Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 27 din 15 februarie 2000  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   Legii invatamantului nr. 84/1995 , republicata, ale   Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariatilor in functie de competenta, precum si ale   Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 27 din 15 februarie 2000 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr. 84/1995 , republicata, ale Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariatilor in functie de competenta, precum si ale Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 30 martie 2000
Lucian Mihai - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Ioan Muraru - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Paula C. Pantea - procuror
Mihai Paul Cotta - magistrat-asistent

Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, ale <>Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariaţilor în funcţie de competenta, precum şi ale <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Gheorghe Cusa în Dosarul nr. 466/1999 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia contencios administrativ.
Dezbaterile au avut loc în şedinţa publica din data de 8 februarie 2000 şi au fost consemnate în încheierea din aceeaşi data când, având nevoie de timp pentru a delibera, Curtea a amânat pronunţarea pentru data de 15 februarie 2000.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constata urmãtoarele:
Prin Încheierea din 30 septembrie 1999, pronunţatã în Dosarul nr. 466/1999, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia contencios administrativ a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , ale <>Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariaţilor în funcţie de competenta, precum şi ale <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Gheorghe Cusa într-o cauza de contencios administrativ având ca obiect acţiunea formulatã de autorul exceptiei, ca urmare a refuzului autoritãţilor publice sesizate de a rãspunde petitiilor sale, precum şi a nerezolvarii solicitãrii de a fi titularizat în funcţia de profesor inginer constructor, prin Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului sau prin Ministerul Transporturilor, la Grupul şcolar industrial de construcţii-montaj nr. 2 Bucureşti sau la o alta unitate de profil din cadrul învãţãmântului preuniversitar.
În motivarea exceptiei se susţine ca prevederile <>Legii nr. 84/1995 , ale <>Legii nr. 30/1990 , precum şi ale <>Legii nr. 128/1997 contravin dispoziţiilor art. 11 alin. (1) şi ale art. 20 din Constituţie, întrucât au fost incalcate reglementãrile cuprinse în art. 7 lit. c) din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi cele cuprinse în art. 26 pct. 2 teza întâi din Declaraţia Universala a Drepturilor Omului.
Exprimandu-şi opinia, instanta de judecata a apreciat ca excepţia de neconstituţionalitate ridicatã este neîntemeiatã.
Potrivit prevederilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate ridicate.
În punctul de vedere al Guvernului se apreciazã ca excepţia este nefondata, întrucât nici o dispoziţie criticata nu incalca normele cuprinse în art. 26 pct. 2 din Declaraţia Universala a Drepturilor Omului sau în art. 7 lit. c) din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi, prin urmare, nu pot fi considerate ca fiind contrare prevederilor art. 11 sau 20 din Constituţie.
Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
Potrivit art. 144 lit. c) din Constituţie şi <>art. 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competenta sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Din examinarea încheierii prin care a fost sesizatã Curtea Constituţionalã, precum şi a susţinerilor autorului exceptiei formulate în dosarul cauzei rezulta ca obiectul exceptiei îl constituie prevederile <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1996, şi în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, ale <>Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariaţilor în funcţie de competenta, precum şi ale <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. În motivarea exceptiei se susţine ca aceste reglementãri contravin dispoziţiilor art. 11 alin. (1) şi ale art. 20 din Constituţie, deoarece nu sunt respectate dispoziţiile art. 26 pct. 2 teza întâi din Declaraţia Universala a Drepturilor Omului, care prevãd ca "Educaţia trebuie sa urmãreascã dezvoltarea deplina a personalitãţii umane şi întãrirea respectului pentru drepturile omului şi pentru libertãţile fundamentale [...]", precum şi ale art. 7 lit. c) din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, potrivit cãrora: "Statele pãrţi la prezentul pact recunosc dreptul pe care îl are orice persoana de a se bucura de condiţii de munca juste şi prielnice, care sa asigure îndeosebi: [...] c) posibilitatea egala pentru toţi de a fi promovati în munca lor la o categorie superioarã adecvatã, luându-se în considerare numai durata serviciilor îndeplinite şi aptitudinile;".
Analizând aceste sustineri, Curtea constata ca reglementãrile internaţionale invocate nu au nici o legatura cu scopul urmãrit prin demersurile sale de autorul exceptiei, şi anume acela de a fi titularizat într-un post de profesor inginer la o unitate de învãţãmânt preuniversitar cu profil industrial de construcţii, inclusiv cu obiectul cererii adresate instanţei de judecata.
Curtea constata, de asemenea, ca autorul exceptiei nu a indicat în concret, prin susţinerile sale, nici o dispoziţie din cele trei legi criticate pe care sa o considere ca fiind neconstitutionala. Examinând conţinutul <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cel al <>Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariaţilor în funcţie de competenta şi cel al <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, criticate cu titlu general de autorul exceptiei, Curtea nu poate retine nici o dispoziţie din aceste legi, de care depinde soluţionarea cauzei în care s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, care sa fie contrarã vreunei norme sau vreunui principiu prevãzut în Constituţie ori care sa încalce prevederile unor pacte sau tratate internaţionale la care România este parte.
Asadar, excepţia ridicatã este neîntemeiatã, urmând a fi respinsã.
Curtea mai constata ca autorul exceptiei a invocat în susţinerile sale şi numeroase hotãrâri ale Guvernului, majoritatea acestora fiind abrogate între timp, criticand neaplicarea lor. Or, examinarea constituţionalitãţii unor dispoziţii legale nu se face cu raportare la prevederile altor acte normative, ci, exclusiv, în raport cu prevederile şi principiile Constituţiei. Pe de alta parte, hotãrârile Guvernului şi actele autoritãţilor publice nu pot constitui obiect al contenciosului constituţional, întrucât, în sensul prevederilor art. 144 lit. c) din Constituţie, Curtea Constituţionalã "hotãrãşte asupra excepţiilor ridicate în fata instanţelor judecãtoreşti privind neconstituţionalitatea legilor şi a ordonanţelor", iar potrivit <>art. 2 alin. (3) teza finala din Legea nr. 47/1992 , republicatã, "... Curtea Constituţionalã nu se poate pronunţa asupra modului de interpretare şi aplicare a legii, ci numai asupra intelesului sau contrar Constituţiei".

Fata de cele de mai sus, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, ale <>Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariaţilor în funcţie de competenta, precum şi ale <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Gheorghe Cusa în Dosarul nr. 466/1999 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia contencios administrativ.
Definitiva şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 15 februarie 2000.

PREŞEDINTELE CURŢII
CONSTITUŢIONALE,
LUCIAN MIHAI

Magistrat-asistent,
Mihai Paul Cotta
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016