicolae Eugen Crişan

Bucureşti, 27 aprilie 2004.
Nr. 3.280.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016