Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 25 din 2 iunie 2008 pentru examinarea recursului in interesul legii, cu privire la termenul de solutionare a recursului declarat impotriva incheierii prin care s-a hotarat asupra prelungirii arestarii preventive dispuse in cursul urmaririi penale
EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 372 din 3 iunie 2009
Dosar nr. 8/2008
Sub preşedinţia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Secţii Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, s-a întrunit pentru a examina recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legãturã cu interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 159 alin. 8 fraza a II-a din Codul de procedurã penalã referitoare la termenul de soluţionare a recursului declarat împotriva încheierii prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale.
Secţiile Unite au fost constituite cu respectarea dispoziţiilor <>art. 34 din Legea nr. 304/2004 , republicatã, fiind prezenţi 87 de judecãtori din totalul de 115 aflaţi în funcţie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de procurorul Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general.
Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut recursul în interesul legii, solicitând admiterea acestuia, în sensul de a se stabili cã termenul prevãzut de art. 159 alin. 8 fraza a II-a din Codul de procedurã penalã are caracter de recomandare, deoarece nu este prevãzutã nicio sancţiune în cazul nerespectãrii sale.
SECŢIILE UNITE,
deliberând asupra recursurilor în interesul legii, constatã urmãtoarele:
În practica instanţelor judecãtoreşti nu existã un punct de vedere unitar cu privire la termenul prevãzut în art. 159 alin. 8 fraza a II-a din Codul de procedurã penalã pentru soluţionarea recursului declarat împotriva încheierii prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale.
Astfel, unele instanţe s-au pronunţat în sensul cã termenul pentru soluţionarea recursului declarat împotriva încheierii prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii preventive, dispusã în cursul urmãririi penale, are caracter de recomandare, iar ca urmare au judecat recursul şi dupã expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate.
S-a argumentat cã acest termen este instituit pentru a asigura celeritatea judecãrii cauzei, ceea ce face necesarã soluţionarea recursului pânã la expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate, dar în cazul nerespectãrii lui nu este prevãzutã nicio sancţiune.
Alte instanţe, dimpotrivã, au considerat cã termenul stabilit pentru soluţionarea unui asemenea recurs este peremptoriu şi, în consecinţã, au judecat totdeauna acest recurs înainte de expirarea duratei arestãrii preventive.
Aceste din urmã instanţe au interpretat şi aplicat corect dispoziţiile legii.
Procedura prelungirii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale conţine, potrivit reglementãrii ce i s-a dat în art. 159 din Codul de procedurã penalã, o succesiune de momente, subliniate prin dispoziţii de detaliu menite sã asigure desfãşurarea acestei faze procesuale în cadrul rigorilor privind dreptul la libertate şi la siguranţã, astfel cum acestea sunt formulate prin art. 5 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, ratificatã de România prin <>Legea nr. 30/1994 .
În evidenţierea unuia dintre aceste momente, prin alin. 8 din articolul menţionat s-a prevãzut cã "încheierea prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii poate fi atacatã cu recurs de procuror sau de inculpat în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, sau de la comunicare, pentru cei lipsã", precizându-se, în continuare, cã "recursul se soluţioneazã înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate".
Din formularea imperativã, inclusã în partea finalã a acestui alineat, rezultã neîndoielnica voinţã a legiuitorului ca recursul declarat împotriva încheierii prin care s-a hotãrât asupra prelungirii mãsurii arestãrii preventive, dispusã în cursul urmãririi penale, sã fie soluţionat în mod necondiţionat înainte de expirarea duratei arestãrii preventive luate anterior încheierii atacate.
Aceastã formulare este conformã întregului context de reglementare a procedurii privind prelungirea arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale, în cadrul cãreia prin dispoziţiile fiecãrui alineat al art. 159 din Codul de procedurã penalã sunt evidenţiate modalitãţile concrete de realizare şi termenele ce trebuie respectate în raport cu succesiunea fiecãrui moment, astfel ca întregul ciclu de operaţiuni judiciare inerente sã asigure îndeplinirea tuturor actelor necesare în condiţiile de maximã rapiditate impuse de stricta limitare în timp a unei asemenea mãsuri privative.
În acest sens, este de observat cã, în ansamblul lor, prevederile art. 159 din Codul de procedurã penalã se referã la termene de scurtã duratã, în aşa fel încât nerespectarea oricãruia dintre ele ar determina situarea procedurii prelungirii arestãrii preventive în afara cadrului legal, ceea ce ar fi inadmisibil.
De altfel, prevederii alin. 10 al art. 159 din Codul de procedurã penalã, în sensul cã "dispoziţiile art. 140^3 alin. 3-7 şi 9 se aplicã în mod corespunzãtor la judecarea recursului", nu i se poate da altã semnificaţie decât aceea cã voinţa legiuitorului a fost ca însãşi procedura soluţionãrii recursului împotriva încheierii referitoare la prelungirea arestãrii preventive, dispusã în cursul urmãririi penale, sã se desfãşoare în totalitatea ei în condiţii de asigurare integralã a cerinţelor de legalitate, specifice acestei cãi de atac, fãrã a se face vreo derogare cu privire la termenele stabilite.
Aşadar, în raport cu considerentele învederate, se impune sã se considere cã sintagma "înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate", cuprinsã în partea finalã a art. 159 alin. 8 din Codul de procedurã penalã, are caracter imperativ şi nu de recomandare, astfel cã recursul declarat împotriva încheierii prin care s-a dispus admiterea sau respingerea propunerii de prelungire a mãsurii arestãrii preventive va fi soluţionat totdeauna înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate.
În consecinţã, în temeiul dispoziţiilor <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, precum şi ale art. 414^2 din Codul de procedurã penalã, urmeazã a se admite recursul în interesul legii şi a se decide în sensul concluziilor la care s-a ajuns prin considerentele ce precedã.
PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECID:
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dispoziţiile art. 159 alin. 8 fraza a II-a din Codul de procedurã penalã se interpreteazã în sensul cã:
1. sintagma folositã de legiuitor "înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate" are caracter imperativ, şi nu de recomandare;
2. recursul declarat împotriva încheierii prin care s-a dispus admiterea sau respingerea propunerii de prelungire a mãsurii arestãrii preventive va fi soluţionat întotdeauna înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate.
Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 3 din Codul de procedurã penalã.
Pronunţatã în şedinţã publicã astãzi, 2 iunie 2008.
PREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,
prov. univ. dr. NICOLAE POPA
p. Prim-magistrat-asistent
Victoria Maftei,
eliberatã din funcţie prin pensionare,
Adriana Daniela White
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: