Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 250 din 17 septembrie 2002  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor si ale art. 36 din Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 250 din 17 septembrie 2002 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor si ale art. 36 din Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 740 din 10 octombrie 2002

Nicolae Popa - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Şerban Viorel Stanoiu - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Ioan Vida - judecãtor
Gabriela Ghita - procuror
Laurentiu Cristescu - magistrat-asistent

Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale Avocaţilor şi ale art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, excepţie ridicatã de Petrache Codreanu în Dosarul nr. 1.729/C/2002 al Tribunalului Neamt într-un litigiu privind acordarea pensiei pentru retragere definitiva din profesia de avocat.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, fata de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentantul Ministerului Public arata ca <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 nu prevede nici o discriminare privind stabilirea sau acordarea pensiei pentru avocaţi, alin. (1) stabilind categoriile de pensii de care pot beneficia avocaţii, iar alin. (2), condiţiile şi procedura de acordare a acestora. Dispoziţiile art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, nefacand parte din categoria actelor normative de nivelul legii, nu pot face obiectul controlului de constitutionalitate. Solicita respingerea exceptiei ca fiind inadmisibila.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constata urmãtoarele:
Prin Încheierea din 12 aprilie 2002, pronunţatã în Dosarul nr. 1.729/C/2002, Tribunalul Neamt a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 şi ale art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, excepţie ridicatã de Petrache Codreanu.
În motivarea exceptiei de neconstituţionalitate autorul acesteia arata ca i s-a refuzat recalcularea pensiei pentru limita de varsta, pentru perioada lucrata dupã pensionare, pe motivul ca dispoziţiile legale criticate conditioneaza aceasta de retragerea definitiva din exercitarea profesiei de avocat şi de radierea de pe tabloul avocaţilor. Astfel, considera ca i se face o nedreptate, instituindu-se o discriminare fata de alte categorii de cetãţeni, cãrora legea le permite atât continuarea activitãţii şi dupã pensionare, cat şi cumulul pensiei cu venitul realizat din activitatea desfasurata, şi ca astfel îi este îngrãdit dreptul la munca, fiind incalcate prevederile art. 1 alin. (3), art. 16 alin. (1), art. 38 alin. (1) şi ale art. 49 din Constituţie.
Tribunalul Neamt apreciazã ca excepţia ridicatã este intemeiata, întrucât dispoziţiile legale criticate, conditionand posibilitatea transformarii pensiei pentru limita de varsta în pensie de retragere de emiterea deciziei de încetare a activitãţii şi de radiere din tabloul avocaţilor, incalca prevederile art. 1 alin. (3), art. 16 alin. (1), art. 38 alin. (1) şi ale art. 49 alin. (1) din Constituţie.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum şi Guvernului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicatã. De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, s-a solicitat punctul de vedere al instituţiei Avocatul Poporului.
Guvernul apreciazã ca excepţia referitoare la art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor este inadmisibila. În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 6 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 , apreciazã ca aceasta este neîntemeiatã, întrucât textul de lege criticat prevede doar categoriile de pensii ale avocaţilor, urmând ca procedura şi condiţiile de acordare a pensiilor, precum şi cumulul pensiei cu alte venituri sa fie reglementate prin Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor. Astfel, textul de lege nu conţine prevederi de natura sa contravina dispoziţiilor art. 1 alin. (3), art. 16, art. 38 şi ale art. 49 din Constituţie.
Avocatul Poporului considera ca prin "art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor se incalca principiul egalitãţii cetãţenilor în fata legii şi a autoritãţilor publice şi se ingradeste dreptul la munca al unor categorii de cetãţeni, întrucât şi avocaţii trebuie sa aibã posibilitatea de a solicita recalcularea pensiei dupã fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni, astfel cum este prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 şi nu condiţionat de încetarea activitãţii". Considera excepţia intemeiata.
Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului şi al Avocatului Poporului, raportul judecãtorului-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competenta, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie şi ale art. 1 alin. (1), ale <>art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul exceptiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale avocaţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 28 noiembrie 2000, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 452/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 25 iulie 2001, dispoziţii care au urmãtorul conţinut:
"(1) Avocaţii au dreptul la urmãtoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia de retragere definitiva din profesie;
c) pensia de retragere anticipata definitiva din profesie;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmaş.
(2) Condiţiile şi procedura de acordare a acestor pensii, precum şi condiţiile de reglementare a cumulului pensiei din alte sisteme de asigurare cu veniturile din exercitarea profesiei de avocat vor fi stabilite prin Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor."
Autorul exceptiei, în principal, a susţinut neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, aceste dispoziţii fiind reţinute şi de cãtre instanta judecãtoreascã în încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale.
În opinia autorului exceptiei dispoziţiile legale criticate contravin urmãtoarelor prevederi constituţionale: art. 1 alin. (3), referitoare la statul de drept; art. 16 alin. (1), care consacra principiul egalitãţii cetãţenilor în fata legii şi a autoritãţilor publice, fãrã privilegii şi fãrã discriminãri; art. 38 alin. (1), care garanteazã dreptul la munca şi libertatea alegerii locului de munca şi a profesiei; şi art. 49, referitoare la condiţiile în care poate fi restrâns prin lege exerciţiul unor drepturi sau al unor libertãţi.
Examinând textul <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 , Curtea retine ca acesta nu prevede nici o condiţionare pentru stabilirea şi acordarea pensiei ori pentru transformarea unei categorii de pensie în alta. Alin. (1) al acestui text de lege stabileşte cele cinci categorii de pensii de care pot beneficia avocaţii, iar alin. (2) prevede competenta Casei de Asigurãri a Avocaţilor ca, prin statut, sa stabileascã "condiţiile şi procedura de acordare a acestor pensii, precum şi condiţiile de reglementare a cumulului pensiei din alte sisteme de asigurare cu veniturile din exercitarea profesiei de avocat". Prin urmare, aceste dispoziţii nu au cum sa contravina nici uneia dintre prevederile constituţionale invocate de autorul exceptiei, iar soluţionarea cauzei nu depinde de ele.
Curtea constata ca obiectul cauzei în care s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate îl constituie anularea unei decizii privind acordarea pensiei pentru retragere definitiva din profesia de avocat, care are ca temei legal de soluţionare art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, şi nu <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 , astfel ca soluţionarea litigiului nu depinde de aceasta prevedere, excepţia fiind, în acest sens, inadmisibila potrivit dispoziţiilor <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã.
Conform dispoziţiilor <>art. 12 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 , "Casa de Asigurãri a Avocaţilor are statut de organizare şi funcţionare aprobat de Consiliul Uniunii Avocaţilor din România". Rezulta deci ca acest statut nu este un act normativ de nivelul legii sau al ordonanţei Guvernului şi, prin urmare, în sensul prevederilor art. 144 lit. c) din Constituţie, potrivit cãrora "Curtea Constituţionalã [...] c) hotãrãşte asupra excepţiilor ridicate în fata instanţelor judecãtoreşti privind neconstituţionalitatea legilor şi a ordonanţelor", nu poate constitui obiect al controlului de constitutionalitate exercitat de Curtea Constituţionalã. Asadar, şi sub acest aspect, excepţia de neconstituţionalitate, potrivit dispoziţiilor <>art. 23 alin. (1) şi (6) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, este inadmisibila.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 1, al art. 2, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca fiind inadmisibila, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale avocaţilor şi ale art. 36 din Statutul Casei de Asigurãri a Avocaţilor, excepţie ridicatã de Petrache Codreanu în Dosarul nr. 1.729/C/2002 al Tribunalului Neamt.
Definitiva şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 17 septembrie 2002.


PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA

Magistrat-asistent,
Laurentiu Cristescu



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016