Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 291 din 3 iulie 2003  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 291 din 3 iulie 2003 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 563 din 5 august 2003
Costica Bulai - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Şerban Viorel Stanoiu - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Ioan Vida - judecãtor
Nicoleta Grigorescu - procuror
Afrodita Laura Tutunaru - magistrat-asistent

Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind graţierea unor pedepse şi înlãturarea unor mãsuri şi sancţiuni, excepţie ridicatã de inculpatul Ioan Mondoc în Dosarul nr. 589/2003 al Judecãtoriei Medias şi inculpatele Florenta Ciotea, Mihaela Dinca, Viorica Mocanu, Lia Giuclea şi Liliana Constantinescu în Dosarul nr. 403/2003 al Judecãtoriei Sectorului 1 Bucureşti.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, fata de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Curtea, având în vedere ca excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în dosarele nr. 172C/2003 şi nr. 173C/2003 au un conţinut identic, pune în discuţie, din oficiu, problema conexarii cauzelor.
Reprezentantul Ministerului Public, având în vedere dispoziţiile art. 164 din Codul de procedura civilã, nu se opune conexarii dosarelor.
Curtea, în temeiul dispoziţiilor <>art. 16 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, coroborate cu cele ale art. 164 din Codul de procedura civilã, dispune conexarea Dosarului nr. 173C/2003 la Dosarul nr. 172C/2003, care este primul înregistrat.
Cauza se afla în stare de judecata.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã, deoarece <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 a fost modificat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2003 şi, ca urmare a modificãrii textului contestat, criticile de neconstituţionalitate au rãmas fãrã obiect.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constata urmãtoarele:
Prin încheierile din 27 martie 2003 şi 3 februarie 2003, pronunţate în dosarele nr. 589/2003 şi nr. 403/2003, Judecãtoria Medias şi Judecãtoria Sectorului 1 Bucureşti au sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind graţierea unor pedepse şi înlãturarea unor mãsuri şi sancţiuni.
Excepţia a fost ridicatã, în dosarele de mai sus, de inculpatii Ioan Mondoc, Florenta Ciotea, Mihaela Dinca, Viorica Mocanu, Lia Giuclea şi Liliana Constantinescu.
În motivarea exceptiei de neconstituţionalitate, autorii acesteia susţin ca dispoziţiile <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 aduc atingere prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (1) şi (2), precum şi celor din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, care se referã la egalitatea persoanelor în fata justiţiei, deoarece se creeazã o inegalitate evidenta între persoanele care au sãvârşit infracţiuni similare, dar care, din motive independente de vointa lor, nu au fost condamnate definitiv pana la data de 4 octombrie 2002.
Judecãtoria Medias a apreciat ca excepţia de neconstituţionalitate este intemeiata, întrucât actul de graţiere instituie un regim distinct pentru inculpatii care au fost condamnaţi printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitiva pana la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 543/2002 şi inculpatii care, deşi indeplineau toate condiţiile necesare pentru a putea beneficia de înlãturarea executãrii pedepsei, nu au fost condamnaţi definitiv din motive obiective, neimputabile lor.
Judecãtoria Sectorului 1 Bucureşti a apreciat ca excepţia de neconstituţionalitate este intemeiata, deoarece textul criticat creeazã o inegalitate evidenta între persoanele care au sãvârşit infracţiuni similare, cu acelaşi grad de pericol social concret, şi care, deşi îndeplinesc toate condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 543/2002 , nu pot beneficia de aplicarea graţierii întrucât, din motive independente de vointa lor, nu au fost condamnate definitiv pana la data de 4 octombrie 2002.
Potrivit <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate ridicate. De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 18^1 din Legea nr. 35/1997 , cu modificãrile ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al instituţiei Avocatul Poporului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor considera ca excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibila, deoarece prin Decizia nr. 86 din 27 februarie 2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 31 martie 2003, Curtea Constituţionalã a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 , motivat de faptul ca acestea limiteazã aplicarea legii la pedepse şi sancţiuni stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive pana la data intrãrii în vigoare a legii, excluzând pedepsele, mãsurile şi sancţiunile aplicate ulterior pentru fapte sãvârşite pana la aceasta data.
