Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 278 din 21 martie 2006  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 78 si 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 278 din 21 martie 2006 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 78 si 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 346 din 17 aprilie 2006
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Mihaela Cîrstea - procuror
Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicatã de Constantin Nuţu, Aurelian Chiricã, Mircia Negrea, Dumitru Rãduţã, Mihalache Oprişan şi Nicolae Voiculeţiu în Dosarul nr. 699/CM/2005 al Curţii de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
Dezbaterile au avut loc în şedinţa publicã din 14 martie 2006 şi au fost consemnate în încheierea de la acea datã, când Curtea, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 21 martie 2006.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 5 decembrie 2005, pronunţatã în Dosarul nr. 699/CM/2005, Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicatã de Constantin Nuţu, Aurelian Chiricã, Mircia Negrea, Dumitru Rãduţã, Mihalache Oprişan şi Nicolae Voiculeţiu cu prilejul soluţionãrii recursului formulat împotriva Sentinţei nr. 273 din 20 iunie 2005 pronunţate de Tribunalul Vrancea în Dosarul nr. 926/C/2004.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin, în esenţã, cã textele de lege criticate sunt contrare prevederilor art. 15 alin. (2), art. 16 alin. (1) şi (2) şi art. 44 alin. (1), (2) şi (3) din Constituţie. Astfel, considerã cã <>art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 , acţionând în mod retroactiv, îi lipsesc pe militarii pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a acestei legi de dreptul la pensie suplimentarã, câştigat în baza legislaţiei anterioare. În acest sens, aratã cã, în mod discriminatoriu, art. 78 prevede acordarea unor procente de majorare a pensiei, proporţional cu perioada în care s-a achitat contribuţia pentru pensia suplimentarã, doar pentru cadrele militare care se pensioneazã în condiţiile noii legi. În acelaşi timp, art. 80 nu detaliazã modul în care va fi actualizatã pensia suplimentarã. În sfârşit, aratã cã dreptul la pensie reprezintã o creanţã asupra statului, astfel cã se bucurã de protecţia dispoziţiilor constituţionale ale art. 44.
Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiatã, întrucât textele de lege criticate privesc situaţii obiectiv diferite, ce justificã opţiunea legiuitorului de a institui tratamente juridice diferite. Astfel, considerã cã existenţa unei discrepanţe între situaţia celor pensionaţi sub imperiul legii anterioare şi cei pensionaţi dupã intrarea în vigoare a noilor reglementãri nu îndreptãţeşte calificarea reglementãrii ca fiind discriminatorie.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã textele de lege criticate sunt constituţionale, deoarece data pensionãrii, în perioade în care sunt în vigoare reglementãri legale diferite, îi plaseazã pe pensionari în situaţii diferite, care justificã instituirea unor tratamente juridice diferenţiate.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţilor prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţia României, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, dispoziţii potrivit cãrora:
- Art. 78: "(1) Pentru cadrele militare în activitate care se pensioneazã în condiţiile prezentei legi şi care au contribuit la fondul de pensie suplimentarã se acordã la stabilirea pensiei, în condiţiile art. 22-24, un spor procentual de:
a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 de ani;
c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.
(2) De la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, contribuţia pentru pensia suplimentarã va deveni contribuţie individualã la bugetul de stat, pentru prestaţiile prevãzute la art. 4.
(3) Cota de contribuţie individualã este de 5%. Baza lunarã de calcul pentru care se va determina contribuţia individualã o reprezintã solda lunarã brutã.";
- Art. 80: "La data încheierii procesului de recalculare a pensiilor, efectuatã potrivit prevederilor art. 79, pensiile şi pensiile suplimentare acordate pe baza legislaţiei anterioare, aflate în platã, devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi."
În opinia autorilor excepţiei, textele de lege criticate contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 15 alin. (2), care consacrã principiul neretroactivitãţii legii, ale art. 16 alin. (1) şi (2), referitoare la principiul egalitãţii cetãţenilor în faţa legii şi a autoritãţilor publice, precum şi ale art. 44 alin. (1), (2) şi (3), referitoare la garantarea şi ocrotirea dreptului de proprietate.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate sub aspectul contrarietãţii dintre textele de lege criticate şi principiul constituţional al egalitãţii în drepturi, Curtea constatã cã ipotezele legale la care se referã autorii excepţiei reglementeazã situaţii diferite, ce justificã, în mod obiectiv şi raţional, instituirea unui tratament juridic diferenţiat. Astfel, dispoziţiile <>art. 78 din Legea nr. 164/2001 , criticate de autorii excepţiei, vizeazã situaţia cadrelor militare care se pensioneazã în condiţiile acestei legi, situaţia cadrelor militare ce au ieşit la pensie în condiţiile legislaţiei anterioare fiind reglementatã de art. 79, care prevede posibilitatea recalculãrii pensiilor. Prin urmare, nu sunt încãlcate dispoziţiile constituţionale care consacrã egalitatea în drepturi.
De asemenea, Curtea considerã cã nu pot fi reţinute nici susţinerile autorilor excepţiei potrivit cãrora <>art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 au efecte retroactive. Într-adevãr, drepturile de pensie stabilite anterior intrãrii în vigoare a acestor reglementãri legale nu sunt atinse, iar actualizarea, recalcularea şi recorelarea acelor pensii se pot face numai în favoarea beneficiarilor. În acest sens sunt şi dispoziţiile art. 79 alin. (1) lit. a), care se referã la actualizarea cuantumului pensiei "în platã", cât şi ale art. 80, care confirmã faptul cã pensiile suplimentare sunt pãstrate, fiind contopite cu celelalte pensii acordate militarilor în pensiile militare, potrivit înţelesului dat de noile reglementãri. Împrejurarea cã, potrivit celor susţinute de autorii excepţiei, normele de aplicare a <>Legii nr. 164/2001 nu ar detalia modul în care se efectueazã recalcularea pensiilor suplimentare pentru cadrele militare pensionate în baza legislaţiei anterioare nu poate constitui, potrivit prevederilor <>art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 , obiect al controlului de constituţionalitate. De asemenea, aceastã împrejurare nu schimbã caracterul constituţional al textelor de lege analizate.
De altfel, Curtea constatã cã, prin <>Decizia nr. 559 din 25 octombrie 2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 din 22 noiembrie 2005, şi <>Decizia nr. 290 din 1 iulie 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 16 august 2004, s-a mai pronunţat asupra constituţionalitãţii textelor de lege ce fac obiectul prezentei excepţii, în raport cu prevederile art. 15 alin. (2) şi art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie, respingând criticile de neconstituţionalitate ca neîntemeiate.
În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate raportatã la dispoziţiile art. 44 din Constituţie, referitoare la ocrotirea proprietãţii private şi la expropriere, Curtea constatã cã aceste dispoziţii nu sunt incidente în cauzã, având în vedere cã plãţile cu titlu de contribuţie la fondurile de asigurãri sociale, inclusiv la fondul de pensie suplimentarã, nu reprezintã un depozit care sã îi îndreptãţeascã pe deponenţi la restituirea integralã a sumelor depuse.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicatã de Constantin Nuţu, Aurelian Chiricã, Mircia Negrea, Dumitru Rãduţã, Mihalache Oprişan şi Nicolae Voiculeţiu în Dosarul nr. 699/CM/2005 al Curţii de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncã şi asigurãri sociale.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 21 martie 2006.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Patricia Marilena Ionea
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016