Guvernul a apreciat ca excepţia de neconstituţionalitate a devenit inadmisibila, întrucât <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 a fost modificat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2003 , care nu a preluat în noua redactare soluţia legislativã anterioarã.
Avocatul Poporului, invocand jurisprudenta Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 , a apreciat ca prezenta excepţie este inadmisibila.
Preşedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierile de sesizare, punctele de vedere ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Guvernului şi Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constata ca a fost legal sesizatã şi este competenta, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie şi ale art. 1 alin. (1), ale <>art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul exceptiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 726 din 4 octombrie 2002, şi are urmãtorul conţinut:
- Art. 8: "Dispoziţiile prezentei legi privesc pedepsele, mãsurile şi sancţiunile aplicate prin hotãrâri judecãtoreşti definitive pronunţate pana la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Autorii exceptiei de neconstituţionalitate susţin ca prin dispoziţiile legale criticate sunt incalcate prevederile art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie, al cãror conţinut este urmãtorul:
- Art. 16 alin. (1) şi (2): "(1) Cetãţenii sunt egali în fata legii şi a autoritãţilor publice, fãrã privilegii şi fãrã discriminãri.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege."
De asemenea, considera ca sunt lezate şi dispoziţiile din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, referitoare la egalitatea persoanelor în fata justiţiei, fãrã a indica însã care este articolul apreciat ca temei de neconstituţionalitate.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constata ca dispoziţiile <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 au mai fost supuse controlului Curţii Constituţionale, care, prin deciziile nr. 86 şi 89 din 27 februarie 2003, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 31 martie 2003 şi, respectiv, nr. 200 din 27 martie 2003, a constatat ca textul criticat este neconstitutional, întrucât "limiteazã aplicarea legii la pedepse, mãsuri şi sancţiuni aplicate prin hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive pana la data intrãrii în vigoare a legii, excluzând pedepsele, mãsurile şi sancţiunile aplicate ulterior pentru fapte sãvârşite pana la aceasta data".
Având în vedere dispoziţiile <>art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, potrivit cãrora "Nu pot face obiectul exceptiei prevederile legale a cãror constitutionalitate a fost stabilitã potrivit art. 145 alin. (1) din Constituţie sau prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioarã a Curţii Constituţionale", coroborate cu alin. (6) din acelaşi articol, prezenta excepţie de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 este inadmisibila.
De altfel, ulterior publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a deciziilor de admitere menţionate mai sus, a fost adoptatã <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2003 pentru modificarea <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind graţierea unor pedepse şi înlãturarea unor mãsuri şi sancţiuni, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 3 aprilie 2003, modificare care are urmãtorul conţinut: "Art. 8. - Dispoziţiile prezentei legi privesc pedepsele, mãsurile şi sancţiunile aplicate pentru fapte sãvârşite pana la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I." Pe cale de consecinta, ca urmare a modificãrii textului contestat, criticile de neconstituţionalitate au rãmas fãrã obiect.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 144 lit. c), al art. 145 alin. (2) şi al art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 alin. (1) şi (3) şi al <>art. 25 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge ca inadmisibila excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 8 din Legea nr. 543/2002 privind graţierea unor pedepse şi înlãturarea unor mãsuri şi sancţiuni, excepţie ridicatã de Ioan Mondoc în Dosarul nr. 589/2003 al Judecãtoriei Medias şi de Florenta Ciotea, Mihaela Dinca, Viorica Mocanu, Lia Giuclea şi Liliana Constantinescu în Dosarul nr. 403/2003 al Judecãtoriei Sectorului 1 Bucureşti.
Definitiva şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 3 iulie 2003.

PREŞEDINTE,
prof. univ. dr. COSTICA BULAI

Magistrat-asistent,
Afrodita Laura Tutunaru

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016